marți, 16 decembrie 2008

Ilegalităţi la Protecţia Copilului

În urma unui control al Autorităţii pentru Protecţia Copilului, legat de cazul fetiţei de 13 ani, care a născut un copil, au fost găsite mai multe nereguli. Una dintre acestea priveşte atestatele celor doi asistenţi maternali profesionişti. Acestea erau expirate încă din luna septembrie. Cu toate acestea, Direcţia a menţinut copiii în plasament la acea familie. Mai mult, aceştia au fost plătiţi, deşi contractele de muncă expiraseră de drept.

 

 

Materialele apărute în presă, referitoare la neregulile existente în sistemul de protecţia copilului din Maramureş, nu au rămas fără ecou. În cursul săptămânii trecute, Corpul de Control al Autorităţii pentru Protecţia Copilului a descins în Maramureş, pentru a întreprinde verificări legate de cazul fetiţei de 13 ani, care a născut un copil, în timp ce se afla în plasament la o familie de asistenţi maternali din Baia Mare. Aceasta a avut o aventură amoroasă cu un băiat de 14 ani dat în asistenţă maternală aceleiaşi familii. După mai bine de un an de muşamalizare, a venit şi rândul autorităţilor să investigheze cazul. Dosarul copiilor implicaţi, precum şi cel al asistenţilor maternali, au fost analizate filă cu filă. Deocamdată, nu s-a întocmit un raport legat de controlul respectiv, acesta urmează a fi finalizat. Cert este că au fost găsite nereguli. Unul dintre aspectele sesizate de reprezentanţii Corpului de Control a fost acela al lipsei atestatului de specialitate, în cazul asistenţilor maternali. În luna septembrie, atestatele asistenţilor maternali au expirat. Totuşi, Direcţia pentru Protecţia Copilului Maramureş i-a menţinut pe copii în acea familie. Acum se împlinesc aproape trei luni, însă conducerea Direcţiei nu mişcă un deget pentru reglementarea situaţiei.

 

O să fie legal... cumva

Întrebat cum a fost posibil ca asitenţii maternali să fie plătiţi dacă atestatele au expirat, directorul Nicolae Boitor a dat din colţ în colţ, admiţând că va trebui să existe şi o soluţie pentru intrarea în legalitate. “S-a amânat dosarul, nu s-a respins, deci s-a amânat pentru o comisie următoare. Nu au fost reatestaţi, dar nu li s-a ridicat atestatul. A fost de două ori în comisie pentru reatestare, iar comisia a refuzat, amânând, să rezolvăm copiii altfel. Atestatul lor este expirat. Însă, o formă legală trebuie să existe. Nu putem să lăsăm nişte copii la asistenţi maternali să nu-i plătim. Cumva vom găsi modalitatea legală să-l putem motiva. Până în momentul în care găsesc cele mai bune condiţii pentru acei copii, nu îi voi lua de acolo. Dacă e în interesul superior al copilului trebuie să găseşti varianta în care se pot plăti. Ei sunt plătiţi, cumva va fi legal.” Prins cu mâţa în sac, Nicolae Boitor nu a avut altă variantă decât să ne amintească de interesul superior al copilului. Mai degrabă este vorba de un “interes al asistenţilor maternali”. De mai bine de două luni, aceştia au fost plătiţi de statul român pentru îngrijirea mai multor copii, în condiţiile în care nu aveau calificarea necesară. Conform legii, contractul individual de muncă se suspendă ori încetează în cazul suspendării, retragerii sau încetării atestatului de asistent maternal profesionist. Practic, cei doi asistenţi au fost plătiţi la negru. Contractul lor de muncă a încetat odată cu expirarea atestatelor de asistenţi maternali. Conform surselor noastre, referitor la acest aspect, a fost sesizată şi Camera de Conturi Maramureş.

 

Trei, Doamne, şi toţi trei

În cursul acestei săptămâni, va avea loc concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş. Vor fi două probe, una scrisă, iar cealată, orală. Primul examen este programat pentru ziua de marţi, iar al doilea va avea loc joi. Iniţial, au existat mai multe dosare depuse. Peste zece. Totuşi, în cursă au rămas mult mai puţini candidaţi decât se prefigura. Din informaţiile pe care le avem, la concurs participă doar trei persoane. Toate acestea se leagă direct de cazul fetiţei de 13 ani. Şi toate au dovedit că nu au ştiut să gestioneze situaţia la aflarea veştii că fetiţa este însărcinată. Lavinia Orzac, şef Serviciu Adopţii. Aşa cum reiese din declaraţia fetei, ea a fost prima persoană din cadrul Direcţiei care a aflat că tânăra este gravidă. Însă au trecut două săptămâni şi nu a anunţat instituţia pentru care lucrează. Direcţia a fost sesizată oficial abia când asistenta maternală s-a prezentat cu fetiţa la sediul instituţiei. Bianca Sălăjean, director adjunct DPC. A fost preşedintele comisiei de cercetare disciplinară, care ar fi trebuit să-i sancţioneze pe asistenţii maternali. Ce s-a întâmplat la şedinţa din luna ianuarie este greu de spus. Raportul întocmit atunci s-a... evaporat. Nicolae Boitor, directorul DPC. În ultimii ani, a fost direct responsabil de ceea ce s-a întâmplat în domeniul protecţiei copilului în Maramureş. Timp de un an, a fost incapabil în a gestiona situaţia: nu a identificat nicio persoană vinovată, nu a urmat procedurile legale pentru soluţionarea cazului, nu s-a opus măsurii de întrerupere a sarcinii (sarcina avea la acea vreme 22 de săptămâni, iar avortul era ilegal), nu a clarificat situaţia juridică a noului născut şi a menţiunut copiii în aceeaşi familie de asistenţi maternali, plătindu-i ilegal, timp de aproape trei luni. Aceştia sunt candidaţii pentru funcţia de director al celei mai grele instituţii din Maramureş. Cu peste 1200 de angajaţi şi aproape 2.000 de copii care trebuie ocrotiţi.

Niciun comentariu: