marți, 25 martie 2008

director acuzat că a impus un avort

Una din infirmierele Spitalului Orăşenesc Vişeu de Sus îl acuză pe managerul instituţiei, doctorul Flore Bora, de faptul că ar fi agresat-o fizic şi verbal. El i-a impus să facă un avort, după ce a aflat că angajata sa este gravidă. Femeia, prin sindicatul Spitalului, a depus plângere împotriva directorului.

În cursul săptămânii trecute, pe adresa redacţiei, am primit o sesizare referitoare la un caz interesant de la Vişeu. De parcă nu erau destule probleme legate de justiţie, păduri, administraţie locală şi multe altele, iată că la Vişeu s-a iscat un scandal şi în sistemul sanitar. Mai pe scurt, una dintre angajatele Spitalului Orăşenesc din localitate îl acuză pe directorul instituţiei că ar fi obligat-o să facă avort, după ce acesta din urmă a aflat că femeia este însărcinată. De la acest incident s-a ajuns mai departe, pe numele directorului fiind depusă o plângere penală, în care managerul este acuzat că ar fi ameninţat-o pe femeie şi că ar fi folosit un limbaj trivial la adresa acesteia. În replică, directorul Spitalului a respins toate acuzaţiile care i se aduc şi consideră că totul este doar o înscenare, pusă la cale de conducerea sindicatului, cu care este în conflict de mai multă vreme. Iniţial, Irina Rad, infirmieră la secţia de Terapie Intensivă în cadrul Spitalului Orăşenesc Vişeu, s-a adresat în scris conducerii Sindicatului TESA, din cadrul instituţiei, în care relatează un fapt incredibil. Vom reda mai jos pasaje din acea adresă. "În data de 03. 03. 2008, dl. dir. Flora Bora, m-a chemat în cabinetul său, unde mi-a adus injurii şi ameninţări, cum ar fi: panaramă, paraşută, înjurături, ameninţându-mă că mă calcă în picioare dacă nu avortez, eu fiind însărcinată în luna a treia, şi că mă dă afară din serviciu, dacă nu fac avort. M-a luat de spate, împingându-mă pe uşă afară. Aceste fapte au făcut să-mi fie rău, trebuind să merg la secţia ATI, să fac calmante, unde i-am spus doctorului Negrescu ce-am păţit. V-am adus acestea la cunoştinţă, dorind să luaţi măsuri, să nu mă trezesc concediată. Eu nu am cerut nimic nimănui pentru faptul că sunt însărcinată [...]", se menţionează în adresa semnată în 5 martie, 2008.

Ulterior, în aceeaşi zi, Sindicatul Spitalului a înregistrat la Poliţia Vişeu de Sus o plângere pe numele directorului Flore Bora, pe care îl acuză de săvârşirea mai multor infracţiuni. "Noi, Sindicatul TESA din cadrul Spitalului Orăşenesc Vişeu de Sus [...], formulăm plângere împotriva managerului Spitalului, medic pediatru Flore Bora, pentru tulburarea liniştii publice, încălcarea regulamentelor de ordine interioară, intimidare, şantaj, hărţuire, stresare şi ameninţare activă, amestec nejustificat în viaţa personală a domnişoarei Irina Rad, abuz în serviciu. La data de 05. 03. 2008, am fost informaţi în scris şi verbal de către membra noastră de sindicat că managerul unităţii, Flore Bora, s-a amestecat în mod total nejustificat în viaţa personală a acesteia, proliferând la adresa sa ameninţări şi injurii, într-un limbaj trivial, în incinta Spitalului, spaţiu public şi nu proprietatea privată a managerului. Acesta a ameninţat-o cu desfacerea contractului de muncă dacă nu se adresează medicilor de specialitate pentru întreruperea sarcinii (ea fiind însărcinată în luna a treia), i-a adus diverse injurii şi a bruscat-o fizic, împingând-o în afara cabinetului domniei sale, după ce chiar dânsul a invitat-o în acel spaţiu. [...] Dacă managerul unităţii ar fi avut de făcut reproşuri faţă de Irina Rad, acestea trebuiau să vizeze strict aspecte referitoare la modul în care aceasta îşi îndeplineşte atribuţiile de serviciu, iar aceasta într-un cadru civilizat şi adecvat, respectiv în direcţiune, nicidecum în cabinetul domniei sale. Amestecul managerului în viaţa personală a Irinei Rad, ţinând cont şi de afirmaţiile şi pretenţiile formulate, constituie un amestec abuziv în viaţa privată a persoanei şi o încălcare gravă a drepturilor şi principiilor garantate de Constituţie", se specifică în plângerea respectivă.

De altfel, pe lângă relatarea celor spuse de femeie, sindicaliştii i-au adus directorului şi alte acuze, cum ar fi acelea că ar conduce instituţia de unul singur, abuzând de funcţia pe care o are. "În ultima perioadă, atacurile managerului împotriva membrilor Sindicatului TESA s-au înmulţit în mod consistent, acesta dedându-se la ameninţări, insulte şi calomnii în incinta Spitalului. Faţă de cele relatate, vă solicităm să sesizaţi Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus, pentru o rezolvare competentă şi prevenirea altor conflicte generate în mod artificial de managerul unităţii, conflicte ce ar putea degenera în acte de violenţă extremă", se mai menţionează în plângerea Sindicatului. Am stat de vorbă cu ambele părţi implicate în acest scandal. Pe de o parte, Irina Rad ne-a confirmat cele declarate în scris, spunând că directorul i-a cerut să facă un avort, după ce a aflat că aceasta este gravidă. De cealaltă parte, directorul spitalului s-a arătat contrariat de ceea ce se întâmplă, mărginindu-se la a preciza că nimic nu este adevărat, toate acuzele venind pe linia sindicală, mai precis din partea liderului Ioan Chiş. Directorul Bora ne-a spus că totul a pornit de la faptul că fiul lui Chiş, fost angajat al Spitalului, nu mai lucrează în prezent în instituţie, după ce a fost angajat pe o perioadă determinată. Iar acum, acuzaţiile venite din partea femeii sunt, de fapt, o răzbunare a liderului de sindicat. Ce au de împărţit cele două tabere, rămâne de văzut. Cert este că până acum, instituţiile statului au fost sesizate de o serie de nereguli găsite la Spitalul Orăşenesc. Aşteptăm concluziile organelor abilitate.

"Nu este nicio problemă"

"Nu este adevărat. Să vă spun ceva. Eu, în calitate de manager al Spitalului, am văzut că nu vine la serviciu. Atunci l-am contactat pe directorul medical, precum şi pe medicul la care este. Eu sunt obligat să văd ce se petrece. Şi mi s-a spus că este gravidă. Eu nu am avut nicio întrevedere cu ea. Cum să-i cer să facă avort? Haideţi, dom'le, să fim serioşi! Nici nu am stat de vorbă cu ea. Din punctul meu de vedere nu este nicio problemă. I se acordă concediu medical şi gata. Eu când am auzit... am rămas... I-am şi zis la nevastă, nu cumva să mă acuze cineva că eu sunt autor la... Mă înţelegeţi? Să zic, du-te, fă avort! Mă înţelegeţi? Nu poate veni oricare să zică nu ştiu ce despre mine. Probele trebuie verificate. Este adevărat că s-a depus o plângere la Poliţie, însă asta nu înseamnă că ceea ce se spune acolo este şi adevărat." – doctorul Flore Bora, directorul Spitalului Vişeu de Sus.

9 comentarii:

Anonim spunea...

D-le ziarist,
Sa fim sinceri,eu personal,sau ori si cine,daca v-ar spune sa va omoriti,nefiind fortat, a-ti face-o?.
Recunoasteti cine v-a platit pentru asemenea articole,ce formatiune politica,.Eu pot sa-i spun ori si ce
aberatie cuiva ,fara sa-l fortez,aceea persoana indiferent de functia pe care as avea-o nu este obligat sa indeplineasca 'ordinele', doar nu este armata.Si atunci ,daca un ofiter spune subordonatului ,daca ai gresit omoara-te,eu cred ca nu este o obligatie,.A se vedea dreptul Roman,cel a lui Napoleon care mare parte sunt valabile in multe tari si acuma.

Anonim spunea...

D-le Ciprian Dragos,v-am urmarit articolul cu directorul de la spitalul Viseu.Recunoasteti ,daca sunteti in plenitudinea facultatilor mintale(presupun si ziarist) ,eu de aici de la sute de kilometrii va spun omorati-va,o faceti?.
Chiar si in armata , daca un superior i-ti spune sa -ti dai foc la propia-i casa o faci?.Recunoasteti ce forte v-au platit,ce partide?. O stire de senzatie nu se face astfel.Dreptul Roman si chiar cel al lui Napoleon,care in multe tari din lume si astazi, parte sunt recunoscute, nu acuza pe cineva care daca i-si da o parere, fara sa fie fortare,indiferent de functie. (Un ziarist adevarat trebuie sa posede cunostinte despre aceea stiinta -in Romania -numita Drept,fie el de care ar fi, civil familial, comercial,penal etc.)Eu i-ti scriu,dar nu stiu adevarul,cred ca este o masinatie(este posibil sa nu fi avut loc nici o discutie intre cei doi) politica,de interese Mafiote ,etc. ,de altfel care caracterizeaza Romania(Parerea nu este numai a mea ci si a celor din U.E. si N.A.T.O).Din cate a-l cunosc pe dr.Bora ca si coleg de medicina si mai apoi dupa colaborarile pe linie profesionala,era impotriva avortului.Cunostea problemele ulterioare ale viitorilor copii,proveniti de la o mama ce a practicat avorturile(avand specialitatea pediatrie,precum si credinta,cea ce inseamna crestinismul).Nu l-as fi crezut in stare sa indice cuiva asa ceva dar decum sa o impuna,(Cum va explicati D-le "ziarit" ,asa de bine sunt puse la punct comunicatiile la Viseu ca in aceasi zi s-a intimplat discutia intre manager si infirmiera si la cateva minute totul a fost inaintat judecariei?,cand la o simpla cerere de amanarea platii impozitului dureaza luni sau mai mult ,si unde te si penalizeaza.Foarte promti au fost "autoritatile".Este clar ca acest lucru a fos bine premeditat,inclusiv infirmiera bine instruita.Petitia catre judecatorie cu toate argumentele erau cu zile daca nu luni sau chiar un an dinainte prgatite)

,lucru care ori cum l-ai privii nu-l poti crede, si in ziua de azi nu se poate aplica.Pe vremea comunistilor,securistilor ar fi putut fi credibila publicatia D-voastra,dar acum in nici un fel ,doar ca a-ti ramas cu imaginatia comunisto-securista si bine remunerat pentru defaimarea unui om care a incercat sa se lupte cu coruptia de la toate nivelurile,(in primul rand locale) in folosul natini ,neamului( a se vedea perioada interbelica).Sunt convins ca stiti mai bine dedesupturile de la spitalul Viseu.In spatele acestui santaj se afla fostii concurenti la concursul de manager de la Viseu cu toate mafiotii-le lor bine cunoscute alaturi de sustinatorii lui,printre care cred ca sunteti si d-voastra.Dupa cum se stie si justitia nu face exceptie de la regula"coruptia",in prima faza ar putea sa aveti castig de cauza.Dar dupa credinta ,juramant, s-ar putea gasi si oameni adevarati care doresc binele neamului al romanilor nu numai cel personal,si sa se intoarca roata, toate acestea sa se intoarca asupra celor ce au imaginat aceasta defaimare.Managerul putea foarte bine sa devieze multe fonduri(in ultima perioada fiind europene) pentru el, o parte, si alta a platii pe unul ca d-voastra, politicienii etc., cu alte cuvinte , intra in randurile mafiotilor de tote felurile,inclusiv a celor politici,guvernantori,etc.Prin credinta pe care o are sunt convins ca s-a asigurat (cu toate ca copii inca sunt mici)ca cineva cu aceasi credinta ,pentru neam, in caz de ceva a-l vor razbuna.Acest lucru este bine cunoscut in cazul celor ce au luptat pentru binele,neamului,poporului,natiunii,nu nu numai pentru binele individual,propriu.

cip spunea...

Domnule Strifunda!
Ma indoiesc ca aveti vreo legatura cu marele Strifunda, cel care ii gonea pe rusi din tara la mijlocul secolului trecut, dar as fi acceptat sa ne intalnim, daca mi-ati fi cerut-o, pentru a va explica anumite lucuri.
In primul rand, nu pot trece peste anumite erori gramaticale, de genul "eu i-ti scriu" sau vreo doua cacofonii iritante, ceea ce ma face sa ma indoiesc de pregatirea pe care o aveti. Ar trebui sa stapaniti limba romana la un nivel elementar, inainte de a va apuca sa studiati medicina. Apoi, a da lectii unui jurnalist despre etica profesionala a acestuia, cand nu sunteti ziarist, este pe undeva hilar. E ca si cum eu i-as da indicatii unui chirurg la o operatie de pancreas. S-ar putea sa nu il nimeresc si sa ajung in... insulele Langerhans, de exemplu. Ati auzit de ele? Sunt sigur ca da.
Daca tot ati intrat cu bocancii peste articolul meu, permiteti-mi sa curat noroiul pe care l-ati adus cu aceasta ocazie, explicandu-va cateva lucruri elementare despre jurnalism. Sunt sigur ca ati auzit de ele, dar ati avut o scurta amnezie, ca sa folosesc tot un termen tematic.
Din moment ce nu ne cunoastem, era de preferat sa abordati discutia cu o minima tenta de bun simt si nu sa ma acuzati ca am luat bani pentru a scrie nu stiu ce articol si ca am un interes in ceea ce se intampla la Spitalul Viseu. Aveti dreptul sa credeti orice, dar nu e indicat sa va exprimati opiniile in mod public daca nu aveti dovezi. S-ar putea sa nu va creada nimeni si va faceti de ras.
Revenind la articol. Nu e apanajul unui "coleg de medicina" de-al directorului Bora sa ma ia la intrebari pentru ceea ce scriu. Si mi se pare absurd sa va dau socoteala, din moment ce nu ati inteles nimic din acel articol. Un articol bazat nu pe inventii, ci pe un fapt real. Sa va mai spun odata? Este vorba despre plangerea inregistrata la politie. Este un fapt. S-a intamplat. Pe mine, ca ziarist, m-a interesat acest fapt. Am relatat un adevar. S-a inregistrat o plangere la Politia Viseu in care sunt scrise urmatoarele aspecte. In fapt, o infirmiera, prin hartia inaintata sindicatului, il acuza pe director de o chestie. Am luat parerea femeii si a directorului. Am pus pe hartie si gata. Ce vi se pare partinitor? Ce e subiectiv? Am spus vreo propozitie de la mine? L-am acuzat eu pe director de ceva? I-am dat dreptate vreunuia dintre cei doi? Am facut judecati de valoare?
Am inteles ca v-ar placea un pumn in gura jurnalistilor, ca prea scot multe chestiuni la iveala. Insa, asta e mai greu. Deocamdata nu e dupa cum vor unii.
Cat despre indicatiile juridice... Va sugerez sa vi le pastrati. Sunt chiar penibile.
Pe viitor, incercati sa nu va mai "semnati" anonim, precum in cazul primului comentariu. Nu voi mai publica decat comentariile semnate.
M-ati enervat si o sa urmaresc subiectul. O sa mai scriu de cate ori imi vine bine.
Alte discutii in instanta, daca vreti. Nu vreau sa-mi pierd vremea.

Anonim spunea...

multumim din suflet rudelor Axeniei ,ce au criticat patimas articolul,cea care de aduce aminte de saraca raposata Elena.
Deasemenea este curios cum pe zi ce trece acest cuplu Bora Flore+Axenia, apar in real ca o imagine a fostilor dictatori, el urlind prin spital, de parca ar fi pe Botoaia, iar sotia sa dind telefoane de amenintare medicilor sicelor ce au "nesimtire"sa contrazica conucatotul mult iubit

Anonim spunea...

Domnul Strifunda incearca sa ne demonstreze cit de pur si innocent este acest manager-politruc, si cit de greu i-a fost sa lupte cu regimul comunist. Se pare ca au uitat timpurile cind actualul"mare democrat" un taranist convins la aceea vreme rupea afisele electorale ale partidului democrat, strigind in gura mare ca democratii sint securisti, iar numai taranistii vor salva tare(dupa cum s-a si intimplat). Acum ca sta bine in scaunul de director s-a indragostit tare de democrati si-i pupa toata ziua, negindu-si trecutul taranist

Anonim spunea...

Ce agramat, ce incompetent,domnule Bora chiar ca m-ati facut curios...Domnule cum reusiti sa conduceti o unitate fara elementare notiuni de gramatica?
Si v-ati cam si bilbit. Oare de ce?Sa-i dea Dumnezeu sanatate mamei si copllului si sa vedem:oare seamana sau nu cu Bora Flore?

Anonim spunea...

Internetul, oaza jurnalistilor mediocrii si a calomniei anonime. Cat de usor e sa te ascunzi sub un pseudonim si sa insulti pe cine vrei, cand vrei. Cat de usor e sa cauti un subiect senzational si sa-l transformi intr-un articol de doi bani, fara ca macar un editorialist sa-l fi citit. Da, asta-i gazetaria rurala pe care o practicati. Presupun ca cititorii dumneavoastra nu sunt interesati de adevar ci de povesti cu violuri, avorturi, injurii, samd. Daca acestea nu apar in versiunea reala, trebuie inventate, desigur. Sau vreti sa spuneti ca cineva cu un IQ de macar 50 ar crede ca un medic respectat precum domnul Bora ar putea recurge la asemenea gesturi? Sa fim seriosi. Pun pariu, domnule jurnalist, ca nici dumneavoastra nu credeti ceea ce ati scris, dar asa ceva se vinde, mai ales la tara. Prin urmare, de ce nu? De ce sa nu-l publicati? La urma urmei, v-ati straduit sa scrieti articolul astfel incat sa sune relativ obiectiv deci efortul trebuie rasplatit cumva. Nu pot decat sa va felicit. Daca veti continua la fel, probabil veti atrage atentia lui Dan Diaconescu unde veti avea sansa sa faceti gazetarie pentru oraseni, dar tot cu IQ de 50.

Numai bine!
Un Viseuan dezgustat.

cip spunea...

Nu cred că vă numiţi Vlad Ţepeş şi, cu atât mai puţin, nu cred în reîncarnare. De aceea, nu înţeleg de ce îmi vorbiţi mie de calomnie anonimă. Admit că sunteţi dezgustat, e dreptul dumneavoastră să vă simţiţi cum vreţi. Trecând peste inepţiile pe care le-aţi scris şi care nu merită vreun comentariu, vreau să fac doar o precizare. Una pe care i-am transmis-o şi neatentului cititor care a lăsat primul comentariu. Vedeţi răspunul pe care i l-am dat lui. Dacă nu o să pricepeţi, nu-mi vorbiţi mie de IQ-uri.
Repet: articolul se bazează pe un fapt real - o angajată a spitalului a depus o plângere la poliţie, prin care îl acuză pe director că i-a cerut acesteia să facă avort. Am reprodus ceea ce a declarat, oficial, femeia şi gata. Nu am făcut comentarii, nu am emis judecăţi de valoare, după cum faceţi dvs. Cred că aveţi o problemă în a înţelege ce înseamnă presa.

Anonim spunea...

D-le Ciprian Dragos nu mai stiu ce sa cred ,vi se pun tot felul de intrebari cu privire la modul cum l-ati defaimat pe Dr.Bora.(Nu d-voastra,d-voastra doar scriati in presa ce afati cu privire la Dr. Bora,numai lucruri ce-l defaimau).Tot d-voastra a-ti aflat de castigarea lui Dr.Bora a procesului cu Ministerul Sanatatii si repunerea dr-lui Bora pe functia de manager la spitalul Viseu.Acest lucru a fost scris in presa ,cum de d-voastra ca ziarist cu multe articole despre Dr. Bora,tocmai acest lucru v-a scapat,sau a-ti fost la reciclare ,in concediu ,etc?