joi, 11 septembrie 2008

primarul din Arinis, cercetat penal

În urma unor sesizări depuse de un localnic din satul Tămăşeşti, primarul comunei Ariniş s-a ales cu un dosar penal aflat în lucru la Parchetul Tribunalului Maramureş. Omul a reclamat faptul că drumul de legătură dintre Tămăşeşti şi Ariniş, realizat recent, are o calitate îndoielnică, aşa cum s-a constatat şi prin expertizele efectuate până acum. Problema a fost că pentru realizarea drumului de beton s-au folosit materiale de o calitate îndoielnică, încălcându-se caietul de sarcini şi proiectul.

Drumul ce leagă Tămăşeşti de Ariniş, lung de 2,5 km, este aproape de finalizare. Aparent, o lucrare bună, de care era nevoie. Însă, unii au profitat de acest proiect cu finanţare guvernamentală, pentru a pune de-o parte nişte bani. Că tot sunt publici şi nu au stăpân. Beneficiarul, Primăria Ariniş, a primit o subvenţie guvernamentală în valoare totală de 19,5 miliarde lei vechi, pentru realizarea acestui drum şi a altor două, din localitate. Pentru cel despre care vorbim s-au alocat 11,5 miliarde. S-a organizat o licitaţie, câştigată de o firmă din Mocira. Aşa cum se întâmplă de multe ori în astfel de cazuri, constructorul nu a respectat în totalitate proiectul şi a folosit un beton de o calitate inferioară. Evident, preţul dintre acesta şi cel specificat în proiect este destul de mare. Mai ales dacă el este adus şi via Halmeu, tocmai din Ukraina, atunci chiar este o afacere bună. Cornel Dragomir, un localnic din Tămăşeşti, a depus mai multe sesizări către instituţiile statului, vizavi de calitatea proastă a lucrărilor. Încă drumul nu este finalizat, însă deja prezintă numeroase fisuri, câteva din blocurile de beton folosite au trebuit schimbate, ele fiind deteriorate, iar carosabilul a început să fie măcinat de intemperiile vremii. În urma unei verificări a celor sesizate de Dragomir, inspectorii din cadrul Inspectoratului în Construcţii Maramureş au constatat „neconformităţi în execuţia lucrărilor, faţă de normativele tehnice” şi au stabilit următoarele măsuri: „sancţionarea constructorului cu amendă contravenţională (80 milioane lei vechi, n.red.), oprirea lucrărilor şi expertizarea tehnică a lucrărilor executate”. Aşa cum ne-a declarat Mircea David, inspector şef adjunct al instituţiei, expertiza s-a finalizat recent, iar lucrările nu pot fi reluate decât cu respectarea acesteia. Până la această oră nu am putut intra în posesia expertizei, însă, din surse neoficiale, am aflat că s-ar fi constatat diferenţa dintre materialele folosite şi cele cerute de proiect, ceea ce a dus la deschiderea unui dosar penal pe numele primarului Gheorghe Mureşan şi a constructorului. În prezent, acesta se află în lucru la Parchetul Tribunalului Maramureş.

Dosarul penal, la Parchet

Ioan Petran, prim procuror al Secţiei de Urmărire Penală din cadrul Parchetului, a confirmat faptul că există un dosar penal aflat în lucru, vizavi de lucrările efectuate la drumul respectiv. „În urmă cu câteva luni, la Direcţia Naţională Anticorupţie, s-a depus o sesizare din partea unui cetăţean din Tămăşeşti, care privea fapte referitoare la Primăria din localitate, în speţă, primarul Gheorghe Mureşan, dar şi alţi angajaţi ai instituţiei. Sesizarea viza anumite fraude ocazionate de construirea drumului dintre Tămăşeşti şi Ariniş, lung de 2,5 km. Într-adevăr, noi efectuăm acte premergătoare, DNA-ul declinându-şi competenţa în favoarea noastră. Am dispus Serviciului de Investigarea Fraudelor al IJP Maramureş să facă actele premergătoare pentru a vedea documentele întocmite şi dacă subzistă elementele care conduc la săvârşirea infracţiunilor prevăzute de legea privind prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie. Mai precis, folosirea subvenţiilor statului în alte scopuri decât cele pentru care au fost prevăzute. Pentru că aici se bate moneda. Reclamantul spune că banii au fost folosiţi pentru alte lucrări sau, pur şi simplu, însuşiţi de primarul Mureşan sau alţii. Deocamdată suntem în această fază, urmând ca după începerea urmăririi penale, dacă va fi cazul, să stabilim dacă sunt fapte cu vinovăţie şi eventuali vinovaţi. Specialiştii din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii au efectuat o constatare, pe care noi o vom prelua şi de care vom ţine cont, în măsura în care există un raport de cauzalitate, pentru însuşirea acestor fonduri. Deocamdată, sesizarea priveşte angajaţii Primăriei. Vom vedea pe parcurs dacă sunt implicaţi constructorul sau furnizorul de materiale sau dacă a existat o înţelegere cu aceştia”, a afirmat Ioan Petran.

Betonul nu e „beton”

Întrebat de lucrările drumului Tămăşeşti – Ariniş, primarul Mureşan s-a arătat foarte liniştit, spunând că folosirea unui alt tip de beton nu ar fi o problemă, constructorul oferind aceeaşi garanţie de cinci ani. „În luna mai, înainte de alegeri, numitul Cornel Dragomir a depus o sesizare la DNA Cluj, legată de drumul respectiv. S-a făcut cu tentă politică. Ginerele său a fost contracandidatul meu la funcţia de primar în Ariniş. Cred că nu este în toate calităţile dânsului. De altfel, el a afirmat că nu se lasă până nu ne schimbă pe toţi de la Primărie. Nu a fost nicio problemă. Am dat toate datele cerute de DNA. Chiar acum două săptămâni s-a finalizat şi expertiza referitoare la calitatea lucrărilor. Din ceea ce am înţeles, totul este ok. Nu s-au constatat nereguli. A fost vorba despre betoane. La drumurile de acest timp se cere un beton din produse de carieră. La acel moment, în judeţul nostru nu existau. S-a trecut la o altă soluţie, cu beton din piatră de râu. A fost singura modificare făcută, raportat la proiect şi caietul de sarcini. Am fost informat că drumul va avea aceeaşi durabilitate. Garanţia e tot de cinci ani, iar drumul e practicabil. Executantul trebuie să ne ofere o garanţie de minim cinci ani pentru acest drum. Încă nu s-a făcut recepţia sa, tocmai din cauza problemelor semnalate. S-au oprit şi lucrările, până la finalizarea cercetărilor”, a declarat primarul Gheorghe Mureşan. Totul este ok din punctul său de vedere. Dar nu şi al legii. DNA-ul şi-a declinat competenţa, iar Parchetul continuă cercetările. Rămâne să vedem cum se va finaliza acest dosar.

Bani din drumuri

„Am făcut mai multe sesizări către DNA, pentru că drumul nu este de calitate, aşa cum arată şi constatarea celor de la Inspecţia de Stat în Construcţii. Primarul strigă că am oprit eu lucrările. Dacă nu se lucra prost, nu le oprea nimeni. El susţine că ginerele meu a candidat la Primărie. Eu nu am nimic cu alegerile. Problema asta datează de dinaintea alegerilor, când s-a constatat că nu există o calitate corespunzătoare a lucrării. Drumul nu e de calitate pentru că nu s-a pus balast de 30 cm, conform devizului, nu s-a pus piatră concasată de 15 cm, macadam de 5 cm şi nu s-a cilindrat deloc. Am lucrat 46 de ani în construcţii şi ştiu. Piatra care trebuia adusă la acest drum, s-a dus în Ariniş. Şi umblă vorba că drumurile pe care s-a băgat piatră în Tămăşeşti au fost decontate ca fiind asfaltate. Rog organele competente să verifice şi să ia măsuri.” – Cornel Dragomir, localnic Tămăşeşti

6 comentarii:

Anonim spunea...

ba cip, ni ca mi s-o facut dor de tine si tre sa-ti zic o chestie benefica pt mersul inainte al blogului tau, cu riscu de a fi linsat de catre nevasta ta: schimba ma poza aia din header ca nu se excita cititoru (no bine, cititoarele), crede ca esti un mosh de 89 de ani :))

Anonim spunea...

:) Pe directorul penitenciarului l-au schimbat. Daca-l mai schimba si pe primar sa vezi apoi faima pe tine :P

Anonim spunea...

aici e simplu. primarul poate fi schimbat, in cazul comiterii unei infractiuni, daca este condamnat la o pedeapsa privativa de libertate. indiferent daca e cu suspendare sau nu. pana atunci e in functie. dar vorba lui adi, o dacie veche, ceva?

Paco spunea...

"Nu iese fum fara foc". parca nu-l cunoastem pe D-l Muresan...daca as avea eu baini care s-au scurs din aceasta afacere...

Anonim spunea...

"Nu iese fum fara foc". parca nu-l cunoastem pe D-l Muresan...daca as avea eu baini care s-au scurs din aceasta afacere...

Anonim spunea...

muresan e hot ca tatal lui tot fost primar de adihat