marți, 1 aprilie 2008

curentat cu... fier vechi

În urma unui banal furt de fier vechi, pe care l-a valorificat cu 300 mii lei vechi, un băimărean s-a ales cu o condamnare la pedeapsa închisorii de 5 ani şi jumătate. În plus, el a fost obligat la plata unor despăgubiri civile în cuantum de 210 milioane lei vechi.

În timp ce unii şi-au construit averi colosale de pe urma afacerilor necinstite pe care le-au făcut, alţii stau după gratii pentru anumite fapte care cu greu s-ar putea numi infracţiuni în adevăratul sens al cuvântului. Vorbim, mai degrabă, de găinării. De furturi la nivelul colţului blocului comise de oameni ajunşi la limita subzistenţei. Culmea este că tocmai aceştia sunt "clienţii" preponderenţi ai procurorilor, pe când dosarele adevăraţilor hoţi stau aruncate prin sertare. Cazul lui Crenguşor Gherebeneş, din cartierul Ferneziu, condamnat la închisoare pentru furt, este un exemplu elocvent în acest sens. Am ajuns la a studia dosarul acestuia după ce l-am luat la întâmplare de pe o listă cu marii infractori maramureşeni ai ultimilor ani, oferită de Tribunalul Maramureş. Văzând cazul, am fost surprinşi de intransigenţa şi rigurozitatea cu care se înfăptuieşte justiţia la noi. Dacă acestea sunt cazurile care definesc marea infracţionalitate din judeţ, ne întrebăm unde sunt dosarele cu nume grele şi când le vom vedea finalizate. Ori poate suntem un judeţ prea sărac la acest capitol.

Fapta comisă de Gherebeneş datează de acum patru ani. Într-o după amiază de mai, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice şi având nevoie urgentă de bani, s-a hotărât a sustrage fier vechi. Locaţia aleasă a fost un punct de transformare a energiei electrice aparţinând SC Electrica SA, Sucursala Baia Mare, amplasat pe strada Podinei, din Cartierul Ferneziu. Găsind un loc unde gardul de beton permitea trecerea cu uşurinţă în incinta respectivă, Gherebeneş a intrat în zona transformatoarelor electrice, dorind să sustragă orice elemente din fier pe care le va găsi. A escaladat două transformatoare de tensiune de exterior, iar cu ajutorul unui ciocan a spart învelişul ceramic al acestora. În inconştienţa sa, probabil nici nu a realizat cărui risc se expune, având în vedere tensiunea ridicată într-un astfel de loc. Cu destul noroc, el a reuşit să scape de electrocutare. A deteriorat cele două transformatoare, desprinzând piesele metalice ale acestora. În ziua următoare, el a valorificat metalul la un punct de colectare a fierului vechi din Cartierul Ferneziu, încasând fabuloasa sumă de aproximativ 300 mii lei vechi.

Până la identificarea autorului furtului, organele de cercetare penală au avut destul de mult de furcă. S-a pornit de la punctul de colectare a fierului vechi. Aici, angajatul care a preluat piesele sustrase a declarat că din registrele firmei reiese faptul că persoana care a predat metalul a fost un anume Romică Lingurar. Un client mai vechi, cunoscut de reprezentanţii firmei de colectare. Însă, la anchetă, Lingurar a declarat că nu el, personal, a fost cel care a dus fierul, prin urmare, nu el l-a sustras, ci altcineva, care a folosit buletinul său. De fapt, Gherebeneş, adevăratul făptuitor, se folosise doar de buletinul lui Lingurar, pentru a putea comercializa fierul vechi. Foarte interesant este faptul că pentru faptele sale, Gherebeneş a fost cercetat penal, însă reprezentantul firmei, care a preluat fierul vechi de la o persoană care s-a legitimat cu actele alteia, nu a fost tras la răspundere în niciun fel. Pe de altă parte, având în vedere configuraţia pieselor, acesta avea datoria de a cere acte doveditoare privind provenienţa metalului. Bineînţeles, s-a lucrat la mica înţelegere. Probabil, angajaţii centrelor de colectare ştiu foarte bine provenienţa fierului vechi şi merg mână în mână cu făptuitorii. Altfel nu se explică faptul că preiau cu atâta uşurinţă fier de la cei care nici măcar acte de identitate nu prezintă. În cadrul urmăririi penale, Gherebeneş a recunoscut faptele şi le-a pus pe seama lipsei de bani. Totuşi, sustragerea fierului de la staţia de transformare este greu de înţeles. Aceasta arată disperarea la care recurg unii pentru a supravieţui.

SC Electrica a depus plângere penală pe numele unor autori necunoscuţi, precizând faptul că în seara furtului, două dintre transformatoare au fost deteriorate prin spargerea lor cu un ciocan. Valoarea întregului prejudiciu s-ar fi cifrat la peste 200 milioane lei. În urma descoperirii făptuitorului şi după trimiterea sa în judecată, SC Electrica s-a constituit parte civilă cu 210 milioane lei vechi. În calcul s-a luat inclusiv manopera de montare şi costul transportului pieselor (aproape 70 milioane lei). Mai lipsea să se calculeze şi cafeaua şoferului. În final, Gherebeneş a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de furt calificat şi distrugere. În plus, instanţa l-a obligat la plata sumei pretinse de SC Electrica. De unde o să plătească Gherebeneş cele 200 milioane, este greu de imaginat. Probabil va trebui să "muncească" din greu câţiva ani până va obţine suma datorată. În prezent, el este închis la Penitenciarul Baia Mare, unde are de executat mai bine de jumătate din pedeapsă.

Eşecul detectorului de minciuni

Pentru soluţionarea acestei "complexe" cauze a fost nevoie de expertizarea cu ajutorul poligrafului (detectorul de minciuni). Romică Lingurar, cel care l-a ajutat pe Gherebeneş, oferindu-i buletinul, pentru ca ultimul să poată comercializa fierul vechi, a fost supus testului poligraf. I s-au adresat mai multe întrebări, printre care şi câteva legate de împrejurările producerii furtului. Toate răspunsurile sale au fost negative, el refuzând să recunoască faptul că ar fi autorul furtului. Culmea, nu a reuşit să treacă testul, poligraful indicând faptul că el minte. Testul poligraf a fost contrazis de toate celelalte probe administrate în dosar, astfel că el a fost considerat nereuşit.

Niciun comentariu: