joi, 17 ianuarie 2008

Composesoratul Vişeu – tăieri ilegale şi fals în acte

Preşedintele Composesoratului Vişeu, Vasile Andreica, va trebui să răspundă în faţa legii pentru acuzaţiile care i se aduc. Mai mulţi proprietari de pădure şi chiar primarul Vasile Ciolpan au sesizat autorităţile statului cu privire la tăierile ilegale de păduri de la Vişeu.

La Vişeu de Sus, începutul de an a debutat cu un scandal de proporţii legat de retrocedarea pădurilor şi tăierile ilegale care au loc în fiecare zi. Pe 3 ianuarie, un control al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj (ITRSV) a scos la iveală un nou episod al tăierilor ilegale din pădurile de la Vişeu. Este vorba de o pădure de 194 de ha, aflată până în cursul săptămânii trecute în administrarea Composesoratului Vişeu de Sus, care a "păzit-o" cu străşnicie, deşi ea se află în proprietatea altora. Vom aminti pe scurt povestea. În prima jumătate a secolului trecut, în Vişeu, dr. Gavrilă Iuga, avocat de profesie şi un important personaj politic la acea vreme, a deţinut mai multe proprietăţi, printre care şi o suprafaţă de 520 ha pădure. După apariţia Legii 247, moştenitorii săi au cerut retrocedarea pădurii respective, pe vechiul amplasament. Au primit câştig de cauză, numai că 194 de ha din acea suprafaţă fusese deja atribuită Composesoratului Vişeu, care avusese pădure, dar în altă parte. Evident, acest lucru a fost posibil prin presiunile pe care reprezentanţii Composesoratului le-au făcut asupra membrilor Comisiei Locale (aşa cum a constatat şi instanţa de judecată). Şi de aici, o dispută fără sfârşit. Cei de la Composesoratul condus de Vasile Andreica au refuzat predarea pădurii (aceasta fiind una foarte valoroasă), iar proprietarii de drept au apelat la instanţa de judecată, care le-a dat câştig de cauză. Însă, nici după emiterea sentinţelor, preşedintele Andreica nu a cedat, refuzând respectarea acestora. A continuat să administreze pădurea, cu ajutorul propriului ocol silvic al Composesoratului. Însă, aşa bine a administrat-o şi a păzit-o, încât, în urma mai multor controale ale ITRSV Cluj s-au constatat mereu pagube însemnate, constând în tăieri ilegale de arbori. Evident, cine putea să taie dacă nu cei care o administrau? Este imposibil de imaginat un pădurar care să nu ştie că în pădurea sa se află un vagon folosit pe post de dormitor de către tăietorii de lemne. Pe numele reprezentanţilor Composesoratului s-au depus numeroase plângeri penale, pentru diferite infracţiuni, însă, până acum, Vasile Pop, zis Leşcă, prim – procurorul Parchetului Vişeu, nu s-a ostenit să soluţioneze vreuna. De asemenea, au fost anunţate autorităţile centrale ale statului, inclusiv DNA, care urmează a demara cercetările de rigoare legat de furturile imense din pădurile de la Vişeu. Săptămâna trecută, cele aproape 200 ha au fost predate de Comisia Locală moştenitorilor dr. Iuga, deşi preşedintele Andreica a refuzat să semneze procesele – verbale de predare – primire. De acum, pădurea va fi administrată de reprezentanţii Ocolului Silvic Vişeu de Sus.

Cine este responsabil de aceste tăieri ilegale? Pădurarii lui Andreica? Probabil. Numai că, atunci când vine vorba de controale, pe unii îi apucă boala. "În urma controlului ITRSV, s-a constatat tăierea ilegală a 28 de arbori, în valoare de peste 70 milioane lei vechi. Deocamdată nu s-a putut stabili cine a tăiat. Pădurarii nu zic nimic, ei, de obicei, se îmbolnăvesc când vine controlul", a spus Vasile Vlad, reprezentantul Ocolului Silvic Vişeu, prezent la faţa locului cu ocazia controlului din data de 3 ianuarie. Am luat legătura şi cu primarul Vasile Ciolpan, care s-a arătat indignat de modul în care preşedintele Andreica înţelege să gestioneze problema pădurilor aflate în litigiu. În acelaşi timp, el afirmă că în curând vom asista la o bombă mediatică ce va da la iveală gravele încălcări de lege care se petrec la Vişeu, legat de tăierea pădurilor. "Pădurea a fost predată la Composesorat. Încă de acum câţiva ani, ei au avut titlu de proprietate. Atunci, legea nu spunea că trebuie pus în posesie pe vechiul amplasament. Aşa că cei de la Composesoratul Vişeu au primit 194 ha din suprafaţa revendicată ulterior de Piso. Ea a câştigat în instanţă şi a trebuit pusă în posesie pe vechiul amplasament. Însă, deşi proprietarul (Composesoratul Vişeu) avea obligaţia de a preda pădurea Ocolului Silvic, urmând ca acesta să o dea Comisiei Locale, pentru a fi pusă la dispoziţia celor care au câştigat în instanţă, preşedintele Andreica a refuzat acest lucru timp de aproape un an. Acum s-au finalizat şi ultimele procese în justiţie, aşa că, dacă el a refuzat predarea ei, Comisia Locală a trebuit să o pună l-a dispoziţia lui Piso, urmând ca pentru Composesorat să se găsească o altă suprafaţă. Am predat-o fără proces – verbal din partea Composesoratului, pentru că Andreica nu a dorit să vină să semneze actele. Evident că el nu vrea altă suprafaţă. El nu vrea nimic. Doreşte doar pădurea aceea, deşi nu a avut-o înainte. Problema e că în tot acest timp dispare masa lemnoasă. În legătură cu asta, am anunţat DNA-ul şi alte instituţii ale statului, pentru a veni să cerceteze tăierile ilegale legate de Composesoratul Vişeu. Cine taie şi cine exploatează. Mai multe nu pot spune acum. Sunt ascultat, iar duşmanul de clasă... veghează. Veţi vedea, în curând, în presa scrisă şi la televiziunile locale un scandal de proporţii", a afirmat primarul Ciolpan. Am încercat să-l contactăm telefonic pe preşedintele Andreica, însă, timp de mai multe zile, mobilul i-a fost închis.

Andreica acuzat de fals în acte

"În 3 ianuarie, ITRSV Cluj a constatat un nou delict silvic, legat de pădurea respectivă, ce a produs o pagubă de 43 mc masă lemnoasă, evaluată la 7.500 lei. În legătură cu aceasta, tocmai am depus o nouă plângere la Poliţie, pe numele reprezentanţilor Composesoratului. Ei au administrat acea pădure, fără să mă întrebe. Pe de altă parte, am anunţat şi Autoritatea Naţională pentru Reconstituirea Proprietăţilor, pentru a analiza activitatea Oficiului de Cadastru din Baia Mare. Cei de acolo puteau de mult timp, în baza sentinţei din februarie, 2007 – definitivă şi irevocabilă şi învenstită cu formulă executorie – să şteargă numele Composesoratului din coala funciară a pădurii noastre, însă au motivat mereu faptul că preşedintele Andreica refuză să vină cu titlul de proprietate. De parcă ei nu aveau cotorul de la acel titlu. De asemenea, am cerut audienţă la procurorul şef al României şi aştept să fim primiţi. Pe numele celor de la Composesorat am depus mai multe plângeri penale, la Parchetul Vişeu, însă, prim – procurorul Vasile Pop nu a mişcat niciun deget. Ultima plângere e legată de un fals pe care l-au prezentat... în instanţă. În cadrul ultimului proces, când au cerut revizuirea, au adus o foaie de amenajament silvic din 1948, unde au pus numele meu în dreptul anumitor proprietăţi, încercând să inducă în eroare instanţa cu privire la adevărata proprietate pe care o deţinem. Din fericire, am avut toate actele reale şi am demonstrat că foaia respectivă e un fals, iar ei au pierdut procesul. Ulterior, au zis că au scris 'doamna Piso' pe acel act, ca să ajute instanţa să vadă care sunt parcelele noastre. (!!) Acum o să explice asta în faţa procurorilor", a declarat Livia Piso, cea care reprezintă interesele moştenitorilor avocatului Gavrilă Iuga.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Tot acel material lemnos care controlul I.T.R.S.V. la constatat lipsa in timpul controlului din 03.01.2008 se afla in rampa primara din zona Novecior care urmeaza sa fie incarcat pe vagoane si transportat la R.G. Holz iar padurarul Tomoiaga Gheorghe urmeaza sa-si ridice banii, adica 100ron \mc.

cip spunea...

poate aude şi poliţia. mulţumim de info.

Unknown spunea...

Acesta este obiceiul si in viata publica si in ...mass media romaneacsa: nu se vede nimic la prima strigare, iar mai apoi toata lumea tipa!
Despre cetateanul de onoare al orasului esuat -"istrate" am scris in 2005 atunci nimeni nu mi-a ascultat opinia. Ciolpan sa nu spuna nici pas caci EL LO-A FACUT CETATEAN DE ONOARE PE HOTOMANUL ISTRATE!
S`auzim de bine!