miercuri, 9 mai 2007

Procurorul avocat

După seria de articole din GAZETA, procurorul Vasile Pop se consideră norocos. A scăpat fără sancţiuni.

La Vişeu, justiţia funcţionează după aceiaşi parametri stabiliţi de grupurile de interese locale. Seria de materiale publicate în GAZETA de Maramureş, care au demascat abuzurile justiţiabililor vişeuani, îi lasă impasibili pe magistraţii zonei, care pretind că nimic nu le poate veni de hac. Se pare că dosarele de la Vişeu se mişcă greu şi după ce ajung la Baia Mare. Unul dintre acestea stă de mai bine de un an şi jumătate pe masa procurorilor maramureşeni, după cei agresorii şi-au recunoscut vina. Încă de la bun început, procurorul Vasile Pop s-a implicat activ în acest dosar, instruindu-i pe făptuitori ce să facă pentru a tărăgăna procesul.

Săptămâna trecută, prezentam o serie de cazuri privind abuzurile din justiţia de la Vişeu. Magistraţi acuzaţi de corupţie, localnici nedreptăţiţi de oamenii legii, dosare instrumentate după cumetrii, infractori protejaţi de procurori, judecători ce aplica legea după bunul plac. Cu alte cuvinte, o justiţie cu alt fel de reguli. Nu au fost singurele cazuri în care am arătat gravele încălcări de lege ale unora dintre magistraţii vişeuani. Ele se înscriu într-un şir mult mai mare de nedreptăţi. Din surse sigure am aflat că procurorul Vasile Pop a citit ziarul nostru şi… s-a amuzat. Atât a reuşit să facă şi el, după atâţia ani de „teroare” în procuratura de la Vişeu. Mai mult, el ar fi afirmat că articolele din ziar nu îl deranjează, pentru că lui nu are ce să i se întâmple. O fi adevărat, probabil, la cum merg lucrurile în ţara asta, nu ne putem aştepta să vedem făcându-se dreptate. Însă vom continua să scriem despre Vişeu şi vom face publice acele cazuri în care justiţia rămâne la discreţia unor călcători de lege. Suntem în UE. Cineva trebuie să facă şi la Vişeu dreptate. Pentru acest episod am ales cazul lui Alexa Pop Coman, din Moisei. Un localnic ce a fost bătut straşnic de câţiva tineri din Vişeu, toţi cu antecedente penale. După aproape doi ani de la incident, dosarul se află încă pe biroul de lucru al procurorilor. În toată această poveste, Vasile Pop, zis Leşcă, joacă un rol important, el fiind cel care i-ar fi protejat pe făptuitori şi i-a sfătuit cum să acţioneze pentru a tărăgăna procesul penal.

Tentativă de omor

În 2005, Alexa Pop a avut anumite divergenţe cu Vasile Coman, proprietarul unui local din Moisei. Într-o seară de august, pe când se afla la barul acestuia, şi discuţiile au degenerat (Alexa Pop aflându-se în stare de ebrietate) patronul barului a chemat patru vlăjgani din Vişeu. Aceştia s-au deplasat cu două maşini până la Moisei. Ajunşi la barul cu pricina, l-au bătut măr pe Alexa Pop, care a fost internat în spital. Acesta s-a ales cu un traumatism cranio – cerebral cu hemipareză ce a necesitat o intervenţie chirurgicală, la Spitalul Judeţean şi de Urgenţă Baia Mare (după ce, în prealabil, victima fusese consultată şi la Spitalul Borşa, unde i se pusese un diagnostic greşit). După prima operaţie, a apărut o infecţie, care a atras după sine a doua intervenţie a medicilor. La finalul unei luni de spitalizare, Pop a fost externat, necesitând în total între 80 – 90 de zile îngrijiri medicale. În urma agresiunii, capacitatea sa de muncă i-a fost afectată în proporţie de 15%, iar câteva degete îi sunt parţial paralizate. Pe numele agresorilor, el a depus plângere penală, pentru tentativă la infracţiunea de omor. De atunci, a trecut un an şi jumătate, dar dosarul nu a fost finalizat, el aflându-se încă în faza de urmărire penală.

Totul pleacă de la procurorul care face şi desface la Vişeu. Acesta a încercat să-i sugereze lui Alexa Pop să depună plângerea penală cât de repede, altfel, el aflându-se în pericol de a pierde dreptul de a-i acţiona în judecată pe făptuitori. Spera, probabil, ca dosarul să ajungă la Parchetul Vişeu, unde Leşcă l-ar fi rezolvat în stilul deja consacrat. Însă, victima s-a adresat Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş. Nici aici rezultatele nu au fost mai bune. Procurorul Horia Popescu reuşind performanţa de a „lucra” pe acest dosar aproape un an şi jumătate. În sprijinul victimei, au fost audiaţi şase martori, care au confirmat acelaşi lucru – Alexa Pop a fost agresat de cei patru vişeuani. În schimb, făptuitorii au adus doi martori, care s-au contrazis în declaraţii. Mai mult, cei implicaţi în acest dosar au trecut şi proba detectorului de minciuni. Din rezultatele expertizate la Bucureşti, a reieşit că singurul care a spus adevărul a fost Alexa Pop. Iar cei patru agresori au ieşit cu declaraţii mincinoase. În mod ciudat, această probă nu a fost luată în calcul de procuror, deşi pentru rezultatele respective, lucrările din dosar au fost amânate timp de mai multe luni. Nu numai făptuitorii au dat dovadă de nesinceritate, dar chiar şi martorii acuzării au ascuns adevărul, contrazicându-se. Unii au spus că Alexa Pop a fost lovit în cap cu cinci sticle, iar alţii că s-a folosit o bâtă de baseball. În ciuda tuturor acestor dovezi, dosarul zace fără nici un rezultat la Parchet. În disperare de cauză, agresorii, după ce au recunoscut faptele comise, au încercat să acrediteze ideea unui al cincilea participant la comiterea infracţiunii. Însă, acesta e plecat în… Franţa. O umbră de mister bine aruncată asupra dosarului, pentru a mai trece timpul până la soluţionarea sa.

Leşcă şi poliţiştii

„Încă de la început, Leşcă i-a susţinut. Din informaţiile pe care le am, el le-a spus să îmi facă dosar penal. Ei au fost învăţaţi de procurorul Pop cum să procedeze. În momentul în care am ieşit din spital, m-am trezit că am dosar penal. Cum că am spart eu localul. Am ajuns la secţia de Poliţie, la noi, în Moisei. Vrând să depun plângerea penală, am fost luat tare de poliţişti. M-au întrebat ce am căutat în bar. În prima fază, am vrut să dau declaraţii, dar au refuzat să stea de vorbă cu mine. Văzând cum stau lucrurile, m-am adresat Parchetului Vişeu. Procurorul Vasile Pop mi-a spus că am termen 60 de zile pentru a depune denunţul, altfel, nu mai am ce face cu el. Încerca să mă intimideze. Am mers direct la Baia Mare. Aici… altă poveste. Se tot amână. Unul dintre agresori a recunoscut că m-a lovit, însă a afirmat că nu a dat singur, ci alături de încă cineva. Însă acea persoană este acum în Franţa. Aşteaptă să îl aducă pentru audieri. Pentru a trage de timp. După prima anchetă, au venit la mine să ne împăcăm. Şi au recunoscut ceea ce s-a întâmplat. I-am înregistrat pe reportofon, în condiţii autorizate. Problema este că din noiembrie 2006, de la ultima audiere, nu mai ştiu nimic de dosar. Tot o voi scoate cumva la capăt, pentru că ei au recunoscut şi în faţa procurorului, însă încearcă să câştige timp.” – Alexa Pop Coman

Ce spune Codul Penal

Omorul - Art. 174. - Uciderea unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseşte. (cu jumătate din pedeapsa pentru infracţiunea de omor, n. red.)

Omorul calificat - Art. 175. - Omorul săvârşit în vreuna din următoarele împrejurări: […] i) în public, se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseşte. (cu jumătate din pedeapsa pentru infracţiunea de omor calificat, n. red.)

Ciprian DRAGOŞ - Gazeta de Maramureş

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ce pot sa spun de acest procuror Vasile Pop?decit ca este un corupt si eu am avut probleme;in ce sens,ca lua banii de la persoane si judeca fals.asta nu este un procuror este un IDIOT si EXCROC. Si pun pariu ca atunci cind o sa vin in Romania o sa-si cace pantalonii,la fel si presedintele Hojda.Ei asa gindesc ca nu este ac si de cojocul lor?