joi, 11 decembrie 2008

intreruperi de sarcini la protectia copilului?

O fetiţă de 13 ani a ajuns mamă. Aflată în grija unor asistenţi maternali, plătiţi de statul român să se ocupe de creşterea şi educaţia copiilor, fetiţa a rămas însărcinată, după ce a avut o relaţie amoroasă cu un băiat de 14 ani. Culmea, aflat şi el în plasament la aceeaşi familie de asistenţi maternali. Timp de un an, cazul a fost muşamalizat de autorităţile statului, incapabile să rezolve situaţia şi să ia măsuri împotriva celor vinovaţi. Doar băiatul de 14 ani a fost condamnat la un an închisoare, cu suspendare.

  

Cazul fetiţei de numai 13 ani, care a rămas însărcinată, în timp ce se afla în asistenţă maternală, a şocat opinia publică. Presa locală şi centrală a relatat zilele acestea despre cazul fără precedent în România. Toată lumea se întreabă cum a fost posibil aşa ceva. Numai autorităţile statului, cele obligate să ia măsuri, încearcă să arate că nu s-a întâmplat nimic grav. Plasată la o familie de asistenţi maternali din Baia Mare, alături de alţi doi fraţi, fetiţa a rămas însărcinată cu un băiat de 14 ani, dat în asistenţă maternală aceleiaşi familii. Între cei doi, însă, nu a existat nici un grad de rudenie. După descoperirea cazului, Direcţia pentru Protecţia Copilului Maramureş a găsit o soluţie criminală pentru rezolvarea sa: avortul. Numai că sarcina avea 22 de săptămâni, iar o intervenţie în acest sens este o infracţiune, atâta vreme cât nu se justifică din punct de vedere medical. Până la urmă această variantă a fost abandonată, iar sarcina a evoluat normal, copilul născându-se la începutul acestui an. Persoanele responsabile din cadrul Direcţiei, care nu au reuşit altceva decât să muşamalizeze cazul timp de mai bine de un an, au scăpat basma curată. În schimb, în luna septembrie, 2008, băiatul de 14 ani, a fost condamnat la un an închisoare, cu suspendare.

 

Tăcere la nivel înalt

Ciudat este că nici Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului nu a luat vreo măsură, deşi directorul Nicolae Boitor afirmă că şi-a anunţat superiorii, imediat după descoperirea cazului. “În momentul în care am fost sesizaţi despre caz, a fost sesizată şi autoritatea. La nivel central le-am comunicat măsurile disciplinare pe care le-am luat noi şi… atât. Noi le trimitem rapoarte de monitorizare. Eu cred că putem avea încredere unii în alţii, iar dacă noi le comunicăm măsurile pe care le-am luat, ei să fie de acord cu asta.” Iată! S-a comunicat cazul, s-au raportat monitorizările şi s-au transmis măsurile disciplinare. Birocraţia întocmită la sânge şi Direcţia s-a acoperit cu hârtii, iar dosarul, cu un strat gros de praf. Presupunând că afirmaţiile directorului Boitor sunt reale, ne întrebăm unde a fost corpul de control al Autorităţii, care ar fi trebuit să descindă în Maramureş şi să facă ordine în sistemul pervers care a muşamalizat cazul atâta vreme. Ori asta nu s-a întâmplat. Corpul de control al Autorităţii nu a analizat această situaţie.

 

Sancţiunile s-au lăsat aşteptate

Directorul Nicolae Boitor ne vorbeşte de măsuri luate. Comisia de disciplină a Direcţiei a dispus depunctarea asistenţilor maternali pe o perioadă de câteva luni. Numai că în instituţie nu se regăseşte actul de sancţionare. S-a evaporat. Aceasta a fost singura încercare palidă de pedepsire a inconştienţilor asistenţi maternali. În rest, timp de un an de la aflarea cazului, Direcţia nu a făcut nimic. Ba chiar i-a menţinut pe copii în aceeaşi familie de asistenţi maternali. Abia după condamnarea penală, băiatul a fost plasat într-un centru din Baia Mare. Asistenţii maternali au fost protejaţi într-un mod pe care nu îl putem explica. În primul rând, cazul a fost discutat în mai multe rânduri în cadrul Comisiei Judeţene de Protecţia Copilului. Nu s-a ajuns la nicio concluzie. Abia zilele acestea, Dumitru Dumuţa, secretarul Consiliului Judeţean, ne-a declarat că în privinţa celor doi nu se vor reînnoi atestatele de asistenţi maternali profesionişti. O măsură ce… urmează a fi pusă în aplicare. Pe de altă parte, în cursul procesului penal, pentru cei doi minori s-a instituit câte un curator. Pentru fetiţă a fost numită asistenta maternală, iar pentru băiat, asistentul maternal. Incredibil! Adică tocmai cei răspunzători de faptele minorilor sunt puşi să le apere interesele.

 

 

Inspectoratul a aflat din presă

Elevă la una dintre şcolile din Baia Mare, fetiţa are rezultate bune la învăţătură. Directorul şcolii ne-a spus că situaţia ei şcolară nu a indicat că ar putea avea probleme de genul celor întâmplate. Culmea este faptul că, deşi în unitatea de învăţământ respectivă problema este cunoscută, ea nu a ajuns la urechile conducerii Inspectoratului Şcolar. Filip Pavel, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Maramureş, ne-a spus că a aflat de cazul fetiţei, din  presă. „Şi noi am aflat din mass – media. Şcoala ştia foarte puţine. A fost tendinţa familiei, ca să zic aşa, de a masca, pe cât posibil”, a spus Pavel.

 

 

Avortul ratat

Prima soluţie găsită de sistemul pervers a fost aceea a avortului. Ea a fost propusă de cadre medicale, precum şi de psihologi, într-o încercare de a ascunde încă din faşă cele întâmplate. La câteva zile de la depistarea cazului, fetiţa de 13 ani a fost internată la Spitalul Judeţean Baia Mare. Chipurile, pentru a se face investigaţii asupra sarcinii şi stării de sănătate. Practic, s-a încercat un avort. Însă sarcina avea 22 de săptămâni, mult peste limita prevăzută de lege. În cazul în care aceasta depăşeşte 14 săptămâni, fapta constituie infracţiune, dacă măsura luată nu este una justificată din punct de vedere medical. O comisie de medici a discutat această posibilitate, însă s-a ajuns la concluzia că avortul nu este posibil. Aşa că s-a apelat la preşedintele Consiliului Judeţean de la acea dată, Marinel Kovacs. Secretarul Dumitru Dumuţa a explicat episodul. „A existat o solicitare verbală pentru ca preşedintele CJ să-şi dea acordul pentru efectuarea unei întreruperi de sarcină. Actul medical vorbea de o sarcină de 22 de săptămâni. Există nişte condiţii restrictive pentru o întrerupere de sarcină în această fază. L-am consiliat pe preşedinte, spunându-i că e nevoie de un punct de vedere medico – legal, pentru a-şi putea da avizul. Acest aviz nu a mai fost solicitat, ulterior. Dar nici spitalul nu mai împărtăşea ideea unei întreruperi de sarcină, întrucât era una mult prea avansată”, a afirmat Dumuţa. După două zile, fetiţa a fost externată. Avortul a căzut. Din actele medicale existente în arhiva Spitalului Judeţean reiese faptul că ea a fost diagnosticată cu mai multe boli. „S-au stabilit diagnostice de hepatită cronică cu virus B, boală care era cunoscută, şi infecţii cu citomegalo virus şi toxoplasmoză, pe un fond de anemie carenţială”, a declarat Sabin Nemeş Bota, director adjunct al Spitalului Judeţean. Fiind vorba de boli infecţioase, acestea s-au putut transmite şi băiatului de 14 ani, cu care fata a avut o relaţie amoroasă. Cine răspunde pentru aceasta? Cu siguranţă, nimeni. Dacă în cazul fetiţei, întreruperea de sarcină s-a dovedit un eşec, rămâne de văzut dacă în cazul responsabililor Direcţiei nu vor avea loc întreruperi de sarcini. Unii s-au dovedit incapabili a le purta.

Niciun comentariu: