luni, 9 martie 2009

Un tupeu de care m-am săturat - Poliţişti care sfidează legea

În faţa sediului Poliţiei Municipiului Baia Mare se află două indicatoare care restricţionează oprirea maşinilor. Angajaţii instituţiei le ignoră cu desăvârşire şi parchează maşinile cu inscripţia AIŢILOP chiar sub indicatoarele respective. Mai nou, pentru a intra în legalitate, au amplasat o plăcuţă care exceptează maşinile Poliţiei de la regula impusă prin indicator. Ori, conform Codului Rutier, plăcuţa respectivă este la fel de ilegală precum parcatul maşinilor sub indicator.

 

A devenit o obişnuinţă să vedem maşini ale Poliţiei încălcând regulile de circulaţie, chiar şi atunci când nu se află în misiune. Încălcarea legii de către cei ce veghează la respectarea ei constituie o sfidare la adresa noastră, a celor care îi plătim pentru aceasta. Maşinile purtătorilor de uniformă sunt parcate tocmai în faţa Poliţiei Municipiului Baia Mare, în zona indicatorului oprirea interzisă, deşi legea nu permite excepţii de la regulă. La doar 50 de metri mai încolo, cei care locuiesc pe strada Andrei Mureşanu nici măcar din propriile curţi sau garaje nu mai pot ieşi, fără a fi sancţionaţi contravenţional. În acele câteva secunde necesare deplasării şoferului de la maşină până la poartă, pentru a o închide, reprezentanţii Poliţiei Rutiere îi vânează pe conducătorii auto, amendându-i pentru autovehiculele lăsate în stradă. Paradoxal, acest lucru nu este valabil şi pentru maşinile Poliţiei. Tocmai purtătorii de uniformă sunt cei care sfidează legea, încălcând-o. În faţa sediului Poliţiei Municipiului Baia Mare, tocmai sub indicatorul oprirea interzisă, maşini ale Ministerului de Interne, cât vezi cu ochii. Depinde de perioada zilei. În general, după masă, se adună suficiente încât să ocupe tot trotuarul. Până acum, sub indicator a fost aplicată o plăcuţă care indica ridicarea maşinii pentru parcare ilegală. Degeaba. Pe cealaltă parte a drumului, la fel. Indicatorul oprirea interzisă a fost montat pentru fraieri. Căci poliţiştii au liber la parcat ilegal, sub pretextul excepţiei menţionate sub indicator. Ori aceasta este la fel de ilegală precum parcarea maşinilor Poliţiei. Nu o spunem noi, ci Vasile Barbul, directorul de servicii publice al Primăriei Baia Mare, preşedintele Comisiei de Circulaţie. El ne-a declarat că în cazul indicatorului care restricţionează oprirea nu se face nicio excepţie.”Codul rutier nu prevede niciun fel de excepţie la anumite categorii de persoane, în contradicţie cu indicatoarele de oprire interzisă”, a afirmat Vasile Barbul.

 

Legalizarea abuzului

Deci, e clară treaba, ce să o mai lungim? Maşinile Poliţiei sunt parcate ilegal în faţa sediului. Cu toate că începând cu lunea trecută maşinile staţionate neregulamentar pe raza Municipiului Baia Mare sunt ridicate de angajaţii firmei UKRO şi restituite contracost, agenţii societăţii respective nu au curaj să se ia şi de maşinile Poliţiei. Căci, vorba aceea, cu poliţiştii nu te poţi pune. Mai ales dacă legea le permite să fie tocmai ei cei care dispun ridicarea maşinilor. Ori unde s-a mai văzut ca tocmai Poliţia să dispună ridicarea propriilor maşini? În concluzie, acestea pot fi parcate oricând şi oriunde. Că sancţiuni nu are cine să dea. Totuşi, atenţionaţi asupra acestui aspect, poliţiştii au încercat să găsească o variantă pentru intrarea în legalitate. Respectiv, au eliminat plăcuţa avertizoare asupra ridicării maşinilor, amplasată sub indicatorul oprirea interzisă. Luni, la orele prânzului, în faţa sediului Poliţiei se afla doar indicatorul simplu. Însă, maşinile instituţiei se aflau în continuare acolo, de parcă lipsa acelei plăcuţe ar fi făcut vreo diferenţă. Oprirea este în continuare prohibită. În schimb, în cursul zilei de marţi, a apărut o altă plăcuţă sub indicator, care instituie excepţia de la regulă pentru maşinile Poliţiei. Practic, se încearcă intrarea în legalitate cu acest abuz pe faţă al unora dintre angajaţii instituţiei. Nu am înţeles acest demers, din moment ce în Comisia de Circulaţie se putea dispune înlăturarea acelui indicator pentru ca domnii poliţişti să poată parca maşinile. S-a preferat această variantă contrară normelor Codului Rutier, după cum chiar preşedintele Comisiei de Circulaţie a declarat.

 

Iar UKRO… veghează

Înainte de schimbarea plăcuţei care avertiza asupra sancţiunii prin ridicarea maşinilor, am surprins doi angajaţi ai firmei UKRO, parcând maşina tocmai în faţa Poliţiei. Nici pentru ei nu există lege. Aceştia s-au arătat surprinşi de întrebările noastre referitor la maşinile Poliţiei parcate în zona de acţiune a indicatorului oprirea interzisă şi au argumentat pasivitatea de care dau dovadă cu faptul că doar poliţiştii pot dispune ridicarea maşinilor. În astfel de condiţii, nici măcar agenţii UKRO nu îşi mai pun problema ridicării maşinilor Poliţiei. Abuzul a intrat în normalitate.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Dar mai lasatiiiiiiiiiii in amarul lor !

Sunt prea grasi,grasi ca porcii tavaraseii si nu mai pot sa parcheze departe,legal si poi sa o ia pe jos cai ia voma ,poi ametesc !