La sfarsitul saptamanii trecute, dosarul Gazeta a revenit la Tribunalul Cluj, presedintele instantei, Sorina Siserman a hotarat mentinerea lui Liviu Man, Ioan Otel si Aurel Muresan in stare de arest. Avocatii au cerut recuzarea judecatoarei, pe motiv ca ea s-ar fi pronuntat in aceasta cauza in 24 ianuarie, cand a considerat ca inculpatii prezinta un pericol public concret si trebuie tinuti in continuare in arest. O cerere pertinenta, dar neluata in seama de magistrati. Astfel, cei trei inculpati vor sta inca in arest. Teoretic, acestia pot solicita oricand instantei judecarea lor in stare de libertate, dar, proabil aceasta nu se va intampla inaintea primului termen, din 12 martie. "Strict principial, si maine s-ar putea introduce cererea, insa trebuie sa vorbesc cu clientul meu, sa vedem daca o depunem inaintea termenului din 12 martie", a declarat Mihai Neamtu, avocatul lui Liviu Man, care nu s-a aratat prea optimist in privinta admiterii cererii.
De asemenea, avocatul Neamtu mi-a spus ca la nivel local, presiunea mass media este extrem de mare si influenteaza evident ceea ce se intampla in acest dosar. Din articolele aparute in presa a reiesit faptul ca ziaristii au avut acces la o serie de informatii la care nici macar avocatii inculpatilor nu au avut acces. Imi pun intrebarea daca nu cumva acestea au fost scurgeri de informatii controlate de procurori pentru a alimenta opinia publica cu datele care "trebuiau" sa apara in ziare. Spre exemplu, despre anumite etape ale procesului penal, avocatii aflau din presa, dupa care erau informati oficial de cei de la DIICOT. Din cauza acestei presiuni, Liviu Man a cerut stramutarea dosarului la o alta instanta. "Deocamdata, pozitia Clujului este destul de clara. Dosarul acesta este, de fapt, o procedura in valuri. Au prins o persoana si apoi s-a construit in sens invers. Acum sa asteptam decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, din 6 martie, referitor la cererea de stramutare. A fost introdusa de Liviu Man, dar daca se va aproba, efectul ii va privi pe toti cei din dosar. Principalul motiv a fost acela al presiunii mass media exagerate la nivel local asupra instantelor judecatoresti. In presa locala, apar articole aproape zilnic. Marea majoritate nu reprezinta o relatare jurnalistica, ci ele sunt de interpretare jurnalistica. Mai mult, eu am aflat din ziar despre o masura care mi s-a comunicat de catre procuror a doua zi, dupa ce a aparut in ziar. Asa a fost la sechestru. In ziar scria ca s-a aplicat masura sechestrului, iar mie mi s-a comunicat a doua zi. In aceste conditii nu putem vorbi de lipsa unei presiuni. Un alt motiv ar fi acela ca persoanele implicate in acest dosar, ca si autoritati la nivelul Clujului, vor fi audiate in instanta si vor fi urmarite de multa lume. Asta presupune un anumit nivel de presiune", a spus Neamtu.
Vorbind strict juridic, cererea de stramutare este bine fundamentata, insa cei care urmaresc acest caz sunt sceptici si spun ca are toate sansele sa fie respinsa. Vom vedea ce va decide Inalta Curte in 6 martie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu