Mugur Vasiliu
S-a născut la Bacău, în 1965. În 1991 a absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti, fiind doctorand în ştiinţe filologice. E cercetător ştiinţific în antropologie culturală (etnologie) şi a lucrat 8 ani la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. Timp de 2 ani a susţinut cursuri la Universitatea Bucureşti, apoi a realizat emisiuni de radio-tv (Radio Tineret, B1 TV - 100 Minute pe Calea Victoriei şi ultima emisiune la Naţional TV - Talk Şoc cu Mugur Vasiliu, peste 30 de ediţii). A editat Revista Scara, a înfiinţat editura Scara, care a editat lucrări de mare anvergură, cum ar fi Proverbele Românilor în 10 volume din perioada 1895 - 1903. Este membru fondator al Ligii Studenţilor (decembrie '89), transformată mai târziu în Liga Studenţilor din România. În 1992 a înfiinţat Mişcarea pentru România, un partid al foştilor studenţi. În perioada 1998 -1999 a participat la guvernare, înfiinţând Departamentul pentru românii de peste hotare, în timpul lui Victor Ciorbea, care funcţionează şi azi. De patru luni pregăteşte un nou partid - Mişcarea Conservatoare.
Este doctorand în ştiinţe filologice şi conduce Editura Scara, din Bucureşti. În perioada tulbure a anilor '90 a participat la mişcările studenţeşti care îl incomodau pe Ion Iliescu. În vremea studenţiei îl vizita adesea pe Petre Ţuţea, cu care se plimba prin Cişmigiu. Acum pregăteşte formarea unui partid politic - Mişcarea Conservatoare.
Reporter:
De ce conservator şi nu... monarhist?
Mugur Vasiliu:
Conservator e cel mai deschis şi cuprinzător termen. În sensul de recuperator şi valorificator al pornirilor şi gesturilor româneşti. Interesul politic în România nu are legătură cu românii. E un fapt deosebit de grav. Socrate spunea că în politică trebuie să observi care e felul poporului tău şi să faci ca prin legi să-i opreşti viciile şi să-i încurajezi virtuţile.
Rep.:
De ce partidele din România tind acum spre partidele populare?
M.V.:
Pentru că de acolo vin acum foarte mulţi bani. Popular înseamnă creştin-democrat. Acoperă un concept european să zicem. Dar la noi nu are a face. Ori eşti creştin, adică ortodox, ori eşti democrat. Dacă suntem creştini şi ne spunem şi democraţi, nu putem zice, ca în democraţie -
Uniunea Europeană sau Sovietică?
Rep.:
Ce s-a întâmplat în ultimii 15 ani în politica noastră?
M.V.:
S-au luat modele. Mai nou ele vin de la UE. Diferenţa dintre Uniunea Sovietică şi Uniunea Europeană e numărul de stele. Şi culoarea steagului: roşu - albastru. Altceva nu există. Existau comisari sovietici, acum sunt comisari europeni. Sovieticii urmăreau construirea de cooperative, să creştem porumb... şi restul, europenii vin cu cipul în capul porcilor, să-i electrocutăm. Ţuţea spunea că economia unui stat egal economia unei gospodării. Trebuie să faci împrumut nu de consum, ci de investiţie.
Rep.:
Ce ne lipseşte să intrăm în Uniunea Europeană?
M.V.:
Ghinionul. Asta e cea mai mare teamă. De aceea se grăbeşte aderarea noastră, ca nu cumva să se întâmple nişte declicuri. România nu e o ţară de scos la produs, ori ea tocmai scoasă la produs este. Simt pentru România ceea ce aş simţi pentru o femeie pe care o iubesc, scoasă la produs.
Rep.:
Care va fi rolul nostru în Europa unită?
M.V.:
Nu cred în Europa unită. UE e un ONG. Nu cred că Parlamentul European e reprezentativ şi nu cred că poate schimba ceva. Felul de a fi al unui francez nu se va putea amesteca niciodată cu felul de a fi al unui român. Ideea e să faci parte dintr-o Europă a naţiunilor. Între nişte state cu o identitate foarte bine stabilită. UE este cel mai bolşevic act care există după Uniunea Sovietică. E ca şi cum eu nu pot să am femeia mea şi tu femeia ta. Trebuie să avem amândoi aceeaşi femeie. Ideologic, diferenţa dintre UE şi Uniunea Sovietică nu e nici una. Amândouă au la bază comunizarea. Comunismul vine de la comunizare. Acum se cheamă europenizare.
Iliescu a comis paricid
Rep.:
Îi judecaţi pe comunişti?
M.V.:
În anul 2000 a avut loc procesul comunismului, la Vilnius, unde România a fost reprezentată de profesorul Borolenţ, fostul director al Muzeului de Istorie din Bucureşti. S-a dat o sentinţă - comunismul e vinovat de crimă împotriva umanităţii. A aflat cineva aici, în târg? Nu. Editura Scara recuperează documentele şi vrem să facem procesul comunismului aici, la noi.
Rep.:
Ce trebuie să ştie lumea despre Iliescu şi nu ştie?
M.V.:
Paul Niculescu Mizil mi-a spus în emisiune (şi asta nu s-a difuzat niciodată) că în tinereţea sa, Iliescu, atunci când tatăl său era închis, a fost crescut în casa Ceauşeştilor. Elena şi Nicolae Ceauşescu mergeau cu Ion Iliescu la puşcăria tatălui. Ion Iliescu nu şi-a ucis doar conducătorii. El e vinovat de paricid. E un criminal de drept comun. Cu el trebuie să scoţi codul penal, cum spunea Ţuţea, nu să discuţi politică.
Rep.:
Nu sunteţi prea dur, cu aceste vorbe? Oamenii mai judecă...
M.V.:
Oamenii nu prea judecă. Au o îndoială că Petre Roman, să zicem, e cine e şi a făcut atâta rău. Zic, hai, dom'le, că nu e chiar aşa. Păi, au venit minerii. Era numai sânge pe jos. Petre Roman s-a uitat şi a zis, hai, nene, că aici e vopsea. Dar era sânge de la mine din cap şi de la alţii. Esenţialmente e un om rău, cu o ură mocnită faţă de români. Dar şi-o poate ţine în frâu. "Bunicul lui", marele maestru de ceremonii, Silviu Brucan nu şi-o poate şi spune - "stupid people". Adică un popor de imbecili. Apopo, există o fundaţie la Bucureşti, Stupid People, care tocmai asta face, spune că românii sunt tâmpiţi. Dacă eu îmi fac o fundaţie şi spun că românii sunt buricul universului, mă arestează, că sunt antisemit.
Rep.:
Ce a fost în decembrie '89?
M.V.:
A fost o lovitură de stat dată de un grup dizident lacom de putere. Ce terorişti?, să fim serioşi! Trebuia să curgă sânge, că altfel nu era revoluţie, iar dacă nu era revoluţie, ce se întâmpla? Nu mai aveam martiri. Revoluţia e o stare de alienare a omului în univers şi e total anticreştină. Revoluţia e o aberaţie. Schimbările nu se fac prin revoluţii, ci prin normalitate. Revenirea la simplitate. Nu cred că perioada actuală e mai sus sau mai prejos decât altele. Nu cred în evoluţia omului. Evoluţionismul e una dintre cele mai mari stupidităţi ale marxismului şi structuralismului. Omul e la fel ca la început.
Întrebări şi argumente
1. Tolstoi sau Balzac?
Lev Tolstoi, fără discuţie. Pentru profunzime.
3. Revoluţie şi reformă sau Toamna diplomatică?
Cred că maneaua diplomatică.
4. Napoleon sau Kennedy?
Napoleon, oricând. El a adus Franţei titlul pe care nu l-a avut niciodată. A făcut-o imperiu.
5. Mai bine golan, decât comunist?
Ha, mai bine mor, decât comunist...
Un comentariu:
un interviu de exceptie :)
Trimiteți un comentariu