

vineri, 30 ianuarie 2009
aplecările unei june

joi, 29 ianuarie 2009
Băimăreanul care a învins statul român la CEDO
Băimăreanul Vasile Tătar, ecologistul care în ultimii ani s-a luptat cu autorităţile statului pentru un mediu fără poluare, a câştigat la Strasbourg procesul intentat statului român. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că statul nu a respectat dreptul cetăţenilor la un mediu nepoluat. Cazul este unul fără precedent în România, fiind primul proces pierdut la CEDO, în care României i se impută faptul că nu asigură cetăţenilor un mediu nepoluat.

Caz fără precedent în istoria proceselor pierdute de România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Vasile Tătar, băimăreanul care se luptă de ani buni cu autorităţile locale pentru interzicerea activităţii societăţilor comerciale poluante din Maramureş, a câştigat la Strasbourg procesul împotriva statului român. Este prima sentinţă care incriminează România pentru nerespectarea drepturilui cetăţenilor la un mediu nepoluat. Alături de fiul său, Vasile Tătar s-a adresat Curţii Europene, în 2001. El s-a plâns că autorităţile romane nu au reglementat eficient procesul tehnologic de extragere a aurului prin folosirea cianurii şi a altor substanţe toxice de catre Transgold SA Baia Mare (fosta Aurul SA Baia Mare). Ca urmare a acestui proces tehnologic, viaţa sa şi a fiului său au fost puse in pericol. El a adus mai multe agrumente în acest sens, cum ar fi faptul că fiul său suferă de afecţiuni astmatice. Afirmaţiile sale au fost susţinute de acte medicale ce dovedeau starea precară de sănătate a locuitorilor din Baia Mare. Problemele reclamate de Tătaru se leagă de gravul accident de la Transgold, din ianuarie 2000, când apa contaminată cu cianuri s-a deversat din iazul de la Bozânta Mare, producand un dezastru ecologic pe cursul râului Tisa. Tătaru a invocat faptul că în urma acestui accident, autorităţile române au stat pasive, fără a întreprinde măsurile care trebuiau luate, pentru impunerea unor condiţii de funcţionare vizavi de societatea respectivă, permiţându-i să folosească acelaşi procedeu de obţinere a aurului. Un alt dezastru ecologic s-ar fi putut produce oricând.
Pericolul cianurii
Curtea a apreciat foarte grav faptul că au existat anumite studii care au reflectat gradul de poluare produs în urma activităţii societăţii, însă aceste date nu au fost aduse la cunoştinţa publică. Ori, dreptul cetăţenilor de a participa la dezbateri publice atunci când se pune problema luării unor decizii legate de protecţia mediului este unul garantat de lege. Acest drept a fost încălcat de autorităţile române, care nu a informat băimărenii de pericolul pe care poluarea îl prezintă asupra stării lor de sănătate. În sentinţa dată de Curtea Europeană se specifică faptul că fiul lui Vasile Tătar suferă de astm bronşic, reclamantul pretinzând că boala a fost cauzată de folosirea cianurii în procesul de extragere a aurului, de către societatea în cauză. Deşi nu s-a putut dovedi, din actele depuse, raportul de cauzalitate dintre cele două elemente, doi dintre magistraţii Curţii au apreciat drept pertinentă pretenţia lui Tătar şi i-au dat câştig de cauză. Aceştia au stabilit faptul că dreptul lui Vasile Tătar şi al fiului acestuia, Paul Tătar, a fost încălcat. Cheltuielile de judecată s-au stabilit în cuantum de 6.200 euro. Care vor fi efectele pe termen lung ale acestei sentinţe, rămâne de văzut. Cert este că hotărârea respectivă este una fără precedent, de care autorităţile statului vor trebui să ţină cont atunci când vine vorba de respectarea normelor de poluare. Vasile Tătar afirmă că hotărârea va duce la închiderea societăţilor care folosesc cianura în procesul de obţinere a aurului.
Adio cianură!
marți, 27 ianuarie 2009
primarul Anghel, din nou în instanţă
Procesul edilului Cristian Anghel se află din nou pe rolul instanţei. În cursul anului trecut, acesta a fost judecat pentru abuz în serviciu, în formă calificată, în urma achiziţionării de către Primărie unui bloc aflat pe strada Horea, din Baia Mare. În luna iulie, Judecătoria Baia Mare a dat şi o primă sentinţă în acest caz, achitându-l pe primar şi ridicând sechestrul asigurator instituit pe bunurile sale.
La sfârşitul săptămânii trecute, dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Maramureş, după ce timp de o jumătate de an el s-a aflat la DNA. După înaintarea apelului împotriva sentinţei instanţei băimărene, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat dosarul lui Cristian Anghel. Care a fost raţiunea menţinerii sale atâta timp pe masa de lucru a procurorilor este greu de precizat. Cert este că el se află din nou pe rolul instanţei, primul termen fiind stabilit pe data de 24 februarie. În motivarea sentinţei, magistraţii băimăreni au afirmat că nu au existat probe pentru a se dovedi faptul că edilul a avut cunoştinţă de intenţia conducerii societăţii Cuprom de a vinde imobilul aflat pe strada Horea şi, de asemenea, nu s-a putut stabili existenţa unui prejudiciu cauzat prin achiziţionarea imobilului la un preţ de câteva ori mai mare decât cel la care fusese înstrăinat de Cuprom cu doar câteva luni înainte.
duminică, 25 ianuarie 2009
primarul Anghel, pe post de cameră video
ghiocei 2009
vineri, 23 ianuarie 2009
Maramureşul la BBC
miercuri, 21 ianuarie 2009
noii subprefecti de maramureş - dorin buda şi alexandru cosma
marți, 20 ianuarie 2009
too much monkey bussiness
duminică, 18 ianuarie 2009
sclavie in mileniul III
sâmbătă, 17 ianuarie 2009
consilier cu laptopul furat
vineri, 16 ianuarie 2009
sandule, sandule...
miercuri, 14 ianuarie 2009
Centrul de Plasament Ocna Şugatag, scăpat de sub control
interesul superior al... fiecăruia
duminică, 11 ianuarie 2009
Primăria Baia Mare blochează ilegal roţile maşinilor
Adoptată în 2006, hotărârea de Consiliu Local care stabileşte măsura blocării şi ridicării maşinilor parcate neregulamentar pe teritoriul Municipiului Baia Mare, este tot mai controversată. Conform legii, imobilizarea şi ridicarea vehiculelor parcate ilegal se pot dispune doar de către reprezentanţii Poliţiei. Administraţiile locale sunt abilitate doar în ceea ce priveşte punerea în aplicarea a unei astfel de dispoziţii. De mai bine de doi ani, Primăria Baia Mare continuă să încalce legea şi să sancţioneze ilegal conducătorii auto.
Contrar prevederilor codului rutier şi a regulamentului de aplicare a acestuia, în Baia Mare, măsura imobilizării vehiculelor parcate în anumite zone este dispusă de către Municipalitate şi pusă în aplicare prin intermediul societăţii UKRO, o firmă de protecţie şi pază, în baza unui contract semnat între aceasta şi conducerea Primărei. Tot mai mulţi şoferi au fost nemulţumiţi de acest fapt, astfel că unii s-au adresat justiţiei, cerând anularea, nu numai a amenzilor respective, dar şi a hotărârii de Consiliu Local. În privinţa dispunerii şi efectuării imobilizării unui vehicul, reglementările legale sunt cât se poate de clare. Codul rutier stabileşte că imobilizarea poate fi dispusă doar de către poliţistul rutier (art. 117). La fel şi în privinţa ridicării şi depozitării vehiculelor staţionate neregulamentar. Doar reprezentanţii poliţiei rutiere pot lua această măsură (art. 64). Normele de aplicare a Codului Rutier vin cu noi completări. „Imobilizarea unui vehicul se dispune şi se efectuează de către poliţia rutieră, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege” (art. 216). Aşadar, nu există dubii în această privinţă. Singura instituţie abilitată de lege să ia măsura blocării roţilor sau a ridicării maşinilor este Poliţia. În Municipiul Baia Mare, însă, de imobilizarea vehiculelor se ocupă Primăria şi Consiliul Local, contrar prevederilor legale. Şi dacă ar fi numai atât…
Normele legale încălcate
Nu doar în privinţa instituţiei care dispune imobilizarea, nu se respectă legea, ci şi metodele de efectuare a acesteia sunt încălcate. Conform aceluiaşi articol 64, din Codul Rutier, imobilizarea reprezintă o sancţiune contravenţională complementară şi constă în „scoaterea vehiculului în afara părţii carosabile şi punerea lui în imposibilitate de mişcare, prin folosirea unor dispozitive de blocare”. Ori, în Baia Mare, firma UKRO aplică blocajul pe roata stânga faţă a vehiculului, în timp ce acesta se află pe carosabil. Cu această ocazie se încheie un proces – verbal (art. 216, Normele de Aplicare a Codului Rutier). Nici asta nu se întâmplă. În momentul deblocării roţilor, contravenientul primeşte doar un soi de chitanţă. Tot în articolul 216 se precizează faptul că „imobilizarea unui vehicul este interzisă în toate locurile unde oprirea sau staţionarea este interzisă”. Cu toate acestea, agenţii firmei UKRO sfidează legea, aplicând blocaje pe roţile maşinilor parcate în astfel de zone. Este interesant faptul că la momentul adoptării Hotărârii de Consiliu Local, s-a cerut acordul reprezentanţilor Poliţiei. Răspunsul a fost acela că doar poliţiştii pot dispune măsura blocării roţilor, însă nu s-a ţinut cont de aceasta. În motivarea hotărârii luate, Municipalitatea a invocat un act normativ din 1992, ori acesta este abrogat, odată cu intrarea în vigoare a Codului Rutier, din 2002. Articolul 134 stabileşte că „se abrogă orice dispoziţii contrare” cu acesta. Dacă nici cei care îi sancţionează pe cei ce parchează neregulamentar nu cunosc legea, atunci cine? Voci care au contestat hotărârea de Consiliu Local s-au ridicat chiar şi din rândul consilierilor locali. Vasile Vlaşin acuză măsura luată de municipalitate ca fiind una ilegală şi abuzivă. În luna decembrie, el a cerut revocarea hotărârii, aducând argumentele legale care se impuneau, însă la ultima şedinţă a anului trecut, solicitarea sa nu a fost discutată. Probabil, Municipalitatea a căutat căile intrării în legalitate.
Vlaşin contraatacă
„Această măsură s-a dovedit a fi IMORALĂ, ILEGALĂ şi ABUZIVĂ. Imorală, pentru că Primaria nu asigură condiţiile necesare respectării regulilor de circulaţie, respectiv un număr suficient de locuri de parcare. Ilegală, pentru că se desfăşoară în baza unei legi care este abrogată de acum 7 ani. Abuzivă, pentru că deşi toţi cei implicaţi recunosc faptul că activitatea este ilegala, ei îşi văd mai departe de treabă, sfidând legea şi cetăţenii acestui oraş. E foarte frustrant când observăm că Primăria, instituţie care e susţinută din impozitele şi taxele cetăţenilor, în loc să îi protejeze şi să le apere drepturile, îi dispreţuieşte şi profită de buna credinţa a acestora.”
vineri, 9 ianuarie 2009
cât de tare în clanţă e bondi?
miercuri, 7 ianuarie 2009
bătaie pentru posturi

Democrat – liberalii şi social – democraţii maramureşeni se gândesc la funcţiile pe care le vor împărţi la nivel local. Şi nu numai. Unii se află în cărţi pentru posturi cheie în instituţiile centrale. În Maramureş, cel mai râvnit este scaunul de prefect. La această oră, cel aflat în pole – position este Sandu Pocol, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean. Însă nu se ştie nimic sigur. Deocamdată... doar bursa zvonurilor.

Mare bătălie pentru ocuparea funcţiilor de conducere în Prefectura Maramureş. Încă nu se ştie nimic oficial, dar la bursa zvonurilor, candidatul aflat în pole – position pentru funcţia de prefect este Sandu Pocol. Actualul inspector şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean pare a fi persoana cea mai agreată de preşedintele Consiliului Judeţean Mircea Man. Şi nu numai. Sandu Pocol are o bună susţinere şi între ceilalţi membri ai Parditului Democrat – Liberal, formaţiune căreia îi va reveni funcţia respectivă. Alături de Pocol, pe lista scurtă s-ar mai afla şi Gheorghe Achim. Ultimul ne-a confirmat faptul că şansele cele mai mari de a ajunge prefect le are Pocol. „Probabil că se ştie în anumite cercuri. Din informaţiile pe care le am, la bursa zvonurilor, se doreşte Sandu Pocol. Mai departe, nu ştiu. Pentru mine e mai delicat. Nefiind membru de partid, nu particip la şedinţe. Din ceea ce ştiu, nu s-a luat o decizie în interiorul partidului, ca structură colectivă. Ştiu aşa, ca şi dumneavoastră, de la bursa zvonurilor, că preşedintele îl doreşte pe Sandu Pocol”, a afirmat Achim. Am încercat să luăm legătura cu Sandu Pocol, dar acesta nu a fost de găsit la Inspectorat, fiind plecat pentru o săptămână. Iar pe mobil, nu a răspuns.

Subprefecţi PSD
Pentru cele două locuri de subprefect se luptă câţiva social – democraţi. Se vehiculează mai multe nume: Gheorghe Meteş, fost Consilier Local, Gheorghe Vişovan, fost primar în Rozavlea, Petru Godja, ex-deputat, Alexandru Cosma, ex-preşedinte Consiliul Judeţean. Întrebaţi de şansele pentru un post de subprefect, aceştia s-au arătat surprinşi. „M-aţi luat prin surprindere. Eu habar nu am de cărţi sau de aşa ceva. Probabil că voi candida, probabil că nu voi candida. Deocamdată nu ştiu. Nu că nu sunt hotărât, adică... Nu pot să mă pronunţ, pentru că nu ştiu cum se va face algoritmul. Nu ştiu încă protocolul şi repartizarea pe deconcentrate. Ştiu numai că sunt două posturi de subprefect la PSD, pentru că prefectul merge la partidul care are şi preşedintele Consiliului Judeţean. Acuma, că eu sunt în cărţi... Probabil că s-ar dori să fie cineva şi din Maramureşul istoric, să fie un echilibru în organizaţie, să zicem. S-au mai vehiculat şi alte nume. Alexandru Cosma, Gheorghe Meteş, Aurora Revnic sau chiar o surpriză”, a spus Vişovan.

Nici Alexandru Cosma nu a fost mai convins că poate reuşi, cu toate că ne-a declarat că intenţionează să „candideze” pentru un astfel de post. „Mi-am manifestat dorinţa. Deocamdată este tardiv (!) să vorbim despre această nominalizare. Cel puţin la mine. Alţi candidaţi interesanţi ar fi Alexandru Meteş, Vasile Boitor şi Călin Matei. Lui Matei i-ar conveni mult să intre în corpul înalţilor funcţionari publici. Nu a fost nimic oficial, doar discuţii între prieteni”, a declarat Cosma. Deocamdată se discută în cercuri restrânse. Până la luarea unei hotărâri, social-democraţii aşteaptă vizita lui Radu Moldovan, vicepreşedinte al PSD la nivel naţional.

Fotolii în ministere
Reprezentanţii PSD şi PD-L încep să se gândească şi la posturile pe care le-ar putea ocupa în cadrul structurilor centrale. Se vehiculează mai multe nume pentru funcţii de directori în cadrul instituţiilor aflate în subordinea ministerelor, precum şi pentru posturile de consilieri ai premierului. Dănuţ Marinca, fost candidat al democrat – liberalilor pentru Camera Deputaţilor, ar fi dorit o funcţie de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Însă, bătălia este mare, astfel că i s-a propus o funcţie mai apropiată de prim – ministrul Emil Boc. „Mi-a spus şi mie Mircea Man că e lupta mare şi s-ar putea să nu fie un post de secretar la Sănătate. Iar atunci ar fi varianta cu consilier al primului ministru pe probleme de sănătate. Dar nu este un lucru care să mă încânte, pentru că eu sunt un om activ. Şi nu ştiu, din postura aia cum aş putea să ajut unităţile din Maramureş. Un consilier consiliază, nu face muncă efectivă”, a afirmat Dănuţ Marinca.

Un alt democrat – liberal, Liviu Bechiş se află în cărţi pentru un post în Ministerul Transporturilor. „Deocamdată se negociază. Am fost la Bucureşti, am dat un interviu. Acum, să vedem ce se întâmplă”, a spus Bechiş.

Tot pentru un post la nivel central se vehiculează şi numele social – democratului Anton Rohian. Acesta ar putea ajunge director la o instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, pe probleme de zootehnie. Acesta s-a arătat surprins de o astfel de numire. „Nu vă faceţi probleme, că nu e nimic din ce ştiţi voi. Deocamdată rămân în zona politicului judeţean. Nu s-a făcut nicio propunere. Deocamdată sunt în poziţia în care lucrez, în domeniul ăsta. Nu ştiu de unde aveţi informaţiile astea, dar eu sunt paralel cu ele”, a spus Rohian. Paralel sau nu, vom afla peste câteva zile. Deocamdată, vorba lui Anton Rohian, cărţile se amestecă.
luni, 5 ianuarie 2009
crimele din mica italie (din categoria, cinematograful de artă)
prefectul Sandu Pocol
sâmbătă, 3 ianuarie 2009
statul companiilor de asigurari
vineri, 2 ianuarie 2009
tupeu marca Ukro - subiect tabu
