luni, 2 februarie 2009

Hala fantomă şi tranzacţiile directorului adjunct al finanţelor

Căutând pe net poze cu Ioan Moser, un fost handbalist transformat în ţepuitor la nivel profi, am găsit că Primăria din Timişoara i-a cordat titlul de cetăţean de onoare. Argumentul - omul a reuşit să ridice prestigiul Timişoarei în lume. Eh, asta m-a dat gata! Chiar că a rigicat prestigiul. Mai jos, un articol cu mică parte din ilegalităţile acestui Moser. Ioan sau Hans, cum îşi mai spune. 

 

Direcţia de Finanţe Publice Maramureş a vândut un imobil care nu există. Directorul adjunct al instituţiei, Tiberiu Antal, cel care a semnat procesul - verbal de vânzare, afirmă că imobilul respectiv a fost ridicat de proprietar, iar Direcţia a vândut o altă construcţie. Vinovat a fost găsit Ioan Moser, condamnat penal pentru uz de fals şi înşelăciune.

 

Ioan Moser, fost handbalist, component al echipei naţionale, în vremurile de glorie ale handbalului românesc, a reuşit performanţa de a deveni celebru şi prin escrocheriile făcute în Maramureş. În urmă cu zece ani, era un prosper om de afaceri. La Ocna-Şugatag, el a deţinut o hală de producţie pentru tâmplărie tip PVC. Cu toate că firma mergea bine, el a acumulat datorii la bugetul de stat, fapt pentru care reprezentanţii Direcţiei de Finanţe Publice Maramureş au instituit sechestru imobiliar pe hala respectivă şi au scos-o la vânzare. Ea a fost achiziţionată de Daniel Bujor, un investitor de origine română, stabilit în Statele Unite ale Americii. După cumpărare, Bujor a intenţionat transcrierea halei în Cartea Funciară, însă a constatat că acest lucru este imposibil, deoarece hala avea un alt proprietar, şi anume Ioan Miron. Atunci, reprezentanţii Direcţiei de Finanţe vânduseră imobilul altuia şi nu pe cel al lui Moser. În realitate, Moser trecuse hala respectivă în actele de contabilitate pe care le prezentase la Finanţe, cu toate că hala era proprietatea lui Miron. Fără a verifica autenticitatea acelor acte şi fără a cere date suplimentare la Biroul de Carte Funciară, Tiberiu Antal, actualul director adjunct al Finanţelor Publice, şi-a pus semnătura pe procesul - verbal de vânzare. În acel act apare consemnat foarte limpede faptul că "bunul nu este grevat de sarcini".

 

Handbalist condamnat penal

Ulterior vânzării halei, Tiberiu Antal a afirmat că nu a ştiut că hala nu era proprietatea lui Moser şi că s-a bazat pe o expertiză financiară, iar Ioan Miron ar fi intabulat hala respectivă abia după aceea. El este contrazis în explicaţii de magistraţii maramureşeni, care i-au dat câştig de cauză lui Miron într-un proces intentat de acesta din urmă. După ce au scos la vânzare un bun aparţinând altuia decât debitorului Ioan Moser, reprezentanţii Direcţiei de Finanţe s-au văzut nevoiţi să îi restituie lui Daniel Bujor întreaga valoare a halei fantomă (320 milioane lei vechi, în 2001), precum şi dobânda legală. În total, aproape 600 milioane lei vechi. Ulterior, Direcţia de Finanţe a depus plângere penală împotriva fostului handbalist Ioan Moser. În cursul anului trecut, Judecătoria Sighetu Marmaţiei l-a condamnat pe acesta la un an şi şase luni închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunilor de uz de fals şi înşelăciune, obligându-l, totodată, să plătească Direcţiei de Finanţe 2,6 miliarde lei, precum şi 310 milioane lei, cheltuieli de judecată. În prezent, Ioan Moser se află în Germania, unde îşi petrece liniştit bătrâneţile. Nici măcar la procese nu s-a sinchisit să vină, deşi a fost citat de nenumărate ori.

 

Antal, Moser & Co

Directorul adjunct al Finanţelor Publice, Tiberiu Antal, îşi aminteşte de hala lui Ioan Moser şi afirmă că, la vremea respectivă, au fost două hale. Una a lui Moser şi alta a lui Miron. Iar între cele două s-a făcut confuzie. "Cei doi au fost asociaţi. Moser a demontat hala lui, rămânând doar cea a lui Miron. La momentul acela, Miron a dovedit că noi am vândut hala sa, iar justiţia a stabilit că noi nu am putut face dovada că hala lui Moser a existat în realitate. Am câştigat procesul cu Moser şi i-am trimis în Germania înştiinţarea privind debitul său, prin Biroul de Legătură, de la Bucureşti. Acolo, organul fiscal competent va demara procedura de executare. Deocamdată, aşteptăm să vedem cum se va soluţiona. Cazuri precum acesta sunt mai rare. Avem doar trei situaţii de acest gen, apărute după intrarea în Uniunea Europeană", a afirmat Tiberiu Antal. Cu toate aceste explicaţii, este greu să ne închipuim că reprezentanţii statului nu au efectuat minimele verificări ale legalităţii vânzării. Nu este exclusă nicio legătură între aceştia şi Ioan Moser. Instanţa a dat câştig de cauză celor de la Finanţe, numai că prejudiciul adus bugetului statului nu a fost recuperat. Culmea este că, în acest caz, singurul vinovat a fost Ioan Moser. Cât despre Tiberiu Antal şi ceilalţi angajaţi ai Direcţiei de Finanţe care ar fi trebuit să verifice aspectele juridice legate de hală înainte de a o vinde, încă nu s-a pus problema tragerii la răspundere.
Moser Hans, primul din stânga, pe rândul de sus.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Din cate stiu Hans Moser a fost identificat ca informator al Securitatii, deci e un argument in plus. Puteti lua legatura cu istoricul Constantin Pompiliu pentru a va certifica.