marți, 10 martie 2009

handicapat decedat din cauza abuzului fizic sau a neglijenţei

O persoană cu handicap neuropsihic grav a decedat în urma proastei îngrijiri de care a dat dovadă asistentul său personal. Cel responsabil este acuzat că în urma bătăilor repetate aplicate victimei, aceasta a ajuns în stare de comă. Internat la spital, cel în cauză a decedat. Organele de cercetare penală încă nu au reuşit să găsească nici o urmă de vinovăţie în dreptul celui plătit de stat să aibă grijă de persoana cu handicap.

 

În prima parte a lunii ianuarie, Terezia Kramer, originară din Vişeu de Sus, a sesizat Primăria din localitate în legătură cu un caz de abuz asupra unei persoane cu handicap. Femeia are doi fraţi. Unul dintre aceştia, Laurenţiu Muşinsky era asistent personal al celuilalt frate, în vârstă de peste 60 de ani, care suferea de un handicap neuropsihic grav. Plecată din ţară, Kramer a revenit în localitate şi a încercat să-şi viziteze fratele bolnav. Însă asistentul personal s-a opus, din spusele femeii reieşind că Laurenţiu Muşinsky a agresat-o. „A recurs la violenţă fizică şi psihică, procedând la înfometarea acestuia şi la neacordarea tratamentului medical de care are nevoie. În data de 9 ianuarie, 2009, am fost în vizită la fratele meu, iar acesta prezenta numeroase vânătăi şi o plagă deschisă deasupra ochiului, din care a curs mult sânge. Am întrebat de ce fratele meu are capul umflat şi prezintă atâtea vânătăi. Laurenţiu Muşinsky a procedat la acte de violenţă asupra mea, lovindu-mă cu pumnii şi ameninţându-mă cu moartea, dacă mai merg la fratele meu bolnav. Am mai fost odată şi l-am găsit pe fratele meu în aceeaşi stare. De asemenea, solicit ca Laurenţiu Muşinsky să nu mai fie asistent personal, existând riscul ca fratele meu să fie omorât în bătatie”, a declarat Terezia Kramer.

 

Fratele agresiv

În ziua imediat următoare, familia Muşinsky a fost vizitată de reprezentanţi ai Primăriei Vişeu, care au constatat cele relatate de femeie, după care s-au întreprins demersurile necesare. „Am fost sesizaţi cu privire la un posibil caz de abuz asupra unei persoane cu handicap. Ne-am deplasat în familia respectivă şi am constatat că era ţinut în frig şi îngrijit necorespunzător. Am sesizat Direcţia de Asistenţă Socială, iar a doua zi, am fost din nou acolo, cu asistenţii de la Baia Mare şi cu Poliţia”, ne-a spus Gabriela Deac, asistent social în cadrul Primăriei Vişeu de Sus. Cu toate că de faţă era şi un reprezentant al Poliţiei, asistenţii sociali au fost ameninţaţi şi agresaţi de bărbatul aflat sub influenţa băuturilor alcoolice. „Asistentul personal a fost foarte violent, una dintre reprezentantele Direcţiei a fost aproape lovită de acesta”, a mai spus Deac. Asistenţii sociali, împreună cu poliţistul au sesizat faptul că bolnavul era întins pe pat, însă nu se mişca. A venit medicul de familie, care a constatat faptul că respectivul era în comă. A fost dus la Spitalul Vişeu, iar apoi, la Baia Mare, unde a decedat.

 

Ligheanul spălării pe mâni

Încă de la început, autorităţile statului au încercat să scape cât mai repede de acest caz. În special cele de la Vişeu. Mai întâi, poliţistul trimis să se ocupe de caz, agentul Adrian Şofronici, a refuzat să sune la Serviciul de Salvare. Ori o astfel de datorie cade în sarcina oricărui cetăţean, atunci când se constată că o altă persoană se află în comă. Apoi, la Spitalul Vişeu, directorul Flore Bora s-a arătat indignat de aducerea pacientului, întrebând de unde atâta celeritate din partea asistenţilor sociali. Practic, fusese deranjat în timpul serviciului cu un caz de care nu avea nevoie. A urmat episodul medicului chirurg. Chemat pentru ce? Să vadă pacientul. Foarte iritat, acesta a afirmat că nu e treaba sa să ia în primire un astfel de caz. Până la urmă, s-a dovedit a fi un caz mai deosebit, pacientul decedând la Spitalul din Baia Mare. Nici Poliţia Vişeu de Sus nu s-a arătat prea interesată în a cerceta acest caz. S-a cerut o expertiză medico – legală, care să arate cauzele producerii morţii. Până acum, raportul de specialitate nu a fost semnat, însă s-au transmis anumite date preliminare care arată că moartea nu a fost violentă. „S-a efectuat necropsia, ca în orice caz de moarte suspectă, medicul legist stabilind că moartea bărbatului nu a fost violentă. În prezent, dosarul se află la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus şi urmează să fie luate măsuri conform legii”, a afirmat Voichiţa Zehan, purtător de cuvânt Inspectoratul de Poliţie Maramureş. Au trecut două luni de la decesul bătrânului, iar cazul este departe de a fi soluţionat.

 

Poliţia confirmă comportamentul agresiv

Încă nu a fost confirmată o legătură între acţiunea asistentului personal şi moartea victimei. Însă spusele femeii, cea care l-a văzut pe fratele său cu câteva zile înaintea morţii, într-o stare precară de sănătate, neîngrijit corespunzător şi slăbit peste măsură (avea puţin peste 20 de kg, din spusele poliţiştilor), s-au confirmat. Bărbatul fusese bătut de fratele său sau căzuse, cauză care a dus la anumite răni pe faţă. Comisarul şef Ioan Alexandru, şeful Poliţiei Vişeu de Sus, ne-a declarat că fratele decedatului nu este uşă de biserică, fiind cunoscut pentru comportamentul agresiv, pe fondul consumului de alcool. „Victima a fost găsită într-o stare deplorabilă. Avea excoriaţii pe faţă. Fratele său nu este uşă de biserică şi consumă alcool în mod frecvent. Din datele pe care le avem până acum, moartea victimei a fost cauzată de o hemoragie cerebrală, însă nu s-a stabilit că ea ar avea o legătură cu acţiunea lui Laurenţiu Muşinsky”, a spus Ioan Alexandru.

 

„Nu sunt specialist să stabilesc cauza echimozelor pe care le-am constatat, dar dacă nu a fost abuz, atunci măcar neglijenţă. Ceea ce este la fel de grav”, a declarat Gabriela Deac.

Niciun comentariu: