miercuri, 6 august 2008

Directorii Ţânţaş şi Mohan încalcă hotărârile judecătoreşti

Acţionaţi în judecată de un angajat pe care l-au demis în afara cadrului legal, directorii Virgil Ţânţaş (DADR) şi Emil Mohan (OSPA) refuză respectarea hotărârilor instanţei. Aceasta i-a obligat să o repună în funcţie pe fosta directoare a OSPA, Viorica Iancu, însă celor doi nici că le pasă de punerea în executare a sentinţelor judecătoreşti, rămase definitive şi irevocabile.

În urmă cu doi ani, Virgil Ţânţaş, directorul Direcţiei Agricole pentru Dezvoltare Rurală (DADR), a demis-o pe Viorica Iancu, cea care a condus ani buni Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA). A fost o decizie impusă pe linie politică lui Ţânţaş, iar acesta s-a conformat. În plus, i-a pregătit conservatorului Emil Mohan un post bun în administraţia locală. Fără a ţine cont de cadrul legal existent, Ţânţaş a organizat în aşa fel concursul pentru ocuparea funcţiei de director, încât Mohan să iasă câştigător fără probleme. Odată instalat, Mohan a început un război surd îndreptat împotriva fostului director. După şicanările de tatonare, a trecut la fapte şi a demis-o pe Iancu din funcţia de şef laborator, ea fiind doar un simplu angajat. Pentru ca, în final, Mohan să treacă la desfacerea contractului de muncă a fostului director OSPA. Toate acestea s-au lăsat cu mai multe procese (peste 15) aflate pe rolul instanţelor de judecată. Câteva dintre acestea s-au finalizat şi, deşi instanţa a dat câştig de cauză Vioricăi Iancu, Mohan şi Ţânţaş refuză respectarea hotărârilor judecătoreşti. Spre exemplu, în procesul intentat DADR, în care este atacată demiterea lui Iancu, Tribunalul Maramureş a hotărât anularea deciziei de demitere din funcţia de director, reintegrarea pe funcţia avută şi plata drepturilor salariale aferente. Rămasă definitivă şi executorie, în octombrie, 2007, sentinţa nu a fost pusă nici azi în aplicare de directorul Ţânţaş. Prin urmare, el s-a ales cu mai multe plângeri penale, pentru abuz în serviciu şi neexecutarea unor hotărâri judecătoreşti, în prezent, fiind cercetat de organele de urmărire penală. La fel de nepăsător faţă de soluţiile instanţelor s-a arătat a fi şi directorul Mohan. Conducerea OSPA a fost acţionată în judecată, după demiterea lui Iancu din funcţia de şef laborator. În timpul procesului, Mohan şi-a dat cu stângul în dreptul, emiţând o dispoziţie din care reiese că Viorica Iancu e şef laborator, iar după câteva zile, a semnat o alta, prin care Iancu nu mai e şef laborator. Evident, OSPA nu putea câştiga procesul, iar Tribunalul Maramureş a hotărât anularea dispoziţiei de demitere şi reîncadrarea lui Iancu pe funcţia deţinută anterior. Emisă pe data de 26 februarie, 2008, rămasă definitivă şi executorie, sentinţa nu a fost respectată de Mohan, care, culmea, după doar câteva zile, pe 10 martie, i-a desfăcut lui Iancu contractul de muncă. A urmat recursul, iar zilele trecute, Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat printr-o sentinţă rămasă definitivă şi irevocabilă, dispunând reintegrarea lui Iancu şi plata drepturilor salariale aferente.

Treptat, cei doi directori pierd procesele intentate de cea pe care au demis-o, fiind puşi în situaţia de a o repune în funcţie. Inexplicabil, refuză acest lucru, nerespectând hotărârile instanţelor. Probabil, speră într-o sentinţă favorabilă în dosarul penal pe care i l-au fabricat fostului director. În timp ce procesele civile erau pe rol, Mohan s-a ocupat de depunerea unor sesizări penale la DNA, acuzând-o pe Iancu de faptul că, în timp ce ocupa funcţia de director, a determinat doi angajaţi să întocmească un studiu pedologic în favoarea SC Cuprom SA, care ar fi conţinut date nereale. Astfel, Iancu a fost trimisă în judecată de DNA, pentru abuz în serviciu, în prezent, procesul fiind pe rolul Judecătoriei Baia Mare. Probabil nu ar fi multe de spus despre acest dosar, decât că în cursul urmăririi penale, cei doi au declarat că au prelevat probe de sol. Ulterior s-a dovedit că nu au spus adevărul şi au fost amendaţi de procuror. Deşi dosarul penal nu are nicio relevanţă deocamdată, până la rămânerea definitivă a unei sentinţe, Ţânţaş şi Mohan refuză să o repună pe Iancu în funcţie şi să-i acorde drepturile salariale cuvenite, care se ridică la 480 milioane lei, conform unei expertize contabile finalizate săptămâna aceasta de către un expert autorizat. De asemenea, cei doi directori refuză să dea un răspuns până şi executorului judecătoresc. Acesta a solicitat conducerii celor două instituţii date privind statul de funcţii, pentru calcularea drepturilor băneşti în dreptul Vioricăi Iancu. Ţânţaş şi Mohan au refuzat, alegându-se cu încă un proces, de data aceasta intentat de executor, care solicită daune pentru fiecare zi de întârziere, până la emiterea documentelor solicitate. Partea incredibilă a acestui caz este faptul că doi directori ai unor instituţii publice refuză să respecte hotărârile judecătoreşti pronunţate de instanţele de judecată, fără a fi pedepsiţi în vreun fel. Iată să se poate şi chiar cu succes.

Niciun comentariu: