luni, 8 septembrie 2008

presiunile detinutilor l-au demis pe directorul Penitenciarului

După nici un an de interimat la conducerea Penitenciarului Baia Mare, directorul Vasile Chiorean a fost eliberat din funcţie printr-un ordin al Ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu. Deşi actul a fost semnat pe data de 4 septembrie (de secretarul general al Ministerului, Radu Ragea), el a fost comunicat directorului Chiorean abia în ziua următoare. Acesta a fost înlocuit cu un subcomisar din cadrul instituţiei. Noul director va avea o perioadă de interimat, până la organizarea concursului, în luna octombrie.

Începând cu vinerea trecută, noul director al Penitenciarului Baia Mare este Horia Chiş, şef Serviciu Aplicarea Regimurilor. Interimatul acestuia este de 90 de zile. Asta cel puţin teoretic, pentru că la începutul lunii viitoare, Administraţia Naţională a Penitenciarelor va organiza un concurs pentru ocuparea postului de director la Penitenciar. Cu toate că până la această oră cauzele oficiale ale demiterii directorului Chiorean lipsesc, ele nu sunt greu de intuit. La fel ca şi în cazul precedenţilor directori, Chiorean nu a reuşit să facă ordine în Penitenciarul Baia Mare. Acum doi ani, fostul director Ioan Marincaş era înlocuit, după un control de la Bucureşti, în urma căruia s-a constatat că acesta a dat dovadă de un management defectuos, de Ioan Bătinaş, adus de la Penitenciarul Gherla. Bătinaş nu a venit singur, ci însoţit de Vasile Chiorean, cel care avea să-i succeadă în funcţie. Pentru că după nici doi ani, Bătinaş s-a întors de unde a venit. Directoratul său a fost unul ceva mai restrictiv şi a făcut puţină ordine în instituţie. Însă lucrurile aveau nevoie de mult mai mult pentru a putea spune că funcţionau normal. Pentru că încă de la acea dată au existat numeroase sesizări privind relele tratamente aplicate deţinuţilor, afacerile necurate ale unora dintre angajaţii Penitenciarului sau comportamentul abuziv al gardienilor. Dacă în timpul lui Bătinaş lucrurile au fost ţinute sub un anumit control, în perioada directoratului lui Chiorean, acestea au deviat serios.

Abuzuri şi încălcări ale legii Abuzuri sexuale asupra minorilor închişi, mită pentru eliberările condiţionate şi permisii, mâncare alterată, relaţii intime între deţinuţi şi cadre, rapoarte de incident inventate, fabricate deţinuţilor de cadrele care fac legea după poarta instituţiei, deţinuţi decedaţi în condiţii suspecte, sute de procese intentate conducerii de către cei închişi (unele soluţionate cu hotărâri definitive şi executorii, dar nepuse în aplicare de conducere), tratarea superficială a deţinuţilor de cadrele medicale, preluarea de către deţinuţii cu pedepse mai mari a unor infracţiuni ai căror autori nu au putut fi identificaţi de organele de urmărire penală, în schimbul unor mici avantaje materiale, sistemul separator impus la sectorul vizite, neacordarea medicamentelor necesare deţinuţilor bolnavi, eliberarea de permisii consătenilor cadrelor, tratarea inumană a celor condamnaţi, cu încălcarea demnităţii acestora, refuzul cadrelor de a înregistra cazurile deţinuţilor aflaţi în greva foamei, represalii împotriva deţinuţilor care au protestat împotriva abuzurilor constatate, inclusiv prin transferul acestora în alte penitenciare din ţară, neacordarea la timp a regimului alimentar corespunzător diferitelor categorii de bolnavi, aerul greu respirabil din celule şi îngrădirea ferestrelor cu plase ce limitează pătrunderea aerului în încăperi, toate acestea au constituit obiectul numeroaselor sesizări făcute de deţinuţi sau de anumiţi angajaţi ai Penitenciarului, în timpul directoratului lui Vasile Chiorean. Un comisar – şef, cu lacune grave în exprimare, cunoaşterea legii şi aplicarea ei.

Înlocuire firească Unele sesizări au fost trimise ANP-ului, altele conducerii instituţiei. Însă nu s-a luat nicio măsură. În ultimele luni, presa s-a sesizat în legătură cu toate acestea. Mai mulţi deţinuţi ieşiţi recent din Penitenciar au fost de acord să vorbească pe posturile locale de televiziune sau în presa scrisă. În faţa tuturor celor relatate de zeci de deţinuţi, a declaraţiilor scrise sau verbale ale acestora şi a altor probe, directorul Chiorean a continuat să răspundă cu indiferenţă şi cu invocarea unor texte de lege. Nimic concret, nimic care să ducă la îndreptarea lucrurilor. Până la urmă, ecourile deţinuţilor s-au auzit şi la centru. Iar acolo s-au luat măsuri. De multă vreme, Penitenciarul Baia Mare era privit ca o instituţie problemă, iar scaunul lui Chiorean avea zilele numărate. Ieşirea curajoasă a deţinuţilor pe posturile de televiziune locale a fost picătura ce a umplut paharul. Era şi cazul. Penitenciarul are nevoie de o conducere nouă, care să facă ordine în instituţie. De asemenea, noul director va avea misiune grea în a redresa relaţia conducerii cu o anumită parte a presei şi a schimba în bine imaginea Penitenciarului, puternic afectată în timpul interimatului lui Vasile Chiorean.

"No comment. Este decizia celor de la Bucureşti şi nu rămâne decât să o respect. Nu are nicio legătură (cu sesizările deţinuţilor, n. red.). Probabil noua echipă a văzut altfel sau probabil era cazul să facă schimbări şi la Baia Mare. Nu am fost demis şi nu mi s-au dus acuze vizavi de actul managerial. Probabil, când vom face predarea – primirea funcţiei, va veni cineva de la Bucureşti şi voi fi informat. Deşi, nu cred, pentru că nu mi s-a adus nicio acuză." – Vasile Chiorean, ex-director Penitenciar Baia Mare

Un comentariu:

Anonim spunea...

Deci daca tu esti incapabil si nici nu stii ce functie avea Chisu la numirea ca Director... e doar vina ta ! EL e noul SIPA de Baia Mare! Deci de asa Director sa tot ai parte ... pe la spate te lucra si in fata ti-o cocea !