În urmă cu cinci ani, prin presiuni asupra Comisiei Locale, Composesoratul Vişeu a intrat în proprietatea unei suprafeţe de 200 ha pădure care nu i se cuvenea. Acum, pădurea a fost retrocedată foştilor proprietari, care nu pot intra în posesia ei, preşedintele Composesoratului refuzând predarea acesteia, deşi există o hotărâre judecătorească ce-l obligă la aceasta. Mai mult, Composesoratul administrează pădurea în continuare şi chiar o exploatează ilegal. Preşedintele, pădurarul responsabil şi alţi reprezentanţi ai asociaţiei s-au ales cu dosare penale.
Avocatul Gavrilă Iuga, doctor în ştiinţe juridice, a fost pentru zona Vişeu una dintre figurile emblematice ale primei jumătăţi a veacului trecut. Averea sa, destul de consistentă, a fost confiscată de comunişti. După 1990, moştenitorii săi au revendicat fostele proprietăţi, însă autorităţile locale au tergiversat procesul retrocedării, astfel că în ceea ce priveşte anumite suprafeţe de teren lucrurile sunt şi astăzi departe de a fi clarificate. Soţia doctorului Iuga, pe nume Flora, a deţinut în jur de 520 ha de pădure pe muntele numit Nemeşoaia. Anul trecut, comisia judeţeană a validat întreaga suprafaţă. Însă, problema a fost că 194 de ha pădure din acea suprafaţă fuseseră deja atribuite Asociaţiei Composesorale Vişeu de Sus – Vişeu de Mijloc, încă din 2002. Astfel că moştenitorii lui Iuga au solicitat instanţei de judecată anularea procesului – verbal de punere în posesie respectiv, precum şi a titlului de proprietate emis pe numele Composesoratului. Pe de altă parte, membrii composesori au refuzat să predea pădurea. În octombrie 2006, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj (ITRSV) a efectuat un control în zona respectivă şi a constatat starea în care se afla pădurea. De asemenea, în procesul – verbal încheiat atunci s-a stabilit că până la punerea în posesie (către familia Iuga) pădurea respectivă va fi în continuare păzită de Gheorghe Tomoiagă, pădurar – gestionar al Ocolului Silvic Composesoral. Practic, pădurea a rămas în continuare în administrarea Composesoratului.
În februarie 2007, Judecătoria Vişeu a dat câştig de cauză familiei Iuga, stabilind faptul că împroprietărirea Composesoratului cu 200 de ha pădure a fost un abuz, şi a anulat parţial titlul de proprietate. De asemenea, instanţa a arătat cine s-a făcut vinovat de acel abuz. În cuprinsul sentinţei se spune că, deşi Comisia Locală Vişeu avea cunoştinţă că terenul aparţine unor persoane fizice şi că acela care a aparţinut fostului Composesorat era liber, s-a procedat la punerea în posesie "sub o mare presiune". Ideea este că o parte din membrii composesori (şi, implicit, conducerea Composesoratului) a exercitat o presiune asupra Comisiei Locale pentru a obţine acea pădure, pentru că ea nu era ocupată de foştii proprietari, iar legea, la acea dată, nu permitea retrocedarea către persoane fizice a unei suprafeţe atât de mari. Pădurea fiind frumoasă, poate cea mai sănătoasă din acea zonă, a fost dată Composesoratului. În concluzie, instanţa a reţinut faptul că asociaţia composesorală "în mod nelegal şi abuziv a fost pusă în posesie pe terenul aflat în litigiu". "Mai mult, la data punerii în posesie, amplasamentul pe care Composesoratul l-a deţinut în 1948 era liber. Cu toate acestea şi în cunoştinţă de cauză, punerea în posesie nu s-a făcut pe acel amplasament sau pe unul din proprietatea statului român, ci pe cel proprietatea tabulară a reclamanţilor", se menţionează în sentinţă. Astfel, instanţa a hotărât anularea în parte a procesului – verbal de punere în posesie din septembrie 2002 şi a titlului de proprietate emis în acelaşi an, pentru suprafaţa de 194 de ha pădure.
În această situaţie, Composesoratul s-a văzut lipsit de una dintre cele mai valoroase păduri şi a început să taie arbori în mod ilegal. În urma unui control al aceluiaşi ITRSV Cluj, din aprilie 2007, a reieşit faptul că s-au exploatat ilegal aproape 300 mc masă lemnoasă, în valoare de 500 milioane lei vechi, iar vinovat a fost găsit pădurarul Gheorghe Tomoiagă, cel desemnat a păzi pădurea. Însă, el s-a scuzat că nu a avut în pază respectiva suprafaţă, contestând chiar procesul – verbal semnat cu câteva luni înainte. De atunci şi până acum, pădurea este în continuare tăiată, la faţa locului existând amenajat chiar un vagon – dormitor folosit de cei care taie arborii. În mod paradoxal, conducerea Composesoratului refuză să o predea, dar refuză în acelaşi timp asumarea responsabilităţii pentru tăierile ilegale din acest an. Astfel că, pe numele preşedintelui Vasile Andreica, al pădurarului Gheorghe Tomoiagă şi al altor doi reprezentanţi ai Ocolului Composesoral s-au depus plângeri penale adresate Parchetului Tribunalului Maramureş, în care cei numiţi anterior sunt acuzaţi de furt, furt calificat, distrugere şi neglijenţă în serviciu. Una dintre aceste plângeri a fost trimisă procurorului vişeuan Vasile Pop, zis Leşcă, iar acesta, în stilul obişnuit, nu a făcut nimic. Pe de altă parte, moştenitorii familiei Iuga au obţinut o ordonanţă preşedinţială prin care Composesoratul este obligat la respectarea hotărârii judecătoreşti şi sistarea tăierilor de arbori. Însă, preşedintele Vasile Andreica refuză acest lucru, continuând să deţină şi să exploateze cele 200 de ha. Mai mult, el acuză familia Iuga de tăieri ilegale. Până la soluţionarea conflictului, pădurea continuă a fi decimată.
Ciolpan îl acuză pe Andreica
Primarul Vasile Ciolpan a afirmat că nu s-a putut trece la punerea în posesie a pădurii către familia Iuga pentru că preşedintele Andreica refuză predarea acesteia. Mai mult, îl acuză pe acesta de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti şi tăierea ilegală a pădurii. "La legea 1 s-a dat în imediata apropiere a amplasamentului. Acum toate sunt încurcate... Nu se poate trece la punerea în posesie în favoarea moştenitorilor lui Iuga pentru că suprafaţa respectivă trebuie predată de Composesorat către Ocolul Silvic Vişeu, pentru ca ea să fie predată Comisiei Locale. Însă, Andreica nu vrea. El crede că e băiat deştept, iar noi, toţi ceilalţi, suntem fraieri. Îşi face făcutele, dar justiţia nu intervine. Îi voi face eu o plângere penală, pentru că nu se supune hotărârilor judecătoreşti. Cine taie acum? Composesoratul taie, că doar ei sunt acolo", a afirmat Ciolpan
Scuzele celor incriminaţi
Preşedintele Andreica recunoaşte că administrează pădurea, dar nu îşi însuşeşte răspunderea tăierii arborilor. "Noi am sesizat organele penale pentru a se cerceta şi a se vedea cine a exploatat acolo în mod ilegal. Au exploatat tocmai cei împuterniciţi de familia Iuga. Noi nu am exploatat deloc pădurea. Cineva, fără aprobare, a atacat o anume suprafaţă. Cerctarea ITRSV Cluj a stabilit că s-au tăiat arbori. Suprafaţa e la noi. Însă, avem martori că tocmai cei care pretind suprafaţa au tăiat, deşi vinovăţia se aruncă pe pădurarul nostru", a declarat Vasile Andreica, preşedintele Composesoratului Vişeu.
Ocolul Silvic recunoaşte presiunile
"Composesoratul are ocol silvic privat, de aceea nu vă pot spune cine taie ilegal. Însă ceva nu e în regulă acolo. La momentul preluării, Composesoratul a luat pădurea fără nicio obiecţiune. Din contră, au fost chiar presiuni mari. Nu numai pentru pădurea asta, ci pentru toată suprafaţa pe care o au acolo. S-a forţat treaba, pentru că nimeni nu a ştiut că va veni o altă lege care va da pădurea foştilor proprietari. Deşi reprezentantul nostru, la vremea respectivă, a atras mereu atenţia comisiei că nu e vorba de amplasamentul iniţial." – Vasile Vlad, reprezentantul Ocolului Silvic Vişeu
Ciprian Dragoş, Gazeta de Maramureş
Un comentariu:
domnilor,cred ca problema noastra a viseuanilor,nu este ce se intampla in curtea vecina[composesorat]ci ce se intampla in curtea noastra ,a tuturor.de fapt cred ca multi dintre noi nici nu stim ce este un composesorat si vrem sa dam cu pietri in el.vreau sa precizez ca nu sunt in composesorat si nici nu cunosc conducerea lui si chiar nu ma intereseaza.banuiesc ca sunt un grup de oameni care provin din vechile familii instarite de visauani,care poseda toti la un loc ,stiu eu o suprafata de padure.e padurea mosilor stramosilor lor,iar la sfarsit de an isi iau dividente.ok.ma intereseaza mai mult padurea statului,a noastra a tuturor,ocolul silvic!o sa ajungem ca nepotii nostri sa mearga dupa lemne in cirlibaba[suceva]daca se mai continua in ridmul asta.as vrea sa traiesc clipa cand sefii de ocol[vlad,lazu si filip]impreuna cu capul mafiei -varzaru-, o sa plateasca pentru tot jaful ce l au facut cu padurile viseuanilor!nu uitati toti cei enumerati,si alti hoti din jurul lor nu sunt visauani!au venit si au adus molima in padurile noastre.stiti ce averi au aceste jeguri,scuzati ingineri silvici? [ex.casa dl.jeg.LAZU.]isi merita diploma?merita sa fie scuipati de noi si nepotii nostri,daca nu o sa de a cancerul in ei pana atunci[ex.filip].inca ceva,o intrebare,de unde a avut acest dr.iuga [piso]atata padure?parintii,bunicii lui au fost asa de bogati?nu dragii mei,si a dobandit o singur,falsificand acte,ca doar cu astea lucra.avea acces la toate actele notariale din romania... .se falsifica acte si acuma,darmite acum zeci de ani,cu hartii scrise de mana,semnaturi cu buricul degetului etc. o ultima intrebare.stiti ca dl.primar v.ciolpan a fost pus in posesie de ocol cu 3ha de padure pe care a vandut o la -varzica= cu 3,5miliarde lei vechi,stiti cati hoti si au dobandit titluri de proprietate pe paduri,nefind a lor. ci a evreilor ce au locuit in zona si au fost omorati sau deportati...?va spun eu,numai in zona viseului 84 de titluri de proprietate pe numele evreilor care nu mai exista.foarte simplu,jmecherii se interesau daca jidul era mort[fara mostenitori]facea un act[nu intru in amanuntime]prin care bunicul lui la a cumparet de la evreu...si asa mai departe era peste noapte boier,cu padure si bani in buzunar.oare i va trage la raspundere cineva?nu cred ca voi ajunge zilele astea ,deoarece suntem un popor de oameni hibernali,care dorm ca si hotii de mai sus ,in clipele astea,cu ranjetul pe buze... noapte buna natiune,noapte buna visauani.
Trimiteți un comentariu