marți, 2 septembrie 2008

Abuzurile unui poliţist model

Incredibil, dar adevărat. Un poliţist băimărean a sancţionat un şofer pentru faptul că maşina acestuia avea aplicate folii de culoare neagră pe geamurile laterale faţă, în timp ce autoturismul poliţistului are la rândul său folii identice pe geamurile din faţă. Pe lângă normele de moralitate încălcate, agentul de circulaţie a invocat în procesul verbal o contravenţie care nu există, legea permiţând aplicarea de folii închise la culoare pe geamurile autoturismelor, în condiţiile în care acestea sunt omologate. Foliile aplicate pe geamurile maşinii celui sancţionat sunt omologate RAR.

Poliţistul Cristian Pop este un agent de circulaţie foarte bun. Cel puţin aşa ni l-au prezentat colegii de uniformă. Ştie legea şi o aplică bine. Încă de la început, ni s-a recomandat să nu fim rău intenţionaţi, că despre agentul Pop trebuie vorbit numai de bine. Aşa o fi, numai că Pop este şi om, deci mai greşeşte din când în când. Dacă erorile sunt neintenţionate, trecem cu vederea, însă când sunt făcute cu bună ştiinţă, atunci situaţia se schimbă. Iar când un poliţist dă amenzi de dragul amenzilor, depăşind cadrul legal, lucrurile sunt chiar grave. Sau cum altfel putem cataloga sancţionarea cuiva de către omul legii pentru fapte care fie nu există, fie au fost comise chiar de poliţist? Să vedem ce s-a întâmplat. În 23 iunie, anul acesta, vigilentul agent a sesizat o maşină parcată, jumătate pe carosabil, jumătate pe trotuar, pe strada Gheorghe Şincai, între Centrul Vechi şi Poliţia Municipiului Baia Mare. O zonă în care oprirea este interzisă, prin indicatoare specifice. Şoferul încărca marfă de la firma sa aflată într-un imobil situat pe acea stradă. Accesul în clădire se poate face doar prin partea din faţă, prin urmare a parcat maşina în faţa magazinului, urmând ca în câteva minute să încarce produsele. Cu toate explicaţiile pertinente ale şoferului legate de accesul în magazin, de faptul că marfa este perisabilă şi trebuie încărcată cu celeritate, vigilentul agent nu s-a lăsat înduplecat şi a încheiat procesul verbal, în care a trecut abaterea şi sancţiunea. Pe lângă oprirea necorespunzătoare a maşinii, Cristian Pop a observat că pe geamurile laterale ale acesteia, precum şi pe lunetă, autoturismul avea montate folii de culoare neagră. Satisfăcut că a mai găsit o abatere, i-a aplicat o nouă sancţiune neatentului şofer. În plus, i-a solicitat şoferului carnetul de conducere, însă acesta nu i l-a putut prezenta, permisul fiind în biroul aflat la câţiva metri. Totuşi, agentul nu i-a permis şoferului să îl aducă şi l-a mai încălţat cu o amendă. În total, 17 puncte penalizare şi 850 lei amendă. Întâmplarea a făcut ca în cursul săptămânii trecute, să îl surprindem pe agentul Cristian Pop lângă autovehiculul proprietate personală, care are montate folii de culoare neagră pe toate geamurile maşinii, cu excepţia parbrizului. Adică inclusiv pe geamurile laterale faţă, exact ca şi maşina celui pe care l-a sancţionat cu câteva zile înainte. Mai mult, maşina nu staţiona regulamentar în parcare, ci pe trotuar.

Abaterea care nu există

Referitor la această situaţie, am solicitat o replică din partea conducerii Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Comandantul Ioan Isac fiind plecat în concediu, am vorbit cu adjunctul acestuia, Florian Maxim. "Îmi prezentaţi o imagine din care nu îmi dau seama dacă maşina respectivă are aplicate folii pe geamurile laterale. Dacă e aşa, vom lua măsuri de sancţionare a agentului nostru", ne-a spus Maxim, care a sunat imediat un subaltern de la Circulaţie, căruia i-a dat numărul de înmatriculare al maşinii agentului Pop şi a cerut verificarea acesteia vizavi de cele sesizate de noi. După ceva vreme de la discuţia avută cu Maxim, locţiitorul lui Isac ne-a sunat, comunicându-ne că maşina agentului Cristian Pop este în regulă, foliile negre fiind autorizate RAR. Am rămas nedumeriţi. În procesul verbal, Pop a trecut cu mâna sa abaterea şoferului, în următoarea formă: "de asemenea, conducătorul auto avea montată folie de culoare neagră pe geamurile laterale faţă". Geamurile maşinii, nu ale şoferului, aşa cum înţelege a relata agentul. Trecând dincolo de ridicolul exprimării, trebuie spus că respectiva constatare nu are la bază un suport legal. Nicăieri în lege nu se precizează faptul că pe geamurile laterale faţă ale unei maşini nu s-ar putea lipi folii negre, aşa cum a menţionat poliţistul în procesul – verbal. În articolul 102 al Codul Rutier, cel invocat de agent în procesul – verbal, se spune aşa: "Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda [...] aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale, cu excepţia celor omologate şi/sau certificate de către autoritatea competentă şi care sunt marcate corespunzător." Practic, legea permite aplicarea foliilor cu un anumit grad de opacitate, pe oricare geam al maşinii, în condiţiile în care acestea sunt omologate RAR. La fel precizează şi Codul Rutier, precum şi legislaţia privind normele tehnice pe care trebuie să le respecte vehiculele rutiere. Pentru a finaliza această poveste trebuie să precizăm faptul că foliile negre au fost montate (toate) pe maşina şoferului sancţionat în 22 aprilie, 2008 (într-un atelier de specialitate din Baia Mare), acestea având omologarea RAR (certificat 2478/2007). Că este aşa o dovedeşte chiar faptul că poliţistul nu a avut nimic de obiectat în privinţa foliilor aplicate pe celelalte geamuri. Cu siguranţă ar fi avut dacă nu erau omologate.

Abuzurile poliţistului

Aşadar, agentul Cristian Pop a comis-o din mai multe puncte de vedere. În primul rând, a aplicat o amendă invocând o faptă care nu există: "montarea de folii negre pe geamurile laterale faţă". În al doilea rând, l-a penalizat pe şofer, deşi foliile negre ale maşinii acestuia sunt omologate RAR. În al treilea rând, a dat o amendă proprietarului maşinii pentru că nu avea asupra sa permisul de conducere, deşi acesta nu se afla la volan şi nu fusese surprins conducând maşina. În acel moment, cel sancţionat neavând calitatea de şofer. Însă, cel mai grav este faptul că a aplicat sancţiuni pentru două "abateri" de care şi el se face vinovat. Este penibil şi sfidător la adresa noastră, ca şi participanţi la trafic, să fim sancţionaţi de vigilentul agent Cristian Pop, un purtător de uniformă cu care poliţiştii maramureşeni se mândresc, pentru faptul că avem folii de culoare neagră pe geamurile maşinilor, în timp ce tocmai el se plimbă într-un Mercedes alb, cu folii negre pe geamuri.

Noi, cei mulţi, suntem amendaţi chiar şi când avem folii omologate. Sau când nu avem la noi permisul de conducere în timp ce încărcăm marfă în maşină. Sau când parcăm pe trotuar. Însă el, nu. Nici măcar atunci când parchează maşina pe trotuarul din faţa instituţiei, lângă locurile special amenajate (după cum se observă din fotografie). Pentru el toate sunt în regulă şi poate să-şi facă treaba la sânge. Mai are importanţă dacă e cu încălcarea legii sau nu?

Amenzi din gelozie

Şoferul sancţionat susţine că agentul care l-a amendat a recurs la excesul de zel din cauza unei gelozii pornite de la faptul că a felicitat-o pe prietena poliţistului cu ocazia zilei de naştere, oferindu-i un buchet de flori. "Am parcat maşina în faţa firmei, pentru a încărca nişte marfă. Nu am altă posibilitate. E singura cale de acces în clădire. Agentul mi-a spus că nu am voie de parchez acolo, indiferent dacă nu am decât o intrare în magazin. Când a venit vorba despre folii, i-am spus că ele sunt omologate RAR, însă nu a vrut să îmi ia actele pe care le-am prezentat şi m-a chemat la secţie. Chiar nu am înţeles de ce trebuia să mă duc la Poliţie pentru încheierea procesului – verbal. Mi-a solicitat până şi permisul, deşi nu mă aflam la volan. Nu eram în trafic. Urma să îl iau din birou, când plecam. N-am înţeles de când trebuie să-i dau lui explicaţii despre permisul de conducere, dacă nu sunt în trafic. Îl ţin unde vreau. Dar nu m-am opus solicitării sale şi am dorit să intru în clădire, pentru a-l prezenta. El mi-a răspuns că nu am dreptul să plec, fiindcă i-am dus flori iubitei sale de ziua ei. Nu am dorit să intru în conflict cu dânsul şi am rămas la maşină, deşi mi-a îngrădit acest drept, la fel ca multe altele. Sunt contrariat de abuzurile comise asupra mea de agentul Cristian Pop, drept urmare m-am adresat justiţiei pentru îndreptarea erorilor comise", a declarat şoferul amendat.

Glasul Maramureşului

10 comentarii:

Anonim spunea...

:) Daca foliile sunt omologate doar RAR si nu sunt omologate TOT-TIMPUL atunci se poate ca politistul sa fi nimerit intr-un punct mort :P E interesant de vazut daca politistul o sa fie sanctinat in vre-o forma mai interesanta decat calificativele alea ce le primesc ei.

Anonim spunea...

draga florin, pariez pe permisul meu, care nu mai are multe zile, cred, ca baiatul asta nu o sa fie nici macar tras de urechi de şefi. tu ce pui la bataie?

Anonim spunea...

:) He he! Fac un abonament la URBIS ;) Dar ai grija ca precedentul exista : http://chinezu.eu/2008/03/18/politia-rutiera-invinsa-un-pic-de-un-simplu-cetatean/

amatorul spunea...

se vede cu ochiul liber subiactivitatea "aplicata" in acest caz. ma intreb, daca proprietarul auto intra in magazin dupa acte, respectivul organ de politie ar fi scos pistolul pt imobilizare? nu m-as mira.

fratzilozen spunea...

pe baza certificatului de omologare pentru folii nu avea dreptul sa isi monteze pe fata folii. Asa ca amenda are acoperire. Problema e ca pe geamurile din fata legea nu permite sub nici o forma aplicarea de folii protectoare. Asa ca si politistul e in culpa.

Anonim spunea...

POP CRISTI ii un magar si jumatate !

Anonim spunea...

Sa vina si in Mehedinti sa faceti un Reportaj cu Gabori care au folii pe masini la blana* pe geamuri laterale fata si se dau gongoi;)!!!! cu soferi care au folie pe fata mai transparenta! Se fac Abuzuri la Greu in Mehedinti!!!!

Anonim spunea...

traim in romania ...si asta ne ocupa tot timpul

Anonim spunea...

un gunoi si un nenorocit...oare cine il tine in spate de la toti le e frica????

Anonim spunea...

Tocmai ce-a fost arestat pentru 30 de zile si are la portofoliu un dosar baban de luare de mita.