sâmbătă, 8 decembrie 2007

Forţa mişcării

Profesorul Vasile Năsui, liderul inventatorilor maramureşeni, are 50 de invenţii brevetate sau în curs de brevetare şi alte câteva zeci de inovaţii. Anual, invenţiile sale sunt medaliate la târgurile de inventică din ţară şi străinătate.

Aşa cum am precizat şi într-un material anterior, vom continua prezentarea inventatorilor maramureşeni şi a invenţiilor lor strălucite. În această săptămână, Vasile Năsui, cadru universitar la Facultatea de Inginerie a Universităţii de Nord Baia Mare. Un prolific inventator, cu 50 de invenţii înregistrate, dintre care, 25 cu brevet de invenţie (recunoscute şi în străinătate) şi 60 de inovaţii pe plan naţional. Profesorul Năsui este un moroşean autentic. El s-a născut în 1948, în Vişeu de Jos. În 1971, a absolvit Facultatea de Mecanică Iaşi, după care a lucrat în producţie, cercetare şi proiectare, timp de 28 de ani. La acea vreme, uzina de referinţă a fost Întreprinderea Mecanică de Maşini şi Utilaje Miniere Baia Mare. Ea a fost un punct de lansare pentru mai mulţi inventatori de la noi. Profesorul Năsui ne povesteşte despre perioada de glorie a uzinei băimărene. "Întreprinderea a fost o adevărată şcoală în care s-a putut învăţa. Mulţi de aici au plecat ulterior la alte întreprinderi care au apărut în oraş (cum ar fi Ramira, de exemplu). Chiar la început, era o uzină pentru reparaţii utilaje miniere. Apoi, aici s-au dezvoltat sisteme de maşini pentru industria minieră, chimică, energetică şi chiar agricultură. S-a lucrat în echipă, iar roadele acesteia s-au văzut mai târziu. De aceea, nu pot spune că toate invenţiile îmi aparţin în exclusivitate, ci trebuie amintită şi partea cealaltă, a muncii în echipă. Înainte nu era problemă în ceea ce priveşte finanţarea anumitor invenţii. Se mergea pe ideea necesităţii rezolvării unei situaţii. Era, practic, o sarcină de partid, să vii cu idei inovatoare.", ne-a relatat Năsui.

În mare parte, invenţiile lui Năsui sunt de natură electro – mecanică şi au la bază actuatori liniari (elemente de mişcare programată). Printre invenţiile sale se numără: dispozitiv de prelucrare a canalelor elicoidale pe maşini de danturat, dispozitiv de execuţie a ciururilor centrifuge de cărbune, diferiţi actuatori ce se utilizează în robotică, maşini – unelte cu comandă proprie, sisteme robotizate de poziţionare, instalaţii de foraj pentru galerii înguste (cum ar fi cele ale Minei Herja), baterie pentru filtrarea apei etc. Mai multe dintre acestea au fost premiate pe plan intern şi internaţional. Standul cu mecanism liniar de realizare a mişcării de rotaţie a primit medalia de argint la Salonul Internaţional de la Geneva (2003). El ajută la reducerea turaţiei, la toate tipurile de maşini. Reductorii clasici funcţionau cu roţi dinţate, iar acesta este pe bază de şuruburi. Prin invenţia lui Năsui se realizează un control mărit al mişcării. Bateria de filtrare a apei menajere, care funcţionează pe trei principii combinate (al membranei, cu radiaţii şi filtrare mecanică), ce poate fi utilizată atât pentru apa folosită acasă, cât şi pentru cea de la ţâşnitoarele stradale, a obţinut prima medalie (de bronz) internaţională pe numele lui Năsui, în 2002, la Salonul de la Brussels. O altă medalie (de argint) a fost obţinută la Geneva, anul trecut, pentru un actuator liniar multiaxial (un sistem telescopic de actuatori). Invenţia propune un gabarit foarte mic al actuatorilor, o cursă mare şi o viteză reglabilă. Se foloseşte în robotica de mare precizie. Actuatorul pentru întinderea benzilor (în cazul transportoarelor cu bandă) a redus efortul pentru reglarea tensiunii acestora, de la metoda mecanică manuală, la cea electrică. În acest an, el a primit la Geneva, medalia de bronz. De asemenea, profesorul Năsui a fost medaliat în cadrul altor târguri de invenţii de la Bucureşti (argint, 2002), Iaşi (2000 – 2007), Cluj (argint şi bronz, 2004 – 2006), Chişinău (aur, 2006), pentru diferite tipuri de actuatori şi reductori speciali de turaţii.

Cea mai mare împlinire pentru un inventator este să-şi vadă propriile idei puse în practică. Profesorul Năsui ne-a amintit câteva din oraşele din ţară unde şi-a valorificat munca. "La Hidromecanica Braşov, am mecanizat linia de turnare, între 1999 – 2000. La Combinatul Siderurgic Galaţi, am realizat o instalaţie de deschidere a şibelor de aerisire, aflate la mare înălţime. La Zalău, am venit cu o instalaţie de reglare a materialului de acoperire a conductorilor emailaţi, la cuptoarele respective. De asemenea, am realizat instalaţii de deschidere a uşilor la cuptoarele cu tratament termic, la o întreprindere din Sibiu. Înainte se deschideau mecanic, riscul fiind mare. Acum, ele sunt acţionate electric. Iar la Institutul de Fizică Atomică din Bucureşti, am pus în funcţiune o instalaţie de manevrare a materialului radio – activ", ne-a spus Năsui, amintind doar o parte din realizări. Mai trebuie amintit că profesorul Năsui este preşedintele Asociaţiei Inventatorilor din România, filiala Baia Mare. Din nefericire, inventatori avem din ce în ce mai puţini, iar statul nu face nimic pentru atragerea tinerilor înspre activitatea de cercetare şi inventică. "În Maramureş sunt 300 de inventatori, dar, activi, doar 100. Cei mai mulţi au o vârstă înaintată. Din păcate, puţini sunt aceia care le calcă pe urme. Ar trebui gândit, la nivel naţional, un program de educare a tinerilor şi în acest domeniu. Acum, la televizor, tinerilor li se arată mai mult picioare lungi şi fuste scurte. Ce pot să înveţe tinerii din licee? Unităţile şcolare sunt dotate cu diverse cabinete (de atelier), care, în mare parte, nu se mai folosesc. S-ar putea utiliza pentru cluburi de inventică", a declarat Năsui.

Medalii peste medalii

Anual, Geneva găzduieşte Salonul Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor Noi. Este locul de întâlnire a celei mai mari pieţe mondiale a inventicii şi cel mai prestigios eveniment internaţional în acest domeniu, cu o medie de 75 mii vizitatori. La salonul din acest an, organizat în luna aprilie, au fost prezentate peste 1.000 de invenţii, din 45 de ţări. La a 35-a ediţie, România a participat cu 40 de invenţii (din 11 domenii diferite) şi alte opt invenţii independente. Toate au fost premiate: 25 medalii de aur, 17 de argint şi două de bronz. La ediţia din 2006, România a obţinut 23 medalii de aur, 15 de argint şi două de bronz. Maramureşenii pot fi onoraţi că printre medaliaţi se află şi profesorul Vasile Năsui, din Baia Mare, care, la Geneva a obţinut: o medalie de bronz (2007) şi două medalii de argint (2003 şi 2006).

"La un moment dat, Ceauşescu a cerut inventarea unei combine universale, care să recolteze tot: porumb, grâu etc. Evident, nimeni nu se gândise înainte la aşa ceva. Dar, cei cărora li se ceruse asta au inventat-o. În două săptămâni a fost gata. Numai că, din cauza presiunii, au ajuns apoi la spitalul de nebuni." Articol promovat de front news.

Niciun comentariu: