sâmbătă, 12 aprilie 2008

martorii din procesul lui Cristian Anghel (episodul I)

Miercuri, a avut loc un nouă înfăţişare în cazul primarului Cristian Anghel. La Tibunalul Maramureş au fost citaţi patru dintre cei aproape 30 de martori în acest proces. Citiţi în exclusivitate declaraţiile acestora. În imaginea de mai jos, aveţi varianta paginii de ziar - Gazeta de Maramureş - cu articolul în cauză. Din cauza lipsei spaţiului, în săptămânalul maramureşean nu au putut fi cuprinse toate declaraţiile. De aceea, le redau aici. Click pe poză, pentru a o mări.

Ioan Mureşan, director Cuprom SA, sucursala Baia Mare

"În 2003, Consiliul de Administraţie al Cuprom SA, sucursala Baia Mare, a hotărât vânzarea unor active. Era vorba de mai multe imobile cumpărate de Cuprom de la AVAS. Printre acestea s-a numărat şi blocul nr. 46A, de pe str. Horea. Acel imobil constituia o problemă pentru Cuprom, datorită faptului că acolo locuiau, pe lângă 5- 6 persoane angajate la societatea noastră, multe alte familii cu situaţii sociale deosebite. Voiam să scăpăm de situaţia aceea. Nu-mi mai amintesc valoarea de inventar, dar, oricum, a fost mult sub aceea la care s-a vândut. În 2005, am trimis către Primărie un fax, prin care îi anunţam că intenţionăm să vindem imobilul şi le ceream o ofertă de preţ, în cazul în care sunt interesaţi de achiziţionarea sa. Noi nu am specifica nimic concret legat de preţ. Însă, nu am primit niciun răspuns. La începutul anului 2006, a venit la noi un client, Liviu Chira, care s-a arătat interesat de cumpărarea imobilului. În urma unor negocieri, el propunând un preţ sub 100 mii euro, am ajuns la preţul de 150 mii euro. Fără TVA, pentru că un astfel de activ nu poate fi purtător de TVA. Am stabilit să încheiem un antecontract de vânzare – cumpărare, cu plata iniţială a unei tranşe de 50 mii euro, urmând ca în termen de maxim un an, să se achite şi cealaltă parte, când se va fi încheiat şi contractul de vânzare – cumpărare. În caz contrar, imobilul nu s-ar mai fi vândut. În aprilie, 2006, s-a încheiat antecontractul, iar în iulie, fiind achitate toate ratele, am semnat şi contractul final. Anterior semnării precontractului, viceprimarul de atunci, Ovidiu Ştefan, m-a sunat şi i-am spus că suntem într-un stadiu avansat al negocierilor cu Liviu Chira, dar dacă Primăria dă mai mult, chiar şi cu un euro, îl dăm lor. Ovidiu Ştefan mi-a spus că nu poate da un răspuns pe loc, fiind necesară consultarea Consiliului Local. După aceea, nu am mai primit niciun răspuns din partea Primăriei şi am încheiat antecontractul. A fost singurul moment când, în 2006, am fost contactaţi direct de cei de la Primărie, vizavi de situaţia juridică a imobilului în cauză. După acest moment, m-am întâlnit cu Horia Simu şi cu Cristian Anghel, în luna mai. Am discutat posibilitatea vânzării unor imobile către Primărie, dar nu a fost atins subiectul Horea, 46A. După vânzarea imobilului, am aflat că Liviu Chira l-a înstrăinat Primăriei pentru suma de 500 mii euro. Pe noi ne-a mulţumit preţul de 150 mii. A fost un preţ bun, având în vedere faptul că blocul reprezenta o problemă şi că, pentru a putea obţine o sumă mai mare pentru el, trebuia renovat. Noi nu am ştiut de intenţia lui Chira de a vinde către Primărie, decât după încheierea contractului dintre acesta şi Primărie."

Horia Simu, preşedinte Consiliu de Administraţie, SC Cuprom SA

"În 2003, Cuprom a cumpărat de la AVAB un pachet de active. Printre acestea, se afla şi imobilul respectiv. În acea perioadă, am hotărât să vindem imobilul. Ca să fiu politically corect, doream să scăpăm de imobil. Era o chestiune de imagine. Având în vedere locatarii de acolo. Iar noi nu doream încheierea unor contracte cu cei ce locuiau în imobil. S-au dat anunţuri prin rubricile de mică publicitate, referitor la vânzarea imobilului, iar către Primărie am trimis un fax, pe care, personal, l-am semnat. Cred că de aceea sunt azi aici. Însă, nu am mandatat pe nimeni să ia legătura cu primarul Cristian Anghel şi nici nu am luat legătura cu el în ceea ce priveşte această problemă. A venit Chira. A venit cu o ofertă de câteva zeci de mii peste. Ba nu, câteva zeci de mii sub cât am cerut noi. Am negociat de formă. Şi am rămas la cât ne-am gândit noi, 150 de mii. În 2003, imobilul fusese evaluat la 4 miliarde, parcă. Aceasta e o valoare contabilă şi nu are legătură cu preţul de piaţă. Apoi, trebuia luată în calcul şi vechimea. După trei ani, valoarea acestuia a scăzut la 1,3 miliarde lei. Nu-mi aduc aminte dacă i-am întrebat pe managerii întreprinderii de interesul Primăriei înainte sau după negocierile cu Chira. Dar vă spun că nu aş fi negociat cu Chira dacă ştiam că Primăria este interesată. L-aş fi vândut Primăriei, pentru a rezolva în acest fel problema socială din zonă."

Ilie Rusu, director investiţii, SC Cuprom SA, sucursala Baia Mare

"După preluarea imobilului, la nivelul conducerii întreprinderii, s-a propus vânzarea sa. Acel cămin nu avea apă, instalaţii sanitare etc. Eu am zis că o să încerc să-l anunţ pe primar, având în vedere faptul că ne ştim de multă vreme, făcând parte dintr-un grup comun de prieteni. În 2004, parcă, m-am întâlnit întâmplător cu primarul Cristian Anghel şi l-am întrebat dacă Primăria vizează achiziţionarea blocului 46A. Mi-a spus că, la acea vreme, nu era interesată de cumpărarea blocului. Apoi, nu am mai avut alte discuţii cu primarul Cristian Anghel pe această temă. Menţionez că nu îl cunosc pe Liviu Chira şi nici nu am fost implicat în vreun fel în cumpărarea sau vânzarea imobilului."

Radu Ardelean, consilier juridic, SC Cuprom SA, sucursala Baia Mare

"Noi le-am indicat celor de la Primărie că putem să le oferim imobilul la un preţ bun. E greu de definit ce înseamnă un preţ bun. Unul mic. În 2005, secretara a trimis o cerere de oferte către Primărie, prin fax, cu confirmare de primire. Apoi, a venit un domn. La poartă. A zis că vrea să cumpere blocul. A propus 120 mii euro. Am zis că nu putem să-l vindem sub valoarea contabilă. Preţul de 150 de mii euro a fost unul foarte bun pentru noi. Voiam să scăpăm de el. Nu ştiam că există discuţii între Chira şi Primărie. Nouă ne-a zis că vrea să recompartimenteze imobilul. Având în vedere preţul la care l-a vândut Chira... A fost o afacere bună. Pentru Chira. Antecontractul de vânzare – cumpărare încheiat cu Chira nu a fost notat în Cartea Funciară, iar noi i-am pus la dispoziţie schiţa topo şi un releveu al imobilului."

3 comentarii:

Anonim spunea...

Pana la urma, chiar ma intereseaza serios, care e treaba cu blocul ala. Va fi renobvat sau nu, alturi de celalat de pe horea? Ca pute urat rau pe langa ele. Si ...

cip spunea...

drept raspuns, va dau o declaratie primita de la Calin Coros, directorul Serviciului Public de Administrarea Patrimoniului Local, din cadrul CL Baia Mare - "Referitor la situaţia reţelelor de racordare la utilităţi, vă pot spune că toate blocurile pe care le avem în administrare sunt prinse într-un program naţional de reabilitare, derulat prin Compania Naţională de Investiţii. Acesta va include inclusiv izolaţia imobilelor. În plus, prin Consiliul Local, intenţionăm să mărim numărul locuinţelor, prin mansardarea blocurilor şi crearea de noi spaţii".
Deci, se pare ca este pe drum bun. Sa vedem...

Anonim spunea...

da auzisem ca intentionau sa le renoveze anul asta... pe alea doua de pe horea; stii ceva? cica s-a si adoptat planul de renovare pt anu asta.