joi, 1 martie 2007

listele de semnaturi pentru eliberarea ziaristilor arestati

Pentru moment, cazul Gazeta a iesit din vizorul opiniei publice, el nefiind prea mediatizat, dupa eliberarea celor trei directori ai Gazetei de Maramureş, Gazetei de Bistriţa şi Ziarului de Mureş. Dan Pârcălab şi Aurelian Grama au beneficiat de o susţinere exemplara pe durata şederii lor în arest. Ziariştii de la Curat Murdar au deschis o lista publica pentru adunarea de semnaturi ce sustineau eliberarea ziaristilor Dan Parcalab, Aurelian Grama si Liviu Man. Petitia a fost semnata de 434 de oameni din intreaga lume. O alta lista a fost deschisa si pentru sustinerea lui Dan Parcalab, care a adunat 597 de semnaturi, iar o a treia lista l-a vizat pe Aurelian Grama, care a strans 119 nume. Acum, pe plan local, ziaristul Cornel Sabou a demarat o campanie proprie de strangere de semnaturi, pentru eliberarea celorlalti trei (Liviu Man, Ioan Otel si Aurel Muresan), aflati inca in arest. Lista poate fi consultata la adresa:
http://cornelsabou.blogspot.com/2007/02/semnturi-pentru-eliberarea-jurnalitilor.html, unde gasiti si detalii privind modul de a semna, in caz ca doriti sustinerea ideii de judecare in libertate a celor trei. La fel ca si in cazul lui Dan Parcalab, trebuie avut in vedere un principiu juridic elementar, acela privind prezumtia de nevinovatie. Nimeni nu vrea sa intervina in actul jurisdictional, acesta este apanajul magistratilor, insa simpla prezumtie a pericolului public care planeaza asupra celor trei inculpati inchisi, "dovedita" de limbajul lor obscen si atitudinea aroganta, dupa cum argumenteaza magistratii nostrii mentinerea lor in stare de arest, nu poate decat sa ne lase perplecsi. Cu o astfel de prezumtie nu poti sa tii dupa gratii niste oameni la nesfarsit. Parerea mea este ca ei vor fi eliberati in cateva luni, dupa ce apele se vor mai linisti.

2 comentarii:

daniel sidor pode spunea...

vreau sa ma iscalesc si eu pentru respectarea drepturilor omului si acordarea prezumtiei de nevinovatie pana la demonstrarea adevarului

cip spunea...

pe blogul lui cornel vedeti si calea pentru a semna