sâmbătă, 5 ianuarie 2008

Oameni cu suflet mare

În incinta bisericii ortodoxe de lemn, de pe str. Republicii, preotul Vasile Fodoruţ construieşte un Centru Social Multifuncţional. Totul s-a realizat din banii proveniţi din donaţii şi cutia milei. Autorităţile locale..., pasive, ca de obicei.

Pentru premiile GAZETEI din acest an, la categoria Social, l-am nominalizat, printre alţii, şi pe preotul Vasile Fodoruţ, parohul Bisericii Sf. Iosif Mărturisitorul, din Baia Mare. Activitatea sa este cu atât mai remarcabilă, cu cât, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Filantropice Sf. Iosif Mărturisitorul, a promovat şi implementat o serie de proiecte cu caracter social, pentru ajutorarea categoriilor defavorizate. De asemenea, Asociaţia Filantropică pe care o conduce a demarat construirea unui Centru Social Multifuncţional (aflat în spatele bisericii), care să deservească o parte din activităţile şi obiectivele pe care şi le-au propus membrii asociaţiei. Preotul paroh Fodoruţ ne povesteşte de unde a apărut ideea înfiinţării acestui ONG şi care sunt realizările şi planurile de viitor ale asociaţiei. "În această parohie sunt peste 2.000 de credincioşi. În urmă cu câţiva ani, mai mulţi oameni interesaţi, din cadrul parohiei, dar şi din cei care nu fac parte de aici, însă frecventează biserica noastră, au venit cu ideea constituirii unei asociaţii caritabile, care să sprijine anumite categorii sociale defavorizate, neinstituţionalizate, cum ar fi: persoane sărace, cu handicap, neajutorate, bătrâni şi copii sau familii monoparentale. Au fost vizate în primul rând cazurile cu persoane provenite din restructurarea mineritului, copii abandonaţi sau persoane care suferă de afecţiuni grave. Ajutorul financiar oferit de cei 70 de membri ai asociaţiei a dus la realizarea unor obiective de ajutorare a celor vizaţi. Spre exemplu, săptămânal am avut un grup de bătrâni şi copii pe care i-am ajutat cu medicamente, respectiv rechizite. În funcţie de necesităţi, am vizitat anumite persoane în vârstă care nu se pot deplasa sau persoane cu dizabilităţi, ajutându-i la cumpărături, plata anumitor servicii către furnizori şi altele. Cu timpul, am avut obiective tot mai diverse: promovarea de activităţi care să prevină şi să combată discriminarea de orice fel, apărarea dreptului nenăscutului la viaţă, deschiderea unui cabinet de medicină generală pentru oferirea de consultaţii medicale gratuite persoanelor cu handicap, săracilor, bătrânilor şi copiilor, asigurarea de asistenţă socială persoanelor aflate în detenţie, sprijinirea şi susţinerea tinerilor studenţi care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse. Am enumerat doar câteva, însă lista este mult mai lungă", ne-a spus preotul Fodoruţ.

Pentru realizarea acestor deziderate, a fost nevoie de o clădire aparte, separată de cea a bisericii, unde se pot desfăşura o parte din activităţile propuse. Astfel, în spatele bisericii, s-a demarat construcţia unui Centru Social Multifuncţional. Totul a început cu banii strânşi din donaţiile credincioşilor, cutia milei şi profitul realizat de magazinul deschis în apropiere, care comercializează reviste, broşuri, cruciuliţe, calendare şi alte obiecte de cult. Principalul rol al acestui centru ar fi oferirea unei mese calde, zilnic, unui număr de 100 de persoane şi adăpostirea temporară a unui număr de 40 de persoane (cei aflaţi în nevoi deosebite, copii abandonaţi, cei care şi-au pierdut locuinţele sau chiar preoţi care poposesc temporar în oraş). De asemenea, clădirea va cuprinde un centru de consiliere şi asistenţă socială şi spirituală, un cabinet de medicină generală pentru consultaţii gratuite, o bibliotecă cu cărţi creştine, un club de activităţi recreative şi spiritual – creştine. "Pentru finalizarea Centrului ar fi nevoie de peste 6 miliarde lei. Până acum am reuşit să adunăm cam jumătate din aceşti bani. Am încercat să apelăm la sprijinul autorităţilor, însă, din partea acestora, numai refuzuri. Consiliul Judeţean, Prefectura sau Primăria nu ne-a dat nimic. Deşi este vorba de un proiect vast, cu activităţi de ajutorare socială, nimeni nu vrea să ne sprijine. Noroc cu aceia care au suflet mare şi dau din buzunarul propriu pentru cei mai săraci. Pentru că asta e menirea Bisericii, să hrănească nu numai cu cuvântul, dar şi cu pâinea naturală. Acum, am făcut o solicitare către Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru a obţine 700 milioane lei vechi, ce vor fi folosiţi la utilarea bucătăriei. Să vedem dacă ni se va da ceva. Dacă vom reuşi să realizăm tot ceea ce ne-am propus, vom merge mai departe. Ne-am gândit la un proiect de susţinere a copiilor dotaţi intelectual, dar cu posibilităţi materiale reduse. 30 de astfel de copii vor lua masa în acest Centru", ne-a relatat preotul paroh al bisericii. Este incredibil cu câtă uşurinţă se cheltuiesc banii în anumite cazuri, însă, pentru un scop social ca şi acesta, autorităţile se scuză cu sărăcia propriului buget. Nu este acum cazul să amintim despre modul în care consilierii locali, spre exemplu, împart banii oraşului (ne facem că uităm şi de corul din Finteuş, pentru a lua doar un singur caz, care nu are nicio legătură cu oraşul Baia Mare, dar are proiecte finanţate din bugetul Municipiului). Este sfârşit de an şi vrem să fim mai îngăduitori. Însă, am dori, pe această cale, să atragem atenţia aleşilor locali asupra unor proiecte de acest gen, care necesită o mână de ajutor pentru a se putea finaliza. Nimeni nu a cerut întreaga sumă pentru construirea Centrului, dar măcar o parte din banii necesari ar putea fi alocaţi de la bugetul local sau chiar judeţean. Cât despre preotul Fodoruţ, no comment. Mulţi dintre colegii săi i-ar putea urma exemplul.

Niciun comentariu: