Dosarele de corupţie din judeţ sunt formate, în mare parte, din găinării de tot soiul. În timp ce rechinii zburdă liniştiţi pe fundul apei, peştişorii sunt prinşi în mrejele necruţătoarei justiţii. Şi oarbă, pe deasupra.
Dacă v-aţi întrebat vreodată cât costă un permis auto, să ştiţi că preţurile sunt deja stabilite, cu reguli precise: 100 euro pentru fiecare punct peste cele 19 pe care le-aţi făcut. Cu alte cuvinte, dacă ai sub 19 puncte, nu te mai ajută nimeni. Însă, dacă treci acest prag, cu 300 de euro (până la 22 de puncte), te-ai scos. Cel puţin asta susţinea Cătălin Alexandru Păşcuţ, a cărui ocupaţie de bază era "rezolvarea" permiselor auto pentru candidaţii mai puţin studioşi. El pretindea că are influenţă asupra unor poliţişti ai Serviciului Rutier, cum ar fi Nicolae Bârsoan sau Ioan Cârlig, ofiţeri în cadrul acestui serviciu, iar cei care doreau, puteau să obţină mai multe puncte la examenul teoretic. Astfel, lui B. O. i-a promis ajutorul, în condiţiile mai sus menţionate. Respectiva persoană s-a prezentat la examen şi a obţinut 22 puncte. Păşcuţ a afirmat că, în realitate fuseseră doar 21, dar că "vărul Cârlig" rezolvase încă un punct. B. O. a crezut şi i-a dat 60 lui Păşcuţ 60 de euro. Apoi, prietenul lui B. O. a dorit şi el rezolvarea examenului. I-a dat lui Păşcuţ 200 lei, dar a căzut, cu 19 puncte. Atunci, B. O. a realizat că totul fusese o farsă, Păşcuţ neavând presupusele relaţii la Poliţie. L-a contactat pe "vărul Cârlig", care a negat orice implicare. În final, pentru cei 60 de euro şi 200 lei, Păşcuţ s-a ales cu un dosar penal pentru trafic de influenţă şi o condamnare de 2 ani închisoare, cu suspendare pe un termen de încercare de 4 ani. Un caz cu greutate, un infractor periculos, nu nou dosar "dovedit" de organele de urmărire penală. Şi nu e singurul.
În luna martie a acestui an, procurorii maramureşeni au reuşit să-l trimită în judecată pe periculosul Sorin Marian Onofre. Un angajat al unei societăţi de pază din Baia Mare, a cărui sarcină era asigurarea pazei patrimoniului Flotaţiei Centrale a oraşului. În timpul orelor de serviciu, acesta a sesizat prezenţa, în incinta întreprinderii, a unui grup de ţigani ce căuta fier vechi pe halda de steril. Vigilent, Onofre i-a avertizat asupra accesului restrictiv în unitate. Unul dintre căutătorii de metale grele i-a cerut voie paznicului să ia două bile de fier, motivând că îi sunt necesare realizării unei... haltere. Probabil mai avea de lucrat la capitolul muşchi. După ce a cumpănit bine, Onofre a fost de acord, însă, nu aşa pe degeaba, ci la schimb cu... bere. Vorba aceea, dacă nu la ridicat de greutăţi, măcar la... "halbere". Apoi, după câteva halbe, Onofre a început să prindă gustul şi le-a solicitat ţiganilor un telefon mobil, pe care unul dintre aceştia îl avea la el. Evident, tot nu degeaba, ci în schimbul a 700 kg fier vechi. Părţile au bătut palma, urmând ca în seara aceleiaşi zile, ţiganii să revină cu întăriri pentru a transporta preţioasa încărcătură. La ora stabilită, Onofre s-a prezentat cu marfa, respectiv mai multe subansambluri de utilaje şi maşini, în greutate de 1.200 kg, având o valoare de 5 mii lei. În schimb, a primit un telefon de marcă ce valora... 350 lei. Probabil, berea îi afectase puţin raţiunea. Povestea s-a terminat simplu. În cursul unei razii, poliţiştii au găsit fierul vechi la domiciliul ţiganilor şi l-au confiscat, predându-l unităţii de provenienţă. Onofrei, în schimb, a fost predat justiţiei, sub acuzaţia de luare de mită. Norocul său a fost că în urma unei expertize medico – legale psihiatrice, medicii au constatat că are discernământul diminuat (asta am văzut şi noi), labilitate emoţională organică şi capacitate psihică redusă în a aprecia consecinţele faptelor sale. Deh, nu era prea ipene. A scăpat cu 4 luni închisoare, cu suspendare, pe o perioadă de 2 ani şi 4 luni. Iată efectele nefaste ale alcoolului.
Un alt caz ciudat de corupţie, care ne arată inventivitatea unora pentru obţinerea de bani cu orice preţ, o are în prim plan pe una din angajatele Spitalului Judeţean şi de Urgenţă Baia Mare, care a lucrat ca infirmieră la secţia de chirurgie. În fiecare dimineaţă, femeia făcea naveta cu autobuzul numărul 4. Din vorbă în vorbă, a ajuns să se cunoască cu taxatoarele (pe vremea aceea încă se mai purtau), şoferii, controlorii. Aceştia se plângeau de munca istovitoare depusă, de greutăţile zilnice şi de... lipsa unui concediu. Imediat, Maria Fechete, dând dovadă de o empatie deosebită, s-a oferit să îi ajute pe bieţii angajaţi ai URBIS. S-a lăudat că are trecere înaintea medicilor spitalului şi că poate obţine certificate medicale de boală, fără probleme. Ajunsă la serviciu, s-a pus pe treabă. A sustras mai multe formulare medicale în alb, pe care le-a completat cu diverse boli, după cum o ajuta imaginaţia şi le-a semnat. Însă, mai trebuia parafa. Şi la cine s-a gândit... Tupeu! Chiar la directorul spitalului, chirurgul Dănuţ Mureşanu. Inducând în eroare angajaţii unei societăţi comerciale băimărene, prin prezentarea în fals a unor acte, a reuşit obţinerea parafei lui Mureşanu. Şi s-a pus femeia pe ştampilat, că doar nu era greu să completeze formularele. În general, "prescria" concedii de 15 zile, dar uneori se arăta mai generoasă, acordând chiar 50 sau 60 de zile. Totul pentru mărunţiş. Câteva sute mii lei vechi. Cea mai mare sumă încasată a fost un milion lei. În paranteză fie spus, mai dădea şi câte-o "ţeapă", unora promiţându-le, luând banii, dar uitând să mai completeze fişele. Cu aceste foi de boală, angajaţii URBIS s-au prezentat la medicul unităţii şi au beneficiat de concedii medicale plătite. În urmă cu mai bine de o lună, Fechete a fost condamnată definitiv la pedeapsa închisorii, de 2 ani, cu suspendare, pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, trafic de influenţă. Cei 19 care au beneficiat de serviciile ei s-au ales cu câte o amendă administrativă. Aşa infractori, pedepse pe măsură!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu