miercuri, 4 martie 2009

Procurorii au cerut exhumarea mortului fără cap de la Bârsana

Fantoma mortul fără cap de la Bârsana continuă să bântuie. Nu doar în comună. Cazul petrecut în cursul anului trecut s-a dovedit a fi unul foarte complex. Raportul medico – legal a indicat faptul că moartea nu a fost una violentă. Ulterior, procurorii au intrat în posesia unor date care arată că lucrurile ar fi stat altfel. Astfel s-a cerut exhumarea cadavrului şi efectuarea unei examinări histopatologice.

 

În vara anului trecut, un localnic din Bârsana a fost îngropat fără cap. Începând de atunci, prin comună circulă legenda unei fantome care bântuie localitatea, în căutarea capului pierdut. Partea reală a acestei poveşti este aceea că la mijlocul lunii august, cadavrul unui bărbat a fost găsit într-o albie secată a unei văi, de la marginea pădurii, după ce, cu câteva zile înainte, familia victimei anunţase dispariţia sa. La acea vreme, au existat mai multe ipoteze referitoare la cauzele morţii. Una a fost aceea că bărbatul ar fi fost agresat de animalele sălbatice, care i-au consumat o parte din corp. El a fost găsit fără cap şi unul dintre membrele inferioare. O alta se referea la faptul că Gheorghe Ardelean, în vârstă de 53 de ani, ar fi fost victima unei răzbunări din partea unui localnic. S-a efectuat o expertiză medico – legală, însă aceasta nu a susţinut ultima ipoteză. Conform acestui raport, moartea nu a fost una violentă, ci a fost cauzată de o insuficienţă cardio – respiratorie acută, pe fondul unei ciroze hepatice. S-a presupus că moartea a pornit de la consumul excesiv de alcool (alcoolemia găsită fiind de 1,2 la mie). Soţia victimei cunoştea faptul că uneori, la beţie, bărbatul lipsea de acasă cu zilele, astfel că nu şi-a făcut mari probleme în privinţa întoarcerii sale. Abia după găsirea cadavrului s-a gândit că ar putea fi vorba despre propriul soţ.

 

Ucis de mâna omului sau mâncat de sălbăticiuni?

Ulterior certificatului medico - legal, însă, familia victimei a avansat anumite presupuneri, cum că bărbatul ar fi fost ucis de un consătean. Susţinerile respective au fost susţinute de declaraţiile unui martor ocular, care a observat cum Ardelean a fost agresat fizic de o altă persoană, după care a căzut la pământ. Astfel, procurorii s-au văzut nevoiţi să ceară exhumarea cadavrului, în vederea prelevării de probe biologice, pentru efectuarea unei examinări histopatologice, la Institutul de Medicină Legală din Cluj. Se aşteaptă un nou raport medico – legal, pentru stabilirea cauzelor care au dus la moartea victimei. Mai precis, dacă între acţiunea violentă a agresorului şi moartea victimei există o legătură de cauzalitate. Din probele adunate până acum, procurorii au stabilit că bărbatul a suferit mai multe lovituri. Problema este dacă acestea au dus la moartea sa, ori el a fost lăsat pur şi simplu la marginea pădurii, în viaţă, iar animalele sălbatice l-a ucis ulterior. Cert este că unul dintre picioarele sale lipsea, ca şi când ar fi fost mâncat de vreun animal. Faptul că doar piciorul a fost mâncat, iar capul deplasat, ridică semne de întrebare. De regulă, animalele sălbatice consumă mai întâi părţile moi ale corpului, cum ar fi organele interne, şi apoi părţile osoase. Cazul este departe de a fi rezolvat. Procurorii au în vedere varianta unei morţi violente, însă aceasta va trebui confirmată de raportul medicului legist. Până atunci, legenda mortului fără cap va căpăta noi dimensiuni, de vreme ce fantoma sa încă bântuie la Bârsana.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Pai daca lau ingropat fara cap io fi taiat Dumnezeul ortodox capu cu sacurea sa incape in sicriu .

Ce mai invetigatie trebuie pe cand statu comunist si stalinist in Romania omoara omenii ? e o perdere de timp !