Municipalitatea cheltuie anual 550 milioane lei vechi pentru a susţine o fundaţie de teatru amator
În fiecare an, din bugetul local al Municipiului Baia Mare, sunt alocate diverse sume de bani pentru activităţi culturale. Un sfert din aceşti bani se duce, de regulă, către o fundaţie de teatru amator în limba maghiară, susţinută de unul dintre consilierii UDMR, care este şi actor al acestei fundaţii. Anual, Fundaţia Lendvay Marton cheltuie 550 de milioane lei pentru a susţine câteva spectacole. Unii aleşi locali afirmă că totul are la bază o înţelegere care există între consilierii liberali şi cei maghiari.
Anual, Consiliul Local Baia Mare alocă sume importante de bani pentru sponsorizarea anumitor activităţi culturale. Anul acesta s-au împărţit peste 2 miliarde lei vechi. Cum se distribuie aceşti bani şi ce criterii stau la bază, numai comisia special desemnată în acest sens ştie, cert este că din cele 12 fundaţii care beneficiază de bani de la bugetul local, două sau trei împart aproape tot. În ceea ce priveşte filiala Uniunii Artiştilor Plastici (care beneficiază de aproape 600 milioane lei) chestiunea pare de înţeles, având în vedere importanţa acesteia în peisajul cultural românesc, însă a oferi din bugetul local 550 milioane lei unei fundaţii de teatru în limba maghiară este de-a dreptul incredibil. Fundaţia Companiei de teatru amator Lendvay Marton a beneficiat în toţi anii de importante sponsorizări din partea CL. Calculând în ultimii cinci ani, aceste sume depăşesc 2 miliarde lei. Poate vă veţi întreba care este explicaţia pentru largheţea cu care consilierii locali împart sume importante unor fundaţii atât de obscure. Pentru că, iertat să ne fie, dar nu şti câţi dintre maghiarii băimăreni au auzit de fundaţia asta (de ceilalţi concitadini nici nu mai vorbim). Ei bine, fostul preşedinte al teatrului, Alexandru Şimori, este acum consilier local. Ceea ce face şi mai greu de înţeles faptul că o jumătate de miliard este dirijată anual către fundaţia respectivă, prin votul consilierilor. Poate veţi spune că o activitate culturală bogată ar necesita o astfel de finanţare. Consultând lista de activităţi pe 2006, aflăm că teatrul acesta a avut 16 spectacole cu o trupă de tineret, 5 montaje muzicale, alte câteva spectacole pentru copii, participări la un festival de teatru din ţară şi a sărbătorit zilele Sfântului Ştefan, precum şi 210 ani de teatru băimărean. Impresionant, ce-i drept, dar pentru ce s-a acordat jumătatea de miliard, nu ştim. Pentru că, trebuie menţionat, spectacolele respective au şi spectatori, iar bani încasaţi revin (nu bugetului local, aşa cum v-aţi aştepta) ci tocmai teatrului de limba maghiară. Foarte interesant. Consiliul Local susţine financiar teatrul, iar fundaţia respectivă încasează banii de la spectacole. Pe de altă parte, o atare sponsorizare este cu atât mai curioasă cu cât vorbim aici despre organizaţii cu caracter privat, ale căror surse de finanţare trebuie să fie multiple. Însă fundaţii precum Lendvay Marton îşi bazează întregul buget pe banii primiţi cadou din partea Consiliului Local.
Secretomania Teatrului Municipal
Am încercat să aflăm mai multe detalii legate de raportul care există între Teatrul Municipal şi teatrul în limba maghiară, însă în cursul săptămânii trecute am avut parte de un episod mai mult decât jenant. Într-una din zile, pe la orele amiezii, am căutat-o pe Marilena Frenţiu, directorul Teatrului Municipal. Aceasta se afla într-un soi de discuţie căreia îi zicea şedinţă, drept pentru care am aşteptat răbdători la uşa domniei sale. Evident, nu am fost poftiţi să luăm loc, postul secretarei fiind luat când de portar, când de directorul adjunct, care mai răspundea la telefon. Când, în sfârşit, am fost primiţi (mai degrabă am vorbit din pragul biroului şi nu de pe un scaun, aşa cum era firesc) de directorul Frenţiu, aceasta ne-a răspuns cu răceală şi ne-a întrebat ce dorim a şti despre Teatrul Lendvay Marton. I-am amintit că suntem interesaţi de raportul contractual care există între cele două instituţii, însă, contrar aşteptărilor (şi până la urmă, contrar legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public) Frenţiu a refuzat să ofere vreo informaţie. "Vă supăraţi dacă nu vă spun nimic?" – acesta a fost singurul răspuns pe care l-am putut primi din partea directorului Teatrului. Absolut incalificabilă atitudinea lui Frenţiu, în condiţiile în care Teatrul este o instituţie publică şi nu terasa de vară a directorului. Iar apoi, informaţiile în baza legii 544 nu se obţin pe simpatii sau antipatii sau pe faptul că unii se supără dacă le primesc sau nu. Şi dacă tot veni vorba de informaţii legate de Teatru, atunci îi spunem directorului Frenţiu că vom încerca să obţinem mai multe decât vor să ofere unii. Evident, pe cale legală.
"Ungurii votează necondiţionat"
Consilierul local Dumitru Matei a explicat sensul acestui tip de sponsorizare, acuzând conducerea Primăriei Baia Mare de faptul că anumiţi bani, precum sunt şi aceia oferiţi fundaţiei lui Şimori, sunt cheltuiţi aiurea, fără o finalitate concretă. El afirmă că responsabili de finanţările fără scop sunt consilierii liberali şi maghiari, care joacă aceeaşi carte. Maghiarii primesc sponsorizări pentru fundaţiile lor, iar consilierii UMDR votează proiectele susţinute de liberali. "Atâta vreme cât cei din conducerea Primăriei nu dau din banii lor, nu e nicio problemă. Toţi vor să îşi asigure fotoliile. Sunt nişte tocători de bani ai comunităţii, pentru care băimărenii îi respectă foarte mult. Şi care e problema că sunt 500 de milioane la Lendvay Marton? Nu e mult deloc pentru voturile necondiţionate ale ungurilor în Consiliul Local. Aşa se cheltuiesc banii. Uite, cu cele 2 miliarde care s-au dat acum, sunt 17 miliarde cheltuite pe tot felul de activităţi care nu au nicio finalitate. Bani care nu se văd. Se pierd prin Cântarea României, să meargă unii în excursii sau cu jeep-urile prin pădure. Tot felul de chestii care nu se văd. Bugetul Consiliului Local este o vacă Holstein, pe care conducerea Primăriei o mulge cum vrea. Ce dacă sunt 23 de consilieri? Avem 9 liberali şi 3 maghiari. În total 12. Deci, majoritatea simplă. Căci ungurii votează necondiţionat. Nu-l vezi pe Ludescher, că nu mai ştie unde a fost anul trecut în delegaţie?", a comentat Matei.
La rândul său, consilierul Alexandru Şimori ne-a spus că fundaţia Lendvay Marton nu este singura sponsorizată de Consiliul Local. El s-a arătat nedumerit de faptul că anumiţi bani de la buget sunt dirijaţi spre corul din Finteuş. "Fundaţia companiei de teatru amatori Lendvay Marton funcţionează de 50 de ani, în Baia Mare şi reprezintă teatrul în limba maghiară din oraş. Nu am cerut exagerat. Am depus proiecte, la fel ca şi alţii şi nu am beneficiat de nicio protecţie din partea nimănui în a primi sume. Consiliul Local decide acordarea acestor sume. E vorba de 16 proiecte. Avem un contract cu Teatrul Municipal Baia Mare, iar încasările le împărţim în două. Acum nu mai sunt preşedinte, funcţia mea fiind incompatibilă cu aceea de consilier local. Acum joc doar teatru! Încasările provin din vânzarea biletelor şi din sponsorizări, dar sunt prea puţini întreprinzători maghiari care finanţează aşa ceva. Ştiu de unde pleacă problema. Roşiianu ar fi bine să stea pe cur, să-şi vadă de dosarul lui şi să nu mai scormonească. Pentru că noi am fost verificaţi. Nici musca nu trece pe la noi fără a fi verificată. Şi trebuie să fim mai corecţi decât... Corul din Finteuş, să zicem, care a primit bani prin Consiliul Local Baia Mare, deşi Finteuş aparţine de altă primărie", s-a apărat Şimori. Toate bune şi frumoase, dar nu am înţeles ce treabă are aici colegul nostru de breaslă, Romeo Roşiianu. Însă, în lipsă de argumente... recurgi la atacuri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu