marți, 4 septembrie 2007

Escavator în Parcul Naţional Munţii Rodnei

Lipsa de interes a autorităţilor şi nepăsarea turiştilor duc la distrugerea ariilor protejate
Parcul Naţional Munţii Rodnei, arie protejată de lege, a devenit încetul cu încetul o zonă agreată de tot mai mulţi turişti. Din păcate, aceştia nu vin aici cu respectul cuvenit faţă de munte şi distrug permanent vegetaţia zonei. Pe malul Tăului Ştiol se amplasează corturi, iar din jnepenişul lacului se face foc de tabără, în timp ce într-o cariera de marmură Borşa Fântâna, aflată pe raza Parcului Naţional, se află un... escavator activ. Sub privirile îngăduitoare ale autorităţilor (care nici măcar nişte indicatoare turistice decente nu sunt în stare să asigure), turiştii continuă să degradeze Parcul Naţional.
În ultima perioadă, Parcul Naţional Munţii Rodnei, deşi este o zonă protejată de lege, riscă să fie afectat de incursiunile (deseori devastatoare) ale turiştilor de ocazie. Mulţi dintre aceştia, fără a respecta elementarele reguli de ocrotire a naturii distrug sistematic zona parcului respectiv. În nenumărate rânduri, iubitorii muntelui, cei care regulat parcurg trasee ce trec prin zona Munţilor Rodnei, au alertat autorităţile de mediu, precum şi cele care administrează zona, că gunoaiele lăsate de turişti încep să devină o problemă tot mai greu de controlat. În parc există o pază, însă... ca şi cum nu ar fi. Există şi o instituţie înfiinţată în acest scop - Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, dar nimeni nu se înghesuie să ia vreo măsură. În urmă cu câteva săptămâni, grupul de specialişti deplasaţi la Tăul Ştiol pentru a analiza starea în care se află lacul alpin degradat de Gavrilă Grec a remarcat în zona respectivă efectele devastatoare ale acţiunii turiştilor. Jnepenii de pe malul lacului sunt tăiaţi fără restricţie şi folosiţi ca... lemn de foc, pajiştea alpină este plină de resturi menajere, peste tot sunt amplasate corturi etc. Fiecare face ce vrea, deşi există o lege care reglementează foarte strict ce şi cum cu ariile protejate din România. Pe de altă parte, tot mai mulţi montaniarzi se plâng de faptul că în acelaşi areal, indicatoarele turistice lipsesc cu desăvârşire sau îndrumă greşit. Cine se ocupă de toate acestea? Acelaşi răspuns: nimeni.
Carieră de marmură în Rodnei Cu ocazia aceleiaşi vizite la Tăul Ştiol, reprezentanţii autorităţilor de mediu au remarcat un fapt şi mai interesant. În Parcul Naţional Munţii Rodnei se află o... carieră de marmură, numită Borşa Fântâna. Pe lângă absurdul situaţiei (o carieră într-o arie protejată!), deasupra carierei, şi tot pe teritoriul Parcului Naţional, se afla un... escavator pe şenile. Evident, nu doar o piesă de decor, ci tocmai utilajul cu care se lucrează la carieră. Incredibil, dar adevărat! În Parcul Naţional Munţii Rodnei se exploatează marmură. Suntem absolut convinşi că ilegal, pentru că nimeni nu ar da cuiva autorizaţie să exploateze marmură acolo. Sau, cine ştie, doar trăim în România. În legătură cu această situaţie l-am contactat telefonic pe Călin Crişan, inspectorul şef al Gărzii de Mediu Maramureş, care ne-a declarat că pe adresa instituţiei nu au sosit sesizări oficiale în legătură cu degradarea factorilor de mediu din Parcul Naţional Munţii Rodnei, însă, chiar dacă ar fi aşa, există o Administraţie a Parcului care răspunde pentru ceea ce se întâmplă acolo. Deocamdată autorităţile nu par foarte preocupate de aceste probleme, ele arătându-se mai interesate de turiştii care culeg... fructe de pădure. Într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bistriţa – Năsăud se arată faptul că tot mai mulţi pseudo-turişti şi-au instalat în incinta Parcului Naţional tabere de campare (lucru interzis de lege) şi strâng fructele de pădure regăsite în zonă, acestea urmând a fi comercializate pe piaţă. Interesantă atitudinea luată faţă culegătorii respectivi, însă nu trebuie omise adevăratele probleme din Munţii Rodnei, în faţa cărora Administraţia Parcului nu face nimic.
Ciprian DRAGOŞ

Un comentariu:

Todoran-Rares Daniel Nicolae spunea...

servus!
Am scris pe blogreview.ro - http://blogreview.romblog.ro/2007/09/05/stire-locala-in-muntii-rodnei-exista-o-cariera-de-marmura-ilegala/

Ai sesizat si ministerul mediului?