sâmbătă, 31 mai 2008

Viceprimar, în ilegalitate

Vasile Rus, viceprimar în Băiţa de Sub Codru, este singurul pensionar din Maramureş care sfidează legea, continuând a încasa un salariu aferent unei norme întregi de muncă, în timp ce este pensionat de boală în gradul III. Autorităţile sunt incapabile a stopa această situaţie, în lipsa unui cadrul legal care să permită sancţionarea viceprimarului.

În urma unor verificări ce au avut loc în cursul anului trecut, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Maramureş au descoperit că mai mulţi beneficiari ai pensiilor de boală (în diferite grade) erau angajaţi ai unor instituţii publice sau private. Printre cele peste 200 de persoane care au încălcat, în acest fel, legea, se numără şi câţiva aleşi locali. La cererea expresă a subprefectului Ştefan Gonczi, transmisă prin canalele mass-media, Casa de Pensii a fost nevoită a lua măsuri. Tuturor angajatorilor li s-au transmis înştiinţări în ceea ce priveşte situaţia angajaţilor cu pricina. În scurt timp, aceştia au reglementat situaţia. Pentru pensionarii de boală în gradul II, care nu pot fi angajaţi în niciun fel, precum şi pentru cei în gradul III, care pot presta o jumătate de normă, s-au depus 117 declaraţii rectificative, din partea angajatorilor. În unele cazuri, pentru intrarea în legalitate, fie s-a recurs la schimbarea încadrării într-un grad de boală care să permită efectuarea unei jumătăţi de normă, fie, dacă a fost vorba de aleşi locali, s-a renunţat la funcţia publică. Pentru ceilalţi, Casa de Pensii a emis decizii de debit, astfel că banii încasaţi în mod necuvenit de la bugetul de stat sunt, treptat, restituiţi. În cursul anului 2008, au fost depistate încă 26 de cazuri în care pensionarii de boală prestează muncă în afara legii. Pentru toţi aceştia, s-au emis decizii de debit. Practic, pensionarii care s-au angajat ilegal trebuie să aducă înapoi banii încasaţi necuvenit din partea statului.

După depistarea acestor pensionari angajaţi fără drept, cei mai mulţi s-au conformat. Cu excepţia unuia singur: Vasile Rus, viceprimarul comunei Băiţa de Sub Codru. Acesta este pensionat de boală în gradul III, putând efectua doar o jumătate de normă. Evident, ca viceprimar, a avea o jumătate de normă este imposibil, astfel că Rus încasează salariul pentru o normă întreagă. Iniţial, el a fost somat de Casa de Pensii să îşi reglementeze situaţia, însă viceprimarul a refuzat. În urmă cu câteva săptămâni, i-a fost înaintată o decizie de debit, în valoare de peste 100 milioane lei vechi, pe perioada ultimilor trei ani doar (în termenul general de prescripţie extinctivă). Însă, Vasile Rus nu a răspuns în vreun fel acestei solicitări. Culmea, în astfel de cazuri nu există un cadrul legal pentru sistarea plăţii pensiei. Singura măsură care se poate lua este aceea a diminuării cu 1/3 a pensiei. Însă, restul de două treimi continuând a-i fi virat în cont. Până în primăvara acestui an, Casa de Pensii nu avea posibilitatea recuperării unor debite decât prin reţinerea acestui cuantum din pensie. Însă, de curând, legea permite şi apelarea la procedura executării silite, cu poprirea unei părţi a salariului sau instituirea sechestrului asigurator pe bunurile celui în cauză. Probabil că Vasile Rus îşi va încheia bine, mersi, acest mandat, fără a fi nevoit să renunţe nici la pensie şi nici la funcţie. Subprefectul Ştefan Gonczi s-a arătat indignat de această situaţie, afirmând că asemenea încălcări ale legii sunt posibile datorită carenţelor actelor normative în vigoare. "În general, legile moderne, cele de după '90, nu au sancţiuni. Se consideră că un om civilizat respectă legea. În cazul viceprimarului, autorităţile locale, care l-au angajat, sunt de vină, pentru că nu au verificat actele medicale la angajare. Singurii care pot cere restituirea banilor sunt cei din comunitate. Contribuabilii. Pentru că prejudiciat a fost bugetul local, susţinut din banii contribuabililor. Pensia nu îi va fi suspendată. Pentru că este vorba despre un drept câştigat", a conchis Gonczi. Am încercat şi o legătură telefonică cu viceprimarul Rus, însă telefonul mobil i-a fost închis. Probabil, cei mai mulţi localnici habar nu au de situaţia viceprimarului şi nu vor cere niciodată restituirea banilor la bugetul local, iar Vasile Rus va continua să încaseze pensia (chiar diminuată), încălcând legea. Dacă nu există sancţiuni...

Niciun comentariu: