Demisul lunii trecute, ex-viceprimarul Ovidiu Ştefan, arată slabe calităţi nu numai în administraţia locală, dar şi în prestaţia sa ca expert topograf. El este acuzat că întocmeşte schiţe topografice cu date eronate, motiv pentru care unii ajung să-şi piardă terenurile.
La începutul lunii noiembrie, viceprimarul Băii Mari, Ovidiu Ştefan, a fost demis prin ordin al prefectului, din motive de incompatibilitate între funcţia deţinută şi calitatea de expert judiciar, pe care o deţinea şi de care se folosea, în acelaşi timp. Dacă în cei trei ani şi jumătate în care a ocupat funcţia respectivă în cadrul Primăriei, viceprimarul ne-a dovedit slabe calităţi manageriale la nivel de urbe, am luat acest aspect ca un rezultat al lipsei sale de pregătire în domeniu. Este şi firesc. Un expert topo le are mai greu cu împărţirea locuinţelor sociale, de exemplu. Interesant este faptul că nici ca expert topo, Ovidiu Ştefan nu convinge. Mai mult, el are o serie de reclamaţii din partea unor clienţi de-ai săi, care se plâng de faptul că prin schiţele topo întocmite de el, sunt în pericol să-şi piardă terenurile. Unul din aceste cazuri a fost mediatizat în Gazeta de Maramureş, într-un număr anterior, în care îl prezentam pe Ovidiu Ştefan în postura de cercetat penal. Un altul, îl are în prim plan pe acelaşi viceprimar demis, cu o schiţă topo şi un raport de expertiză tehnică judiciară întocmite în legătură cu un teren din comuna Călineşti. Nu vom intra în multe detalii tehnice, ci vom puncta câteva aspecte. În 1974, familia Şandor a vândut 3 ari de teren, unor vecini. Limita ar fi trebuit să o constituie un pârâu din apropiere. Familia Oanţă (cumpărătorii) s-a trecut în registrul agricol cu acel teren, însă, nu pe locaţia proprie, ci pe o suprafaţă din terenul familiei Şandor, unde aceştia au şi casa de locuit. Şi de aici... scandalul. Fiecare pretinde cei 3 ari.
Şandor Maria spune că totul a fost posibil datorită poziţiei pe care vecina sa, Ileana Oanţă, a ocupat-o în cadrul Primăriei Călineşti, şi anume, aceea de secretar. Familia Şandor a trecut la acţiuni în instanţă, însă, expertizele topo au relevat faptul că anumite date din schiţele terenului au fost schimbate sau notate greşit, dar nu au făcut lumină în acest caz şi au mers, în continuare pe calcule eronate. Aşa se face că expertul Ioan Zlampareţ s-a ales cu o plângere penală. Procurorii sigheteni au sesizat erorile comise de acesta, însă i-au dat un NUP, considerând că erorile de acest gen sunt fireşti. Şi normal. Apoi, a venit rândul lui Ovidiu Ştefan. Acesta a întins aproape un an efectuarea expertizei, după care, a constatat erorile schiţelor topo, însă, în schiţa sa, nu le-a corectat corespunzător. Familia Şandor îl acuză pe acesta de faptul că nu a trecut corect coordonatele terenului şi suprafaţa reală, că pe schiţă nu apar anumite construcţii, că dezmembrările anterioare au fost eronate, iar el nu le-a corectat etc. Practic, o expertiză lipsită de profesionalism, aşa cum reiese inclusiv din declaraţiile experţilor Oficiului de Cadastru. Directorul instituţiei, Vasile Ciuman, ne-a declarat telefonic că în acest caz există nişte erori, care trebuie îndreptate. De asemenea, Ana Ciocotişan, topograf în cadrul arhivei Oficiului de Cadastru, acuzată de familia Şandor că a notat date false în registrele instituţiei, a admis că schiţele au numere eronate. "Sunt nişte greşeli din 1978. S-a descoperit numai la întabulare. Trebuie luată harta concretuală din 1909, pentru a se vede exact. Trebuie făcută o expertiză topo şi clarificat", a spus Ciocotişan. Nu putem decât să acordăm un calificativ excelent pentru prestaţia lui Ovidiu Ştefan, care a reuşit performanţa de a "îndrepta" o eroare cu o alta, completând schiţa cu date greşite, în timp ce părţile continuă să cheltuiască sume importante de bani prin instanţă. Contactat telefonic, ex-viceprimarul a refuzat comentarii asupra acestui subiect. "Mai multe decât am spus în raportul de expertiză nu pot să zic. Rămâne ca instanţa să decidă. Acolo este un conflict între familii", a declarat Ştefan. Cum el este obişnuit cu instanţele de judecată (în cursul săptămânii trecute, tocmai pierzând procesul în care a atacat ordinul prefectului), probabil va face faţă şi acestui caz. Vom reveni.
Articol promovat de front news.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu