Comisioane, negocieri, licitaţii amânate, contestaţii în jurul investiţiilor strategice
Recent, DNA şi-a arătat interesul faţă de modul în care primarul şi viceprimarul oraşului Baia Sprie au gestionat anumite investiţii importante ale localităţii. Unul dintre obiectivele vizate a fost acela al fostului ştrand orăşenesc, unde s-a dorit o realizarea unui complex turistic şi a unei pescării. Licitaţiile organizate în acest scop ridică serioase semne de întrebare cu privire la legalitatea acestora. Anumiţi consilieri locali afirmă că pentru a putea realiza anumite obiective în Baia Sprie, investitorii sunt nevoiţi a cotiza la nivelul conducerii şi executivului Primăriei.
Vechiul ştrand din Baia Sprie a fost una dintre destinaţiile estivale preferate ale localnicilor şi a funcţionat multă vreme, până la începutul anilor '90, când, la fel cum s-a întâmplat cu multe alte obiective, a fost lăsat în paragină. Astfel, că el a secat, iar pe fundul acestuia a rămas un strat de pământ. Până la urmă s-a găsit şi o destinaţie utilă, pe fundul bazinului, locuitorii din zonă cultivând... legume de grădină. Recent, un investitor ambiţios a gândit un proiect de reabilitare a zonei, printr-o investiţie care să ducă la realizarea unui complex turistic şi transformarea fostului ştrand în pescărie. Conducerea Primăriei Baia Sprie a fost de acord cu această investiţie şi s-a gândit o licitaţie prin care s-ar fi concesionat 5.100 mp de teren. Printr-o hotărâre de Consiliu Local, s-a aprobat proiectul privind concesionarea prin licitaţie publică a terenului, cu toate detaliile aferente, inclusiv cu caietul de sarcini. Iniţial s-a propus o redevenţă exagerată, de 10 mii lei/mp/an, ceea ce echivala cu 500 milioane lei vechi pe an, pentru întreaga suprafaţă. În urma unei cereri la Primărie, viceprimarul Octavian Cerneştean s-a deplasat la faţa locului şi a propus o sumă de 20 de ori mai mică – 500 lei/mp/an. Această modificare a redevenţei a fost aprobată prin Hotărâre de Consiliu Local, în 28 septembrie, 2006. Conform hotărârii din august, licitaţia s-a ţinut în 6 octombrie. Principalul favorit a fost Ciprian Pop, reprezentantul firmei SC Eco 15 Iunie SRL, cel care avusese ideea acestei investiţii. Însă, la un moment dat, în timpul licitaţiei, lucrurile au luat o întorsătură ciudată: brusc, comisia de licitaţie a dorit să sisteze procedura. S-au căutat tot felul de motive. Până la urmă, s-a găsit unul: de la ultima Hotărâre de CL nu trecuseră 30 de zile (perioada în care poate fi atacată în contencios administrativ). Deşi, hotărârea care reglementa problema licitaţiei fusese cea din august şi trecuseră peste 30 de zile. Cusută cu aţă albă, însă s-a amânat.
Redevenţa de 10 mii euro
Din surse proprii am aflat şi motivul pentru care s-a ajuns la acea situaţie. Investitorul Ciprian Pop a avut mai multe discuţii cu primarul Valer Barboloviciu şi viceprimarul Cerneştean Octavian, în urma cărora acestuia i s-a dat de înţeles că investiţia avea să-l coste. Şi nu doar ceea ce se va cheltui cu complexul turistic şi pescăria. S-a vorbit de 10 mii de euro, în două tranşe. Cât, cum şi pentru cine, rămânea de văzut. Însă omul nu s-a prezentat la timp cu prima "redevenţă", astfel că înţelegerea a picat. Mai mult, paradoxul a fost că în zonă, Pop începuse deja investiţiile (fapt confirmat de cei care locuiesc în zonă), înainte de prima licitaţie. S-a început amenajarea pescăriei, s-a adus apă şi chiar peşti. Asta cu ştiinţa primarului Barboloviciu, care aprobase începerea investiţiilor, fără a anticipa faptul că investitorul "nu se va ţine de cuvânt". După expirarea termenului cerut de comisie (cele 30 de zile), urma ca procedura să fie reluată. Evident, nu s-a mai dorit acel lucru, Ciprian Pop refuzând să cheltuiască aiurea 10 mii de euro. Lucrurile au rămas aşa până în luna februarie, când, consilierii locali s-au trezit cu un nou proiect privind concesionarea acelui teren, în alte condiţii şi alt caiet de sarcini. Probabil, se găsise omul mai bogat cu 10 mii de euro. Însă, CL a respins proiectul, cerându-se organizarea unei licitaţii după primul caiet de sarcini, aşa cum a fost aprobat iniţial. Culmea este că în plen, viceprimarul Cerneştean a afirmat că oricum acel obiectiv va fi scos la licitaţie, chiar şi fără aprobarea consilierilor. O încălcare gravă a legii! Mai ales că ea s-a ţinut fără respectarea noilor prevederi legale referitoare la regimul concesiunilor, după cum susţin aleşii locali. De data aceasta, ea a fost adjudecată de cine trebuia. Un investitor "mai serios". De atunci şi până acum, la ştrand nu s-a realizat nicio investiţie, însă autorităţile nu par preocupate de acest aspect. În legătură cu modul în care conducerea Primăriei a gestionat acea licitaţie (precum şi legat de alte investiţii din Baia Sprie), am aflat că în urmă cu câteva zile, cei de la DNA s-ar fi arătat interesaţi de anumite amănunte. Această idee este susţinută şi de anumiţi consilieri locali şi confirmată de primarul Barboloviciu, deşi acesta din urmă nu a fost solicitat personal să dea vreo declaraţie. Aşteptăm continuarea.
Ce spun consilierii
Aleşii locali confirmă modul dubios de desfăşurare a licitaţiilor şi interesul DNA legat de acest caz. "Cel care a câştigat iniţial a spus la un pahar că i s-a cerut comision şi nu se mai ţine licitaţia, el nefiind dispus să cotizeze, probabil. Păi, cine poate să ceară? Cine are în mână puterea executivă? Chiar dacă nu a dat nume, sunt lucruri destul de grave. Licitaţia s-a ţinut după câteva luni, probabil atunci s-a găsit 'persoana potrivită'. Însă, noua licitaţie a fost ilegală, pentru că, între timp, legea concesiunilor se schimbase. S-a ţinut după vechea lege. A câştigat o altă firmă din Baia Mare, însă apoi nu s-a mai ştiut nimic. Ciprian Pop se apucase acolo de investiţii: renovase ştrandul, adusese apă, peşti. Trecând pe acolo, l-am întrebat de ce investeşte dacă nu a câştigat licitaţia. El a spus că a vorbit cu primarul, iar acesta i-a dat undă verde să se apuce de lucrări. Asta era înainte de prima licitaţie. Însă, de atunci, ştrandul este în aceeaşi fază, nu s-a mai mişcat nimic. Despre mine şi un alt coleg se spune că am fi chemat DNA-ul la Baia Sprie şi că am fi autorii unor sesizări. Însă, la câte au apărut în presă legat de ceea ce se întâmplă aici, nu cred că mai trebuiau făcute sesizări, organele statului putându-se autosesiza. Din surse neoficiale am auzit că au venit cei de la DNA pe aici, iar mai mulţi agenţi economici au fost întrebaţi dacă li s-a cerut sau dacă au dat şpagă", a afirmat Vasile Bechir, consilier PD.
"Referitor la controlul celor de la DNA, se pare că este de notorietate faptul că acesta a vizat anumite investiţii din Baia Sprie. "Nu ştiu nimic concret, decât ceea ce am auzit. Că au venit de la DNA şi s-au interesat de anumite licitaţii. Chiar şi primarul mi-a spus despre asta, însă nu vă pot da mai multe informaţii, pentru că nu ştiu", a declarat Mircea Ardelean, consilier local PRM.
Scuza cu vânătoarea de liberali
"Am auzit şi eu de cei de la DNA, dar mie nu mi s-au adresat. La Primărie au lăsat o singură adresă în care cereau date despre achiziţia terenului de la staţia Lukoil. Referitor la investiţia de la ştrand, mi-au spus că s-au cerut referiri vizavi de persoana mea. În ce relaţii sunt ei (investitorii, n.red.) cu mine. Şi ce relaţie au eu cu Cerneştean. Acolo a fost o licitaţie amânată pentru că unul a contestat, care a câştigat iniţial. După repetarea licitaţiei, a câştigat altcineva. Însă, cred că eu am fost ţinta, pentru că am înţeles că primarii liberali se caută în coarne." – primarul Valer Barboloviciu
Un comentariu:
Şi pentru că m-am săturat de Bucureşti, dau lepşa provinciei: Anamaria, Teodora, Mircea, Vasile, Cipri.
Trimiteți un comentariu