Săptămâna trecută, învăţământul universitar băimărean a fost lovit de un scandal de proporţii. Un controversat caz în care unul dintre cadrele didactice ale Universităţii de Vest "Vasile Goldiş", filiala Baia Mare, a fost surprins de organele de cercetare penală, în timp ce aduna bani de la studenţi, înainte de examenul de drept privat roman ce urma a fi organizat în data de 12 februarie. Procurorii maramureşeni au avut indicii că Alina Claudia Mara, preparator în cadrul Universităţii, urma a primi banii adunaţi de studenţi, prin intermediul şefei de an, în vederea obţinerii unor facilităţi la examen. Mai precis, Claudia Mara urma a pune la dispoziţia studenţilor un set de subiecte din care, la examen, s-ar fi ales câteva. La începutul săptămânii trecute, Claudia Mara, printre altele, soţia lui Teodor Mara, titularul catedrei de drept privat roman din cadrul Universităţii “Vasile Goldiş” Arad, care urma a susţine un examen şi cu elevii din Baia Mare (la distanţă), a fost prinsă de organele abilitate cu sume importante de bani asupra sa, bani proveniţi, se pare, din cotizaţiile studenţilor. Sumele erau modice: 150 lei pentru studenţii care prezentaseră referat şi 200 lei pentru cei care nu aveau referat. Acestea au fost adunate de şefa de an, care a întocmit chiar şi o situaţie scrisă cu cei ce dăduseră banii, listă prezentată Claudiei Mara.
La începutul săptămânii trecute, Claudia Mara a sosit în Baia Mare şi s-a cazat la un hotel din apropierea Universităţii "Vasile Goldiş". În holul hotelului, ea a primit din partea şefei de an o primă tranşă, întreaga operaţiune fiind înregistrată audio - video. În aceeaşi dată, ea a pregătit studenţilor lista cu 40 de subiecte rezolvate, din care, la examen, urmau să fie alese câteva. Beneficiarii acestui sistem au fost 29 de studenţi, care au cotizat în total cu 54 milioane lei vechi (restul, până la cele 71 milioane găsiţi de procurori, provenind, aşa cum au presupus oamenii legii, tot din "cotizaţii"). O parte din aceşti bani se afla la hotel, iar o alta a fost dată ulterior. Flagrantul s-a realizat la predarea ultimei tranşe de 24 milioane. La un moment dat, ea l-a sunat pe soţ, care se afla la Arad, cerându-i să verifice dacă nu cumva şi banii de la hotel (cei primiţi ca primă tranşă) erau marcaţi. Teodor Mara şi-a sunat fiica, în Baia Mare, trimiţând o altă persoană să o conducă pe aceasta afară din hotel. Fiica sa a spălat banii la robinet, însă, pe holul hotelului a fost oprită de oamenii legii, moment în care ea a scăpat banii pe jos.
După consumarea flagrantului, Claudia Mara a fost reţinută preventiv pe o perioadă de 24 ore, împotriva acesteia fiind declanşată urmărirea penală pentru luare de mită. A urmat apoi propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, însă aceasta a fost respinsă de judecătorii Tribunalului Maramureş pentru un motiv foarte simplu: la dosar nu a fost depusă o fişă a postului din care să rezulte atribuţiile de serviciu ale acesteia în cadrul Universităţii “Vasile Goldiş”, Filiala Baia Mare. Ioan Blăjan, avocatul Claudiei Mara, ne-a declarat faptul că, cel puţin din acest punct de vedere, la dosar nu au fost depuse suficiente probe pentru a exista motive temeinice care să impună arestarea preventivă a femeii. De asemenea, se pot pune semne de întrebare şi în ceea ce priveşte încadrarea juridică şi vinovăţia acesteia. “În acest caz nu au existat suficiente probe care să justifice privarea de libertate. Sunt indicii cu privire la săvârşirea unei infracţiuni, dar nu s-a dovedit nimic. Trebuie studiate raporturile de muncă dintre Filiala din Baia Mare a Universităţii şi Claudia Mara. Aceasta era preparator în cadrul catedrei de drept privat roman a Facultăţii de Ştiinţe Juridice a Universităţii “Vasile Goldiş” din Arad, însă, între ea şi instituţia din Baia Mare nu exista decât o convenţie de muncă, de acum câţiva ani. Ori, în cazul infracţiunii de luare de mită, funcţionarul ia bani pentru a îndeplini sau nu activităţi privitoare la îndatoririle sale de serviciu. Dacă nu era angajata Universităţii din Baia Mare, ea nu poate fi subiect pasiv al infracţiunii de luare de mită”, a apreciat Blăjan.
Ce va urma în acest caz rămâne de văzut, cert este că în prima parte a acestei săptămâni, Curtea de Apel Cluj soluţionează recursul înaintat de procurorii maramureşeni împotriva sentinţei Tribunalului Maramureş, privind propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.
“Este vorba despre o secţie de învăţământ la distanţă. Femeia este preparator la Universitatea “Vasile Goldiş” din Arad, astfel că Filiala din Baia Mare nu se consideră responsabilă în niciun fel pentru ceea ce s-a întâmplat. Universitatea din Arad a stabilit că examenul din data de 12 nu va fi susţinut nici cu Claudia Mara şi nici cu Teodor Mara, ci pentru examinarea studenţilor băimăreni va fi alcătuită o echipă stabilită de conducerea Universităţii.” – Vasile Berlingher, reprezentant al Universităţii “Vasile Goldiş”, Filiala Baia Mare.
Ciprian Dragoş
Nicolae Teremtuş
3 comentarii:
I wish not approve on it. I assume nice post. Expressly the designation attracted me to be familiar with the unscathed story.
Amiable post and this enter helped me alot in my college assignement. Thanks you seeking your information.
Opulently I acquiesce in but I think the collection should prepare more info then it has.
Trimiteți un comentariu