luni, 3 noiembrie 2008

Dosarul „mitei la universitate”, în instanţă

Claudia Mara, asistentul universitar care a pretins bani pentru a asigura studenţilor promovarea examenului la disciplina drept roman, a fost trimisă în judecată. Procurorii maramureşeni au concluzionat că ea se face vinovată de săvârşirea infacţiunii de luare de mită, pedepsită cu închisoare de la 3, la 15 ani. Dosarul este departe de a fi finalizat, Mara invocând diverse excepţii procedurale, pentru tergiversarea soluţionării cazului.

Pentru procurorii maramureşeni, ultimii doi ani au adus spre soluţionare multe cazuri de corupţie. Astfel, judeţul Maramureş se situează pe locul secund, la nivel naţional, în privinţa dosarelor de corupţie mică finalizate. În 2008, cel mai răsunător caz a fost cel al unui cadru didactic din învăţământul superior. Acesta a fost surprins în flagarant, de organele de cercetare penală, în timp ce încasa diverse sume de bani, în vederea acordării unor note de trecere studenţilor. Persoana în cauză a fost ulterior arestată preventiv şi eliberată abia după câteva luni, pe parcursul urmăririi penale. În urmă cu mai bine de două luni, aceasta a fost trimisă în judecată, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, riscând o pedeapsă cuprinsă între 3 şi 15 ani închisoare. Scandalul legat de „mita de la universitate”, cum a fost el numit la acea dată, a început în luna februarie a acestui an, în perioada sesiunii de iarnă. Claudia Mara, preparator universitar al Facultatăţii de Ştiinţe Juridice, din cadrul Universităţii Vasile Goldiş, filiala Baia Mare, urma să facă parte dintr-o comisie de examinare a studenţilor, la drept roman, programat pentru data de 12 februarie. Din comisia respectivă, mai făceau parte alte două persoane, printre care şi Teodor Mara, soţul inculpatei, cel care era profesorul examinator, titularul cursului de drept roman. Fiind vorba de o formă de învăţământ la distanţă, procedura de examinare presupune şi o probă scrisă, desfăşurată on-line. În acest sens, Teodor Mara şi-a desemnat soţia, asistent universitar, să supravegheze examenul susţinut de studenţii băimăreni. Pe lângă această probă, examenul mai cuprindea întocmirea unui referat, precum şi o probă orală.

Subiecte pe bani

Acestea fiind premisele, cu trei săptămâni înaintea examenului, Claudia Mara a contactat-o telefonic pe Dorina Ciuclea, responsabila de an, cerându-i explicit să aibă o discuţie cu colegii, în vederea facilitării promovării examenului. Mai precis, studenţii care întocmiseră referat, puteau fi siguri de o notă de trecere, prin achitarea sumei de 150 lei, iar pentru cei care nu aveau referatul gata, taxa era de 200 lei. Aceşti bani, urmau a fi adunaţi de responsabila de an, care, trebuia să întocmească şi o listă cu studenţii cotizanţi. Vizavi de pretenţiile asistentului, Ciuclea s-a arătat rezervată la început, întrebând ce se va întâmpla cu studenţii care vor refuza să plătească. Răspunsul primit a fost prompt: „până în anul IV, tot o să ia examenul”. În acest fel, Claudia Mara sugera că într-un fel sau altul, studenţii tot vor trebui să treacă testul şi, implicit, să plătească. Urmare a discuţiei, în 2 februarie, cu ocazia susţinerii unui alt examen, şefa de an şi-a contactat colegii de an, personal sau telefonic, pentru a le comunica datele problemei. Astfel, 16 studenţi s-au declarat de acord să cotizeze pentru promovarea examenului (cu referat sau fără), Dorina Ciuclea strângând 3.050 lei, bani care au ajuns în buzunarul asistentului Claudia Mara, sosită în Baia Mare, în cursul zilei următoare. Banii au fost predaţi în incinta unui hotel din apropiere, unde Mara era cazată. Alături de bani, Mara a mai primit şi un tabel cu numele cotizanţilor. În aceeaşi zi, înaintea examenului la drept constituţional, Claudia Mara a dictat studenţilor aflaţi într-un amfiteatru din cadrul sediului universităţii, subiectele pentru examenul ce urma să aibă loc peste 10 zile. Au fost 40 de răspunsuri la întrebări, din care 10 urmau a fi date la examenul on-line. De asemenea, Mara a mai comunicat studenţilor că răspunsurile le vor fi de folos şi la susţinerea examenului oral, în acest fel, materia fiind redusă „de la 500 de pagini, la 4-8 file”, iar că legat de promovabilitatea testului la drept roman, nu vor fi probleme.

Flagrantul

Cu aceeaşi ocazie, Claudia Mara a primit din partea responsabilei de an, suma de 2.400 lei, pentru încă 13 studenţi care se adăugau listei de cotizanţi. La ieşirea din clădire, asistentul universitar a fost oprit de organele de anchetă, în cadrul unui flagrant organizat în urma unui denunţ depus de unul dintre studenţi, care nu s-a arătat încântat de ideea promovării examenului cu ajutorul banilor. Asupra Claudiei Mara s-au găsit cei 2.400 lei şi tabelul cu studenţii care dăduseră banii. În disperare de cauză, ea l-a contactat telefonic pe soţul aflat la Arad, expunându-i problema. În cursul aceleiaşi seri, Teodor Mara şi-a sunat un fost student, din Baia Mare, pe care l-a rugat să se deplaseze la hotelul unde era cazată şi fiica soţilor Mara, în vederea oferirii unui alt loc de cazare. Cei doi s-au întâlnit în holul hotelului, unde tânăra de 16 ani i-a înmânat studentului respectiv mai multe bancnote impregnate cu apă, în valoare de 4.700 lei. După finalizarea poveştii, explicaţiile primite de anchetatori, cu privire la provenienţa şi destinaţia banilor, au fost penibile. Claudia Mara a declarat că a primit cei 2.400 lei, pe care îi avea asupra sa în momentul flagrantului, drept sume de bani pentru anumite cursuri achiziţionate de studenţi, de la soţul acesteia, în cursul anului 2007. Iar tabelul respecitv reprezenta numele fiecărui cursant. Versiunea sa a fost contrazisă tocmai de declaraţiile studenţilor, care au recunoscut în faţa organelor de cercetare penală că au oferit acei bani pentru a promova examenul la drept penal şi că nu există nicio legătură cu cursurile amintite de Mara. Acele cursuri se comercializaseră, însă fiecare student achitase pe loc suma cerută de Teodor Mara. Cât despre banii daţi de fiica familiei Mara, aceştia ar fi fost spălaţi din greşeală şi înmânaţi studentului de frica unui eventual furt din camera de hotel. Iniţial, în privinţa Claudiei Mara, instanţa a decis măsura arestării preventive, stare care s-a prelungit timp de trei luni, după care a fost înlocuită cu aceea a interdicţiei de a părăsi ţara. În cursul lunii iulie, dosarul a fost finalizat de procurori, iar Claudia Mara, trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. În prezen, dosarul se află în instanţă, inculpata invocând tot soiul de aspecte procedurale pentru tergiversarea soluţionării cauzei.

NUP pentru titularul catedrei

Încă de la început, cazul a iscat numeroase discuţii. În primul rând, Claudia Mara a negat permanent faptul că banii ar constitui cotizaţia pentru promovarea celor 29 de studenţi. Apoi, avocaţii acesteia au invocat în instanţă faptul că procurorii nu au depus la dosar probe privind angajarea sa în cadrul universităţii. Ulterior, după ce dosarul a ajuns din nou la Parchet, procurorii au motivat aspectele legate de poziţia Claudiei Mara, ca şi asistent al universităţii, calitate asimilată cu aceea a funcţionarului (condiţie cerută de lege în cazul infracţiunii de luare de mită). Cât despre Teodor Mara, titularul catedrei de drept roman, acesta a primit un NUP, considerându-se că implicarea sa în acest caz nu prezintă relevanţă sub aspect penal.

4 comentarii:

Anonim spunea...

tot ce sa facut inpotriva sotiilor mara a fost o nedreptate... o marsavie! doar pt ca cineva a dorit locul acestora in facultate!! domnilor procurorii cautati si pestii mari sunt multi dar din pacate prea influienti si poate chiar prea buni prietenii cu uni procurori...

Anonim spunea...

HAI SA FIM SERIOSI MERGETI SI VEDETI CUM DA NOTELE TOHATAN ANAMARIA,LA ACEEASI UNIVERSITATE.FACETI UN FLAGRANT CADE PRIMA IN PLASA,CA II PLAC BANI, NU STIINTA STUDENTILOR.CERETI EXAMENELE ...UPS E CONFIDENTIAL,NU SE POT ARATA NICI LA STUDETI DACA SOLICITA ACEST LUCRU.ASA CA TOHATAN ITI DORESC ACELASI LUCRU CA SI COLEGEI TALE..PUSCARIA

Anonim spunea...

Doamna Claudia Mara mi-a fost colega de facultate;am inceput impreuna ,dar a terminat inaintea mea cu un an,respectiv in 2000.Oare cum a fost posibil fiind curs la zi(1997-2001)?Noi fostii ei colegi de facultate stim multe despre ea,si consideram ca s-a facut dreptate.In schimb domnul Mara este in om admirabil.Imi pare rau pentru dumnealui,dar nu trebuia sa-si lase familia pentru a se racasatori cu Claudia.

Anonim spunea...

lasa nu-i mai lua atata apararea, eu nu cred ca sotia a luat mita respectiva fara stirea sotului.din cate stiu eu, el e la fel de disperat dupa bani ca ea. si chestiile acestea sunt dictate de obicei de titularul catedrei.asa ca...hai hai...in plus, ce treaba ai tu cum a terminat Claudia facultatea? am impresia ca tu esti o alta disperata care s-a culcat cu Mara si ti-e ciuda ca a luat-o de nevasta pe Claudia si nu pe tine :)) oricum, eu sunt ferm convins ca Dl. Mara a fost la fel de implicat ca si sotia, si foarte urat din partea lui ca a lasat-o sa traga singura ponoasele! sa-i fie rusine!