luni, 15 octombrie 2007

Somnul poliţiştilor naşte... morţi

Cursele ilegale de maşini au ajuns de notorietate în întregul oraş, însă Poliţia nu reuşeşte să ia nicio măsură

Întrecerile ilegale de maşini, ce au loc aproape în fiecare noapte pe străzile băimărene, fac victime mortale. Ultimul caz grav de acest gen a avut loc în urmă cu o săptămână, pe bd. Independenţei, în apropiere de Universitate. Două maşini s-au întrecut într-o cursă nebună, soldată cu doi tineri morţi. Aceştia se aflau într-un grup de "spectatori" veniţi să admire întrecerea. Datele preliminare oferite de Poliţie presei au omis aceste detalii, banalizând cazul. Investigaţia Gazetei dezvăluie adevăratele cauze ale producerii accidentului şi impasibilitatea oamenilor legii în faţa "liniuţelor" ilegale.

Duminică seara, puţin după orele 22:30. Două maşini, una roşie, iar alta albă. Staţionau cu motoarele pornite, în apropierea unei treceri de pietoni. Muzică hip – hop la un nivel care atrăgea atenţia. Cel puţin unul dintre şoferi era însoţit. Motoarele s-au turat la maxim, iar cele două maşini au demarat în trombă. Au luat viteză din ce în ce mai mare, apropiindu-se de următoarea intersecţie. Ambii şoferi doreau să câştige, la prima trecere de pietoni fiind aşteptaţi de un grup se susţinători. În câteva secunde, cursa s-a terminat, însă finalul a fost strâns şi cu urmări neprevăzute. Înainte de finiş, şoferul maşinii albe, un Opel Calibra, cea care rula lângă axul drumului, a pierdut controlul volanului. O piruetă şi maşina a intrat pe scuarul apropiat trecerii de pietoni unde aştepta grupul de "suporteri". Doi dintre spectatori, în timp ce filmau goana nebună a celor două vehicule, au fost loviţi puternic de maşina albă aflată în plină viteză şi proiectaţi pe carosabil. Unul a decedat aproape instantaneu, iar cel de-al doilea a fost transportat de urgenţă la spital. Nu s-a mai putut face nimic. A avut aceeaşi soartă ca şi primul. Cei doi tineri aveau 18, respectiv 30 de ani. Cel care a decedat pe loc se căsătorise, în primăvara acestui an, cu femeia pe care o iubea de 12 ani. În câteva secunde de la impact, maşina roşie s-a făcut nevăzută, la fel ca şi majoritatea celor prezenţi. Deşi, în afară de cei care au luat parte ca spectatori la "liniuţa" respectivă mai există numeroşi martori oculari, puţini dintre ei doresc să spună ce au văzut în acea noapte. Pe de altă parte, Poliţia a afişat încă de la început o tăcere surprinzătoare. În urma unei investigaţii de presă, Gazeta de Maramureş a aflat detaliile acestui subiect.

Poliţia... "veghează"

Lunea trecută, pe buletinul de presă al Inspectoratului de Poliţie Maramureş, a apărut ştirea legată de accidentul respectiv. Florin V., de 24 de ani, din Cicârlău, a condus un autoturism înmatriculat în Italia. Din cauza vitezei excesive, a pierdut controlul direcţiei, ajungând pe spaţiul verde, la intersecţia dintre bd. Independenţei – str. Victoriei, accidentând mortal doi tineri. Nimic despre "liniuţa" dintre cele două maşini, adevărata cauză a producerii accidentului. Nimic despre faptul că în zonă se aflau mai mulţi spectatori, a căror viaţă a fost pusă în pericol. Nimic despre faptul că întrecerea a fost filmată. De ce toată această secretomanie? Pentru că Poliţia este instituţia care trebuie să ia măsuri în cazul curselor ilegale care se desfăşoară în oraş. Însă, deşi în ultimii ani aceste "liniuţe" au loc aproape în fiecare seară, în special pe bd. Independenţei, poliţiştii se arată incapabili să le oprească. Se spune că ele sunt organizate chiar cu ştirea poliţiştilor, care "închid ochii" de fiecare dată. Abia la mijlocul săptămânii trecute, cei de la Serviciul Poliţiei Rutiere au confirmat varianta pe care o ştia toată lumea. "E destul de cert că a fost o cursă ilegală de maşini, pe bd. Independenţei. I-am identificat pe potenţialii participanţi la această întrecere şi verificăm toate aspectele implicate în producerea accidentului", a declarat subcomisarul Ioan Cârlig. Este momentul ca poliţiştii rutieri să întreprindă o acţiune menită a-i depista pe amatorii curse neautorizate. În unele cazuri acestea au urmări grave. Este ciudat faptul că aproape toţi şoferii ştiu despre aceste curse şi pot da detalii, însă poliţiştii nu fac altceva decât să ridice din umeri.

Poliţiştii alergici

"Eram la trecerea de pietoni de la Universitate. Am auzit o bubuitură, la vreo 50 de m. Şi am văzut maşina. Ulterior am aflat că era un Opel Calibra, de culoare albă, cu numere de Italia. M-am îndreptat spre maşină şi l-am văzut pe primul dintre cei loviţi, aflat lângă axul drumului, într-o baltă de sânge. Nu departe de el, se afla şi al doilea. Au venit cei doi care se aflau în Opel şi s-au prins de cap când au văzut ce se întâmplase. Erau doi băieţi tinerei. Puţin peste 20 de ani. Între timp, a mai venit cineva şi s-a oprit în spatele meu, după ce făcuse sensul. Spunea că i-a văzut în oglinda retrovizoare. Ei concurau, făceau 'liniuţă' cu o altă maşină. Mai târziu am aflat că cei doi filmau. Nu ştiu exact, poate cu telefonul. Cert este că la momentul impactului, cei doi se aflau chiar în colţul spaţiului verde. Când a venit maşina, s-a pierdut băiatul şi a scăpat-o de sub control. Se pare că ei se cunoşteau cu concurenţii şi veniseră să asiste la întrecere. Despre cealaltă maşină nu vă pot spune nimic. Nu am văzut-o. Ştiu doar că a luat-o pe drumul spre Carpaţi. Careva din cei prezenţi spunea că dacă îl caută Poliţia, îl găseşte la Casa Albă. Nu ştiu, cred că e ceva barman pe acolo. Cel cu Opelul Calibra a fost văzut prin oraş cam de mult timp, că participă la curse. Astfel de întreceri nu sunt o noutate. Ele au loc în special pe bd. Independenţei, zona Italsofa şi bd. Unirii. Nu ştiu cum de nu îi vede Poliţia. Imediat după accident a venit Cristian Pop, de la Poliţia Rutieră, şi i-a împrăştiat pe toţi. 'Hai, plecaţi de aici', le-a spus. Eu i-am zis că am văzut tot. Însă mi-a replicat să-l las, că face alergie. Bine că face alergie la taximetrişti, dar la cursele ilegale nu face. Eu sunt sigur că ei ştiu de chestiile astea. Altfel nu înţeleg de ce nu au dat nimic în presă despre cursa ilegală", a declarat unul dintre martorii oculari ai accidentului, taximetrist la una din firmele de profil băimărene.

Liniuţa

"La trecerea de pietoni de la RFN, am văzut două maşini care stăteau una lângă alta. Una albă şi una roşie. Nu modele noi, mai vechi. Am crezut că şoferii nu ştiau pe unde să o ia. Am aşteptat puţin, dar am văzut că nu se mişcă din loc. Am ajuns în dreptul lor şi am lăsat jos geamul din stânga, vrând să-i întreb dacă au o problemă. Am auzit că mergea muzica şi şoferii discutau ceva între ei. I-am lăsat şi am mers spre 'buclă'. La trecerea de pietoni de la 'spânzurătoare', am văzut vreo 20 de tineri care aşteptau. Atunci m-am gândit că e concurs. M-am uitat în oglinda retrovizoare şi am văzut cele două maşini venind ca din puşcă. Ajuns în dreptul celei de-a doua treceri de pietoni, am tras spre bordura din stânga. M-am gândit să nu mă acroşeze cumva. Maşina roşie a trecut glonţ pe lângă mine, spre Hotelul Carpaţi. Însă pe cea albă am văzut-o făcând o piruetă, după care am auzit o bubuitură puternică. Am făcut sensul giratoriu şi m-am întors, pe cealaltă stradă, oprind în staţia de taxi. Între timp, mulţi din cei care asistaseră la concurs dispăruseră. În staţia de autobuz era cineva, care mi-a spus că văzuse tot. Că şoferul şi cel care îl însoţea au dispărut şi că nu fuseseră identificaţi, iar cei care se aflau acolo, de fapt, nu conduseseră maşina. Nu ştiu de ce s-a ascuns faptul că a fost concurs. Probabil sunt influenţe şi aici. Am auzit că potenţa financiară a familiei din Cicârlău ar fi rezolvat problema cu aparţinătorii victimelor", a declarat unul dintre martorii oculari ai accidentului.

Legea 49/2006 (Codul Rutier)

Capitolul VI – Infracţiuni şi pedepse

Art. 92, al 3 – "Organizarea sau participarea, în calitate de conducător de vehicul sau de animale, la întreceri neautorizate pe drumurile publice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă."

Ciprian DRAGOŞ - Gazeta de Maramureş

Un comentariu:

Anonim spunea...

servus!
felicitari pe articol :)