marți, 3 iunie 2008

zelul gardienilor Penitenciarului Baia Mare face victime

Săptămâna trecută, angajaţii Penitenciarului Baia Mare, au încarcerat o femeie aflată într-o stare de sănătate critică, ce necesita internarea. Viaţa acesteia a fost pusă în pericol de excesul de zel al gardienilor. Femeia a fost dusă la spital, aproape în comă, după ce glicemia acesteia atinsese cote alarmante.

Viorica Nicula şi Floare Făt au deţinut împreună mai multe societăţi comerciale. La începutul anilor 2000, afacerile acestora au prosperat. Însă asta nu a durat prea mult, cele două intrând sub incidenţa legii. În 2005, Viorica Nicula a fost arestată, fiind urmărită penal pentru mai multe infracţiuni de natură financiară. Ulterior, a fost trimisă în judecată, alături de Floare Făt (aflată în stare de libertate). Dosarul s-a aflat mai mult timp pe rolul instanţelor, iar la începutul acestui an, cele două au fost condamnate la pedeapsa închisorii. Dacă în privinţa lui Nicula lucrurile sunt clare, ea urmând a executa restul de pedeapsă de la perioada arestării sale preventive şi până la împlinirea pedepsei, situaţia lui Floare Făt este una aparte, ea aflându-se într-o stare de sănătate critică. Instanţa de judecată a condamnat-o pe Făt la 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi uz de fals, sentinţă rămasă definitivă la 11 februarie, 2008. În ziua următoare, pe numele acesteia s-a emis un mandat de executare a pedepsei, însă el nu a putut fi pus în aplicare. Şi asta din pricina faptului că Floare se afla internată în spital, urmând un tratament pentru afecţiunile de care suferă. Timp de două luni, poliţiştii au încercat să dea de ea, însă, negăsind-o la domiciliul din Baia Mare, au concluzionat că ea se sustrage executării pedepsei. În răspunsul dat Tribunalului Maramureş, în aprilie, 2008, reprezentanţii IPJ Maramureş conchid că Făt se află "într-un loc necunoscut".

În fapt, femeia se afla la tratament. Când la Spitalul din Baia Mare, când la clinicile din Cluj. În mod ciudat, fără a verifica dacă femeia are probleme de sănătate sau nu şi dacă este internată la vreun spital, poliţiştii au preferat să raporteze instanţei că Făt se află într-un loc necunoscut. Iar femeia a fost dată în urmărire. Ca un periculos infractor ce s-a dovedit a fi. În realitate, ea suferă de anumite boli grave, care, aşa cum ne-au confirmat şi specialişti din cadrul Spitalului Judeţean Baia Mare, ar face imposibilă încarcerarea sa. Pe biletul de ieşire din Spitalul Clinic de Urgenţă, secţia Psihiatrie Cronici, datat la începutul lunii mai, este trecut următorul diagnostic: tulburare depresivă recurentă cu actual episod depresiv sever, diabet zaharat tip I, retinopatie diabetică, dislipidemie mixtă, cardiopatie ischemică, ulcer duodenal, fibrom uterin. Ea urma a fi internată într-o secţie clinică de diabet. Săptămâna trecută, a avut loc un incident legat de Făt şi inoxidabilii apărători ai legii. Aflată la domiciliu, Făt a fost luată în primire de poliţişti şi dusă la Penitenciarul Baia Mare. Nu a contat faptul că starea ei de sănătate nu permitea acest lucru, că pe rolul instanţei se află un dosar ce are ca obiect amânarea executării pedepsei, că din actele medicale reieşea faptul că Făt necesita internare, poliţiştii şi-au făcut meseria la sânge. Odată ajunsă la Penitenciar, lui Făt i s-a făcut rău, glicemia acesteia atingând cote alarmante (peste 600 mg/dl), astfel că a fost transportată de urgenţă la Spital şi internată la Secţia de Diabetici.

În ziua următoare, am încercat să luăm legătura cu Făt, însă cei doi gardieni postaţi la uşa salonului s-au opus vehement. Nu numai nouă ne-a fost refuzată vizita, dar chiar şi avocatului acesteia. I s-a cerut o aprobare din partea conducerii Penitenciarului, în condiţiile în care legea prevede faptul că orice condamnat are dreptul să ia legătura cu apărătorul său în orice moment. Evident, trebuiau şi gardienii să facă puţin exces de zel, tocmai cu o infractoare periculoasă precum Făt, aflată aproape în comă. Din spusele medicului, Făt nu poate fi externată decât peste câteva zile, ea nesuportând regimul de detenţie. Se pare că până şi prezenţa noastră la spital a deranjat conducerea Penitenciarului, care a avertizat familia lui Făt să nu colaboreze cu noi. Poate că cei de la Penitenciar ar trebui să fie mai degrabă preocupaţi să respecte dreptul la sănătate al lui Făt şi nu să treacă la încarcerarea acesteia (punându-i în pericol viaţa), în condiţiile în care medicii spun altceva. Şi, de asemenea, să permită avocatului acesteia să ia legătura cu ea. În cursul acestei săptămâni se va decide dacă Făt va fi încarcerată şi în ce condiţii sau dacă se va dispune suspendarea executării pedepsei, pe motive medicale.

Niciun comentariu: