luni, 22 octombrie 2007

Salon de frumuseţe sub semnul ilegalităţii

Consilierii locali băimăreni aprobă extinderi mai mari decât suprafaţa apartamentelor deţinute de beneficiar

Aleşii locali sunt foarte stricţi cu investiţiile din Municipiul Baia Mare. Însă numai acolo unde au interesul să o facă. Aplică legea la sânge şi nu lasă loc de discuţii. În alte cazuri, închid ochii fără ezitare şi se fac că excepţiile invocate la proiectele anterioare nu există. Înverşunaţii militanţi pentru protejarea zonelor verzi (din cauza cărora au fost respinse multe proiecte importante) nu au remarcat că prin realizarea unei extinderi la parterul blocului Meda s-a distrus un părculeţ din apropiere, iar investiţia nu are nici măcar acordul vecinilor.

Începând cu 2005, Municipalitatea a adoptat o hotărâre de Consiliu Local care prevede faptul că în cazul unei extinderi la parterul unui bloc, aceasta nu poate să depăşească 50% din suprafaţa apartamentului iniţial. Pe această temă, foarte multe proiecte ce vizau extinderi în Baia Mare au fost respinse de consilierii locali încă din faza analizei acestora în şedinţele comisiilor de specialitate. Totuşi, în oraş se construieşte. Apar extinderi, multe dintre acestea având dimensiuni semnificative. Uneori depăşind 100% din suprafaţa apartamentului. Bineînţeles, nu toţi beneficiază de asemenea favoruri. Pentru unii legea este lege, pentru alţii... tocmeală. Acum două săptămâni am fost contactaţi la redacţie de un grup de cetăţeni ce locuiesc în blocul nr. 11, aflat pe bd. Decebal (în fostul complex Meda). Aceştia ne-au relatat un caz interesant, cu care se confruntă de mai multă vreme, legat de o extindere de la parterul blocului în care domiciliază. Fără a avea acordul scris al vecinilor, un proprietar de apartament aflat la parter, a început lucrările premergătoare unei extinderi, având ca destinaţie ulterioară un salon de frumuseţe. Ceea ce îi deranjează pe locuitorii aflaţi pe ultima scară a acelui bloc este faptul că pe zona unde este proiectată investiţia s-a aflat un părculeţ (mai multe exemplare de liliac, flori, pomi fructiferi şi un gard viu care împrejmuia totul), distrus acum prin demararea lucrărilor de extindere. Ne întrebăm unde sunt vitejii consilieri locali, cei care pozează de atâtea ori în apărători ai zonelor verzi din oraş. Proiecte importante au fost respinse pe acest motiv. Însă în acest caz...

Primăria... niciun răspuns

Am stat de vorbă cu mai mulţi proprietari de apartamente din blocul respectiv. Aceştia ne-au declarat că părculeţul a fost amenajat pe cheltuiala lor, în urmă cu peste 30 de ani şi întreţinut de aceştia în toţi anii care au urmat. De asemenea, ei ne-au declarat că au fost minţiţi de realizatorul investiţiei, care le-a cerut iniţial acordul pentru un sediu de firmă şi nu pentru o extindere. "Noi stăm aici de 34 de ani. În faţa blocului a fost o zonă verde, împrejmuită de un gard viu, pus pe cheltuiala noastră. De asemenea, mai exista şi un gard din metal. Erau aici copaci de liliac, un nuc de peste 30 de ani, pruni etc. Era o zonă verde de care ne bucuram. Acum toate s-au distrus şi nu a mai rămas nimic din ceea ce a fost. Vecinul de la parter a venit la noi, anul trecut, întrebându-ne dacă suntem de acord să îşi facă un sediu de firmă. Am semnat toţi pe un tabel şi am spus că nu avem obiecţiuni. Am înţeles că urma să se realizeze o cale de acces, de la trotuar, peste zona verde, până la parterul blocului. Ne-a spus că va fi amenajată frumos şi am fost de acord. Ulterior, am văzut că s-a apucat să taie toţi copacii din parc şi să devieze canalizarea. Ne-am interesat la Primărie şi ni s-a spus că urmează a se construi o extindere. În primăvara acestui an am depus o sesizare la Primărie, legat de faptul că nu suntem de acord cu construcţia respectivă şi că dorim menţinerea zonei verzi, însă nu am primit niciun răspuns. Nu mai ştim ce să facem. Zilele trecute a tăiat nucul acesta care împrospăta aici aerul", a declarat unul dintre proprietarii apartamentelor vecine.

Posibile falsuri

În aceeaşi zi, ne-am întâlnit şi cu Vasile Ghiurco, cel care intenţionează să realizeze acea extindere. "Acum lucrăm la devierea canalizării. Se trage de aici şi se duce pe la trotuar. Aşa au vrut de la Vital, avem proiect autorizat. Intenţionez să fac o extindere. De aproximativ 117 mp. De aceea trebuia deviată canalizarea, că nu puteam să fac construcţie peste ea. Vecinii nu sunt de acord? Păi, am o listă cu semnături. Pe actele depuse la Primărie am scris acolo sediu de firmă, salon de frumuseţe şi agenţie imobiliară. În final a rămas salon de frumuseţe. Acum nu mai vor, atunci au vrut. S-au trezit doi, trei şi... Nucul l-am tăiat, sigur, dar am plătit la mediu, aproape 3 milioane lei. Pentru asta nu e nevoie de acordul lor. Proiectantul mi-a scos toate actele de la mediu, am plătit şi gata. Am autorizaţie, sigur, emisă acum. Aaa, nu pentru extindere, pentru canalizare. Autorizaţie pentru extindere (o pauză de câteva zeci de secunde, n. red.)... nu ştiu, la proiectant. Trebuie să văd", ne-a spus Ghiurco. Cu alte cuvinte, Ghiurco nu are autorizaţie de construire pentru extindere. Mai mult, 117 mp reprezintă mai mult decât 100% din suprafaţa apartamentului (acesta având aproximativ 100 mp), ceea ce contravine hotărârii de CL care reglementează extinderile din Baia Mare. El afirmă că vecinii şi-au dat iniţial acordul şi au semnat pentru extindere. Am verificat la Primărie actele din dosarul respectiv. În realitate, vecinii au semnat doar pentru sediu de firmă, ulterior, la tabel fiind ataşată şi o hârtie în care se menţionează faptul că urmează a se realiza o extindere de 87 mp (oricum, mai mult de 50% din suprafaţa apartamentului). Însă, vecinii nu recunosc acele acte, pe care le consideră un fals. Este foarte posibil ca fostul şef al asociaţiei să fi folosit o ştampilă veche, pe care aplicat-o pe actele depuse la Primărie, fără ştirea celorlalţi vecini. "Proiectul s-a aprobat prin hotărâre de CL, în februarie, 2007. Din dosar reiese că vecinii şi-au dat acordul. N-am ştiut să fie o problemă. Dacă există, trebuie rezolvată", a declarat Rodica Pandi, directorul Direcţiei de Urbanism din cadrul Primăriei Baia Mare. Deocamdată există cel puţin două încălcări de lege legate de acest caz: în primul rând, nu s-a respectat hotărârea de CL referitoare la extinderi, iar în al doilea rând, investiţia nu are acordul vecinilor (Primăria fiind sesizată în legătură cu aspectul acesta, încă din primăvară, însă a uitat să răspundă). În plus, Ghiurco intenţionează să depăşească suprafaţa aprobată, de 87 mp, declarând că vor fi 117 mp. Aşteptăm ca aleşii locali să ia măsuri.

Ciprian Dragoş, Gazeta de Maramureş

Niciun comentariu: