luni, 28 iulie 2008

Ales local cu piscină ilegală

Consilierul local Cornelia Negruţ, fost şef al Vămii Baia Mare, a reuşit performanţa de a construi în propria curte o piscină ilegală. Fascinanta poveste a piscinei a început în urmă cu mai bine de zece ani, însă până azi aceasta nu a fost pusă în legalitate. După mai multe sesizări venite din partea vecinilor, Primăria a somat familia Negruţ să sisteze lucrările până la eliberarea autorizaţiilor prevăzute de lege. Până acum, executivul Primăriei a evitat aplicarea unei amenzi.

Pare incredibil ca tocmai cei ce aprobă ridicarea construcţiilor într-un oraş să execute lucrări fără autorizaţie, dar este adevărat. Recent, în urma unui scandal iscat între proprietarii mai multor imobile din Baia Mare, a ieşit la iveală un fapt incredibil. Unul dintre consilierii locali băimăreni construieşte fără autorizaţie. Cornelia Negruţ, consilier local, preşedintele comisiei de sănătate şi protecţie socială din cadrul CL Baia Mare, şi-a construit în curtea casei o piscină, fără a avea autorizaţiile necesare în acest sens. Lucrarea a început în 1995, însă nu a fost terminată. Vizavi de ilegalitatea acestei piscine, Primăria a fost sesizată de un vecin, cu care familia Negruţ a intrat în conflict, în urmă cu ceva vreme. Pornind de la sesizarea respectivă, reprezentanţii Serviciului de Disciplină în Construcţii, din cadrul Direcţiei de Urbanism a Primăriei, au trecut la verificări în teren. S-a constat existenţa unei piscine neterminate, care nu are autorizaţie de construire. Mihai Miclăuş, şeful Serviciului, a declarat că Primăria a emis o somaţie de sistare a oricăror lucrări legate de piscina familiei Negruţ, urmând a se emite actele necesare intrării în legalitate. "Construcţia piscinei a început în urmă cu ani buni. Ea nu funcţionează acum, fiind neterminată. La ultimul control efectuat de noi în luna iulie, am observat faptul că la piscină s-a lucrat recent. Am verificat actele şi am constatat că nu există autorizaţiile necesare, deşi legea cere acest lucru. Am emis o somaţie de sistare a lucrărilor şi de depunere a documentaţiei tehnice pentru autorizare. În prezent, aceasta s-a depus, însă nu s-a emis un certificat de urbanism. Până la intrarea în legalitate, lucrările nu pot fi reluate. Noi am emis doar o somaţie, fără a aplica vreo amendă, o eventuală sancţiune putând fi aplicată doar de viceprimar. Acesta nu este un caz singular. Cu siguranţă, în oraş sunt mult mai multe piscine decât autorizaţii. Trebuie să verificăm", a afirmat Miclăuş.

În prezent, cuantumul amenzilor pentru executarea unor construcţii fără autorizaţie este cuprins între 10 milioane şi 1 miliard lei vehi. Viceprimarul Mircea Dolha consideră normală aplicarea unei amenzi. "Nu m-am ocupat personal de această problemă, ea fiind dată spre rezolvare celuilalt viceprimar. Dar dacă s-a încălcat legea, din punctul meu de vedere, firesc ar fi să se aplice sancţiunea amenzii", a declarat Dolha. Dacă se va aplica şi o amendă, rămâne de văzut, cert este că unul dintre consilierii locali băimăreni a încălcat legea, executând o construcţie fără autorizaţie. Contactată telefonic, Cornelia Negruţ a evitat un răspuns tranşant în ceea ce priveşte autorizaţia de construire pentru piscină. "Vecinii au sesizat Primăria că nu am autorizaţie pentru extinderea executată la casă, la construcţia din curte şi la piscină. Autorizaţie pentru casă am încă de când am construit. Din '95 – '96. Iar piscina am betonat-o tot în acea perioadă. De la Primărie ni s-a spus să... Am depus documentaţia necesară. Acum vecinii vin cu tot felul de poveşti. Însă tocmai ei au construit fără autorizaţie şi nu au respectat condiţiile de ridicare a unei construcţii. Şi pentru aceasta îi voi acţiona în judecată. Sunt nişte oameni ciudaţi. Le-am permis să aibă acces la canalizare, energia electrică, iar acum, când am ridicat un gard, au chemat jandarmii şi poliţia", a spus Negruţ. Mai trebuie precizat faptul că între familia Negruţ şi vecini există un conflict mai vechi, accentuat în timp, soldat cu o serie interminabilă de reclamaţii din partea ambelor tabere. Mai întâi, familia Negruţ a depus la Primărie o reclamaţie în care cere totodată sistarea lucrărilor executate de vecini, invocând faptul că distanţa între construcţia acestora şi limita de proprietate ar fi depăşită. S-a constatat că a existat o depăşire de câţiva centimetri. Nu mai mult de o palmă. Aticul era puţin ieşit. Apoi, a venit rândul familiei vecine, Bodnar, să reclame că ferestrele casei familiei Negruţ nu sunt corect amplasate, ele fiind la o distanţă mai mică de 1,90 m faţă de limita de proprietate. Şi reclamaţiile au continuat. Ambele familii s-au acuzat reciproc de faptul că s-a construit ilegal. Până acum, adevărul s-a dovedit a fi undeva la mijloc, ambele familii construind dincolo de limitele legale.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Cine sa aplice amenda ?
Dolha ?
Cel care a construit un sopron, la Pizzeria Joke, fara autorizatie, sau cel care a executat o extindere si a depasit limita aprobata cu 58 mp ?
Care dintre cei 2 Dolha sa aplice legea ?
Cred ca cel care a cerut 15.000 Euro de la Delia Vranau ca sa ii intermedieze achizionarea unui teren ieftin de la Primarie...

Anonim spunea...

Si o completare. Extinderea de 58 de m a fost pusa in legalitate. Dupa care i-a fost aprobata o alta extindere. Sic!

Anonim spunea...

sau poate ca va aplica legea avocatul-preot Gavril Ciceu, cel care s-a infruptat din plin de miliardele furate de soacra lui de la Muzeul Judetean...

Anonim spunea...

Apreciez comentariile. Sunt chiar pe surse.

Anonim spunea...

Imi pare bine ca am cui sa-i spun o alta problema care mi-era teama ca va fi ingropata. Protagonist: Corneliu Negrut, directorul asa-zis-ului CSS nr.2 Baia Mare si sotul d-nei consilier PNL.Zic asa-zis deoarece aici e o pepiniera de betivi, fumatori si manelisti, nicidecum sportivi. Dar asta e alta poveste.
De ceva timp, acest tovaras director a blocat (eu zic ilegal) calea de acces auto la scara a doua a blocului de locuinte recent construit (pe o proprietate cumparata de la liceul Aurel Vlaicu) langa parohia lui. Probabil ca interesele sale meschine l-a facut sa puna aceasta poarta cu vreo 50 de metri mai in fata decat ii permite proprietatea. A cui o fi de fapt? Primaria a spus ca nu e a ai ci tine de...sport(sic!). Totusi...cativa dintre locatari am facut o sesizare la CIC-ul Primariei care desigur, o fi ajuns la....Mihai Miclaus. Mai sunt cateva zile pana la terminarea perioadei de raspuns si sunt curios daca CSS-ul a avut autorizatie sa ridice aceasta poarta care pana una, alta e pe domeniul statului. Printre altele, a si amenintat ca ne va demola gardul blocului pentru a schimba canalizarea comuna bloc-CSS.
Aceasta poveste, care deocamdata e la inceput, mi se pare a naibii de asemanatoare cu cea a piscinei, personajele fiind, s-o recunoastem, cam aceleasi.
Se mai pot pune alte cateva probleme de interes pt un adevarat ziarist de investigatie: exista conflict de interese legat de d-na consilier local PNL si sotul ei director de scoala a Statului? Are voie un director de scoala de stat sa faca ce-l taie capul? Merita atata banet ce s-a investit in ultimul an in aceasta institutie unde (ar merita sa-i filmez intr-o seara) cresc vreo 10 fotbalisti care au in cap numai chefuri, alcool si tigari?

Anonim spunea...

sunt din vecini si va sustin aveti dreptate cu poarta asa este nu va lasati , succes in continuare.

Anonim spunea...

abia astept sa vad rezultatele ,ptr ca citind atent ,foarte mult seamana cu problema piscinei inseamna ca ei fac cum le taie capul profitand de functii si interese politice,dar nu merge pana la infinit,odata si odata tot o sa iasa adevarul ,trebuie sa fim uniti amandoua scari din bloc ca toti avem nevoie de parcare pentru dreptul nostru trebuie sa ne luptam si sa verificam documentele care detine ,oare are documentatie pentru imprejmuire si restul cladirii pe ai cui bani s-a pus la puct toate ce s-au facut in ultimul timp, tot din banii nostri ,avand in vedere ca consoarta lui este CONSILIER, inseamna ca face ce vrea, a facut destul cand a fost cica SEFA VAMII,acum continua inca nu s-a saturat s-au nu are cine sa o puna la punct .....ne-am gandit ca daca cumparam un apartament nou si modern o sa avem si liniste dar vad ca nu se poate ,acest director spus face ce vrea, am citit multe despre el in necenzurat si a fost aratat la axa tv si in ziarul ziua si asa mai departe....dar vad ca nu se astampara nu trebuie sa ne lasam tot blocul trebuie sa fim uniti pentru ca este dreptul nostru cum avem noi acte de proprietate asa trebuie sa aiba si asa zisul marele director si profesor care foarte rar isi face aparitia la serviciu ,oare din ai cui bani este platit? tot din bani nostri, INSPECTORATUL SCOLAR CHIAR NU VEDE, NU AUDE ,s-au toti se intrunesc in secret ca sa chefuiasca si sa asculte manele
O sa facem si acolo o vizita sa intrebam de sanatate ,ptr ca tineri de astazi nu au loc ptr avansare ,s-au chiar ptr a gasi un loc de munca pentru ca nu au relatii nu experienta cum se cere acuma ,experienta se primeste muncind.

tomoioaga adrian spunea...

n-am pomenit asa ceva !!!au oamenii astia un tupeu ca nu pot cu el de mare ce e!!!am ajuns domnule sa faca orice javra de tigan ,cit o fi el de profesor de sport,dar tot tigan ramine, sa facadeci ce vrea in tara asta a lui Papura -Voda!insa pe cit e de trista realitatea nu vem nimic de facut caci acest Negrut nu are alt leac decit garsoniera cu fata in sus de2/1.pina atunci nu avem decit sa ne plinmgem de mila unul altuia