sâmbătă, 5 aprilie 2008

Brussels – o lume fără probleme

În urmă cu două săptămâni, la invitaţia europarlamentarilor socialişti români, ne-am deplasat la Brussels, pentru a vedea locul în care se hotărăşte destinul Europei. Ne-a fost dat să găsim o ţară mult diferită de aceea în care trăim. În bine.

Diferenţa dintre ei şi noi este una simplă: ei locuiesc în vile, iar noi în cocioabe. Asta este concluzia la care am ajuns după o scurtă vizită, de câteva zile, în capitala Europei, Brussels. O altă lume, o altă viaţă, alţi oameni, alte rânduieli. Multe dintre ele, aşa cum ni le imaginăm de ani buni. Trebuie să fim realişti şi să admitem că mai avem încă mult până a ajunge nivelul lor de acum. Iar atunci, ei vor fi cu alţi paşi înaintea noastră. Presa maramureşeană a fost invitată la Brussels de grupul socialiştilor europeni. Să mai vedem şi noi lumea bună. Recunosc că e altfel decât se vede la televizor. Încă de la sosirea pe aeroport îţi dai seama că ai păşit în altă lume. Cojile de seminţe şi chiştoacele de ţigări scuipate în aerogara Băneasa par inimaginabile în comparaţie cu curăţenia din Brussels. Aici vei regăsi, în schimb, tablouri pe pereţi sau cărţi de telefoane în cabinele de telefonie publică. O mică diferenţă faţă de Bucureşti. Pe străzile oraşului se circulă aglomerat. Multe maşini şi toate foarte grăbite. Însă în viteză mare şi fără ambuteiaje. Culmea, nimeni nu claxonează, nimeni nu strigă la volan şi toţi se respectă reciproc. La fel, în orice instituţie intri, ai senzaţia aceea că eşti respectat, indiferent cine eşti. Lucru care, la noi, este departe de a se împlini. Acelaşi sentiment te încearcă şi în clădirea Parlamentului. Un complex de clădiri noi, cu o arhitectură complexă. Îţi ia ceva timp până să te obişnuieşti cu miniorăşelul în care se hotărăşte soarta Europei. Interioare deschise, holuri largi, panouri electronice informative pe toţi pereţii, expoziţii de artă, mobilier luxos şi chiar câţiva copaci, aşezaţi, cu mult bun gust, pe undeva prin incinta clădirii.

După un tur al Parlamentului Europei, gazdele noastre, câţiva europarlamentari europeni, reprezentanţi ai PSD, au susţinut o conferinţă de presă, condusă de Adrian Severin. Am aflat că subiectul zilei, de fapt al săptămânii, era situaţia din Tibet. Unele ţări, luaseră deja atitudine. Preşedintele Franţei afirmând că va boicota Jocurile Olimpice de vară de la Bejing, din vara acestui an. Poziţia sa nu a fost bine primită la Brussels, inclusiv Adrian Severin exprimându-şi părerea că o sabotare a Olimpiadei nu ar fi deloc benefică. O altă problemă abordată de Severin a fost aceea privind menţiunile din actele europene referitoare la limba moldovenească. În anumite tratate semnate la nivel european se specifică faptul că există variante ale textului în diferite limbi. Printre care şi cea moldovenească. O anomalie, bineînţeles, speculată de parlamentarii socialişti din grupul românesc de la Brussels. Printr-o adresă oficială, Adrian Severin a cerut italianului Franco Frattini varianta moldovenească! Însă Severin nu a primit niciun răspuns. Totuşi, cele două texte, în română şi moldovenească, i-au parvenit, până la urmă, pentru a constata că erau identice. Se pare că se mai întâmplă ghiduşii de genul ăsta şi pe la ei. Europarlamentarul social – democrat a ţinut să ne amintească faptul că este dezamăgit de modul în care românii înţeleg să facă politică în Europa. Partidele politice de la noi nu au o strategie coerentă şi nu îşi canalizează eforturile pentru a-şi impune propriile idei în Europa. Pe final, Dan Mihalache, deputat PSD de Maramureş şi fost europarlamentar, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care se lucrează în Parlamentul de la noi. "În ţară, începem luni după masă şi terminăm marţi, aşa, pe la vreo 4. De când am revenit în Parlament, mă plictisesc. În schimb, aici, chiar se lucrează. Dacă se întâmplă şi aici să semneze unul în locul celuilalt? Evident că nu. Dar dacă ai falsifica semnătura colegului, ai aduce banii înapoi", a spus Mihalache. Per ansamblu, impresia lăsată de socialişti a fost una pozitivă. La fel ca şi aceea a întregului oraş, de altfel. A fost doar primul episod. Voi reveni.

Niciun comentariu: