Consilier local băimărean bătut cu biciul de un concetăţean
Mic de statură, dar aprig la mânie, consilierul local Mircea Dolha a dat încă o dată dovadă de multă "înţelepciune" şi "tact" după ce, în urma unui conflict cu doi vecini, s-a ales cu câteva lovituri de bici. Un banal conflict pe una din străduţele Băii Mari s-a lăsat cu un proces în instanţă, Dolha acuzându-i pe cei doi vecini că l-ar fi bătut fără motiv. Martorii oculari infirmă spusele lui Dolha, afirmând că el a fost cel care a sărit primul la bătaie. În final, instanţa de judecată l-a achitat pe unul dintre inculpaţi, iar celui de-al doilea i-a suspendat condiţionat executarea pedepsei amenzii.
Mircea Dolha este unul dintre consilierii locali băimăreni aflaţi pe val. În doar câteva săptămâni, a fost numit preşedintele comisiei pentru organizarea Sărbătorii Castanelor şi a ajuns preşedintele PSD Baia Mare. Prinşi de aceste numiri surpriză, parcă am şi uitat că nici nu a trecut anul de când a fost trimis în judecată de DNA, pentru trafic de influenţă. Însă ce mai contează un proces în plus. La câte a avut consilierul PSD, parcă nici nu se simte. Unul dintre acestea l-a avut în prim plan pe Dolha în calitate de parte vătămată, în urma unui incident petrecut acum mai bine de doi ani. Cazul este unul ciudat, pe alocuri hazliu, şi ne arată un Dolha într-o încăierare de toată pomina, pe una dintre străduţele din Baia Mare. Se întâmpla în iarna lui 2005, pe str. Miron Costin. Datorită înclinării acesteia, circulaţia, mai ales în perioada sezonului rece, este destul de dificilă. Mircea Dolha se afla la volanul uneia dintre maşinile firmei soţiei acestuia. Din partea superioară a drumului s-a apropiat un ştraf a cărui trecere a fost blocată de camionul lui Dolha. Acesta din urmă a refuzat pe moment să deblocheze străduţa, fapt pentru care între unul dintre cei care conduceau ştraful şi consilierul PSD s-a iscat o dispută verbală, Dolha folosind la adresa celor doi cuvinte jignitoare, cum ar fi acelea de "ţărani proşti". Până la urmă, Dolha a intrat cu camionul într-o curte alăturată, iar în momentul în care ştraful a ajuns în dreptul său, a încercat să iasă cu maşina în drum, speriind caii. Disputele verbale au continuat, degenerând într-o bătaie. Cei doi şi-au expediat reciproc câteva lovituri, cel care strunea caii aplicându-i lui Dolha şi o lovitură cu biciul, în zona capului. Tot cu ajutorul acelui bici, încolăcit pe lângă piciorul lui Dolha, acesta din urmă s-a împiedicat şi a căzut. Ca în desene animate. A fost şi momentul sfârşitului acelui conflict, după ce cel de-al doilea însoţitor al ştrafului i-a adus lui Dolha cele două celulare pe care acesta le pierdu-se în încăierare.
Costumul de 60 de milioane lei
Consilierul a fost cel care a deschis procesul penal, pretinzând celor doi daune materiale şi morale, acuzându-i de lovire şi insultă. Unuia dintre inculpaţi i-a cerut chiar 60 de milioane lei vechi, pentru costumul său scump pe care îl purta şi care i-ar fi fost deteriorat în timpul căzăturii pe zăpadă. Nici nu credeam că o căzătură pe zăpadă poate fi atât de costisitoare. Iniţial, cei doi au fost condamnaţi, însă după epuizarea căilor de atac, inculpatul I. B. a fost achitat, iar M. T., condamnat la pedeapsa amenzii, cu suspendarea condiţionată a executării acesteia. Cazul nu a fost unul uşor, pentru că rezolvarea acestuia s-a bazat în exclusivitate pe declaraţiile părţilor implicate şi a martorilor oculari. Iar aceste declaraţii au fost de multe ori contradictorii. Spre exemplu Mircea Dolha este contrazis inclusiv de propriul angajat. Dolha s-ar fi răstit la cei doi "ţărani proşti" (hala expresie de ales local), atrăgându-le atenţia că au de a face cu un ditamai consilier local. Ulterior, el nu a recunoscut acest aspect, însă din declaraţia dată de angajatul său, O. B., reiese contrariul. De asemenea, Dolha a pozat în postura victimei supreme. A încasat lovituri peste lovituri, în timp ce el se îndrepta paşnic spre casă. Mai cădea din când în când, mai încasa alte lovituri şi tot aşa. În tot acest timp nu s-a împotrivit deloc, ba chiar l-a rugat pe angajatul său să nu intervină. Ce a uitat Dolha să precizeze este faptul că el a fost cel care l-a lovit primul peste faţă pe cel care strunea caii, acesta din urmă căzând la pământ. Abia după aceea, Dolha a fost lovit cu biciul şi a căzut la rândul său. Această variantă este susţinută nu numai de cei doi inculpaţi, dar şi de martorii oculari ai incidentului. Oricum ar fi fost, considerăm inoportună şi ruşinoasă postura alesului local, care a fost plesnit cu biciul de unul dintre concetăţenii săi, nu datorită modului elegant cu care rezolvă problemele, ci agresivităţii de care dă dovadă în anumite momente.
Dolha, indignat de articol
"Domnu' Cipri, nu are rost să mai tot scriem sau să dau eu declaraţii, că... o dau degeaba. Voi sunteţi foarte supăraţi pe personajul Dolha Mircea şi.. asta e. Cazul la care vă referiţi priveşte viaţa publică a mea, cumva? Sau de ce întrebaţi? Dumneavoastră trebuie să vă referiţi la activitatea mea politică sau aceea de ales local şi nu la altceva, domnul Cipri Dragoş. Lucrurile nu se leagă şi nu au treabă una cu alta (funcţia sa cu cazul respectiv, n.red.). Este public totul la instanţă, ce să mai... Cum adică cine a început, dar ce sunteţi dumneavoastră, judecător? Reluăm judecăţi sau cum? A fost o sentinţă definitivă. Nu o respectăm nici pe aceea? Sunteţi deasupra judecătorilor? Sunteţi un fel de supervizor al judecătorilor, sau cum? Vă rog să ţineţi cont de o sentinţă definitivă, pentru că aşa e corect! – Mircea Dolha, ales local, preşedinte de partid, preşedinte de comisii, patron.
"Dolha a sărit la căruţaş"
"Eu am văzut foarte bine tot ce s-a întâmplat, de la început. Eu eram în faţa scărilor. Mai întâi, a venit o dubă mare, cred că de vreo 3 t., şi a intrat în curtea vecinului. Din partea de sus, venea un ştraf, tras de cai. Fiind pantă mare şi zăpadă, era greu de controlat. Când ştraful a ajuns în dreptul porţii, duba a dat să iasă, mai, mai să sară caii pe maşină. Eu nici nu m-am gândit că nu o să aştepte cel din maşină să treacă ştraful cu cai, că nu putea opri. Apoi, am văzut că cineva din maşină s-a dat jos (atunci nu ştiam cine este, abia apoi am aflat că e vorba despre Mircea Dolha). A sărit la căruţaş şi l-a lovit, cred că i-a dat un pumn, iar acesta a căzut la pământ. Şi apoi, l-a înjurat pe căruţaş. Acesta s-a ridicat şi l-a lovit cu biciul pe Dolha. După care, a început harţa. Apoi, a căzut Dolha la pământ. A venit cineva din spate şi i-a despărţit, ajutându-l pe Dolha să se ridice. Nu am văzut ca acesta să-l fi lovit pe Dolha. Asta am declarat şi la poliţie." – unul dintre martorii oculari ai incidentului.
Contrazis de propriul angajat
"Sunt angajatul părţii vătămate, calitate în care am ajutat-o să descarce un camion pe strada Miron Costin. [...] După ce inculpaţii i-au adresat cuvinte jignitoare părţii vătămate, aceasta din urmă i-a întrebat dacă ştiu cine este. Revin şi arat că partea vătămată le-a spus inculpaţilor că este consilier, cu intenţia de a aplana conflictul." – O. B., angajatul lui Dolha, la data incidentului (extras din declaraţia existentă la dosar). Ciprian Dragoş, Gazeta de Maramureş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu