luni, 1 octombrie 2007

Stâlpul de curent ce trece prin acoperiş

Acei constructori minunaţi şi invenţiile lor geniale

Stâlpii şi cablurile de curent pun tot mai multe probleme construcţiilor ridicate în Baia Mare. Soluţiile arhitectonice pentru evitarea acestora sunt dintre cele mai variate şi dau când în ridicol, când în absurd. În apropierea sediului Poliţiei Municipiului, acoperişul unei case este "găurit" de un stâlp de curent. Într-o altă situaţie, liniile de curent care ating etajul unei case au fost deviate foarte profesionist, cu... o bucată de lemn.

În cadrul ultimei şedinţe de urbanism, printre proiectele de milioane de euro, cei din comisie au avut de analizat şi unele situaţii ciudate cauzate de modul haotic în care se construieşte uneori. Unele construcţii ridicate nu respectă dimensiunile aprobate, altele depăşesc suprafaţa din proiect sau se întind până pe spaţiul public. În asemenea situaţii este greu de luat o decizie promptă şi fermă. La un moment dat s-a făcut referire la o construcţie amplasată pe str. Şteampului, din Baia Mare, la mică distanţă de sediul Poliţiei Municipale. Conform celor din executivul Primăriei, casa al cărei acoperiş tocmai se ridică este pe cale să devină un unicat în Baia Mare. Datorită faptului că zidul clădirii se află tocmai pe muchia drumului, iar streaşina acoperişului cade deasupra acestuia, s-a ajuns la o situaţie inedită. Streaşina este imposibil de construit fără ca stâlpul de curent aflat în imediata vecinătate a zidului să fie afectat. Lucrul acesta l-au realizat şi constructorii, care au recurs la o soluţie plină de ingeniozitate: bârnele care formează acoperişul ocolesc cu grijă stâlpul, care trece practic prin streaşină.

Soluţii inventive

Cazul a stârnit amuzamentul consilierilor, care s-au arătat suspicioşi privind existenţa unei asemenea anomalii. Totuşi, situaţia este cât se poate de reală. Am verificat adresa imobilului respectiv şi am constatat că membrii executivului avuseseră dreptate. Stâlpul trecea printre bârnele din structura acoperişului. Urmează doar acoperirea acestuia şi totul este gata. Ce minte năstruşnică a inventat această soluţie nu ştim, însă, se pare, invenţiile arhitectonice devin în ultima vreme din ce în ce mai variate. Un alt caz hazliu, tot legat de liniile de alimentare cu energie electrică, este şi acela al unei construcţii ridicate pe str. Vasile Alecsandri, colţ cu str. P. A. Cehov. Aici, la fel ca şi în cazul construcţiei de pe str. Şteampului, o altă ghiduşie menită a evita liniile de curent. Căci, cum altfel s-ar fi putut ridica o construcţie decât în afara perimetrului acestor reţele electrice. În mod evident, construcţiile nu pot afecta în vreun fel stâlpii şi cablurile electrice. De aceea, constructorul s-a gândit la o soluţie practică. Un suport din lemn care să îndepărteze cablurile de zidul cădirii. În acest fel, s-a intrat în legalitate. Nici clădirea nu afectează liniile de curent şi nici acestea nu prezintă vreun risc pentru cei care stau în acea locuinţă. Or fi pline de haz aceste situaţii, numai că ele trebuie să înceteze, iar constructorii să renunţe la aceste idei "geniale", pentru că ele nu fac deloc cinste oraşului.

Niciun comentariu: