miercuri, 10 septembrie 2008

Noul director Horia Chis a luat primele mãsuri de respectare a legii în Penitenciar

Noua conducere a Penitenciarului Baia Mare a organizat, lunea aceasta, prima conferintã de presã. Una la care au participat directorul Horia Chis si purtãtorul de cuvânt Crina Suciu. Ex-directorul Vasile Chiorean, actualmente adjunct al institutiei, a refuzat sã aparã în fata jurnalistilor bãimãreni.

Directorul Chis a confirmat oficial numirea sa în noua functie, precizând cã mandatul sãu se întinde pe o perioadã de maximum 90 de zile, dar nu dincolo de termenul organizãrii unui concurs, care va avea loc, cel mai probabil, la începutul lunii viitoare. Termenul limitã pentru depunerea dosarelor este 23 septembrie. Întrebat dacã intentioneazã sã participe la concurs, Horia Chis a dat de înteles cã este foarte posibil sã se întâmple asta, desi nu a luat o decizie definitivã în acest sens. Actualul director interimar al penitenciarului a fost în mai multe rânduri solicitat sã preia functia respectivã, chiar si în cursul acestui an, însã a refuzat. Este foarte clar faptul cã Penitenciarul Baia Mare este unul problemã si se gãsesc foarte greu oameni care sã îsi asume responsabilitatea în preluarea conducerii sale.

Oficialii ANP în Penitenciarul Baia Mare

Cât despre motivele oficiale ale schimbãrii lui Vasile Chiorean, acestea nu au fost comunicate încã. „Eu nu am competenta de a-l evalua pe Vasile Chiorean. Sãptãmâna aceasta vom avea parte de o vizitã din partea conducerii Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) si atunci vom afla, probabil, si motivele înlocuirii sale. Dar vã pot spune cã avem probleme, cel putin de comunicare cu presa. Imaginea noastrã în comunitate nu este una dintre cele mai bune acum”, a declarat directorul Chis.

De vorbã cu toti detinutii

Acesta si-a luat deja în serios rolul si a trecut la luarea primelor mãsuri. În cursul zilei de ieri a vizitat toate celulele închisorii, indiferent de regim, si a stat de vorbã cu toti detinutii. Poate pãrea un fapt banal, dar asta nu s-a întâmplat niciodatã în timpul conducerii lui Chiorean. Mai multe, ce sã comentãm? De asemenea, în legãturã cu nemultumirile si reclamatiile detinutilor, Horia Chis a precizat faptul cã masa din cadrul sectorului vizat va fi înlãturatã, iar plasele de tablã montate în cursul sãptãmânii trecute la unele din geamurile celulelor urmeazã a fi scoase. „Am constatat cã plasele respective îngreuneazã circulatia aerului si am decis demontarea lor, cel putin pe perioada anotimpului cald. Ele au fost montate în ideea stopãrii aruncãrii gunoaielor pe ferestre. Dacã detinutii au o problemã în a respira, cauzatã de aceasta, le putem înlãtura. Ele se pot pune din nou în timpul iernii. Iar la sectorul vizite, sistemul despãrtitor aflat acolo în prezent va fi înlocuit cu mese rotunde si scaune, asa cum se practicã si în alte penitenciare. Legea spune cã nu trebuie sã existe niciun sistem despãrtitor, asa cã nu o sã ne cramponãm de astfel de detalii si îl vom schimba. În încãpere existã camere video de supraveghere, astfel cã vizitele pot fi monitorizate, în ideea în care vizitatorii ar putea încerca introducerea în penitenciar a unor obiecte interzise”, a completat directorul Chis. E bine cã se iau si mãsuri, cel putin în folosul detinutilor. Asteptãm si cercetarea celor sesizate de detinuti în privinta abuzurilor unor cadre ale institutiei.

5 comentarii:

Anonim spunea...

in sfarsit un om capabil si impartial care ar putea reconstrui imaginea penitenciarului.

Anonim spunea...

Aici nu este vorba numai despre imagine. Trebuie reconstruit totul, inclusiv personalul.

Anonim spunea...

Da treaba e complicata la peniteciarul Baia Mare (pute) si nu se va rezolva asa usor. Noul director are termen sa confirmrme si vom mai vedea multe...

Anonim spunea...

vorba aceea. toti aveti dreptate.

Anonim spunea...

Cica nu tot ce zboara se mananca...nu fiti asa creduli...adevarul e departe de ceea ce s-a scris. Interesele sunt cele mai importante, si pot sifona imaginea oricui, atata vreme cat rezultatul e cel dorit.