miercuri, 31 decembrie 2008

de ziua lui Cornel, la Penitenciar

Duminică am trecut pe la Cornel Sabou, la Penitenciar. Era ziua lui şi i-am dus nişte pachete. Nu a fost chip să intru. Întârziasem 12 minute. Iar cum caraliii respectă legea la sânge... No way! Am revenit luni. A trebuit să mai dau câteva telefoane, pentru a intra. Deşi Cornel are dreptul la pachete şi vizite. Avea şi duminică, indiferent de oră. Programul de vizite era inventat de ceva şef de tură. Penibil. Mă rog. Până la urmă, l-au scos la vizită, luni. Mai eram cu un coleg de presă. Am vrut să-i las, pentru a schimba două vorbe, şi să mă retrag într-un colţ al încăperii. O gheretă de trei pe trei. Na, că iar o sfeclisem. Îmi permisesem luxul să mă ridic în picioare. "Alo!, domnu Dragoş, ia luaţi loc. De ce v-aţi ridicat?" Eu, care nu am făcut armata (şi nu o să îmi pierd niciodată vremea cu aşa ceva), m-am uitat lovit de mirare. Adică cineva mă întreba de ce m-am ridicat. Eram la spectacol şi acopeream ecranul sau poate venea Băse şi îi puneam pe sepepişti în dilemă. Nu îmi venea să cred că mi se aplica regimul unui privat de libertate, aflat la dispoziţia unor inculţi înguşti la minte. Frustraţi în lumea de dincoace de gratii, unde nu-i cunoaşte decât şeful de la taxe, pentru că întârzie în fiecare lună cu plata la apa rece şi iluminatul pe scară. Însă dincolo de gratii, e lumea lor. Tupeişti cu veleităţi de semizei care şi-au construit o lume a lor. Una în care taie după bunul plac. Din lege, din tocmeală, din pachete, din vizite. Din ce vor muşchii lor de frustraţi. Pentru că au doar opt ore la dispoziţie să arate cine sunt. Pentru că dincoace de ziduri nu valorează nimic. Am avut un moment de ezitare. Şocul era prea mare pentru a mă putea decide cum să reacţionez. Colegul a izbucnit în râs. Cornel s-a uitat la mine, abţinându-se cu greu. Ca ziarişti, înţelegeau ce însemna să fii "făcut" de un caraliu cu un neuron unic, de blondă. "Vizita e vizită!", mi s-a explicat. Culmea, eu nu ştiam ce e aia VIZITĂ. Ratasem cursul. Mi-am adus aminte de directorul Chiş. Din respect pentru acest om şi virtuţile sale, m-am aşezat. Am înţeles o parte din sistemul descris de Cornel. Unul pe care trebuie să-l trăieşti pentru a vedea ce înseamnă el cu adevărat. 
Asta e explicaţia pentru PS-ul ultimului său articol de pe blog. De unde am preluat partea asta. Foarte mişto. Dar reală, din păcate. Însă, nu trebuie niciodată să subestimăm puterea prostiei.
Nu-mi puteţi ucide talentul de a scrie şi nici credinţa în Dumnezeu. Cu aceste două arme, sunt în fiecare zi mai puternic decât ieri!
Recitind ce am scris mai sus, m-a pufnit râsul! Dacă cei de la sectorul vizită vor citi că am „ARMELE” descrise, n-ar fi exclus să mă trezesc cu o percheziţie pe cap! Parcă-i şi aud cum mă întreabă dacă am aprobare pentru deţinerea de TALENT şi CREDINŢĂ! Vor căuta în lege, să vadă dacă… chestiile alea două figurează pe lista bunurilor permise. Apoi, cu un zâmbet ironic şi triumfător, mă vor informa că „NU” şi-mi vor cere să le predau la magazie! Credeţi-mă că ar fi capabili de aşa ceva!!

luni, 29 decembrie 2008

se caută prefect

Dacă tot veni vorba de sondaj, aşa cum mi-a propus un cititor al acestui blog, atunci o să fac unul. Pe care îl puteţi vedea în fereastra alăturată, unde puteţi şi vota. Deci, dintre propunerile lansate până acum: Dănuţ Marinca, Gheorghe Achim, Corin Cherecheş, Mircea Munteanu - PD - L; Alexandru Cosma - PSD; precum şi altele apărute între timp: Dan Mihalache, Sabin Nemeş - Bota sau Marian Ilea, pe care l-aţi vedea în fotoliul de prefect. Discuţii pe această temă, în articolul de mai jos, în secţiunea de comentarii, cu trimiteri pe blogul broscuţelor

Marian Ilea pentru Prefectură?

Colegul de breaslă Peter Czompa vine cu o întrebare surpriză. Pe un blog de bârfe, la un articol postat recent, Puiu face o analiză a şanselor pe care le au "candidaţii" pentru postul de prefect de Maramu'. Iar în final, aruncă şi varianta surpriză: Marian Ilea, pentru Prefectură. E drept că e doar o întrebare. Sau nu doar atât? Puiu ştie mai multe decât spune. Poate ne lămureşte când are vreme, cu un comment pe tema asta.

duminică, 28 decembrie 2008

retro II

La sfârşitul iernii trecute am descoperit un caz de o raritate extremă. 18 persoane care locuiesc sub acelaşi acoperiş. Se întâmplă în Baia Mare, pe strada Podinei. Într-o colonie de romi aşezată în spatele Uzinei de Apă, din cartierul Ferneziu. Nu doar situaţia familiei - record este impresionantă. Toţi cei care locuiesc în acele case sunt parcă desprinşi dintr-o altă lume. Aveţi aici articolul întreg, ilustrat.

vineri, 26 decembrie 2008

retro I

Pentru sfârşitul de an, nu pot să urez celor care trec pe aici în fiecare zi (şi nu numai) decât Sărbători Fericite. M-am gândit la o sumară trecere printre câtva dintre materialele cu care am ieşit în mass-media în acest an. Nu neapărat cele care au avut cel mai mare impact, ci, mai degrabă, cele în care apar teme ce arată problemele grave ale societăţii româneşti. Voi merge pe variantele prescurtate ale articolelor, pentru a fi mai uşor de parcurs. Aştept comentariile pe marginea acestor subiecte. Puncte de vedere vizavi de cele semnalate. 
Un prim articol la care m-am gândit a fost scris în luna ianuarie. El prezintă cazul unei femei judecată şi condamnată în doar 4 zile de la comiterea infracţiunii. Mă întreb câte zile ar fi durat dacă era vorba de Patriciu, Vântu, Voiculescu, Stănculescu, Iliescu...

Povestea cazului este simplă. 1 martie, 2007. Comuna Cerneşti. Teofil Negrean este prins în trafic fără permis de conducere. Pac!, se întocmeşte dosarul penal. Până aici, nimic surprinzător. După două zile, mama sa, care se afla în Italia, vine în ţară. Află de povestea fiului ei şi se gândeşte cum ar face ca fiul ei să nu mai aibă probleme cu justiţia. Îi vine repede şi ideea. Îl contactează pe Marius Boga, agent de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Cerneşti, căruia îi propune o întâlnire. Fără a preciza motivul sau subiectul viitoarei discuţii. Pur şi simplu i-a propus să se întâlnească, pentru a discuta ceva. Boga face pe ocupatul şi refuză întâlnirea. Femeia este insistentă şi nu renunţă uşor. În ziua următoare, îl contactează din nou. "Ştiţi, vreau să ne vedem. Băiatul meu are un dosar penal la Poliţie şi..." Poliţistul dă din colţ în colţ. Nu ştie ce să facă. Până la urmă, acceptă. Nu i s-a propus nimic, nu i s-a promis nimic. Doar o rugăminte: femeia dorea să se vadă cu el. Foarte vigilent şi dând dovadă de un profesionalism remarcabil, trebuie să recunoaştem, agentul model Marius Boga îşi anunţă superiorii. Este alertată conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Lăpuş. Alarmă de gradul zero. Locul de întâlnire, un birou din sediul Poliţiei Cerneşti, este înţesat cu microfoane, camere video etc. La ora 5 după amiază, vine şi marea captură. Femeia are o discuţie cu agentul Boga, căruia îi propune să o ajute cu dosarul fiului, respectiv să se schimbe declaraţia sa iniţială, în care afirma că el a fost cel care a condus autovehiculul. Agentul îi spune că asta nu se poate, că dosarul e la Parchet. Femeia merge mai departe, propunându-i să o ajute (eventual prin distrugerea dosarului) şi îi pune discret, în faţă, 100 de euro. Aşa, ca pentru început. Restul... mai încolo.

 

Ghinion. Camerele funcţionează, microfoanele înregistrează, iar Cornelia Negrean este prinsă în flagrant. Infracţiunea de dare de mită. De aici, lucrurile se desfăşoară cu o celeritate incredibilă. La nici câteva ore, procurorul propune instanţei de judecată arestarea preventivă pe o perioadă de 24 ore. În aceeaşi zi. În 5 martie. Imediat, instanţa de judecată aprobă şi ia măsura arestării periculoasei infractoare. La nici câteva ore după ce a încercat mituirea poliţistului, femeia se vede după gratii. În ziua următoare, vine inevitabilul – arestare preventivă pe o perioadă de 10 zile. Nu trece decât o jumătate de zi de la comiterea infracţiunii, dar rechizitoriul este gata, dosarul complet (destul de consistent) şi urmărirea penală terminată. Suntem în data de 6 martie. Se stabileşte primul termen, pentru 9 martie, când, la mai puţin de 4 zile de la comiterea infracţiunii (una incredibil de periculoasă social, trebuie să recunoaştem), femeia este condamnată la 1 an şi 4 luni închisoare. Sentinţa rămâne definitivă şi irevocabilă. În doar patru zile, sistemul a reuşit să dovedească faptul că se poate lucra cu o eficienţă maximă. Cu rechizitorii finalizate în câteva ore şi o urmărire penală de pe o zi pe alta. Totul cu maxim profesionalism.

marți, 23 decembrie 2008

simţul boitor

Astăzi, Nicolae Boitor a încercat să dea senzaţia că este mai tare decât pare. Că este un director. Că a ajuns pe funcţie după capacităţile intelective şi nu după cele financiare. Că Bogdan Panait este un necunoscut de care nici nu a auzit decât de pe site-ul Autorităţii, de pe vremea când conducea instituţia. Că are muşchii mai umflaţi decât apar la teve. Ei bine, Buddy Boitor, cum îmi place să-l numesc, este un manelist. Un fals interpret de manele administrative. Genul de gudurist care îţi serveşte partitura pateticului interes superior al copilului. Nu mai ştie ziarişti, nu-şi mai aminteşte nume. Parcă a auzit de un caz al fetiţei de 13 ani, dar îl doare la başcheţi, că doar e director. Executiv. Buddy ăsta nu numai că nu are simţul redizoriului, dar şi l-a pierdut şi pe cel elementar. Care are cel puţin o calitate. E bun. Crede că dacă e protejatul lui Dumitru Dumuţa îşi poate permite orice lux. Personal, nu o să-i dau ocazia. Şi nu o să cred în cuvântul lui. Am un motiv să nu o fac. În schimb, îmi voi face timp să urmăresc activitatea acestui jalnic pierde-vară ajuns şăf la cea mai importantă instituţie din judeţ, a cărui nevastă lucrează cu normă întreagă la Şcoala Gârdani şi conduce nitşe case din sistem. Care e mai preocupat de drumuri la Vişeu, în Jetta instituţiei, pe care o conduce fără şofer, alături de. De o madam. Deocamdată o păstrez. Astă seară, la ştiri, în direct, a scos un porumbel mare cât prostia lui. Întrebat de crainică dacă e normal ca fetiţa de numai 7 ani ajunsă la spital în comă alcoolică să rămână în familia inconştienţilor care au crescut-o până acum, Buddy a avut un răspuns care m-a lăsat perplex: DA. E firesc. Aşa trebuie să fie. Buddy, ai decenţa şi recunoaşte că eşti pe dinafară.

duminică, 21 decembrie 2008

comă alcoolică la 7 ani

Duminică după masă, o fetiţă din Cavnic, de numai şapte ani, a ajuns la Spital... în comă alcoolică. Aşa ceva nu îmi puteam închipui că se poate întâmpla decât într-o lume nebună. Povestea pe scurt: bunicul - un inconştient, evident - a venit acasă şi s-a rupt cu băutura. Sticla a lăsat-o prin cameră, iar el s-a culcat. Bunica micuţei, o altă inconştientă, a adormit lângă soţul său. Fetiţa a intrat şi a băut din sticlă. Ea a fost dusă la spital de bunica sa. Având în vedere iresponsabilitatea celor care o aveau în grijă, cel mai probabil, ea va fi preluată în sistemul de protecţia copilului. Duminică seara l-am sunat pe directorul Nicolae Boitor. Era la Spital. Măcar atât.

vineri, 19 decembrie 2008

Nicolae Boitor acuzat că a furat concursul

Nereguli flagrante la concursul organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, pentru ocuparea funcţiei de director la Protecţia Copilului Maramureş. Una dintre concurente declară că s-a copiat pe rupte, mulţi dintre cei aflaţi în sală având la dispoziţie surse de inspiraţie. Mai mult, ea afirmă că şi Nicolae Boitor a copiat şi a avut la el telefonul mobil deschis. Ea afirmă că a primit un telefon înainte de afişarea rezultatelor şi a aflat că Nicolae Boitor şi-a rezolvat concursul, cu o sumă cuprinsă între 10 şi 15 mii euro.

Săptămâna aceasta, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de director executiv al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Maramureş. Au participat trei dintre cei înscrişi, cărora le-a fost admis dosarul în concurs: Nicolae Boitor, directorul interimar al instituţiei, Lavinia Orzac, şef Serviciu Adopţii din cadrul Direcţiei, şi Bianca Sălăjean, directorul adjunct al DPC. După prima probă, a apărut o surpriză la care puţini se aşteptau. Notele au fost în ordine: Nicolae Boitor – 7, Lavinia Orzac – 3 şi Bianca Sălăjean – 4.  În aceste condiţii, singurul care a avut acces la proba orală a fost Boitor. Diferenţa dintre nota directorului Boitor şi cea a colegelor sale a fost simţitoare. Astfel, Bianca Sălăjean au depus contestaţii faţă de concursul organizat. Mai mult, ea ne-a dat o declaraţie în care reia cele expuse în contestaţie. Cu amănunte care ne lasă fără replică. Reproducem mai jos dialogul avut cu directorul adjunct al Direcţiei, în cursul serii de miercuri.

 

Reporter: Cum comentaţi notele obţinute?

Bianca Sălăjean: Nu aş face comentarii vizavi de notare. Aş face altele, referitoare la organizarea concursului şi formularea întrebărilor. Una dintre întrebări suna aşa: instituirea măsurilor de protecţie socială a copilului. În contestaţie am spus că s-a formulat eronat, pentru că este vorba de măsuri de protecţie specială. Aici i-am prins, că au greşit. Apoi, am mai precizat în contestaţie că înainte de concurs am fost avertizaţi să nu avem la noi telefoane mobile deschise. Ori Boitor a avut mai bine de o oră telefonul mobil deschis, pe masă, cu toate că am fost avertizaţi. Pot să spun că a avut acces la informaţii. Apoi, având în vedere câteva reglementări legale, din HG 611/2008, privind incompatibilităţile care vizează componenţa comisiei de concurs, am făcut referire la faptul că Dumitru Dumuţa are calitatea de preşedinte al Comisiei de Protecţia Copilului Maramureş, iar în comisia de concurs este membru, iar Nicolae Boitor are calitate de vicepreşedinte în Comisia de Protecţia Copilului. În comisia de concurs nu este voie să existe un şef ierarhic. Am mai spus în contestaţie că este foarte cunoscut faptul că ei sunt buni prieteni şi asta ar conduce către suspiciuni privind confidenţialitatea subiectelor pentru concurs. În aceeaşi sală unde am fost noi examinaţi au fost şi alte concursuri, organizate de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. În toată legislaţia se fac precizări legate de prestigiul şi onoarea funcţionarului public. Dar au fost concurenţi cărora li s-au dus subiecte gata scrise, li s-au lăsat surse de inspiraţie la îndemână şi telefoane mobile. Aştept să văd ce vor spune cei din comisie vizavi de contestaţia mea.

 

Rep.: A fost vreo legătură între sursele de inspiraţie şi Nicolae Boitor sau a fost vorba doar despre alţi concurenţi?

B. S.: A fost vorba despre alţi concurenţi. Dar el a avut telefonul la îndemână şi acesta putea să-l ajute.

 

Rep.: A fost ajutat de cineva din sală?

B. S.: Nu. Însă am avut tot timpul impresia că el copiază şi că are o sursă de inspiraţie, nu neapărat telefonul. Când ai de scris, stai la masă, te apleci peste hârtie şi notezi. Ori el stătea foarte departe de masă. Şi îşi cobora privirea atât de tare, că ea era mai jos decât hârtia. Şi scria telegrafic. Două, trei cuvinte şi se oprea. Eu am învăţat timp de o săptămână, două, trei ore pe zi. Pentru cât am învăţat, sunt mulţumită cu cât am scris. Dar să vin până aici şi să primesc un telefon, înainte de a vedea rezultatele, că nici nu are rost să mă uit peste rezultat, pentru că Boitor, oricum, şi-a rezolvat concursul. Nu am înţeles, 10 mii de euro sau 15 mii de euro pentru post. Dar, totuşi, să mă duc să mă uit peste note, să le confirmă că este aşa. Că el a luat postul. A luat cu 70 de puncte. Limita minimă pentru a intra la proba de interviu. Acum, să vedem cum se va soluţiona contestaţia. Dacă se va admite că a existat o incompatibilitate, atunci nota respectivului concurent se scade şi Boitor nu mai are cum să intre la interviu.

Ieri după masă, Boitor a susţinut şi proba orală. Rezultatele neoficiale spun că el a luat 8,8. Ceea ce înseamnă că este directorul executiv al DASPC Maramureş.  Noaptea trecută, după 12, Boitor m-a sunat. Şi-a adus aminte că a avut un apel ratat cu numărul meu. Eu îl sunasem pe la 15. Dar bine că şi-a adus aminte de el şi m-a apelat. A dat-o pe latura patetică. "Tu mă cunoşti, Ciprian, tu chiar nu ai încredere în mine. Aş putea eu face aşa ceva?  Şi chiar la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici?" I-am spus că e binecunoscută relaţia pe care o are cu Dumitru Dumuţa. Iar, mai nou, prin târg umblă vorba că totul s-ar fi făcut prin Paul Panait. Prin "tot", a putut înţelege ce a vrut.

sex oral cu doua minore

Caz fără precedent în Tăuţii Măgherăuş. Poliţiştii au surprins trei bărbaţi, în timp ce aceştia din urmă violau două fete minore. Paradoxal, cei trei au fost lăsaţi în libertate, iar în seara respectivă, singurele persoane duse la postul de poliţie pentru a da declaraţii au fost cele două tinere. Unul dintre făptuitori mai are la activ un dosar penal, pentru viol. În acel caz, victima a încercat să se sinucidă. Acum, el este plecat din ţară. Până acum, organele de cercetare penală nu au considerat necesară luarea măsurii arestării preventive, cu toate că pericolul social al faptelor impunea acest lucru.

 

În luna martie a acestui an, în localitatea Tăuţii Măgherăuş, două fete au fost forţate să întreţină relaţii sexuale cu trei bărbaţi. Violul s-a consumat sub forma sexului oral. Nu s-a ajuns la contactul sexual tocmai datorită sosirii organelor de poliţie, care i-au surprins pe cei trei asupra faptei. Ciudat este faptul că în seara cu pricina la sediul Poliţiei din localitate au fost duse doar cele două tinere, minore în vârstă de 14 şi 17 ani. În schimb, infractorii surprinşi de Poliţie au fost lăsaţi să plece. Asta în condiţiile în care aceştia au încercat să fugă la venirea poliţiştilor, numai că maşina în care se aflau s-a împotmolit. Nici violul şi nici încercarea de a fugi de la locul faptei nu au reprezentat un argument pentru reţinerea lor. Nici ulterior, după identificarea acestora şi luarea primelor declaraţii, Parchetul nu a considerat necesară măsura reţinerii sau arestării preventive. Drept urmare, unul dintre făptuitori, trimis în judecată pentru fapte similare, a părăsit ţara, fiind acum în Italia.

 

Obligate la perversiuni sexuale

Conform declaraţiilor existente în dosar şi confirmate de poliţiştii din Tăuţii Măgherăuş, faptele s-au petrecut într-o seară de martie. Aflate în localitatea Tăuţi, două tinere din satul Buşag intenţionau să ajungă acasă. Fiind târziu, nu au mai aşteptat autobuzul şi l-au sunat pe Petru Băjan, un vecin pe care îl ştiau de multă vreme, rugându-l să vină să le ia cu maşina. Acesta a venit imediat, iar fetele s-au urcat în autoturism. La intersecţia cu satul Bozânta Mare, şoferul a virat stânga, contrar sensului de mers. După care s-a oprit, pentru a-i lua în maşină pe Ioan Tămaş şi Radu Vasile Mugur, din aceeaşi localitate cu cele două tinere. Faptul a trezit suspiciunea fetelor, însă era prea târziu. Cei trei au început să le pipăie în zonele intime. Iniţial, tinerele au ripostat, dar au fost lovite peste faţă şi trase de păr, fiind ameninţate că, dacă se opun, vor fi aruncate din maşină. Şoferul a condus autoturismul până pe malul râului Lăpuşel, unde a oprit. Aici, cele două fete au fost închise în maşină, timp în care una dintre acestea a reuşit să o contacteze telefonic pe mătuşa sa, relatându-i pe scurt ceea ce se întâmpla, cerându-i să anunţe poliţia. Convorbirea telefonică a fost întreruptă de venirea celor trei bărbaţi, care le-au supus pe fete la perversiuni sexuale, mai precis, să facă sex oral. Una dintre tinere a fost dusă pe malul râului de şoferul maşinii, Ioan Tămaş, şi obligată la perversiuni sexuale, în timp ce cealaltă se afla în maşină, unde Băjan şi Mugur o obligau să facă acelaşi lucru. Apoi, amândouă fetele au fost forţate, în timp ce se găseau în maşină, să se dezbrace şi să continue să facă sex oral. Într-un final, una dintre ele a fost eliberată şi dusă pe capota maşinii, de unul dintre făptuitori, în vederea întreţinerii unor raporturi sexuale. A fost momentul în care a apărut maşina Poliţiei, iar fata, pe jumătate dezbrăcată, a fugit pe câmp, spre aceasta.

 

Surprinşi de Poliţie

În maşină se afla un agent de poliţie şi mătuşa uneia dintre victime. Sesizând venirea Poliţiei, cei trei au încercat să fugă, dar maşina li s-a împotmolit în noroi. Sosit lângă maşină, poliţistul a sesizat faptul că în interior se află cei trei bărbaţi, împreună cu una dintre tinere, pe jumătate dezbrăcată. Iniţial, făptuitorii au refuzat să deschidă portierele maşinii, pentru ca în final, la insistenţele poliţistului, să o lase pe fată să plece. Culmea, prima reacţie a agentului a fost să le cheme pe fete la postul de poliţie să dea declaraţii. În schimb, cei trei au fost lăsaţi să plece, cu toate că au fost prinşi asupra faptei. Fetele spun că în acea seară, poliţiştii le-au obligat să scrie ceea ce li s-a dictat şi nu ceea ce ar fi dorit să declare. A fost prima suspiciune legată de faptul că oamenii legii îi protejează pe cei trei infractori. Şi au urmat altele. Niciunul dintre ei nu a fost reţinut preventiv sau arestat, cu toate că era vorba de un viol asupra a două minore, iar făptuitorii fuseseră prinşi în flagrant. Fetele nu au fost duse la medicul legist, deşi legea îi obliga pe poliţişti să facă lucrul acesta. Ele au mers singure, după câteva zile. Făptuitorii au încercat să cumpere tăcerea fetelor, oferind bani familiei, însă oferta nu a fost acceptată. Cei trei au recurs apoi la ameninţări cu moartea asupra fetelor, cărora le-au cerut să nu declare nimic. Aceiaşi făptuitori au cumpărat tăcerea unor martori, care au auzit strigătele disperate ale fetelor, în noaptea violului. Iniţial, martorii au acceptat să depună mărturie, însă după ce au fost căutaţi de cei vinovaţi, s-au răzgândit. Procurorii tergiversează dosarul, de atâtea luni, cu toate dovezile existente. Cel mai probabil, dosarul urmează să intre pe rolul instanţei. Acolo, vor mai trece luni bune până la soluţionare. Vom reveni.

 

Genialii poliţişti

Poliţiştii din Tăuţii Măgherăuş ne-au spus că s-a făcut totul pentru soluţionarea cazului. Violin Rogoz, şeful Poliţiei din localitate a dat o declaraţie care ne-a lăsat fără replică. „Noi am procedat exact procedural, am administrat probe, am cerut măsura arestării şi am trimis dosarul la Parchet cu propunere de trimitere în judecată. Unul dintre ei a plecat din ţară. Noi l-am dat şi în urmărire. Că avea interdicţie de a părăsi ţara. Şi foarte greu l-am adus la audieri. Noi ne-am făcut treaba, că e şi prestigiul nostru. Că zice, uite, măi, au identificat infractorul, îşi fac treaba, îs profesionişti. Contează foarte mult psihoterapia. Noi suntem foarte operativi. Noi lucrăm ca şi Baia Mare şi Sighetul. Şi când eşti singur, trebuie să ai capul ca un calculator. Mi-e mi-o plăcut să fiu tot timpul ad literam. Excesiv de harnic”, a spus Rogoz. Pe de altă parte, poliţistul care a instrumentat cazul afirmă că e foarte greu să realizezi un flagrant. O fi, dar în acest caz, infractorii au fost prinşi asupra faptei. „Radu Vasile Mugur este cel care se sustrage urmăririi penale. El a avut interdicţia de a părăsi ţara, dar aceasta a fost ridicată de Curtea de Apel Cluj, într-un alt dosar, tot pentru viol. În acel caz, victima a vrut să se sinucidă. În seara violului alături de ceilalţi doi, agentul nostru a observat una dintre fete fugind pe câmp, pe jumătate dezbrăcată, cu mâinile acoperindu-şi sânii. Era speriată şi tremura. A spus că fata cealaltă se află în maşină, iar agentul s-a îndreptat spre ei. I-a găsit pe suspecţi, în maşină, cu cealaltă fată. La un viol este foarte greu să surprinzi flagrantul. Au fost perversiuni sexuale, care se încadrează tot la viol”, a afirmat subinspectorul Ioan Antonea.

Versiunea online - glasul maramuresului.

miercuri, 17 decembrie 2008

Minor amendat pentru cuvinte jignitoare

Nicolae Boitor, directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Maramureş, are probleme de autoritate asupra copiilor din sistem. Recent, el a sesizat Poliţia din Ocna Şugatag, vizavi de faptul că i s-au adus cuvinte jignitoare din partea unor tineri aflaţi în Centrul de Plasament din localitate. Cazul a fost repede soluţionat. Un tânăr de numai 16 ani a fost găsit vinovat şi sancţionat contravenţional cu  amendă de 100 lei, pentru adresarea de cuvinte jingnitoare. Măsura luată este una cu atât mai ridicolă cu cât este puţin probabil că tânărul respectiv o va putea achita din veniturile pe care le are. Secretarul Consiliului Judeţean consideră că amenda nu-şi are rostul.

 

La începutul lunii decembrie, Centrul de Plasament de la Ocna Şugatag, aparţinând Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş a intrat în atenţia presei, cu două cazuri ale unor fete însărcinate, plasate în acel Centru. De asemenea, a mai existat o sesizare privind un posibil abuz fizic al unui angajat al Centrului asupra unui copil. Nu au trecut decât două săptămâni de atunci şi problemele legate de acel Centru revin în actualitate. De data aceasta, un caz cu totul neobişnuit, în care este implicată şi conducerea Direcţiei de Protecţia Copilului. Mai precis, Nicolae Boitor, directorul interimar al instituţiei. În urma unei discuţii pe care, în timpul documentării materialului legat de cazurile respective, reporterii cotidianului Glasul Maramureşului au avut-o cu câţiva copii aflaţi în Centru, a fost anunţat directorul Nicolae Boitor, care a întreprins primele verificări legate de cele sesizate în presă. În data de 2 decembrie, acesta s-a deplasat personal la Centrul din Ocna Şugatag, pentru a vorbi cu copiii. I-a întrebat de sănătate, de una de alta. Şi s-a ajuns, inevitabil şi la subiectul legat de vizita presei. În mod normal, copiilor nu li se permite să de declaraţii ziariştilor fără acordul conducerii Direcţiei. Asta pentru perioada în care stau în Centru. Ori, discuţia având loc în afara clădirii, minorii nu puteau fi chestionaţi de Nicolae Boitor în legătură cu acest aspect. Într-un final, discuţiile dintre copii şi directorul Boitor au degenerat. Primii l-au acuzat pe conducătorul instituţiei că nu îşi dă interesul pentru starea în care se află centrul şi nu se îngrijeşte de asigurarea condiţiilor optime pentru copii. „L-am întrebat de ce nu vine să ne întrebe şi de mâncarea stricată pe care o mai primim. Sau de faptul că nu ne-o dat nici măcar o pereche de încălţăminte. Tot ce vedeţi pe mine am cumpărat eu. El vine cu costume scumpe şi cu maşină tare. Şi i-am zis că pentru mine e un nimeni”, a declarat unul dintre copii. În contextul discuţiilor aprinse, Nicolae Boitor şi-a dat seama că nu a ales un moment potrivit pentru a face educaţie copiilor din Centru. Aceştia l-au forţat să iasă în grabă din clădire, altfel directorul risca să se aleagă cu ceva mai mult decât câteva apelative mai puţin ortodoxe venite din partea tinerilor.

 

Amendat de Poliţie

Considerându-se jignit de copii, directorul Nicolae Boitor a solicitat venirea Poliţiei. Sesizat în legătură cu acel incident, un reprezentant al Poliţiei Ocna Şugatag s-a deplasat la faţa locului. În seara respectivă, A. G., unul dintre minorii intraţi în conflict cu directorul Boitor, a refuzat să se prezinte la postul de poliţie pentru a da declaraţii. În ziua următoare, acesta a acceptat să ofere poliţiştilor date despre cele întâmplate. În final, agentul care a instrumentat acest complex caz l-a sancţionat contravenţional pe A. G., cu amendă în valoare de 100 lei, pentru adresarea de cuvinte jignitoare. Ce bine că s-a făcut dreptate, iar Boitor şi-a îndreptat costumul şifonat la Poliţie. Cât despre plata amenzii, rămâne de văzut dacă veniturile tânărului respectiv vor fi suficiente pentru achitarea acesteia. Ori dacă nu cumva vreunul dintre angajaţii Direcţiei va fi găsit responsabil pentru comportamentul său. Probabil că nu. Aşa cum a declarat şi Dumitru Dumuţa, secretarul Consiliului Judeţean, sancţiunea este una care nu îşi are rostul. „Nu ştiu dacă aplicarea acestei amenzi a fost cea mai bună măsură luată. Din moment ce nici măcar achitarea ei nu reprezintă o certitudine. Ea cade în desuetudine. Cred că un avertisment ar fi fost mai nimerit”, a afirmat Dumuţa. Pe de altă parte, varianta găsită de Boitor pentru aplanarea unui conflict pe care singur l-a provocat este una derizorie. În condiţiile în care el este la bază educator. O viaţă întreagă s-a ocupat cu educarea şi îngrijirea copiilor. Atât de bine i-a educat şi atâta autoritate are asupra lor încât era cât pe ce să se aleagă cu o bătaie într-un centru de plasament. Nu numai că nu a reuşit să calmeze acei copii, care au problemele lor de comportament, indubitabil, dar i-a iritat şi mai tare, apelând la ajutorul poliţiei. Care poliţie, într-un exces de zel, a făcut dreptate în acest caz. Ca de obicei, vinovaţi sunt copiii. Niciodată angajaţii Direcţiei de Protecţia Copilului.

marți, 16 decembrie 2008

rezultate preliminare concurs DPC

Prima rundă a concursului pentru ocuparea fotoliului de director la Direcţia pentru Protecţia Copilului s-a terminat. Şocul este că se prefigurează un rezultat neaşteptat. Deşi a fost doar proba scrisă. Urmează cea orală. La scris, două note penibile: 3,2 - Lavinia Orzac, şef serviciu adopţii şi 4,5 (6) - Bianca Sălăjean, director adjunct DPC. Totuşi, avem şi un concurent pentru proba orală: Nicuşor Boitor, cu 7,8. Incredibil, dar adevărat. Susţinut puternic de unde a lustruit mult şi bine, Boitor s-a scos. Proabil nu va rata finişul. Urmează update.

Ilegalităţi la Protecţia Copilului

În urma unui control al Autorităţii pentru Protecţia Copilului, legat de cazul fetiţei de 13 ani, care a născut un copil, au fost găsite mai multe nereguli. Una dintre acestea priveşte atestatele celor doi asistenţi maternali profesionişti. Acestea erau expirate încă din luna septembrie. Cu toate acestea, Direcţia a menţinut copiii în plasament la acea familie. Mai mult, aceştia au fost plătiţi, deşi contractele de muncă expiraseră de drept.

 

 

Materialele apărute în presă, referitoare la neregulile existente în sistemul de protecţia copilului din Maramureş, nu au rămas fără ecou. În cursul săptămânii trecute, Corpul de Control al Autorităţii pentru Protecţia Copilului a descins în Maramureş, pentru a întreprinde verificări legate de cazul fetiţei de 13 ani, care a născut un copil, în timp ce se afla în plasament la o familie de asistenţi maternali din Baia Mare. Aceasta a avut o aventură amoroasă cu un băiat de 14 ani dat în asistenţă maternală aceleiaşi familii. După mai bine de un an de muşamalizare, a venit şi rândul autorităţilor să investigheze cazul. Dosarul copiilor implicaţi, precum şi cel al asistenţilor maternali, au fost analizate filă cu filă. Deocamdată, nu s-a întocmit un raport legat de controlul respectiv, acesta urmează a fi finalizat. Cert este că au fost găsite nereguli. Unul dintre aspectele sesizate de reprezentanţii Corpului de Control a fost acela al lipsei atestatului de specialitate, în cazul asistenţilor maternali. În luna septembrie, atestatele asistenţilor maternali au expirat. Totuşi, Direcţia pentru Protecţia Copilului Maramureş i-a menţinut pe copii în acea familie. Acum se împlinesc aproape trei luni, însă conducerea Direcţiei nu mişcă un deget pentru reglementarea situaţiei.

 

O să fie legal... cumva

Întrebat cum a fost posibil ca asitenţii maternali să fie plătiţi dacă atestatele au expirat, directorul Nicolae Boitor a dat din colţ în colţ, admiţând că va trebui să existe şi o soluţie pentru intrarea în legalitate. “S-a amânat dosarul, nu s-a respins, deci s-a amânat pentru o comisie următoare. Nu au fost reatestaţi, dar nu li s-a ridicat atestatul. A fost de două ori în comisie pentru reatestare, iar comisia a refuzat, amânând, să rezolvăm copiii altfel. Atestatul lor este expirat. Însă, o formă legală trebuie să existe. Nu putem să lăsăm nişte copii la asistenţi maternali să nu-i plătim. Cumva vom găsi modalitatea legală să-l putem motiva. Până în momentul în care găsesc cele mai bune condiţii pentru acei copii, nu îi voi lua de acolo. Dacă e în interesul superior al copilului trebuie să găseşti varianta în care se pot plăti. Ei sunt plătiţi, cumva va fi legal.” Prins cu mâţa în sac, Nicolae Boitor nu a avut altă variantă decât să ne amintească de interesul superior al copilului. Mai degrabă este vorba de un “interes al asistenţilor maternali”. De mai bine de două luni, aceştia au fost plătiţi de statul român pentru îngrijirea mai multor copii, în condiţiile în care nu aveau calificarea necesară. Conform legii, contractul individual de muncă se suspendă ori încetează în cazul suspendării, retragerii sau încetării atestatului de asistent maternal profesionist. Practic, cei doi asistenţi au fost plătiţi la negru. Contractul lor de muncă a încetat odată cu expirarea atestatelor de asistenţi maternali. Conform surselor noastre, referitor la acest aspect, a fost sesizată şi Camera de Conturi Maramureş.

 

Trei, Doamne, şi toţi trei

În cursul acestei săptămâni, va avea loc concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş. Vor fi două probe, una scrisă, iar cealată, orală. Primul examen este programat pentru ziua de marţi, iar al doilea va avea loc joi. Iniţial, au existat mai multe dosare depuse. Peste zece. Totuşi, în cursă au rămas mult mai puţini candidaţi decât se prefigura. Din informaţiile pe care le avem, la concurs participă doar trei persoane. Toate acestea se leagă direct de cazul fetiţei de 13 ani. Şi toate au dovedit că nu au ştiut să gestioneze situaţia la aflarea veştii că fetiţa este însărcinată. Lavinia Orzac, şef Serviciu Adopţii. Aşa cum reiese din declaraţia fetei, ea a fost prima persoană din cadrul Direcţiei care a aflat că tânăra este gravidă. Însă au trecut două săptămâni şi nu a anunţat instituţia pentru care lucrează. Direcţia a fost sesizată oficial abia când asistenta maternală s-a prezentat cu fetiţa la sediul instituţiei. Bianca Sălăjean, director adjunct DPC. A fost preşedintele comisiei de cercetare disciplinară, care ar fi trebuit să-i sancţioneze pe asistenţii maternali. Ce s-a întâmplat la şedinţa din luna ianuarie este greu de spus. Raportul întocmit atunci s-a... evaporat. Nicolae Boitor, directorul DPC. În ultimii ani, a fost direct responsabil de ceea ce s-a întâmplat în domeniul protecţiei copilului în Maramureş. Timp de un an, a fost incapabil în a gestiona situaţia: nu a identificat nicio persoană vinovată, nu a urmat procedurile legale pentru soluţionarea cazului, nu s-a opus măsurii de întrerupere a sarcinii (sarcina avea la acea vreme 22 de săptămâni, iar avortul era ilegal), nu a clarificat situaţia juridică a noului născut şi a menţiunut copiii în aceeaşi familie de asistenţi maternali, plătindu-i ilegal, timp de aproape trei luni. Aceştia sunt candidaţii pentru funcţia de director al celei mai grele instituţii din Maramureş. Cu peste 1200 de angajaţi şi aproape 2.000 de copii care trebuie ocrotiţi.

luni, 15 decembrie 2008

donaţii on - line pentru spital?

Pornind de la cazul lui George, am trecut pe la Spitalul Judeţean. Directorul Dănuţ Mureşanu s-a fâstâcit puţin, dar a recunoscut foarte repede necesitatea rezolvării situaţiei. Aşteptăm. Dacă nu, episodul dooooi

duminică, 14 decembrie 2008

spitalul fără donaţii

George Moţoc scrie pe blog că ar dori să facă o donaţie Spitalului Judeţean, însă site-ul instituţiei nu îl ajută deloc. De ce? Simplu. Încă nu s-a inventat butonul magic cu donate / donează. Şi când te gândeşti că tocmai din Canada ar veni nişte bani pentru amărâtul nostru de sistem sanitar, e chiar penibil că nu ne interesează să îi obţinem. E interesant că la capitolul venituri din donaţii, Spitalul are o căsuţă goală.

printre bloguri

În weekend, sătul de parteneriate pentru România, stăteam ca tot bolnavul de net, cu mausul în mână. Duminică, după şase, chiar numai moacele lui Boc şi Geoană pe toate strimingurile, aşa că m-am apucat să văd ce mai postează blogării băimăreni pe net. În afară de cele pe care le vizitez frecvent, am căutat pe unde am putut, să dau de unul mai de buns simţ. Cu câteva excepţii, nu am avut ce citi. Postări jalnice, orice, numai să fie ceva, filmuleţe de pe you tube, impresii din vacanţa din grecia, comentarii la dinamo - steaua (meciul din primăvară), şi multe, foarte multe adrese expirate. Totuşi, am găsit şi două - trei linkuri care se pot accessa din când în când. Două de fotografie: puzzling myself şi robert hitter. Poze foarte faine. Neşte chestii interesante am aflat şi pe blogul când plouă. Deşi nu am înţeles bine când se întâmplă asta. In the eye of the beholder merită vizitat. Un blog cu postări reuşite. Şi unul pe care l-am remarcat în ultimele săptămâni, cu comentarii la diverse evenimente. Un blog de băimăreni, semnat de un moroşan. A început bine. În rest, bloguri din presă şi cele pe care le bat zi de zi.

sâmbătă, 13 decembrie 2008

ilegalităţi marca dpc

Cazul Deac, aşa cum este el cunoscut în Direcţia pentru Protecţia Copilului (şi nu mai sunt de acord să fac nicio concesie acestor infractori care şi-au bătut joc de nişte copii, în a nu le mai da numele), scoate la iveală noi ilegalităţi. Una dintre ele se leagă de plata la negru a celor doi iresponsabili: Paulina şi Ioan Deac. Urmăriţi un material video pe această temă. 
Partea audio are o calitate redusă, cu scuzele de rigoare.

joi, 11 decembrie 2008

intreruperi de sarcini la protectia copilului?

O fetiţă de 13 ani a ajuns mamă. Aflată în grija unor asistenţi maternali, plătiţi de statul român să se ocupe de creşterea şi educaţia copiilor, fetiţa a rămas însărcinată, după ce a avut o relaţie amoroasă cu un băiat de 14 ani. Culmea, aflat şi el în plasament la aceeaşi familie de asistenţi maternali. Timp de un an, cazul a fost muşamalizat de autorităţile statului, incapabile să rezolve situaţia şi să ia măsuri împotriva celor vinovaţi. Doar băiatul de 14 ani a fost condamnat la un an închisoare, cu suspendare.

  

Cazul fetiţei de numai 13 ani, care a rămas însărcinată, în timp ce se afla în asistenţă maternală, a şocat opinia publică. Presa locală şi centrală a relatat zilele acestea despre cazul fără precedent în România. Toată lumea se întreabă cum a fost posibil aşa ceva. Numai autorităţile statului, cele obligate să ia măsuri, încearcă să arate că nu s-a întâmplat nimic grav. Plasată la o familie de asistenţi maternali din Baia Mare, alături de alţi doi fraţi, fetiţa a rămas însărcinată cu un băiat de 14 ani, dat în asistenţă maternală aceleiaşi familii. Între cei doi, însă, nu a existat nici un grad de rudenie. După descoperirea cazului, Direcţia pentru Protecţia Copilului Maramureş a găsit o soluţie criminală pentru rezolvarea sa: avortul. Numai că sarcina avea 22 de săptămâni, iar o intervenţie în acest sens este o infracţiune, atâta vreme cât nu se justifică din punct de vedere medical. Până la urmă această variantă a fost abandonată, iar sarcina a evoluat normal, copilul născându-se la începutul acestui an. Persoanele responsabile din cadrul Direcţiei, care nu au reuşit altceva decât să muşamalizeze cazul timp de mai bine de un an, au scăpat basma curată. În schimb, în luna septembrie, 2008, băiatul de 14 ani, a fost condamnat la un an închisoare, cu suspendare.

 

Tăcere la nivel înalt

Ciudat este că nici Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului nu a luat vreo măsură, deşi directorul Nicolae Boitor afirmă că şi-a anunţat superiorii, imediat după descoperirea cazului. “În momentul în care am fost sesizaţi despre caz, a fost sesizată şi autoritatea. La nivel central le-am comunicat măsurile disciplinare pe care le-am luat noi şi… atât. Noi le trimitem rapoarte de monitorizare. Eu cred că putem avea încredere unii în alţii, iar dacă noi le comunicăm măsurile pe care le-am luat, ei să fie de acord cu asta.” Iată! S-a comunicat cazul, s-au raportat monitorizările şi s-au transmis măsurile disciplinare. Birocraţia întocmită la sânge şi Direcţia s-a acoperit cu hârtii, iar dosarul, cu un strat gros de praf. Presupunând că afirmaţiile directorului Boitor sunt reale, ne întrebăm unde a fost corpul de control al Autorităţii, care ar fi trebuit să descindă în Maramureş şi să facă ordine în sistemul pervers care a muşamalizat cazul atâta vreme. Ori asta nu s-a întâmplat. Corpul de control al Autorităţii nu a analizat această situaţie.

 

Sancţiunile s-au lăsat aşteptate

Directorul Nicolae Boitor ne vorbeşte de măsuri luate. Comisia de disciplină a Direcţiei a dispus depunctarea asistenţilor maternali pe o perioadă de câteva luni. Numai că în instituţie nu se regăseşte actul de sancţionare. S-a evaporat. Aceasta a fost singura încercare palidă de pedepsire a inconştienţilor asistenţi maternali. În rest, timp de un an de la aflarea cazului, Direcţia nu a făcut nimic. Ba chiar i-a menţinut pe copii în aceeaşi familie de asistenţi maternali. Abia după condamnarea penală, băiatul a fost plasat într-un centru din Baia Mare. Asistenţii maternali au fost protejaţi într-un mod pe care nu îl putem explica. În primul rând, cazul a fost discutat în mai multe rânduri în cadrul Comisiei Judeţene de Protecţia Copilului. Nu s-a ajuns la nicio concluzie. Abia zilele acestea, Dumitru Dumuţa, secretarul Consiliului Judeţean, ne-a declarat că în privinţa celor doi nu se vor reînnoi atestatele de asistenţi maternali profesionişti. O măsură ce… urmează a fi pusă în aplicare. Pe de altă parte, în cursul procesului penal, pentru cei doi minori s-a instituit câte un curator. Pentru fetiţă a fost numită asistenta maternală, iar pentru băiat, asistentul maternal. Incredibil! Adică tocmai cei răspunzători de faptele minorilor sunt puşi să le apere interesele.

 

 

Inspectoratul a aflat din presă

Elevă la una dintre şcolile din Baia Mare, fetiţa are rezultate bune la învăţătură. Directorul şcolii ne-a spus că situaţia ei şcolară nu a indicat că ar putea avea probleme de genul celor întâmplate. Culmea este faptul că, deşi în unitatea de învăţământ respectivă problema este cunoscută, ea nu a ajuns la urechile conducerii Inspectoratului Şcolar. Filip Pavel, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Maramureş, ne-a spus că a aflat de cazul fetiţei, din  presă. „Şi noi am aflat din mass – media. Şcoala ştia foarte puţine. A fost tendinţa familiei, ca să zic aşa, de a masca, pe cât posibil”, a spus Pavel.

 

 

Avortul ratat

Prima soluţie găsită de sistemul pervers a fost aceea a avortului. Ea a fost propusă de cadre medicale, precum şi de psihologi, într-o încercare de a ascunde încă din faşă cele întâmplate. La câteva zile de la depistarea cazului, fetiţa de 13 ani a fost internată la Spitalul Judeţean Baia Mare. Chipurile, pentru a se face investigaţii asupra sarcinii şi stării de sănătate. Practic, s-a încercat un avort. Însă sarcina avea 22 de săptămâni, mult peste limita prevăzută de lege. În cazul în care aceasta depăşeşte 14 săptămâni, fapta constituie infracţiune, dacă măsura luată nu este una justificată din punct de vedere medical. O comisie de medici a discutat această posibilitate, însă s-a ajuns la concluzia că avortul nu este posibil. Aşa că s-a apelat la preşedintele Consiliului Judeţean de la acea dată, Marinel Kovacs. Secretarul Dumitru Dumuţa a explicat episodul. „A existat o solicitare verbală pentru ca preşedintele CJ să-şi dea acordul pentru efectuarea unei întreruperi de sarcină. Actul medical vorbea de o sarcină de 22 de săptămâni. Există nişte condiţii restrictive pentru o întrerupere de sarcină în această fază. L-am consiliat pe preşedinte, spunându-i că e nevoie de un punct de vedere medico – legal, pentru a-şi putea da avizul. Acest aviz nu a mai fost solicitat, ulterior. Dar nici spitalul nu mai împărtăşea ideea unei întreruperi de sarcină, întrucât era una mult prea avansată”, a afirmat Dumuţa. După două zile, fetiţa a fost externată. Avortul a căzut. Din actele medicale existente în arhiva Spitalului Judeţean reiese faptul că ea a fost diagnosticată cu mai multe boli. „S-au stabilit diagnostice de hepatită cronică cu virus B, boală care era cunoscută, şi infecţii cu citomegalo virus şi toxoplasmoză, pe un fond de anemie carenţială”, a declarat Sabin Nemeş Bota, director adjunct al Spitalului Judeţean. Fiind vorba de boli infecţioase, acestea s-au putut transmite şi băiatului de 14 ani, cu care fata a avut o relaţie amoroasă. Cine răspunde pentru aceasta? Cu siguranţă, nimeni. Dacă în cazul fetiţei, întreruperea de sarcină s-a dovedit un eşec, rămâne de văzut dacă în cazul responsabililor Direcţiei nu vor avea loc întreruperi de sarcini. Unii s-au dovedit incapabili a le purta.

marți, 9 decembrie 2008

fetiţa de 13 ani, ajunsă mamă

S-a trezit şi Pro TV-ul. Se fac progrese. Un prieten din Spania m-a anunţat că a văzut ştirea în deschiderea de jurnal pe Pro TV internaţional. Deci, se poate. Doar măsurile se lasă aşteptate.
Mai jos, linkul către politica tv.ro.

o tânără de numai 13 ani, din sistemul de protecţia copilului, a născut un copil

Caz unic în România. O fetiţă de 13 ani, aflată în plasament la o familie de asistenţi maternali, a născut un copil. Tatăl, un minor de 14 ani, aflat în grija aceleiaşi familii, a fost condamnat penal pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu o minoră. Cazul a fost muşamalizat timp de mai bine de un an de reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Maramureş. Până acum nimeni nu a fost găsit vinovat şi tras la răspundere.

 

 

Un copil de numai 13 ani a născut un alt copil. Cazul poate părea unul mai puţin şocant pentru anumite comunităţi, chiar şi din România, însă atunci când mama este un copil aflat în grija unei familii de asistenţi maternali, iar tatăl este tot un copil, de doar 14 ani, încredinţat aceleiaşi familii de asistenţi, lucrurile sunt grave. Penale pe alocuri. Cazul, unul nemaiîntâlnit în ţară până la această oră, a dat peste cap un sistem întreg. Un sistem ticăloşit ai cărui reprezentanţi au făcut eforturi disperate pentru muşamalizarea sa. Pentru protejarea vinovaţilor şi pedepsirea unui tânăr de 14 ani. Premisele acestei incredibile poveşti trebuie căutate în 2002, când trei minori, ce erau şi fraţi, au fost daţi în asistenţă maternală unei familii din Baia Mare. Printre aceştia se afla şi V., cea care peste câţiva ani avea să devină mamă, în urma unei relaţii cu M, un copil dat în asistenţă maternală aceleiaşi familii, în cursul anului 2003, fără,  însă, ca între M. şi ceilalţi copii să existe un grad de rudenie. În aprilie, 2007, V. şi M. au început să aibă primele contacte sexuale, în căsuţa de vară a familiei de asistenţi maternali. Nimeni nu a ştiut nimic, până în septembrie, 2007, când, în urma unui incident legat de furtul unui telefon mobil al unei colege de clasă, asistenta maternală a anunţat-o pe Lavinia Orzac, şef birou Adopţii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş (DGASPC). Aşa cum reiese şi dintr-o declaraţie scrisă a fetiţei, Lavinia Orzac a vizitat familia respectivă şi a constatat că V. se îngrăşase suspect de mult, drept pentru care i-a recomandat asistentei maternale să îi facă fetiţei un test de sarcină. Acesta a ieşit pozitiv. Au trecut aproape două săptămâni, până reprezentanţii Direcţiei au fost anunţaţi oficial. De ce atât de târziu? De ce Lavinia Orzac nu a sesizat instituţia pentru care lucrează, este greu de spus. Probabil, şocul a fost prea mare şi nimeni nu a dorit să-şi asume responsabilitatea rezolvării cazului.

Un călău pentru un avort

În 11 octombrie, asistenta maternală s-a prezentat cu fetiţa la sediul Direcţiei, sesizând asistenta socială în legătură cu o posibilă sarcină. S-a efectuat un consult de specialitate, care a stabilit că fetiţa era gravidă, sarcina având 22 de săptămâni. Haos în întreaga Direcţie. Ce să se facă într-o asemenea situaţie? Mult prea multe persoane responsabile, iar pedepsele se anunţau drastice. Uitând că menirea instituţiei este aceea de a asigura protecţia copiilor şi nu a angajaţilor, s-a încercat varianta extremă: avortul. Faptă pedepsită de lege cu închisoarea, în cazul în care sarcina are peste 14 săptămâni şi dacă o astfel de măsură nu se impune din punct de vedere medical, pentru protejarea sănătăţii mamei. Aşa se face că un medic psihiatru pe nume Eniko Szilagyi a recomandat întreruperea sarcinii, iar psihologul Eva Nagy, manager de proiecte în cadrul unei fundaţii, a considerat că „alternativa întreruperii sarcinii este cea care reflectă mai bine interesul superior al celor doi copii implicaţi”. Să nu uităm, sarcina avea 22 – 23 de săptămâni la acea dată. A urmat internarea fetei la Spitalul Judeţean Baia Mare, în vederea găsirii unui călău pentru provocarea avortului. Însă comisia de medici întrunită pentru analizarea cazului nu şi-a asumat răspunderea luării unei astfel de măsuri. În urma presiunilor venite din partea Direcţiei, comisia medicală a cerut sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean de la acea vreme. Consiliat de Dumitru Dumuţa, secretarul instituţiei, preşedintele Marinel Kovacs a refuzat să îşi dea acordul pentru o asemenea ilegalitate. Astfel că fetiţa a fost externată, după ce a fost diagnosticată cu mai multe boli grave, date de prezenţa în organism a virusului hepatitei de tip B, a virusului citomegalic şi a unei forme de toxoplasmoză.

 

Vinovat? Minorul de 14 ani

În criză de idei, reprezentanţii Direcţiei nu au avut altceva de făcut decât să urmărească evoluţia sarcinii. Până la naşterea copilului, în februarie, 2008, cei responsabili de caz au încercat să nu pună în pericol poziţia asistenţilor maternali şi să întocmească rapoarte favorabile situaţiei familiale a copiilor daţi în plasament. Astfel că fetiţa de 13 ani, fraţii acesteia, precum şi băiatul de 14 ani au rămas, în continuare, în asistenţă maternală la familia respectivă. Citind rapoartele întocmite de specialiştii DGASPC, din luna octombrie 2007, constatăm că s-a încercat protejarea asistenţilor maternali, cu toate că în acest caz culpa lor este evidentă: „nu este in interesul superior al copiilor sa fie mutaţi din familia de asistenţi maternali, deoarece sunt foarte afectaţi de ce se întâmplă  în acest moment. În ceea ce priveşte asistenţii maternali, propunerea de retragere a atestatului ca asistent maternal ar duce implicit la mutarea copiilor şi la consecinţe asupra dezvoltării lor fizice şi psihice. Drept urmare, pentru sancţionarea asistenţilor maternali, propunem dezbaterea cazului lor într-o comisie de disciplină.” Comisia de disciplină s-a întâlnit, în luna ianuarie, dar măsurile luate nu se cunosc, întrucât raportul comisiei a dispărut. A venit şi luna februarie, când fetiţa a născut un copil. Însă asta nu a schimbat lucrurile cu nimic, deşi pentru minorul nou-născut nu exista o măsură de protecţie. Mama sa nu putea asigura creşterea sa, din moment ce tocmai ea era dată în asistenţă maternală. Totuşi, specialiştii Direcţiei nu s-au obosit să soluţioneze aberanta situaţie, ba chiar au alimentat starea de fapt, întocmind rapoarte care descriu foarte roz atmosfera din familia de asistenţi maternali. În schimb, DGASPC a arătat alte preocupări. A depus un denunţ penal pe numele băiatului de 14 ani, iar acesta a fost cercetat penal pentru infracţiunea de act sexual cu o minoră. Ulterior, el a fost trimis în judecată, iar în septembrie, 2008, M. a fost condamnat la un an închisoare, cu suspendare. În acelaşi timp, instanţa a dispus şi încredinţarea minorului în grija Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Maramureş. Astfel, după un an de la depistarea cazului, tatăl copilului a fost luat, în sfârşit, din familia de asistenţi maternali şi plasat într-un centru din Baia Mare.

 

Sistemul ticăloşit

Culmea este că în acest caz nimeni nu a răspuns. Cu excepţia minorului, care a fost găsit responsabil. La doar 14 ani. Cât despre ceilalţi factori implicaţi… tăcere totală. Nu a răspuns nici asistentul social Lavinia Orzac, nici Doina Curteanu, şef serviciu Asistenţă Maternală, nici asistentul social Laura Gavriloaia, nici Nicolae Boitor, directorul pe probleme de protecţia copilului, nici psihologii implicaţi în acest caz, nici alţi specialişti ai Direcţiei. Nici măcar asistenţii maternali nu au fost sancţionaţi. Pentru că onor comisia de disciplină şi-a făcut bine treaba şi a făcut dispărut dosarul. La fel şi Comisia de Protecţia Copilului, condusă de reprezentanţii Consiliului Judeţean. În repetate rânduri cazul a fost analizat pe toate feţele în această comisie, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat. Nici măcar Inspecţia Socială, venită cu tam – tam, de la Bucureşti, nu a făcut nimic. Directorul Nicolae Boitor a afirmat că a sesizat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului referitor la acest caz. Dar tot degeaba. Sistemul pervers a funcţionat perfect. S-a muşamalizat mai bine de un an. În cursul săptămânii trecute, pe când începeam investigarea acestui caz, apele au început să se agite, iar preşedintele Consiliului Judeţean a chemat la raport şefii din sistem. Aşa că ni s-a comunicat şi prima măsură luată faţă de asistenţi maternali. Nu li se vor reînnoi atestatele şi nu vor mai putea profesa. Nu a trecut decât ceva mai mult de un an. Cât va mai trece până vor plăti şi iresponsabilii din sistem care au încercat să se acopere reciproc? Instanţa a stabilit că tânărul de 14 ani are discernământ şi e responsabil pentru faptele sale. Să înţelegem că aceia care au fost implicaţi în muşamalizarea cazului vor fi găsiţi iresponsabili datorită lipsei discernământului cu care au acţionat?

luni, 8 decembrie 2008

un caz de poveste

Ştirea a fost difuzată aseară pe Antena 1. Cazul fetiţei de 13 ani a făcut înconjurul ţării. Mâine, mai multe ziare centrale vor prezenta halucinantul subiect.

duminică, 7 decembrie 2008

mamă la 13 ani

Cazul muşamalizat al unei fetiţe de 13 ani, dată în asistenţă maternală, rămasă însărcintă cu un băiat de 14 ani, aflat şi el în asistenţă maternală la aceeaşi familie. Singurul vinovat, tănărul de 14 ani, condamnat penal pentru act sexual cu o minoră. Timp de un an de la descoperirea cazului, nu s-a luat nicio măsură. Tot ce au putut face autorităţile a fost să încerce un avort ilegal. Nu le-a reuşit. Mai multe detalii în ediţia de luni a cotidianului Glasul Maramureşului.

marți, 2 decembrie 2008

falsele uninominale

Ieri s-au împărţit şi pijamalele pentru parlamentarii noştri. Nu o să-i reamintesc, se găsesc pe toate saiturile locale. Două precizări. Una: e jenant să câştigi şapte din cele zece colegii. Adică să ai primul candidat în 70% din colegiile din judeţ. Adică să le spargi nasul tuturor şi să ai acelaşi număr de candidaţi cu alte două partide. Nici nu amintesc despre ce partid şi partide e vorba, că iar se vor găsi binevoitori. Dar dacă asta e normal, atunci înseamnă că suntem manipulaţi. Şi oricum am vota, tot trei cu trei iese. A doua treabă e la nivel naţional. Cei care au cele mai multe procente sunt devansaţi la numărul de mandate. Pesedeul a prins cele mai multe voturi, dar pedeleul le-a luat faţa. O altă aberaţie. E greţos ceea ce se întâmplă. Mai bine ne spuneau de la început băieţii că nu au de gând să facă uninominale şi îi înţelegeam. Aşa am fost şi minţiţi şi înşelaţi la numărătoare. De parcă ştie cineva ce şi cum cu împărţirea şi tasta câştigătoare. E un sistem mult mai urât decât cel cu liste. E frustrant.

luni, 1 decembrie 2008

alegeri parlamentare - estimari maramures - ora 13

Estimări până la ora 13, după rezultatele de până acum:

Sorin Bota - PSD - senator Maramureş II

Gheorghe Bârlea - PD-L - senator Maramureş III

Cătălin Cherecheş - PSD - deputat Baia Mare Est

Doru Leşe - PD-L - deputat Lăpuş

Vasile Bodnar - PD-L - deputat Sighet / Dănuţ Marinca - PD - L - deputat Baia Mare Vest

Nicolae Bud - PD-L - deputat Codru - Chioar

Vasile Berci - PNL - Mara - Cosău

Istvan Bonis - UDMR - deputat Borsa - Vişeu

alegeri parlamentare - rezultate partiale maramures - ora 10

Rezultatele Centralizate pe Judeţ: 309 secţii din 381 - 81%

Senat: 113.209 voturi valabile, 1.926 nule şi 2.086 albe.

PSD - PC - 32,5% - 36.803

PD - L - 31,54% - 35.714

PNL - 17,97% - 20.350

UDMR - 9,44% - 10.688

PRM - 4,03% - 4.571

PNG - 3,3% - 3.747

PVE - 0,74

PPC - 0,43

Camera Deputaţilor: 113.151 voturi valabile, 2.490, 1.588 albe. PSD - PC - 31,24% - 35.358

PD - L - 31,10% - 35.200

PNL - 19,41% - 21.969

UDMR - 8,99% - 10.176

PRM - 3,22% - 3.654

PNG - 2,61% - 2.961

Independent - 0,66%