vineri, 18 iulie 2008

din culisele demiterii directorului Bora

Demiterea managerului Spitalului Orăşenesc Vişeu de Sus a venit pe fondul unei tensiuni ce dura de mai multă vreme în instituţia pe care a condus-o. În repetate rânduri, membrii Sindicatului TESA au depus sesizări către Ministerul Sănătăţii şi ASP, acuzându-l pe directorul Flore Bora de management defectuos. De asemenea, reputaţia acestuia a fost ştirbită de o plângere penală, în care Bora este acuzat de una dintre infirmierele Spitalului că i-ar fi cerut acesteia din urmă să avorteze.

Zilele trecute, managerii spitalelor din Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus au fost demişi, în urma unor controale efectuate de Ministerul Sănătăţii Publice, la cele două unităţi spitaliceşti. În privinţa managerului Flore Bora, cel care a condus Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, măsurile luate de superiorii de la Bucureşti au venit pe fondul unor tensiuni care măcinau de mai multă vreme instituţia pe care a condus-o. Legat de numele său, au existat mai multe sesizări, depuse atât pe adresa Ministerului, cât şi pe aceea a Autorităţii de Sănătate Publică Maramureş (ASP), venite din partea unor angajaţi ai Spitalului, nemulţumiţi de modul în care fostul director înţelegea a-şi îndeplini atribuţiile pe care le avea. În materialele înaintate instituţiilor mai sus amintite, membrii sindicatului TESA al Spitalului explicau neregulile constatate de aceştia, vizavi de numele managerului Flore Bora. Ciudat este faptul că, deşi sesizările au fost urmate de controale ale reprezentanţilor ASP, nu s-au constatat deficienţe în activitatea profesională a lui Bora, în ciuda existenţei mai multor dovezi concludente în acest sens. Mai mult, Alexandru Ilieş, directorul ASP, a declarat că sesizările nu au niciun suport real, iar de "reclamagii" se va ocupa personal. Iată că nu a trecut mult timp şi el a fost contrazis tocmai de cei de la Minister, care l-au demis pe Bora.

Acte fictive

Una dintre reclamaţiile sindicaliştilor a privit modul în care Bora a luat deciziile de numire ale unor medici la secţia pediatrie. Din actele prezentate de angajaţii Spitalului reiese faptul că Bora a angajat mai multe persoane, fără ca respectivii medici să fi profesat la Spitalul Vişeu. Spre exemplu, Maria Pascu Cătălin, medic specialist pediatru, a fost încadrată în unitatea spitalicească de la Vişeu, începând cu luna septembrie, 2006, cu o jumătate de normă. Însă doar pe hârtie. Decizia a fost comunicată către Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş, care a trecut numele noului medic în baza de date, Maria Pascu Cătălin figurând ca şi medic al Spitalului condus de Bora. Membrii Sindicatului spun că angajările fictive de acest fel au fost motivate de eventualele finanţări urmărite de Bora pentru secţia pediatrie. Acelaşi manager a fost acuzat de sindicalişti că, prin propria decizie, îşi locă bani pentru plata orelor suplimentare la domiciliu. Într-un referat datând 27 decembrie, 2007, Bora a cerut aprobarea plăţii chemărilor de la domiciliu, pentru perioada 2 – 30 decembrie, nominalizând numărul de ore pe care l-a efectuat la muncă, la cererea fiecărui medic (el fiind medic pediatru). Această cerere antedatată arată faptul că ea era una fictivă. Practic, în 27 decembrie, Bora nu putea şti că peste două zile el va fi solicitat de urgenţă de doctorul Ruslan Negrescu, pentru exact două ore. Angajaţii Spitalului susţin că astfel de cereri nu au fost singulare. O altă acuză adusă de sindicalişti este aceea legată de reparaţii la blocul operator. Iniţial, s-a realizat un proiect de către SC Aris Baia Mare, valoarea lucrărilor fiind de 765 mii lei. Ulterior, Bora a început lucrările, însă în baza unui alt proiect ce era aproape identic cu primul, întocmit de Cupola Proiect SRL. De data aceasta, valoarea investiţiei a fost de 1.600 mii lei, iar lucrările au fost încredinţate direct, fără licitaţie.

"Vor să mă discrediteze"

Vizavi de sesizările angajaţilor, conducerea ASP a avut o luare de poziţie mai mult decât ciudată. Directorul Alexandru Ilieş a încercat să ne lămurească de faptul că la Vişeu nu există un conflict bazat pe date reale, ci unul inventat, care porneşte de la faptul că Ioan Chiş, liderul de sindicat, are o dispută personală cu Bora. Mai precis, managerul Spitalului i-ar fi reziliat contractul de muncă al fiului liderului de sindicat, angajat la Spital ca şi muncitor. De asemenea, directorul Ilieş s-a arătat contrariat de toate sesizările, ameninţând că va lua măsuri faţă de "acest" Chiş. Iată că zilele trecute, directorul ASP a fost contrazis de superiori, care l-au demis pe directorul Bora. Acesta din urmă ne-a declarat că toate problemele iscate la Spitalul Vişeu au la bază conflictul său cu Chiş. "Şi eu vă pot pune la dispoziţie acte. Acest Chiş a încercat să mă discrediteze. Acuzele pe care mi le aduce sunt fictive. Dacă nu-l dădeam afară pe fiul său, justificat, de altfel, nu se ajungea aici", ne-a spus Bora. La câteva zile de la discuţia avută cu fostul director, cinci dintre angajaţii Spitalului (printre care şi doi medici) şi-au dat demisia, nemulţumiţi fiind de activitatea şi atitudinea managerului instituţiei.

"Mă calcă în picioare dacă nu avortez"

Ex-directorul Bora s-a aflat în centrul unui alt scandal care a avut-o în prim plan pe una dintre infirmierele Spitalului. La începutul lunii martie, Irina Rad, infirmieră la secţia de Terapie Intensivă, a înaintat conducerii Sindicatului o adresă în care relatează un fapt incredibil. " În data de 03. 03. 2008, dl. dir. Flora Bora, m-a chemat în cabinetul său, unde mi-a adus injurii şi ameninţări, cum ar fi: panaramă, paraşută, înjurături, ameninţându-mă că mă calcă în picioare dacă nu avortez, eu fiind însărcinată în luna a treia, şi că mă dă afară din serviciu, dacă nu fac avort. M-a luat de spate, împingându-mă pe uşă afară. Aceste fapte au făcut să-mi fie rău, trebuind să merg la secţia ATI, să fac calmante, unde i-am spus doctorului Negrescu ce-am păţit. V-am adus acestea la cunoştinţă, dorind să luaţi măsuri, să nu mă trezesc concediată. Eu nu am cerut nimic nimănui pentru faptul că sunt însărcinată", se menţionează în adresa semnată în 5 martie, 2008. Imediat, Sindicatul Spitalului a înregistrat la Poliţia Vişeu de Sus o plângere pe numele directorului Flore Bora, acuzându-l de săvârşirea mai multor infracţiuni.

"Noi, Sindicatul TESA din cadrul Spitalului Orăşenesc Vişeu de Sus, formulăm plângere împotriva managerului Spitalului, medic pediatru Flore Bora, pentru tulburarea liniştii publice, încălcarea regulamentelor de ordine interioară, intimidare, şantaj, hărţuire, stresare şi ameninţare activă, amestec nejustificat în viaţa personală a domnişoarei Irina Rad, abuz în serviciu. La data de 05. 03. 2008, am fost informaţi în scris şi verbal de către membra noastră de sindicat că managerul unităţii, Flore Bora, s-a amestecat în mod total nejustificat în viaţa personală a acesteia, proliferând la adresa sa ameninţări şi injurii, într-un limbaj trivial, în incinta Spitalului, spaţiu public şi nu proprietatea privată a managerului. Acesta a ameninţat-o cu desfacerea contractului de muncă dacă nu se adresează medicilor de specialitate pentru întreruperea sarcinii (ea fiind însărcinată în luna a treia), i-a adus diverse injurii şi a bruscat-o fizic, împingând-o în afara cabinetului domniei sale, după ce chiar dânsul a invitat-o în acel spaţiu. Amestecul managerului în viaţa personală a Irinei Rad, ţinând cont şi de afirmaţiile şi pretenţiile formulate, constituie un amestec abuziv în viaţa privată a persoanei şi o încălcare gravă a drepturilor şi principiilor garantate de Constituţie", se menţionează în plângerea Sindicatului. Fostul manager a respins toate acuzaţiile aduse, declarându-se uimit de declaraţiile femeii. Cum se va soluţiona respectiva plângere, rămâne de văzut.

"Şeful corpului de control al ministrului a audiat peste 100 de angajaţi ai Spitalului. Iar cu privire la plângerea penală, au dat declaraţii cel puţin 30 de persoane." – Ioan Chiş, liderul Sindicatului TESA al Spitalului Vişeu.

Glasul Maramureşului

Un comentariu:

Anonim spunea...

Please vote the best dj ever ! Vote at "Cea mai tare ascensiune din Romania in 2010" - MOONSOUND!!
http://awards.nights.ro/