
miercuri, 30 iulie 2008
Stafia lui Achim e vie. Bântuie Prefectura.
luni, 28 iulie 2008
Ales local cu piscină ilegală
Consilierul local Cornelia Negruţ, fost şef al Vămii Baia Mare, a reuşit performanţa de a construi în propria curte o piscină ilegală. Fascinanta poveste a piscinei a început în urmă cu mai bine de zece ani, însă până azi aceasta nu a fost pusă în legalitate. După mai multe sesizări venite din partea vecinilor, Primăria a somat familia Negruţ să sisteze lucrările până la eliberarea autorizaţiilor prevăzute de lege. Până acum, executivul Primăriei a evitat aplicarea unei amenzi.
Pare incredibil ca tocmai cei ce aprobă ridicarea construcţiilor într-un oraş să execute lucrări fără autorizaţie, dar este adevărat. Recent, în urma unui scandal iscat între proprietarii mai multor imobile din Baia Mare, a ieşit la iveală un fapt incredibil. Unul dintre consilierii locali băimăreni construieşte fără autorizaţie. Cornelia Negruţ, consilier local, preşedintele comisiei de sănătate şi protecţie socială din cadrul CL Baia Mare, şi-a construit în curtea casei o piscină, fără a avea autorizaţiile necesare în acest sens. Lucrarea a început în 1995, însă nu a fost terminată. Vizavi de ilegalitatea acestei piscine, Primăria a fost sesizată de un vecin, cu care familia Negruţ a intrat în conflict, în urmă cu ceva vreme. Pornind de la sesizarea respectivă, reprezentanţii Serviciului de Disciplină în Construcţii, din cadrul Direcţiei de Urbanism a Primăriei, au trecut la verificări în teren. S-a constat existenţa unei piscine neterminate, care nu are autorizaţie de construire. Mihai Miclăuş, şeful Serviciului, a declarat că Primăria a emis o somaţie de sistare a oricăror lucrări legate de piscina familiei Negruţ, urmând a se emite actele necesare intrării în legalitate. "Construcţia piscinei a început în urmă cu ani buni. Ea nu funcţionează acum, fiind neterminată. La ultimul control efectuat de noi în luna iulie, am observat faptul că la piscină s-a lucrat recent. Am verificat actele şi am constatat că nu există autorizaţiile necesare, deşi legea cere acest lucru. Am emis o somaţie de sistare a lucrărilor şi de depunere a documentaţiei tehnice pentru autorizare. În prezent, aceasta s-a depus, însă nu s-a emis un certificat de urbanism. Până la intrarea în legalitate, lucrările nu pot fi reluate. Noi am emis doar o somaţie, fără a aplica vreo amendă, o eventuală sancţiune putând fi aplicată doar de viceprimar. Acesta nu este un caz singular. Cu siguranţă, în oraş sunt mult mai multe piscine decât autorizaţii. Trebuie să verificăm", a afirmat Miclăuş.
În prezent, cuantumul amenzilor pentru executarea unor construcţii fără autorizaţie este cuprins între 10 milioane şi 1 miliard lei vehi. Viceprimarul Mircea Dolha consideră normală aplicarea unei amenzi. "Nu m-am ocupat personal de această problemă, ea fiind dată spre rezolvare celuilalt viceprimar. Dar dacă s-a încălcat legea, din punctul meu de vedere, firesc ar fi să se aplice sancţiunea amenzii", a declarat Dolha. Dacă se va aplica şi o amendă, rămâne de văzut, cert este că unul dintre consilierii locali băimăreni a încălcat legea, executând o construcţie fără autorizaţie. Contactată telefonic, Cornelia Negruţ a evitat un răspuns tranşant în ceea ce priveşte autorizaţia de construire pentru piscină. "Vecinii au sesizat Primăria că nu am autorizaţie pentru extinderea executată la casă, la construcţia din curte şi la piscină. Autorizaţie pentru casă am încă de când am construit. Din '95 – '96. Iar piscina am betonat-o tot în acea perioadă. De la Primărie ni s-a spus să... Am depus documentaţia necesară. Acum vecinii vin cu tot felul de poveşti. Însă tocmai ei au construit fără autorizaţie şi nu au respectat condiţiile de ridicare a unei construcţii. Şi pentru aceasta îi voi acţiona în judecată. Sunt nişte oameni ciudaţi. Le-am permis să aibă acces la canalizare, energia electrică, iar acum, când am ridicat un gard, au chemat jandarmii şi poliţia", a spus Negruţ. Mai trebuie precizat faptul că între familia Negruţ şi vecini există un conflict mai vechi, accentuat în timp, soldat cu o serie interminabilă de reclamaţii din partea ambelor tabere. Mai întâi, familia Negruţ a depus la Primărie o reclamaţie în care cere totodată sistarea lucrărilor executate de vecini, invocând faptul că distanţa între construcţia acestora şi limita de proprietate ar fi depăşită. S-a constatat că a existat o depăşire de câţiva centimetri. Nu mai mult de o palmă. Aticul era puţin ieşit. Apoi, a venit rândul familiei vecine, Bodnar, să reclame că ferestrele casei familiei Negruţ nu sunt corect amplasate, ele fiind la o distanţă mai mică de 1,90 m faţă de limita de proprietate. Şi reclamaţiile au continuat. Ambele familii s-au acuzat reciproc de faptul că s-a construit ilegal. Până acum, adevărul s-a dovedit a fi undeva la mijloc, ambele familii construind dincolo de limitele legale.
poza săptămânii (XXVI)
duminică, 27 iulie 2008
inundaţii în Maramureşul istoric
vineri, 25 iulie 2008
cu drujba prin... buget
joi, 24 iulie 2008
primarul Cristian Anghel, achitat motivat

miercuri, 23 iulie 2008
laptopuri în Penitenciar

marți, 22 iulie 2008
Demolition Man, part I

sâmbătă, 19 iulie 2008
UE vrea să rupă gura... bloggerilor

vineri, 18 iulie 2008
din culisele demiterii directorului Bora
Demiterea managerului Spitalului Orăşenesc Vişeu de Sus a venit pe fondul unei tensiuni ce dura de mai multă vreme în instituţia pe care a condus-o. În repetate rânduri, membrii Sindicatului TESA au depus sesizări către Ministerul Sănătăţii şi ASP, acuzându-l pe directorul Flore Bora de management defectuos. De asemenea, reputaţia acestuia a fost ştirbită de o plângere penală, în care Bora este acuzat de una dintre infirmierele Spitalului că i-ar fi cerut acesteia din urmă să avorteze.
Zilele trecute, managerii spitalelor din Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus au fost demişi, în urma unor controale efectuate de Ministerul Sănătăţii Publice, la cele două unităţi spitaliceşti. În privinţa managerului Flore Bora, cel care a condus Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, măsurile luate de superiorii de la Bucureşti au venit pe fondul unor tensiuni care măcinau de mai multă vreme instituţia pe care a condus-o. Legat de numele său, au existat mai multe sesizări, depuse atât pe adresa Ministerului, cât şi pe aceea a Autorităţii de Sănătate Publică Maramureş (ASP), venite din partea unor angajaţi ai Spitalului, nemulţumiţi de modul în care fostul director înţelegea a-şi îndeplini atribuţiile pe care le avea. În materialele înaintate instituţiilor mai sus amintite, membrii sindicatului TESA al Spitalului explicau neregulile constatate de aceştia, vizavi de numele managerului Flore Bora. Ciudat este faptul că, deşi sesizările au fost urmate de controale ale reprezentanţilor ASP, nu s-au constatat deficienţe în activitatea profesională a lui Bora, în ciuda existenţei mai multor dovezi concludente în acest sens. Mai mult, Alexandru Ilieş, directorul ASP, a declarat că sesizările nu au niciun suport real, iar de "reclamagii" se va ocupa personal. Iată că nu a trecut mult timp şi el a fost contrazis tocmai de cei de la Minister, care l-au demis pe Bora.
Acte fictive
Una dintre reclamaţiile sindicaliştilor a privit modul în care Bora a luat deciziile de numire ale unor medici la secţia pediatrie. Din actele prezentate de angajaţii Spitalului reiese faptul că Bora a angajat mai multe persoane, fără ca respectivii medici să fi profesat la Spitalul Vişeu. Spre exemplu, Maria Pascu Cătălin, medic specialist pediatru, a fost încadrată în unitatea spitalicească de la Vişeu, începând cu luna septembrie, 2006, cu o jumătate de normă. Însă doar pe hârtie. Decizia a fost comunicată către Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş, care a trecut numele noului medic în baza de date, Maria Pascu Cătălin figurând ca şi medic al Spitalului condus de Bora. Membrii Sindicatului spun că angajările fictive de acest fel au fost motivate de eventualele finanţări urmărite de Bora pentru secţia pediatrie. Acelaşi manager a fost acuzat de sindicalişti că, prin propria decizie, îşi locă bani pentru plata orelor suplimentare la domiciliu. Într-un referat datând 27 decembrie, 2007, Bora a cerut aprobarea plăţii chemărilor de la domiciliu, pentru perioada 2 – 30 decembrie, nominalizând numărul de ore pe care l-a efectuat la muncă, la cererea fiecărui medic (el fiind medic pediatru). Această cerere antedatată arată faptul că ea era una fictivă. Practic, în 27 decembrie, Bora nu putea şti că peste două zile el va fi solicitat de urgenţă de doctorul Ruslan Negrescu, pentru exact două ore. Angajaţii Spitalului susţin că astfel de cereri nu au fost singulare. O altă acuză adusă de sindicalişti este aceea legată de reparaţii la blocul operator. Iniţial, s-a realizat un proiect de către SC Aris Baia Mare, valoarea lucrărilor fiind de 765 mii lei. Ulterior, Bora a început lucrările, însă în baza unui alt proiect ce era aproape identic cu primul, întocmit de Cupola Proiect SRL. De data aceasta, valoarea investiţiei a fost de 1.600 mii lei, iar lucrările au fost încredinţate direct, fără licitaţie.
"Vor să mă discrediteze"
Vizavi de sesizările angajaţilor, conducerea ASP a avut o luare de poziţie mai mult decât ciudată. Directorul Alexandru Ilieş a încercat să ne lămurească de faptul că la Vişeu nu există un conflict bazat pe date reale, ci unul inventat, care porneşte de la faptul că Ioan Chiş, liderul de sindicat, are o dispută personală cu Bora. Mai precis, managerul Spitalului i-ar fi reziliat contractul de muncă al fiului liderului de sindicat, angajat la Spital ca şi muncitor. De asemenea, directorul Ilieş s-a arătat contrariat de toate sesizările, ameninţând că va lua măsuri faţă de "acest" Chiş. Iată că zilele trecute, directorul ASP a fost contrazis de superiori, care l-au demis pe directorul Bora. Acesta din urmă ne-a declarat că toate problemele iscate la Spitalul Vişeu au la bază conflictul său cu Chiş. "Şi eu vă pot pune la dispoziţie acte. Acest Chiş a încercat să mă discrediteze. Acuzele pe care mi le aduce sunt fictive. Dacă nu-l dădeam afară pe fiul său, justificat, de altfel, nu se ajungea aici", ne-a spus Bora. La câteva zile de la discuţia avută cu fostul director, cinci dintre angajaţii Spitalului (printre care şi doi medici) şi-au dat demisia, nemulţumiţi fiind de activitatea şi atitudinea managerului instituţiei.
"Mă calcă în picioare dacă nu avortez"
Ex-directorul Bora s-a aflat în centrul unui alt scandal care a avut-o în prim plan pe una dintre infirmierele Spitalului. La începutul lunii martie, Irina Rad, infirmieră la secţia de Terapie Intensivă, a înaintat conducerii Sindicatului o adresă în care relatează un fapt incredibil. " În data de 03. 03. 2008, dl. dir. Flora Bora, m-a chemat în cabinetul său, unde mi-a adus injurii şi ameninţări, cum ar fi: panaramă, paraşută, înjurături, ameninţându-mă că mă calcă în picioare dacă nu avortez, eu fiind însărcinată în luna a treia, şi că mă dă afară din serviciu, dacă nu fac avort. M-a luat de spate, împingându-mă pe uşă afară. Aceste fapte au făcut să-mi fie rău, trebuind să merg la secţia ATI, să fac calmante, unde i-am spus doctorului Negrescu ce-am păţit. V-am adus acestea la cunoştinţă, dorind să luaţi măsuri, să nu mă trezesc concediată. Eu nu am cerut nimic nimănui pentru faptul că sunt însărcinată", se menţionează în adresa semnată în 5 martie, 2008. Imediat, Sindicatul Spitalului a înregistrat la Poliţia Vişeu de Sus o plângere pe numele directorului Flore Bora, acuzându-l de săvârşirea mai multor infracţiuni.
"Noi, Sindicatul TESA din cadrul Spitalului Orăşenesc Vişeu de Sus, formulăm plângere împotriva managerului Spitalului, medic pediatru Flore Bora, pentru tulburarea liniştii publice, încălcarea regulamentelor de ordine interioară, intimidare, şantaj, hărţuire, stresare şi ameninţare activă, amestec nejustificat în viaţa personală a domnişoarei Irina Rad, abuz în serviciu. La data de 05. 03. 2008, am fost informaţi în scris şi verbal de către membra noastră de sindicat că managerul unităţii, Flore Bora, s-a amestecat în mod total nejustificat în viaţa personală a acesteia, proliferând la adresa sa ameninţări şi injurii, într-un limbaj trivial, în incinta Spitalului, spaţiu public şi nu proprietatea privată a managerului. Acesta a ameninţat-o cu desfacerea contractului de muncă dacă nu se adresează medicilor de specialitate pentru întreruperea sarcinii (ea fiind însărcinată în luna a treia), i-a adus diverse injurii şi a bruscat-o fizic, împingând-o în afara cabinetului domniei sale, după ce chiar dânsul a invitat-o în acel spaţiu. Amestecul managerului în viaţa personală a Irinei Rad, ţinând cont şi de afirmaţiile şi pretenţiile formulate, constituie un amestec abuziv în viaţa privată a persoanei şi o încălcare gravă a drepturilor şi principiilor garantate de Constituţie", se menţionează în plângerea Sindicatului. Fostul manager a respins toate acuzaţiile aduse, declarându-se uimit de declaraţiile femeii. Cum se va soluţiona respectiva plângere, rămâne de văzut.
"Şeful corpului de control al ministrului a audiat peste 100 de angajaţi ai Spitalului. Iar cu privire la plângerea penală, au dat declaraţii cel puţin 30 de persoane." – Ioan Chiş, liderul Sindicatului TESA al Spitalului Vişeu.
poza săptămânii (XXV)
joi, 17 iulie 2008
Citynews, gata de start şi în Maramureş

miercuri, 16 iulie 2008
primarul Cristian Anghel, achitat

marți, 15 iulie 2008
instanţa a decis - domiciliul poate fi stabilit şi cu o declaraţie pe propria răspundere
luni, 14 iulie 2008
prefiguratele schimbări în CL Baia Mare
sâmbătă, 12 iulie 2008
schimbare de cadre în magistratura maramureşeană
joi, 10 iulie 2008
şedinţa de CL în imagini
