miercuri, 2 mai 2007

magistraţii şi afacerile

Localnicii din Moisei acuză magistraţii vişeuani de corupţie

Judecătorii din Vişeu, precum şi procurorul Vasile Pop, sunt acuzaţi de localnici de soluţionarea subiectivă a unor dosare penale. Mai mulţi cetăţeni din Moisei afirmă că în justiţia de la Vişeu predomină corupţia şi spun că aceasta se face pe… bani. Fenomenul nu este unul singular. Foarte mulţi din cei care au ajuns pe mâna magistraţilor vişeuani se plâng de acelaşi lucru – cauze judecate nedrept. În toate cazurile, victimele afirmă că cei vinovaţi se laudă peste tot cu relaţiile pe care le au cu unul sau cu altul dintre magistraţi.

De ani buni, la Vişeu, justiţia a încăput pe mâna câtorva magistraţi care nu se sinchisesc să facă dreptate, ci, mai degrabă, acţionează sub impulsul stimulentelor financiare. Dosarele ajunse pe mâna justiţiabililor din Vişeu se soluţionează nu în spiritul legii, ci al relaţiilor de tot soiul pe care aceştia le au cu aceia care ajung la judecată. În urma mai multor solicitări primite pe adresa redacţiei, ne-am deplasat la Moisei, pentru a sta de vorbă cu câţiva localnici. Aceştia îi acuză pe magistraţii vişeuani, în special pe procurorul Vasile Pop, zis Leşcă, despre care afirmă că sunt corupţi şi că singurul argument în sprijinul soluţiilor pe care aceştia le iau sunt cele de ordin material. Localnicii ne-au spus că pentru a „rezolva” un dosar, este suficient să se apeleze la magistratul în cauză, iar acesta, stimulat cu suficientă convingere, nu va avea nicio constrângere în a da o soluţie sau alta. Aşa am aflat că la Vişeu se merge cu euro, viţei şi miei. Fiecare cu ce are. Vă vom prezenta câteva cazuri din care reies abuzurile comise în justiţia de la Vişeu şi părerile câtorva localnici referitoare la verticalitatea magistraţilor din zonă.

„Procuror afacerist”

Ioan Hojda, din localitatea Moisei, s-a încăierat cu un localnic. Ulterior, disputa dintre cei doi a fost rezolvată pe cale amiabilă, în faţa organelor de poliţie. Ioan Hojda a fost de acord să-i plătească celuilalt suma de 8 milioane lei vechi. Şi s-au împăcat. Ulterior, Hojda a constatat că este urmărit penal, pentru infracţiunea de vătămare corporală. Procurorul Vasile Pop, din Vişeu, i-a întocmit un dosar penal şi l-a trimis în judecată. Iar Hojda a fost condamnat la pedeapsa închisorii, pe o perioadă de doi ani. Fără a avea antecedente penale. Ulterior, după doar trei săptămâni de executare a pedepsei, el a fost graţiat. Acum el nu se află în ţară, fiind plecat la muncă în Spania. Am luat legătura cu mama acestuia, Niţa Hojda, care ne-a relatat cum cei doi, la insistenţele lui Leşcă, s-au împăcat şi s-au plătit banii în faţa poliţiei, iar ulterior, procurorul l-a trimis pe Hojda în judecată. Femeia îl acuză pe Leşcă şi spune că totul s-a făcut la înţelegere cu victima, cu care ar fi împărţit şi banii. „Ne-am prezentat la Postul de Poliţie, pentru a da banii şi a semna nişte hârtii, cum că am căzut la înţelegere. De la Vişeu (Parchetul Vişeu, n. red.), mi s-a spus că dacă nu vrem să ajungem în justiţie, trebuie să se împace. Şi aşa am făcut. Numai că, după aceea, ne-am trezit că băiatul are dosar penal. Am mers şi l-am întrebat pe Pop, pentru ce a fost urmărit penal, dacă am dat banii şi s-au împăcat. A zis că pentru vătămare corporală. Aici, la Vişeu, aşa este. Se merge cu plicul cu bani. Procurorul e un afacerist. Îi spun în faţă, că bagă banii în buzunare. Eu am mai avut o problemă cu procurorul. Nora mea s-a ales cu dosar penal, pentru că a fost acuzată, de nişte vecine, că ar fi trăit cu altcineva, iar din cauza asta s-a despărţit de bărbat. A fost cercetată pentru adulter. Numai că, declaraţiile martorilor, care apăreau în dosar, şi care îi erau favorabile, au dispărut din dosarul ajuns la Baia Mare. A fost mâna procurorului. Din această cauză, procesul a fost pierdut la Baia Mare şi sentinţa a rămas definitivă”, afirmă Niţă Hojda.

Leşcă - prietenul

Ioana Coman locuieşte în Moisei, pe Valea Vălenilor. De mai mulţi ani, are un conflict cu Ioan Mitruţ Coman, căruia ie-a facilitat accesul la propria lui locuinţă, permiţându-i să treacă peste terenul ei. Cu timpul, familia lui Mitruţ a ajuns să emită pretenţii pentru terenul folosit şi a dorit să se întabuleze. Pornind de la disputa pentru teren, mai mulţi membri ai familiei lui Mitruţ au agresat-o fizic şi verbal pe Ioana Coman şi familia acesteia. Mama sa a fost bătută în mai multe rânduri de cei din familia lui Mitruţ, iar sora acesteia a fost ameninţată cu moartea. Pe numele lui Ioan Coman s-au depus mai multe plângeri penale, însă acestea nu au avut darul de a-l cuminţi, deşi este recidivist (a executat şase luni de închisoare pentru o serie de infracţiuni comise în Săcel). El se laudă prin localitate că este prieten cu Leşcă şi că nu îi este frică de nimic. O altă cunoştinţă de-a procurorului Vasile Pop este şi vechiul său client Ioan Coman, recunoscut în localitate pentru desele încălcări de lege şi pentru faptul că adeseori recurge la violenţe pentru rezolvarea unor dispute pe care le are cu alţi localnici. Una dintre victimele lui Coman este şi Ioan Hojda, din Moisei, pe care Coman l-a lovit. Hojda a depus plângere penală pe numele lui Coman, care a fost, ulterior, trimis în judecată. Însă, nu a fost nici azi condamnat. La fel cum nu a fost nici în celelalte dosare penale pe care le are (fie în faza de urmărire penală, fie în cea de judecată). În faţa tuturor, acesta se laudă cu buna sa amiciţie cu procurorul Vasile Pop. În virtutea acesteia, declară că nu se teme de nimic.

La Vişeu avem judecători corupţi, procurori corupţi. Cel mai bine merg banii, viţeii şi mieii. A văzut cineva vreun dosar în care s-a făcut dreptate la Vişeu? – Vasile Tomoiagă, Moisei

Problema este că nimeni nu-i controlează. La Vişeu trebuie să se facă o anchetă serioasă. – Niţă Hojda, Moisei

Când am fost la procuror, doi oşeni i-au băgat mâna în buzunar. Ei nu şi-au dat seama că i-am văzut. – Ion Tomoiagă, Moisei

Ciprian Dragoş - Gazeta de Maramureş

Niciun comentariu: