luni, 3 noiembrie 2008

Hotârârea de preluare a sediului REMIN, atacată în instanţă

În cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Municipal, aleşii băimăreni au hotărât preluarea cu titlu gratuit a sediului Companiei REMIN. La sfârşitul săptămânii trecute, consilierul local Ştefan Pop a atacat respectiva hotărâre în instanţă, pe motiv că ea a fost adoptată fără întrunirea cvorumului.

Vinerea trecută, Ştefan Pop, consilier local PD-L a depus o acţiune în instanţă, prin care cere anularea în contencios administrativ a unei hotărâri de Consiliu Local. Este vorba despre un act adoptat cu ocazia şedinţei extraordinare din data de 10 octombrie. Hotărârea priveşte trecerea cu titlu gratuit a clădirii sediului administrativ aparţinând Companiei REMIN Baia Mare, în domeniul public al Municipalităţi. Starea de fapt, în momentul votării hotărârii, a fost foarte ciudată. Consilierul local Vasile Vlaşin s-a trezit ejectat din sală de colegi, pe motiv că depunerea jurământului la una dintre şedinţele din luna septembrie nu s-a făcut conform legii. Astfel, numărul consilierilor municipali a fost mai mic cu unu. În total, 22. Înainte de a se vota hotărârea privind sediul REMIN, în sală nu erau destui consilieri pentru a fi întrunit cvorumul cerut de lege, de două treimi din numărul total de consilieri. Fiind o hotărâre ce viza patrimoniul, era nevoie de acest cvorum. Au fost sunaţi unii şi alţii pentru a veni la şedinţă, altfel, hotărârea nu putea fi adoptată. Aşa e firesc să se întâmple, să fie chemaţi aleşii locali de acasă, de la iarbă verde sau de unde s-or mai găsi, pentru a veni să voteze. Parcă mai ieri îi vedeam în campania pentru alegerile locale, promiţându-ne câte în lună şi-n stele. Acum nici la şedinţe nu mai participă. Până la urmă, s-au adunat cât pentru o echipă de rugby. Şi au votat toţi cei 15 consilieri, în favoarea proiectului de hotărâre, pentru preluarea clădirii REMIN şi transformarea sa în sediu al Primăriei Baia Mare şi Consiliului Local.

Ori Vlaşin, ori hotărârea

S-a pus problema dacă numărul de consilieri a fost suficient şi dacă a existat cvorum. Vasile Vlaşin este consilier local, al cărui mandat a fost recunoscut de instanţă. Însă, colegii nu îi permit depunerea jurământului şi intrarea acestuia în atribuţii. În cazul în care sunt doar 22 de consilieri cu drept de vot, atunci cvorumul este de 15. Dacă sunt 23 de consilieri, atunci hotărârile ce privesc patrimoniul se adoptă cu minim 16. Dumitru Matei, consilier local PSD, a sintetizat foarte bine situaţia, într-un interviu acordat zilele trecute. Dacă e valabil jurământul, atunci hotărârea (privind sediul REMIN, n.red.) este nulă. Dacă nu e valabil jurământul, atunci hotărârea e valabilă”, a spus Matei. Practic, totul pleacă de la poziţia în Consiliu a lui Vasile Vlaşin şi de la faptul că aleşii locali nu îi recunosc jurământul depus. Este impardonabil din partea celor pe care i-am ales să pună mai presus de interesele legate de comunitate, pe acelea personale. După discuţiile purtate pe această temă, reprezentanţii PD-L din Consiliu s-au decis să atace hotărârea în instanţă. Era cazul să ia şi colegii lui Vlaşin atitudine în faţa sfidării de care dau dovadă ceilalţi consilieri. Ciudat este faptul că nu grupul de consilieri a introdus acţiunea, ci numai Ştefan Pop. Înregistrat vineri, dosarul a primit un prim termen pe data de 26 noiembrie.

Suspect de “pro – Anghel”

Preşedintele CJ Mircea Man are şi explicaţia pentru faptul că doar Ştefan Pop a semnat acţiunea. "Pop a fost suspectat că e pro - Anghel. În acest fel, dovedeşte că nu are nimic cu el. De atâţia ani, în Consiliul Local nu există o voce care să se opună PNL-ului. Vezi că ai de a face cu un partid mare şi tu nu ai niciun punct de vedere. Lucrurile nu sunt în ordine. Iar acţiunea trebuia introdusă de un consilier şi nu de tot grupul PD-L din Consiliul Local. La fel cum doi primari PD-L au atacat o hotărâre de Consiliu Judeţean", a afirmat Man. În replică, Ştefan Pop s-a declarat surprins de declaraţia preşedintelui CJ. "Este o afirmaţie foarte gravă. O să am o discuţie cu el şi o să îi cer o explicaţie. Eu cred că vocea mea s-a auzit până acum în Consiliu. Cât despre acţiune, am sprijinul colegilor, pe care i-am informat despre faptul că o voi introduce", a spus consilierul Pop. Cei doi afirmă că, în prealabil, grupul PD-L s-a înţeles în privinţa acţiunii în instanţă. Întrebată care a fost motivul pentru care acţiunea are un singur petent, Mariana Pop, consilier local, liderul grupului PD-L, a refuzat să facă vreun comentariu, argumentând că nu are cunoştinţă de faptul că hotărârea a fost atacată.

Sediul Companiei Remin se află de mai multă vreme în vizorul Municipalităţii. Încă din anul 2006, conducerea Primăriei a încercat obţinerea clădirii, la preţul de 870 mii dolari. Fără succes, însă, licitaţia organizată în acest sens nu s-a mai ţinut. Interesele mari legate de imobilul respectiv ducând la anularea licitaţiei. În prima parte a acestui an, subiectul a revenit în actualitate. Consilierii municipali au adoptat o hotărâre prin care au aprobat trecerea imobilului respectiv, cu plată, din patrimoniul REMIN, în domeniul public al oraşului. În luna octombrie, reprezentanţii Municipalităţii s-au răzgândit şi au propus trecerea imobilului, cu titlu gratuit, având în vedere datoriile Companiei către Primărie. Dialog în trei: Fănică, Mitică şi Ekka. Fragmente: "Deci, mă, Mitică, fii atent! Ce tare am fost! Ekka, lasă aparatul! Le-am băgat-o cu mantă, vineri, de dimineaţă. Mă vede Radu la Tribunal şi zice că am venit iar cu un dosar pentru stabilirea paternităţii. Bine, mă, şi tu, l-am lăsat să zică ce vrea. Am depus acţiunea şi gata! N-am mai apucat să-i spun şi lui Mareana în ce ne-am băgat, dar tu ştii că e pe dinafară cu astea şi nu ştie ea cu meciurile. Hai să pariem cine o să apere Consiliul. Avem o droaie de avocaţi. Tu ce zici? Sanda?"

Niciun comentariu: