joi, 29 martie 2007

am mai câştigat un proces

Foarte ofticat pe un articol pe care l-am scris la adresa sa, judecătorul de prestigiu Gheorghe Mariş, din Vişeu, m-a acţionat în judecată. Alături de alţi colegi. L-a deranjat povestea cu grefiera care nu s-a "lăsat" în faţa tentativelor lui de a o convinge că e un bărbat pe cinste. Pretenţii penibile. Să-i dau contravaloarea a două apartamente, pe care pretinde că nu le are. Iată şi absurdul afirmaţiei! La primul termen a afirmat că va depune la dosar expertizele de evaluare ale acestora. Deşi el spune că nu există. Ok, nu muriţi de râs, că urmează altele şi mai şi. Era prin ianuarie, parcă. Vine şi al doilea termen. Mariş, foarte bazat pe cunoştinţele lui de drept, mă şi vede după gratii, după ce Curtea Constituţională îi face o bucurie cât tentaţia grefierei lui de mare şi se pronunţă în sensul neconstituţionalităţii dezincriminării insultei şi calomniei. Lui Mariş i-au sticlit ochii. O dă pe penal. Tot cu pretenţii. Mai vine un termen. Habar nu am ce a fost, că nu m-am prezentat. Culmea, vine şi ziua de joi, când aflu că dosarul va fi tot pe rolul unei instanţei de civil. În plus, am fost citat, deşi nu mai sunt parte în proces. Grefiera mi-a spus că a uitat, iată ce exprimare aleasă, să-mi trimită acasă o ţidulă ştampilată, să ştiu şi io că Mariş a mai comis una. Pârâţii nu sunt jurnaliştii, ci societăţile comerciale care au editat ziarele care au avut curajul să scrie de el. Să pici pe spate, nu alta. Cred că nici Mariş nu mai ştie ce se întâmplă în dosarul ăsta. Am uitat să precizez că în dosar a chemat-o şi pe grefiera cu pricina. Grefieră care şi-a pierdut locul de muncă, după ce Mariş a reclamat-o (culmea, tot el!) la Curtea de Apel Cluj, pe motiv că încalcă disciplina la birou. Sigur că da, probabil trebuia să treacă la acţiune şi totul era ok. Aceeaşi grefieră a câştigat deja un proces cu el, la o instanţă din Timiş, tot pe tema hărţuirii sexuale. Iată cine ne judecă pe noi la Vişeu! Baftă să aveţi când treceţi pe acolo!

luni, 26 martie 2007

liviu man iese la rampa

Dupa eliberarea sa, Liviu Man a acordat un interviu jurnalistului Ioan Cezar, publicat in Ziua. Totodata, el a sustinut si o conferinta de presa la biroul avocatului sau, Mihai Neamt, despre care puteti citi detalii pe blogul lui Andrei Crivat. In interviul sau, Liviu Man povesteste despre presiunile facute asupra sa si a altora, in acest caz, si spune ca va vorbi mai multe, pe 28 martie, in fata Comisiei Parlamentare pentru Abuzuri. "Miercuri, 28 martie, am fost chemat in plenul Comisiei Parlamentare pentru Abuzuri din Camera Deputatilor, iar acolo voi detalia toate aceste abuzuri, cu ajutorul avocatului meu, care stapaneste mai bine aceste date. Pana atunci, va pot spune doar cateva abuzuri mai grosolane. Primul a fost ca din 5 decembrie 2005, de cand a inceput urmarirea penala impotriva noastra, si pana la 30 octombrie 2006, cand am fost retinuti, nu am fost informati de aceasta actiune, desi legea prevede clar obligativitatea aceasta. Nu am fost chemati niciodata sa dam declaratii, nimic. O paranteza: urmarirea penala a inceput ca urmare a unei singure plangeri, impotriva unui singur om (Ioan Otel). Cu toate astea, ne-au fost puse sub ascultare telefoanele tuturor. Apoi, judecatoarea Adriana Ilies, care a semnat mandatul de arestare in 30 octombrie 2006 pentru cinci dintre noi, s-a pronuntat si in decembrie asupra prelungirii mandatului, desi legea nu-i permite acest lucru. Absolut "intamplator", din zeci de judecatori disponibili, tot ea a semnat si mandatul de arestare pentru Aurelian Grama si Dan Parcalab, in ianuarie. O "coincidenta", desigur... Apoi, am fost tinuti la izolare 60 de zile, desi legea nu permite acest lucru. Am aflat ulterior, nici chiar condamnatii care produc tulburari majore in inchisoare nu pot fi tinuti la izolare mai mult de 10 zile. S-a incercat astfel o presiune suplimentara asupra noastra", spune Man.

vineri, 23 martie 2007

liviu man, aurel muresan si ioan otel au fost pusi in libertate

In urma cu cateva ore, Liviu Man, Aurel Muresan si Ioan Otel au fost eliberati de judecatorii braileni, care au inlaturat masura arestarii preventive. Cei trei au stat dupa gratii timp de aproape 180 de zile, un timp care in faza de urmarire penala le-ar fi dat dreptul sa fie eliberati. Spre deosebire de judecatorii clujeni, cei ai Tribunalului Braila au decis ca masura arestarii nu se mai impune si cei trei pot fi judecati si in libertate, la fel ca si ceilalti din dosarul Gazeta. Iata ca stramutarea dosarului a fost una de bun augur pentru Liviu Man, care va fi eliberat, cel mai probabil, zilele acestea. In ultima perioada, el a publicat mai multe scrisori din inchisoare, care ii apar pe blogul sau personal.

miercuri, 21 martie 2007

interviu cu Ioan Cezar

„Despre vin si stil de viata”
Jurnalistul Ioan Cezar, coordonatorul celui mai mare portal de vinuri din Romania
Carte de vizita
Pe blogul sau, Ioan Cezar se prezinta astfel: „Sunt jurnalist profesionist din 1994: am lucrat la Mediafax, Ziua, Ziarul de Cluj, Gazeta Sporturilor (pe vremea aia in Trustul Ringier). Am colaborat si la alte proiecte jurnalistice. Sunt editor al primei publicatii lunare despre vin, suplimentul lunar Connaisseur, distribuit gratuit la nivel national impreuna cu ziarul Ziua (2002-2005). De asemenea, editor al suplimentelor lunare „Ghidul cumparatorului inteligent” si „Sanatatea la indemana tuturor”. Am fost membru in juriul Concorso Enologico Internazionale, Verona - 2005 (Italia) si sunt membru fondator al clubului „Presa de vin”, comunicator activ pe domeniul vinurilor din Romania. Tot in 2005, am inceput revolutia Plescoi - www.plescoi.ro. Din 2006, coordonez echipa care editeaza cel mai mare portal dedicat vinurilor din Romania - www.vinul.ro.”
Lucreaza in presa din 1994. A trecut pe la mai multe ziare locale, centrale, agentii de presa. Incepand cu anii 2000, s-a dedicat mediatizarii a ceea ce se intampla in domeniul oenologiei. Este unul dintre bloggerii de succes de la noi (chiar daca nu recunoaste asta) si considera ca blogurile constituie o adevarata revolutie in comunicarea din intreaga lume.
Reporter: Ati realizat studii de media. Cum arata presa in anii 90 si cum arata ea azi?
Ioan Cezar: Presa s-a profesionalizat: pornind de la calitatea hartiei, tiparului si continuand cu oferta de subiecte puse pe tapet, cu suplimentele specializate, cu unele oferte de “fidelizare” (altele decat reducerile la pretul abonamentelor). Pe de alta parte - si spun asta cu regret, pentru ca nu ma omor dupa politica – in continuare, presa are o apetenta incredibil de mare si nejustificata pentru fenomenul politic. O fi politica importanta, insa prea ni se baga cu forta in viata (vorbesc ca si cititor acum), si pe tv, si in presa nationala, si in cea locala.
R.: Cum se prezinta presa din provincie? (se vorbeste despre slaba calitate a ziaristilor de provincie).I. C.: Mi se pare o prostie ideea ca ziaristii din provincie sunt mai slab pregatiti decat cei din capitala. Unora li se poate parea ca subiectele din provincie sunt mai „slabute”, insa in niciun caz nu este din cauza jurnalistilor, ci mai degraba din cauza faptului ca prea adesea oamenii politici din provincie se balacesc intr-o mlastina a compromisurilor, a lipsei de idei originale. Nu e vorba de ziaristi aici, ci de vidul de idei pe care reuseste (cu prea mult succes, din pacate) sa-l ridice la rang de demers ideologic clasa politica din provincie.
R.: Avand precedentul experientei tarilor din jur, dupa integrarea in UE, cum vedeti media locala in urmatorii ani?
I. C.: Presa locala in Romania are o problema pe care tarile din jur nu au avut-o: slaba calitate de penetrare a retelelor de distributie, de colectare si de livrare a abonamentelor. In Ungaria si Cehia, de pilda, acest lucru nu s-a intamplat. La noi, presa a pierdut enorm din cauza asta. Si nu doar cea locala. Deja exista o concurenta incredibila din partea internetului, care a patruns deja in foarte multe locuinte si care ofera o varianta mai comoda de informare publicului si mai ieftina. Pentru cateva sute de mii de lei, poti avea acces la telefonie mobila, programele tv si internet. Cred ca toata presa trebuie sa tina seama de aceste realitati si sa gandeasca strategic, pentru construirea unor comunitati solide online. Cineva spunea ca s-ar putea ca nu peste multa vreme, ziarele pe hartie sa fie doar „varianta promo” pentru continutul online.
R.: Faceti parte din categoria bloggerilor de succes de la noi. Ce v-a determinat sa va faceti un blog?
I. C.: Nu cred ca am un blog de succes. In masura in care probabil o jumatate dintre cititorii acestui articol nu stiu ce este acela un blog, nu se poate vorbi de succes in cazul bloggingului. Am ajuns sa-l fac, in primul rand. din pasiune – sunt pasionat de vinuri, de calitatea traiului in general, iar presa conventionala nu-mi oferea nicio posibilitate de exprimare in acest sens. Asa, am ajuns sa ma pot exprima, sa ma pot adresa unui public de nisa realmente interesat de ce am eu de spus.
R.: Ce este blogul? O forma de jurnalism, un jurnal personal, o moda, un moft?
I. C.: E toate cele de mai sus si chiar mai mult. E un fenomen, e un fel de revolutie in comunicare: daca inventarea tiparului a democratizat cultura, a facut-o accesibila oricui si a determinat o crestere a numarului de persoane alfabetizate, azi bloggingul ofera sansa reala a unei singure persoane de a se adresa intregii lumi. Tot ce-ti trebuie este un computer, o conexiune la internet, ceva timp si, mai ales, idei bune. Avand cele de mai sus, poti comunica eficient, masiv, te poti concentra pe subiectele care te intereseaza – ca si comunicator, nu doar ca jurnalist. Poti avea feed-back rapid, nu ca in cazul presei traditionale. Poti identifica rapid nisele, poti atinge publicul care are nevoie de informatiile pe care tu le pui la dispozitie si te poti concentra pe aceste subiecte de nisa. Bloggingul este o forma de revolutie si pentru ca va schimba comunicarea, asa cum o stim. Vor continua sa existe curente „mainstream”, cu subiecte de larg interes, insa se va accentua tendinta de comunicare pe nise.
Cultura vinului
R.: Promovati industria vinului, prin publicatiile la care ati lucrat si inclusiv prin blog. De ce vinul?
I. C.: O promovez pentru ca reprezinta (nu vinul in sine, ci tot ce inconjoara aceste produse si ocupatii de traditie) ce are mai frumos Romania. E vorba de un spirit romanesc, de un anumit tip de cultura: alaturi de vin, apare imediat voia buna, o mancare buna, prietenia, sentimentele pozitive care contribuie la bunastarea spirituala a unui om. Cred ca avem nevoie de acest tip de sentiment, mai ales acum, cand incepem sa ne grabim haotic, de parca la sfarsitul vietii ne-ar astepta o alta viata pe acest pamant, in care am putea folosi tot ce-am acumulat in prima. Vinul e tihna, e liniste, e prietenie si voiosie. Vinul este si una dintre „industriile” cu cel mai mare potential de dezvoltare durabila, el ofera pentru sute de mii de romani painea cea de toate zilele si este un varf de aisberg, un barometru al starii de sanatate a acestei natiuni. Cred cu tarie ca bautorii (cu moderatie, fireste) de vin traiesc mai sanatos decat cei care beau vodca, de exemplu. Si mai cred ca traiesc mai bine.
R.: Tine consumul de vin de o anumita cultura sau civilizatie?
I. C.: Sigur ca tine de cultura si de civilizatie. In primul rand producerea vinului tine de un anumit tip de traire, in armonie cu anotimpurile, cu natura. Nu intamplator vinul se regaseste in practicile crestine, nu degeaba a fost investit cu aceasta incarcatura care transcede realitatea imediata si semnifica o punte de legatura intre om si cealalta dimensiune, spirituala. Un invatat spunea ca intreaga civilizatie europeana ar fi de neconceput in absenta a doua tipuri de cultura: a maslinilor si a vitei de vie.
Optiuni si argumente
Vinul alb sau rosu?
Rosu. In Romania, din pacate, sunt prea putine vinuri albe de exceptie.
Steaua sau Dinamo?
Nu sunt microbist, ma amuza exacerbarea sentimentelor de „microbist”, de parca viata simplului spectator din tribuna s-ar putea schimba radical daca partida (sau campionatul etc.) ar fi castigata de echipa lui Becali sau a lui Netoiu.
Moldova sau Ardeal?
Ambele. Oricand, ambele. Si toate celelalte, inclusiv de peste Prut.
Cu ce merge vinul? O mancare pe masura sau o femeie pe cinste?
Cu o mancare pe masura si o femeie pe cinste. Nu incape SAU.
Jethro Tull sau John Mayall?
Jethro Tull, Tracy Chapman, Pheonix, Queen, OCS, Andrej Segovia, Julio Iglesias si Parazitii
Ciprian Dragos
ciprian@gazetademaramures.ro
Data aparitiei: 2007-03-19

luni, 19 martie 2007

Ceausescu pe coperta revistei Time!

Pe vremuri, cand Ceausescu poza in liderul salvator al romanilor, reusea performanta de a aparea pe coperta revistei Time. Se intampla in 1966, la exact un an de la disparitia ex-liderului comunist Gheorghiu Dej, care a murit de pneumonie. Nu a trecut niciun an de cand Ceausescu a fost instalat in functia suprema in stat, ca a reusit sa convinga Occidentul de calitatile sale. Intr-un uluitor articol din Time, pe care il puteti citi aici, fostul dictator (pe atunci inca nearatandu-si adevaratele intentii) a pozat intr-un ocrotitor al poporului, profund interesat de problemele acestuia. La scurt timp dupa inundatiile din vestul tarii, el s-a deplasat la Oradea, unde a fost intampinat de peste 50 de mii de cetateni. Absolut fenomenala aceasta priza la public. Autorul articolului vede in el un fel de lider ideal al comunismului si un reformator al acestui sistem. Ne intrebam oare cat o mai fi stat redactorul respectiv prin Romania pana sa i se lumineze mintea. Un articol fascinant.

luni, 12 martie 2007

dosarul gazeta trimis la braila - primul termen, probabil, saptamana viitoare

Ultimul termen al Dosarului Gazeta, aflat pentru ultima data pe rolul instantei clujene, a fost un bun prilej pentru ca judecatorii sa-si exprime bucuria ca au scapat de el. In mare graba, sedinta de luni, 12 martie, s-a terminat fara nicio problema nelamurita. Judecatorii au indeplinit sec o formalitate. Luarea la cunostinta a hotararii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si au trimis dosarul la Tribunalul Braila, unde urmeaza ca acesta sa primeasca un termen. Cel mai probabil, asa cum s-a pronuntat si avocatului lui Liviu Man, Mihai Neamt, termenul va fi stabilit undeva in cursul sapatamanii viitoare. Asta si din pricina faptului ca mandatul de arestare preventiva a lui Liviu Man, Aurel Muresan si Ioan Otel a fost emis in 24 februarie si expira in 29 de zile. Teoretic, primul termen va trebui stabilit inainte de data expirarii mandatului. "Eu am ajuns numai cand se stramuta cauza. Judecatorii au vazut ca Inalta Curte s-a pronuntat pentru stramutare şi au dispus scoaterea dosarului si trimiterea sa la Braila. Nicio alta discutie. Absolut deloc. Asa cum este si normal, de altfel. Azi dupa masa sau maine dimineata, dosarul pleaca spre Braila, cu posta speciala. Urmeaza sa se inregistreze si sa se stabileasca un termen. Dupa socotelile mele, termenul va fi saptamana viitoare. Starea lui Liviu Man, pentru situatia in care se afla, e surprinzator de buna. Un tonus decent... Asteptam sa vedem daca ratiunea pentru care acest proces a mers asa pana acum a fost faptul ca e in Cluj sau nu. De Braila nu sunt foarte incantat, dar sunt multumit pentru ca s-a stramutat. Partea aceasta a victoriei trebuie sa o vedem", a declarat Neamt.

joi, 8 martie 2007

dosarul Gazeta, stramutat la Braila

Acum doua saptamani, Mihai Neamt, avocatul lui Liviu Man imi spunea ca este pesimist in ceea ce priveste sansele admiterii cererii sale de stramutare a dosarului Gazeta, adresata Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Ceea ce pentru unii inculpati poate fi nu foarte favorabil, este bine pentru Liviu Man, care a obtinut stramutarea dosarului Gazeta la Tribunalul Braila. Acum doua zile, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat stramutarea procesului, aceasta avand efect asupra tuturor inculpatilor, desi cererea a fost formulata de Liviu Man. Martorii procesului vor avea si ei un drum mai lung de facut, dupa ce in repetate randuri, multi dintre ei s-au deplasat cu greu din Cluj in... Cluj. Urmatorul termen din acest proces este programat pe 12 martie, la Cluj, de unde dosarul va fi trimis la Braila. Partea buna a problemei este ca s-a eliminat o parte din presiunile puse asupra magistratilor clujeni si tendinta presei locale de a scoate la iveala tot felul de amanunte picante din dosar, amanunte care nu aveau alt rol decat sa atate si mai mult spiritele. Probabil, la Braila, dosarul va fi judecat mai obiectiv. Cei trei inculpati aflati in arest, Liviu Man, Ioan Otel si Aurel Muresan, au primit prelungirea mandatului de arestare preventiva pentru 29 de zile, în 24 februarie, ceea ce inseamna ca in scurt timp, judecatorii Tribunalului Braila vor analiza prelungirea acestui mandat. Parereile avocatilor celorlalti inculpati sunt impartite, unii considerand ca dosarul se afla pe un fagas pozitiv, iar cei trei ar fi fost eliberati de judecatorii clujeni. In schimb, Neamt crede ca daca dosarul se stramuta mai repede, Man, Otel si Muresan erau acum liberi. Vom vedea ce spun judecatorii braileni.

marți, 6 martie 2007

noi fumigene in cazul Gazeta

Conducerea Inspectoratului General al Politiei Române (IGPR) a dispus declansarea cercetarii prealabile fata de adjunctul sefului IPJ Cluj, comisarul sef de politie Marcel Bontidean. Celalat adjunct, comisarul sef Pop Teodor, si alti doi politisti au primit atentionare. In urma cu doua saptamani, chestorul Dan Fatuloiu, seful IGPR, a dispus efectuarea de cercetari in legatura cu aceste persoane, pentru presupusa lor implicare in gazul Gazeta.
Stirea vine sa ne dea parul peste cap. Iata implicarea politistilor in acest caz demn de istoria proceselor penale din Romania! Foarte interesanta decizia luata de Fatuloiu, avand in vedere ca procurorii DIICOT nu au constatat nicio fapta penala legata de politistii respectivi. Atunci ne intrebam de ce vine Fatuloiu, pe un cal alb, sa faca el lumina in privinta aceasta. In plus, dosarul de abia a intrat pe rolul instantei, iar inculpatii sunt deja catalogati ca vinovati. Oricine a stat de vorba sau i-a cunoscut pe acestia are toate sansele sa fie cercetat, urmarit penal sau, in cel mai bun caz, discreditat in fata opiniei publice, pentru aceasta. "Presupuse lagaturi cu membrii Trustului Gazeta"... Cand vad expresia asta mi se pare evident modul in care opinia publica este condusa spre condamnarea ziaristilor respectivi.
Un politist clujean a marturisit ca ii cumpara wisky din vama lui Ioan Otel. Interesant si demn de analizat cazul. Daca se face vinovat de ceva, sa plateasca. Insa nu vad care este ideea introducerii acestui "spectaculos" caz in dosar. Parca procurorii DIICOT sunt preocupati acum de spalarea de bani. Asa spala Otel bani, ca pe vremea cand avea functii in Politia Cluj isi trimitea subalternii sa ii cumpere bauturi de lux din duty free? Sau e vreun mic santaj la mijloc si inca nu ne-am dat seama (desi deja dosarul cu santajul e in instanta si nu la procurori). Oricum am privi, avem inca o imagine asupra modului in care se lucreaza. De cateva saptamani cazul a scazut in intensitate si trebuie animat cu ceva consistent.
Arpad Paszkany, om de afaceri clujean, si patronul echipei de fotbal CFR Cluj, este urmarit penal de cateva saptamani, in dosarul Gazeta II. Acesta se afla la Viena, dar procurorii DIICOT insista ca el sa vina in tara. Sa i se prezinte invinuirea, cica. Faina treaba, numai ca Paszkany nu e chiar atat de prost pe cat presupun procurorii si a inaintat memorii catre principalele institutii jurisdictionale din tara si chiar presedintelui Basescu. Treaba s-a ingrosat la ultimul meci din campionat al echipei clujene, cand, se pare, ca dicotistii au descins la stadion pentru a-l aresta pe Paszkany. Absolut geniala idee. Numai ca nu au avut pe cine prinde, desi au emis un mandat de aducere pe numele lui.

lesin la usa prefectului

Marti dimineata, ce sa aiba omul mai bun de facut decat sa mearga in audienta la imparatie. Respectiv la Prefectura. Audientele sunt tinute de Ioan Mihaila. Doar nu va imaginati ca prefectul are timp de pierdut cu problemele cetatenilor. Cum viata consilierului Mihaila este la fel de plictisitoare precum numararea zerourilor cifrei de afaceri a fiului sau, cineva s-a gasit sa i-o anime. Un cetatean venit in audienta, cu o problema serioasa, ne imaginam, altfel nu gasim ca ar fi apelat tocmai la a o plictisi pe doamna prefect, respectiv pe consilierul Mihaila, cu un caz banal, s-a trezit ca... a lesinat in timp ce isi astepta randul la usa tanarului Mihaila. In cadere, s-a lovit la cap. A fost chemata ambulanta si batranul transportat la spital. Omul are 73 de ani, varsta respectabila. Dar la fel de respectabila este si varsta lui Mihaila, uitat ca piesa de muzeu in administratia locala. E foarte probabil ca intr-o zi sa lesine si consilierul lui Bondi, avand in vedere inaintata senectute pe care o poseda. Intr-un judet mort, un batran lesina la usa altui batran. De-a dreptul horror.

luni, 5 martie 2007

subprefectul achim uita ca are masina

Ce bine ca s-a inventat si legea care prevede obligativitatea declararii averii celor cu functii de conducere in cadrul institutiilor statului. S-ar putea sa urmeze cea a controlul averilor dobandite ilicit. Si tot degeaba, pentru ca nimeni (in afara de ziaristi, probabil) nu verifica modul in care se completeaza aceste declaratii de avere si felul in care isi justifica cei vizati veniturile realizate intr-un an. Poti scrie orice sau poti trage liniuta in toate casutele respectivelor formulare, ca tot aia e. Ai trei apartamente, nicio problema, poti trece doar un garaj, ca nu vei fi verificat niciodata. Am pornit acest subiect, dupa ce am consultat foaia de avere a subprefectului Gheorghe Achim. Acesta a dovedit ca nu stie cum sa completeze declaratia si ca a omis mentionarea unor bunuri. El declara doua apartamente si o casa de locuit cu teren, toate in Baia Mare. La titular, trece familia Achim. Ceea ce este gresit, proprietarul trebuind identificat cu numele. Apoi, la categoria autoturisme, trece un Ford din 1985. Care nu poate valora mult peste o mie de euro. Insa omite esentialul, un Peugeot 406, dobandit in urma cu un an sau doi. In valoare de cel putin 20 mii euro. Achim foloseste masina respectiva permanent, se deplaseaza cu ea la serviciu si o puteti vedea aproape zilnic parcata in fata Prefecturii. Are culoarea crem metalizat, iar placuta de inmatriculare spune totul – ACM. Mai departe, subprefectul zice ca venituri realizeaza el, sotia si fiica sa. Insa, la o alta rubrica declara ca sotia si fiul au actiuni sau parti sociale la doua societati comerciale (1.240 la SC Europrov SRL Cluj si 1.320 la SC Malus plus SRL Baia Mare). Evident, si fiul are un venit, insa Achim ocoleste sa ni-l declare. In plus, dovedeste o precara pregatire economica, precizand ca familia sa detine actiuni in cadrul unor SRL-uri. „Masina e pe firma. E firma sotiei. Nu e a mea. De aceea nu am declarat-o”, a argumentat Achim. El uita ca in prima parte a declaratiei, se specifica faptul ca trebuie trecute activele si datoriile semnatarului si ale familiei. Dar omul are si o scuza: este subprefect si nu specialist in completari de declaratii de avere.

Ciprian DRAGOS ciprian@gazetademaramures.ro

joi, 1 martie 2007

gazeta angajeaza redactori

sunt colegii mei, dar nu pot sa nu ii laud pentru geniala idee a acestei poze.

interviu cu mugur vasiliu, liderul miscarii conservatoare

Carte de vizita

Are 42 de ani si este originar din Bacau. Decembrie 1989 l-a gasit student la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Litere. Acum este doctorand in stiinte filologice si se pregateste pentru examenul de doctorat in etnografie. Timp de 8 ani a lucrat la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, el fiind cercetator stiintific in antropologie culturala. In perioada guvernarii Ciorbea, a participat la guvernare, infiintand Departamentul pentru romanii din strainatate. A infiintat editura Scara, care editeaza lucrari cu specific pur romanesc, cum ar fi Proverbele Romanilor, culese de Iuliu A. Zanne, din perioada 1895 – 1903, o lucrare in 10 volume. Recent, a infiintat un nou partid – Miscarea Conservatoare – o grupare politica diferita complet de tot ceea ce exista acum in spectrul politic romanesc.

In mai 2005, a inceput, alaturi de cativa prieteni, o campanie nationala de strangere a 100 de mii de semnaturi, pentru infiintarea unui partid politic. Totul a inceput din dragoste pentru prezervarea valorilor autentice romanesti. Acum, Miscarea Conservatoare este o grupare politica inregistrata oficial, iar liderul acesteia, Mugur Vasiliu, impreuna cu alti membri, a poposit in Maramures.

Reporter: Cum vedeti Romania reala? Viata romanului trece prin stomac, microcentrala... Mugur Vasiliu: Eu imi dau doctoratul in etnologie, in folclor, si am fost foarte mult pe la tara. Peste tot, de la Dragusi, in Tara Hategului sau Moldova. Prin natura meseriei mele sunt foarte apropiat de limba romana si de spiritul limbii romanesti. Normal ca trece prin stomac. Normal ca taranii vand branza. Si muncesc pentru asta. In perioada comunista totul a devenit bucolico – mioritic. Nu s-a mai pus problema functionalitatii. Presedintele statului si oamenii sai nu-si pun problema traiului romanilor. Nici macar imnul statului nu-l stiu. Ati vazut la televizor? - “Desteapta-te romane, care te-asuprira si dusmanii care se... acum ori niciodata”. Acum cativa ani, la TV li s-a pus parlamentarilor intrebarea cine a fost Stefan cel Mare. Au raspuns ca a fost cel mai mare rege al romanilor sau ca s-a batut cu turcii inainte de anul 1000. Dolanescu a zis, nu stiu, dar va spun un cantec: “Mai Stefane, mai Stefane!”. Iar unul a zis ca cea mai importanta lupta a sa a fost la Mieraslau. Mama!, imi venea rau.

R.: De ce nu mai stim imnul?

M. V.: La noi e o problema. In America, orele de clasa incep cu imnul. Pe de alta parte, politicienii nu-l stiu, pentru ca e o formalitate. Pentru ei, patriotismul si iubirea de neam e o prostie. Pentru ca dispare spiritul de a fi al romanilor, pentru ca devenim eurocetateni. Mie mi-e eurosila. Uniunea Europeana vrea ce voia si comunismul. Vrea nivelare. E un tavalug nivelator. Si asta o fac in numele egalitatii.

R.: Libertate, egalitate, fraternitate! Care nu e buna dintre astea trei?

M. V.: Sunt exceptional de proaste toate trei. La fel ca si statutul Partidului Comunist Roman. Pentru ca ii lipseste un lucru esential. Dumnezeu. E perfect din partea cealalta. Ca idee e frumos, toti oamenii sa fie egali... Dar nu exista niciun motiv sau obiect de sacrificiu. S-a adoptat un cod al lui Homo Sapiens, care poate sa faca orice. Insa nu poate chiar orice. Lozinca “libertate, egalitate, fraternitate” apartine fracmasoneriei. Reprezinta triumful antropocentrismului. Al omului ca fiinta suprema. O zeificare a omului, un om model. Dumnezeu e un om model. Nu e dumnezeu, e un om. Acum suntem in plina campanie de genul asta: “pentru ca TU meriti ce e mai bun”. Pe Animal Planet apare spotul: “animalele sunt mult mai bune decat oamenii”.

Bucuresti, politica, evolutie,

R.: De ce nu aveti priza in Bucuresti?

M. V.: Am organizat o conferinta de presa la cea mai tare crasma care exista. La Capsa. Nu stiu cate stele... Nu a venit niciun ziarist, macar de samanta, desi am prieteni in media. In tara nu am avut nicaieri cazuri dintr-astea. De aceea am zis ca o sa venim sa asediem Bucurestiul, din provincie. In Bucuresti nu exista niciun ziar care sa fie el insusi. Sa nu fie Dinu Patriciu, Viorel Hrebenciuc, Ion Tiriac, Grupul Alpha... Nici patronii nu sunt de capul lor.

R.: Unde gresesc politicienii de azi?

M. V.: Nu au nicio legatura cu drumul poporului roman. Noi avem un drum. Trebuie sa ne uitam in urma, sa vedem cum am mers pana acum. Spre exemplu, structural, romanii nu sunt republicani. Eu cand aud de presedinte... mi se intuneca. Eu nu cred ca politicienii traiesc intr-o lume a lor, ci primesc in plic toate mutarile. Adica stiu sigur ca asa este cu toate initiativele primului ministru sau ale presedintelui. Asa se explica incoerenta actiunilor lor. Astazi spun DA, iar maine, NU! A fost initiativa cuiva sa spuna DA, iar in pliculet a primit sa spuna NU. Ca la sah. Mutarea in plic.

R.: Spuneati ca nu credeti in evolutie...

M. V.: Nu, cum sa cred? Teoria asta a picat demult. Putini mai cred in ea. Acum se vine cu alte teorii, mai smechere, dar tot cu evolutionismul sunt amestecate. Nu pot sa cred ca omul a venit din maimuta. Insa, sunt unii care cred foarte tare asta. Si eu inclin sa le dau dreptate. Daca ei vor sa se traga din maimuta... Eu am mandria ca m-a facut Dumnezeu.

Ce ne aduce UE?

R.: Cei din UE cred in Dumnezeu?

M. V.: Nu, sunt atei. Exista multe forme de ateism. Una e aceea care spune ca Dumnezeu este in fiecare om. Spunem ca 80% dintre romani sunt ortodocsi. Bun, ca idee. Insa clerul are o pozitie compromitatoare. Clerul tine slujbe in biserica, afirmand ca UE e buna. Clerul nu spune explicit care e treaba cu homosexualitatea in UE, de exemplu. Acum se loveste foarte puternic in Biserica. N-am inteles ce problema ai tu cu felul in care imi ingrop eu mortii. Deja este legiferat. Mortul se baga intr-o punga, nu mai ai voie sa-l tii pe masa in casa, poate fi transportat numai cu o masina speciala etc. Se pot face si alte comparatii. Analfabetismul a crescut ingrijorator la noi, dupa ‘90. Aproape ca-i ajungem pe francezi la capitolul asta. Sau pe germani.

R.: Dar astea nu-s state civilizate?

M. V.: Ce state civilizate?, sunt state politienesti, riguroase. Uite, in Elvetia, daca vrei sa faci dus dupa ora 9:30, seara, risti sa fii arestat. Nu poti, pentru ca-ti deranjezi vecinii. Asta nu e civilizatie, e instructie. Nu sunt mai civilizati, ci mai instruiti. Civilizatia este alcatuita din lucrurile care rezista in timp, transmise prin ceea ce numim traditie.

R.: Luptati pentru traditia romaneasca?

M.V.: Noi luptam pentru ca legile acestui stat sa aiba legatura organica cu cetatenii lui. Ca toti oamenii, romanii au vicii. Legislatia, in linii mari, trebuie sa sprijine calitatile si sa rada viciile. Noi definim conservatorismul fundamental romanesc. Nu ne inscriem in categoria partidelor politice conservatoare care, inainte, nici nu erau partide politice, ci partide socio–economice.

R.: Un mesaj pentru maramureseni?

M. V.: Pentru mine a contat vorba aceea moroseana – ca nici neamtu’ nu-i de fier, sa se rupa brisca-n el. De aceea Maramuresul e judetul cu care am inceput. Aici e o zona unde lumea glumeste cu masura. Vorbesti despre orice, dar cu anumite lucruri nu glumesti. Cum ar fi: mama, teritoriul statului roman, sanatatea celor din jur. Aici suntem intelesi mai bine, pentru ca aici exista starea pentru aceasta, ea fiind transmisa din trecut.

Optiuni si argumente

Francezi sau germani? Romani, toata ziua, pentru ca asta e singurul fel de a exista, pentru mine.

Steaua sau Dinamo? Nu sportul care creeaza stari de pseudoextaz. Fotbalul e o pseudoreligie. Unii jucatori chiar au preoti personali.

Uniunea Europeana sau Uniunea Sovietica? Uniunea romanilor de pretutindeni.

Muntele sau marea? Muntele. Nu-mi place sa ma expun la mare. Prefer doar sa o admir.

Interviu aparut in Gazeta de Maramures si Buna Ziua Ardeal

listele de semnaturi pentru eliberarea ziaristilor arestati

Pentru moment, cazul Gazeta a iesit din vizorul opiniei publice, el nefiind prea mediatizat, dupa eliberarea celor trei directori ai Gazetei de Maramureş, Gazetei de Bistriţa şi Ziarului de Mureş. Dan Pârcălab şi Aurelian Grama au beneficiat de o susţinere exemplara pe durata şederii lor în arest. Ziariştii de la Curat Murdar au deschis o lista publica pentru adunarea de semnaturi ce sustineau eliberarea ziaristilor Dan Parcalab, Aurelian Grama si Liviu Man. Petitia a fost semnata de 434 de oameni din intreaga lume. O alta lista a fost deschisa si pentru sustinerea lui Dan Parcalab, care a adunat 597 de semnaturi, iar o a treia lista l-a vizat pe Aurelian Grama, care a strans 119 nume. Acum, pe plan local, ziaristul Cornel Sabou a demarat o campanie proprie de strangere de semnaturi, pentru eliberarea celorlalti trei (Liviu Man, Ioan Otel si Aurel Muresan), aflati inca in arest. Lista poate fi consultata la adresa:
http://cornelsabou.blogspot.com/2007/02/semnturi-pentru-eliberarea-jurnalitilor.html, unde gasiti si detalii privind modul de a semna, in caz ca doriti sustinerea ideii de judecare in libertate a celor trei. La fel ca si in cazul lui Dan Parcalab, trebuie avut in vedere un principiu juridic elementar, acela privind prezumtia de nevinovatie. Nimeni nu vrea sa intervina in actul jurisdictional, acesta este apanajul magistratilor, insa simpla prezumtie a pericolului public care planeaza asupra celor trei inculpati inchisi, "dovedita" de limbajul lor obscen si atitudinea aroganta, dupa cum argumenteaza magistratii nostrii mentinerea lor in stare de arest, nu poate decat sa ne lase perplecsi. Cu o astfel de prezumtie nu poti sa tii dupa gratii niste oameni la nesfarsit. Parerea mea este ca ei vor fi eliberati in cateva luni, dupa ce apele se vor mai linisti.