miercuri, 17 decembrie 2008

Minor amendat pentru cuvinte jignitoare

Nicolae Boitor, directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Maramureş, are probleme de autoritate asupra copiilor din sistem. Recent, el a sesizat Poliţia din Ocna Şugatag, vizavi de faptul că i s-au adus cuvinte jignitoare din partea unor tineri aflaţi în Centrul de Plasament din localitate. Cazul a fost repede soluţionat. Un tânăr de numai 16 ani a fost găsit vinovat şi sancţionat contravenţional cu  amendă de 100 lei, pentru adresarea de cuvinte jingnitoare. Măsura luată este una cu atât mai ridicolă cu cât este puţin probabil că tânărul respectiv o va putea achita din veniturile pe care le are. Secretarul Consiliului Judeţean consideră că amenda nu-şi are rostul.

 

La începutul lunii decembrie, Centrul de Plasament de la Ocna Şugatag, aparţinând Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş a intrat în atenţia presei, cu două cazuri ale unor fete însărcinate, plasate în acel Centru. De asemenea, a mai existat o sesizare privind un posibil abuz fizic al unui angajat al Centrului asupra unui copil. Nu au trecut decât două săptămâni de atunci şi problemele legate de acel Centru revin în actualitate. De data aceasta, un caz cu totul neobişnuit, în care este implicată şi conducerea Direcţiei de Protecţia Copilului. Mai precis, Nicolae Boitor, directorul interimar al instituţiei. În urma unei discuţii pe care, în timpul documentării materialului legat de cazurile respective, reporterii cotidianului Glasul Maramureşului au avut-o cu câţiva copii aflaţi în Centru, a fost anunţat directorul Nicolae Boitor, care a întreprins primele verificări legate de cele sesizate în presă. În data de 2 decembrie, acesta s-a deplasat personal la Centrul din Ocna Şugatag, pentru a vorbi cu copiii. I-a întrebat de sănătate, de una de alta. Şi s-a ajuns, inevitabil şi la subiectul legat de vizita presei. În mod normal, copiilor nu li se permite să de declaraţii ziariştilor fără acordul conducerii Direcţiei. Asta pentru perioada în care stau în Centru. Ori, discuţia având loc în afara clădirii, minorii nu puteau fi chestionaţi de Nicolae Boitor în legătură cu acest aspect. Într-un final, discuţiile dintre copii şi directorul Boitor au degenerat. Primii l-au acuzat pe conducătorul instituţiei că nu îşi dă interesul pentru starea în care se află centrul şi nu se îngrijeşte de asigurarea condiţiilor optime pentru copii. „L-am întrebat de ce nu vine să ne întrebe şi de mâncarea stricată pe care o mai primim. Sau de faptul că nu ne-o dat nici măcar o pereche de încălţăminte. Tot ce vedeţi pe mine am cumpărat eu. El vine cu costume scumpe şi cu maşină tare. Şi i-am zis că pentru mine e un nimeni”, a declarat unul dintre copii. În contextul discuţiilor aprinse, Nicolae Boitor şi-a dat seama că nu a ales un moment potrivit pentru a face educaţie copiilor din Centru. Aceştia l-au forţat să iasă în grabă din clădire, altfel directorul risca să se aleagă cu ceva mai mult decât câteva apelative mai puţin ortodoxe venite din partea tinerilor.

 

Amendat de Poliţie

Considerându-se jignit de copii, directorul Nicolae Boitor a solicitat venirea Poliţiei. Sesizat în legătură cu acel incident, un reprezentant al Poliţiei Ocna Şugatag s-a deplasat la faţa locului. În seara respectivă, A. G., unul dintre minorii intraţi în conflict cu directorul Boitor, a refuzat să se prezinte la postul de poliţie pentru a da declaraţii. În ziua următoare, acesta a acceptat să ofere poliţiştilor date despre cele întâmplate. În final, agentul care a instrumentat acest complex caz l-a sancţionat contravenţional pe A. G., cu amendă în valoare de 100 lei, pentru adresarea de cuvinte jignitoare. Ce bine că s-a făcut dreptate, iar Boitor şi-a îndreptat costumul şifonat la Poliţie. Cât despre plata amenzii, rămâne de văzut dacă veniturile tânărului respectiv vor fi suficiente pentru achitarea acesteia. Ori dacă nu cumva vreunul dintre angajaţii Direcţiei va fi găsit responsabil pentru comportamentul său. Probabil că nu. Aşa cum a declarat şi Dumitru Dumuţa, secretarul Consiliului Judeţean, sancţiunea este una care nu îşi are rostul. „Nu ştiu dacă aplicarea acestei amenzi a fost cea mai bună măsură luată. Din moment ce nici măcar achitarea ei nu reprezintă o certitudine. Ea cade în desuetudine. Cred că un avertisment ar fi fost mai nimerit”, a afirmat Dumuţa. Pe de altă parte, varianta găsită de Boitor pentru aplanarea unui conflict pe care singur l-a provocat este una derizorie. În condiţiile în care el este la bază educator. O viaţă întreagă s-a ocupat cu educarea şi îngrijirea copiilor. Atât de bine i-a educat şi atâta autoritate are asupra lor încât era cât pe ce să se aleagă cu o bătaie într-un centru de plasament. Nu numai că nu a reuşit să calmeze acei copii, care au problemele lor de comportament, indubitabil, dar i-a iritat şi mai tare, apelând la ajutorul poliţiei. Care poliţie, într-un exces de zel, a făcut dreptate în acest caz. Ca de obicei, vinovaţi sunt copiii. Niciodată angajaţii Direcţiei de Protecţia Copilului.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Prea lung articolul, subiectul trebuia prezentat in 100 de cuvinte.
Latinii spuneau:QUALIS AUTEM HOMO IPSE ESSET, TALEM ESSE EIUS ORATIONEM
Cantitatea nu inseamna calitate!

cip spunea...

e articol de ziar. pt blog poate parea prea mare. ceea ce spui tu e adevarat, se poate spune si mai pe scurt. insa subiectul merita o abordare mai extinsa (desi e doar o jumatate de pagina de ziar tiparit) pentru ineditul lui. au fost multe lucruri pe care le/am aflat in timpul documentarii si care merita tratate. pe viitor. cred.