sâmbătă, 19 aprilie 2008

Belgienii caută "gemeni" în România

O echipă de producători belgieni a lansat un proiect pentru o emisiune de televiziune care vizează modul în care trăiesc oameni născuţi în acelaşi an şi la aceeaşi dată, în diverse părţi ale globului. În lumi diferite, în culturi diferite. În cazul găsirii unor "gemeni" ai participanţilor belgieni, România ar putea reprezenta una dintre locaţiile în care se va filma serialul respectiv.

Câţi dintre noi nu ne-am întrebat cum ar fi arătat viaţa dacă ne-am fi născut într-o altă parte a lumii? Probabil, fiecare dintre noi, la un moment dat, suntem prizonierii acestei întrebări, căreia nu îi putem răspunde. Cei mai mulţi am fost într-o ţară străină, am văzut felul diferit de a fi al altor naţii, însă nimeni nu poate şti cum ar fi fost dacă. Ne lipseşte experienţa unei vieţi trăite într-un alt context. O experienţă fără de care rămânem doar la stadiul presupunerilor. Woestijnvis este o casă de producţie belgiană, al cărei principal obiect de activitate este realizarea de programe pentru Belgian National Television (Televiziunea Naţională Belgiană). Producţiile realizate până acum s-au bucurat de un succes internaţional de excepţie, câştigând mai multe premii pentru filme documentare. Pentru acest serial, care porneşte de la ideea "Cum ar fi arătat viaţa mea dacă nu m-aş fi născut în Belgia, ci într-o altă parte a lumii?", producătorii au selectat în jur de 20 de persoane ce s-au născut şi trăiesc în Belgia. Cei incluşi în proiect au vârste diverse, acestea fiind cuprinse între 26 şi 75 de ani. Pentru fiecare dintre participanţi, producătorii vor avea nevoie de trei "gemeni". Trei persoane născute exact în aceeaşi dată, dar într-o altă ţară a lumii. Ţările din care provin "gemenii" nu au o relevanţă deosebită, atâta vreme cât este vorba de locaţii cu o viaţă şi o cultură diferită de cea a belgienilor.

Proiectul se va realiza în mai mulţi paşi. Pentru început, s-a stabilit o listă cu belgienii participanţi în serialul de televiziune. Apoi, se caută cei trei "gemeni" pentru fiecare participant. Odată stabilite persoanele implicate, se poate trece la etapa întâlnirii dintre "gemeni". După o perioadă de acomodare în ţara pe care o va vizita, participantul belgian va trăi efectiv în mediul de viaţă al "geamănului" său dintr-un alt colţ al lumii. O experienţă care îl va ajuta să înţeleagă modul în care mediul, cultura, obiceiurile, oamenii i-au influenţat viaţa unui om născut exact în aceeaşi dată. Cele câteva zile pe care belgianul le va petrece în mediul de viaţă al "geamănului" său vor constitui subiectul principal al emisiunii. În total, vor fi alese câte trei locaţii pentru fiecare participant din Belgia, care va vizita trei dintre "gemenii" aleşi. Primul episod care va fi filmat îl va avea în prim plan pe un participant născut în 5 octombrie, 1968. El îşi va vizita cei trei "gemeni" aleşi din Chile, Ghana şi Canada. Trei locaţii aparte, de pe trei continente diferite, cu culturi şi feluri de viaţă puţin asemănătoare. Şi, evident, diferite de ceea ce se regăseşte în Belgia. O ţară europeană, puternic dezvoltată. Dacă despre Canada am putea spune că este la acelaşi standard de viaţă cu ceea ce găsim în Europa, Chile şi Ghana, cu siguranţă, înseamnă cu totul altceva. Două lumi ce nu seamănă deloc între ele şi se deosebesc complet de Belgia. Este limpede că respectivul participant va trăi o experienţă unică. Şi cine nu ar dori să aibă parte de aşa ceva, mai ales în cadrul unei emisiuni pentru televiziune.

Gazeta de Maramureş are privilegiul de a fi, într-un fel, parte în acest program. Zilele trecute am fost contactaţi de echipa producătorilor belgieni, care ne-au prezentat proiectul pe care îl realizează, adresându-ne, totodată, rugămintea de a populariza demersurile lor, în ideea în care România ar putea deveni una dintre locaţiile din care se vor alege câţiva din "gemenii" serialului de televiziune programat pentru difuzare la începutul anului 2009. Interesul realizatorilor serialului pentru o ţară precum România nu este întâmplător. Pentru reuşita de succes a emisiunii, belgienii trebuie să găsească locaţii cât mai diverse. Vieţi cât mai diverse şi diferite de ceea ce telespectatorii belgieni trăiesc în fiecare zi. România, ca fostă ţară a blocului sovietic, până la sfârşitul anilor '80, îşi păstrează încă un mediu specific. Fiind o zonă în care tradiţiile populare, obiceiurile mai noi sau mai vechi s-au menţinut fără a fi mult alterate de trecerea timpului. Astfel că, în cazul găsirii unor persoane născute în exact aceeaşi zi cu participanţii belgieni, românii dornici să încerce o experienţă inedită ar putea fi parte a programului televiziunii belgiene. Alături de locaţii precum deşertul Saharei sau zăpezile arctice, plaiurile mioritice s-ar putea foarte bine integra în peisajul serialului. Totul depinde de găsirea unor persoane dornice să încerce provocarea belgienilor. Mai jos, aveţi lista completă a tuturor zilelor de naştere corespunzătoare participanţilor belgieni. În cazul în care v-aţi născut în aceeaşi zi, lună şi an cu unul dintre aceştia şi doriţi să luaţi parte la acest proiect, puteţi contacta redacţia Gazetei de Maramureş (pe mail, la telefon, în scris sau direct la sediu – bd. Traian, 23/9, Baia Mare) sau să lăsaţi un mesaj pe acest blog, urmând ca datele dumneavoastră să fie transmise colegilor belgieni, care vor face selecţia participanţilor.

Bărbaţi:

 29 Aprilie 1933, 18 Iulie 1948, 19 Iulie 1948, 20 August 1949, 11 Februarie 1952,
18 Ianuarie 1956, 5 Mai 1956, 27 August 1958, 30 Decembrie 1960, 24 Iulie 1962,
14 Ianuarie 1965, 27 Ianuarie 1965, 5 Octombrie 1968, 5 Februarie 1969, 1 Decembrie 1971,
3 Mai 1981
 
Femei:
5 Aprilie1943, 2 Mai 1950, 20 Iulie 1963, 24 Martie 1964, 26 Martie 1975, 27 Decembrie 1979, 24 Iulie 1982

Un comentariu:

Anonim spunea...

offtopic:
Intalnirea bloggerilor maramureseni cu bloggeri satmareni
http://maramureseni.ablog.ro/2008-04-21/blognord-meets-nordblog-nt-lnire-de-bloggeri-cu-bloggeri.html