marți, 31 martie 2009

A treia gravidă, în Centrul de la Ocna Şugatag

După o săptămână halucinantă pentru reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, cu un băieţel de numai nouă ani, ars de viu în propria locuinţă, o femeie în vârstă de peste 70 de ani opărită cu apa de la duş, într-un centru de îngrijire, şi o tânără de 15 ani, dintr-un centru de plasament, care acuză că ar fi fost violată de trei băieţi, a venit rândul unui alt şoc. De data aceasta, legat de Centrul de Plasament de la Ocna Şugatag. O minoră de 17 ani a rămas însărcinată.

 

În toamna trecută, presa a relatat despre cazul a două tinere, din acel Centru, care au rămas însărcinate. Acum, a venit rândul unei alte tinere, de numai 17 ani, internată tot la Ocna Şugatag să se pregătească a deveni mamă. Aceasta a intrat în sistemul de protecţia copilului în urmă cu 10 ani şi a fost cunoscută ca o tânără liniştită şi fără probleme. Elevă în clasa a X-a a Colegiului Naţional Nicolae Titulescu, din Baia Mare, ea este cazată la internatul de fete al Grupului Şcolar Tehnic. Vinerea trecută, cazul a ajuns în atenţia autorităţilor, după ce tânăra a lăsat un soi de bilet de adio, care a ajuns la diriginta acesteia. Fata a precizat faptul că este nevoită să părăsească şcoala, din cauza faptului că este gravidă. În cursul aceleiaşi zile, a fost anunţată şefa de Centru Ocna Şugatag, asistentul social al Centrului şi reprezentanţi ai internatului. A urmat apoi sesizarea Direcţiei de Protecţia Copilului, însă fără sesizarea persoanelor responsabile cu soluţionarea unui astfel de caz.

 

Prea tineri pentru a fi părinţi

Ieri dimineaţă, tânăra, prietenul acesteia (viitorul tată), mama fetei, şeful de Centru, Maria Chindriş, şi asistentul social Vasile Pop au fost convocaţi la sediul Direcţiei. S-au purtat cu toţi cei implicaţi, urmând ca tânăra să fie internată în Centrul Maternal. Cei doi viitori părinţi au fost consiliaţi, după ce li s-au luat declaraţii, în vederea găsirii unei soluţii optime. Problema este că niciunul dintre aceştia nu beneficiază de o sursă de venituri. Tatăl, revenit din străinătate, unde a fost la muncă, domiciliază în Baia Sprie. Stă în chirie, alături de alţi doi tineri. A declarat că îşi caută un loc de muncă, pentru a susţine viitoarea familie. „Ne cunoaştem de doi ani, am fost colegi la Centrul de la Ocna. S-a întâmplat, aşa, dintr-o dată. Am avut o relaţie şi… Ea mi-a spus doar la cinci luni că este însărcinată. Am fost plecat la lucru, în Germania, Italia şi am revenit acasă, aflând că vom avea un copil. Acum încerc să mă angajez undeva. Intenţionez să termin şi o facultate, după ce pun pe picioare familia. E greu, pentru că nu ştim cine ne va sprijini. Mama ei nu are nicio posibilitate să ne ajute, ai mei, nici atât, iar noi nu lucrăm. Trebuie să vedem ce spun cei de la Direcţia de Protecţia Copilului, să se ia o decizie”, a afirmat prietenul de 19 ani al fetei, cel cu care ea a rămas însărcinată.

 

Efectul deprofesionalizării serviciilor

Ciudat este faptul că mama fetei, care domiciliază în localitatea Ulmoasa, din Tăuţii Măgherăuş, vizitată adesea de fiica sa, nu a ştiut nimic de sarcina tinerei. Am încercat să obţinem o declaraţie din partea acesteia, însă ea a refuzat orice comentariu asupra acestui subiect. La fel de puţini dornici în a sta de vorbă cu noi au fost şi cei doi angajaţi ai Centrului prezenţi în cursul zilei de ieri la Direcţie. Maria Chindriş, fosta magazioneră ajunsă şef de Centru, şi asistentul social Vasile Pop au afirmat că doar cu acceptul conducerii vor face vreun comentariu. Care conducere… lipsă la inventar. Directorul Nicolae Boitor era plecat din localitate. Aşa că l-a delegat pe Raoul Dromereschi, şef Serviciu Rezidenţial, să dea primele declaraţii oficiale. „Avem de a face cu un complex de factori angrenaţi de-a lungul timpului, care au creat premisele deprofesionalizării serviciilor. Mă refer la lipsa intervenţiei specializate: consiliere psihologică, educaţia legată de sănătate şi de viaţă. Sunt elemente definitorii care conturează o personalitate, însă ele, în sistemul de protecţia copilului, lipsesc de mult timp. Iar efectele nu întârzie să apară. Încercăm să găsim explicaţii pentru faptul că doar acum am aflat despre această sarcină, în luna a şaptea. Nu înţeleg de ce şcoala, reprezentanţii internatului, cei ai Centrului şi, în final, cei ai Direcţiei au aflat atât de târziu de acest caz. Mai mult,  mergea des în familie. Încercăm cea mai potrivită soluţie, probabil, îndreptarea către Centrul Maternal, atâta vreme cât mama nu-şi asumă responsabilitatea reintegrării în familie, în special, din considerente economice. Chiar acum, psihologul Direcţiei îi consiliază pe cei doi tineri, pentru a vedea dacă aceştia realizează responsabilităţile pe care le vor avea în calitate de părinţi şi dacă putem avea premisele unei viitoare familii”, a declarat şeful Serviciului Rezidenţial. Deocamdată, tânăra va rămâne în internatul Grupului Şcolar Tehnic, până în cursul zilei de vineri, urmând apoi a fi internată în Centrul Maternal din Baia Mare.

 

 

„Era o fată cuminte, în banca ei. Dintre cele cinci fete provenite de la Ocna Şugatag, pe care le avem aici, am crezut că va fi singura care va reuşi. Iată că am fost contrazis. Venea la timp în internat, unde stătea aproape permanent şi învăţa. Doar în week-end-uri mai mergea la mama sa”, a afirmat Mihăiţă Liviu Peride, pedagog în cadrul Grupului Şcolar Tehnic din Baia Mare.

8 comentarii:

un cetatean spunea...

am cetit pe emaramures.ro ca zoli kiss a violat o fata! si recidivist fiind este cercetat in stare de libertate! cum dzeu este posibil asa ceva? pe cine a mai mituit? cred ca sta la amramuresul la schimb fara nicio jena! de ce tace presa? e un om periculos!

Anonim spunea...

Ce treaba are Zoli Kiss cu cazul de la Ocna? Sa nu amestecam lucrurile. Aici se vorbeste despre o institutie publica,unde iata,in doua saptamini cite s-au intimplat.Sint perfect de acord cu ceea ce spunea cineva saptamina trecuta pe site: DPC si ilegaliatate, INCOMPETENTA....nimic mai mult.
Asa se intimpla cind sefii sint pusi asa cum sint pusi,iar de la cei pe cae-i conduc de ce sa steptam mai mult???....
Oricum institutia aia e rusinea Maramuresului.........cei ce au urechi sa auda.....!!!!

un cetatean spunea...

nu are a face absolut nimic! dar trebuyie ridicata si problema asta! de ce un violator recidivist e liber! adica cercetat in libertate?

Anonim spunea...

Da,ai dreptate ca trebuie ridicata si acea problema,numai ca aia e treaba politiei,din pacate si nu a Directiei Copilului....
In alta ordine de idei,poate ca Zoli Kiss s-a impacat cu fata....si atunci ce sa mai zicem...nimic...

Anonim spunea...

Si pana la urma, cineva e tras totusi la raspundere? Pana in prezent presa scrie, altii comenteaza,dar cam atat. Sunt de parere ca se implica mai mult presa decat cei care ar trebui conform datoriei de serviciu sa o faca. Sunt cazuri de o gravitate foarte mare dar cred ca pana la urma, cum spune o vorba : mortul e de vina. Cei vinovati isi vad in continuare de "drumurile" lor.Dau cu greu cateva declaratii,si acelea in fuga,isi arunca raspunderea de la unul la altul, si.....nimic concret. Oare d-l Man stie cata "competenta" are in subordine? Cred ca da,dar nu vrea sa o vada. Pacat ca in institutii atat de importante lucreaza asemenea persoane....Sunt dezamagit ca asemenea situatii sunt tratate cu ipocrizie...

Anonim spunea...

fiecare a gresit nu trebuie sa judecam pe alti

Anonim spunea...

Multumesc pentru informatii interesante

Ion spunea...

Din pacate politia nu isi face treaba in multe localitati din tara si uite asa apar violatorii si ucigasii ca ciupercile dupa ploaie.
Ca a ramas fata insarcinata la 17 ani e ceva normal sa vedeti ca in America a ramas una gravida desi avea doar 5 ani. E in Guiness.