Cei mai privilegiaţi pensionari din Maramureş sunt foştii parlamentari şi magistraţi
Mai bine de jumătate din pensionarii maramureşeni au o pensie ce nu depăşeşte 3 milioane lei vechi, iar un sfert dintre aceştia primesc sub un milion şi jumătate. Pensiile maramureşenilor variază de la caz la caz, cea mai mică fiind de câteva sute de mii lei, iar cea mai mare atingând 89 milioane (!). Cei mai avantajaţi sunt magistraţii şi parlamentarii. Aceştia din urmă beneficiază de pensii ce trec de 30 milioane lei. Chiar şi pentru un singur an de tolăneală pe băncile Parlamentului, ei pot încasa 7 milioane lei. Topul este deschis de deputaţii Ştefan Tcaciuc şi Mircea Man, care au până acum patru mandate.
În ultima perioadă, situaţia pensiilor foarte mici sau, din contră, aceea a celor foarte mari a revenit în actualitate. În timp ce unii foşti torţionari beneficiază de pensii de zeci de milioane lei vechi, victimele acestora nu au acest privilegiu şi trebuie să se mulţumească doar cu câteva milioane, de multe ori suficiente doar pentru a-şi mai duce traiul de pe o zi pe alta. Cu mare tam – tam, autorităţile centrale au anunţat mărirea pensiilor, începând cu anul viitor. Este, probabil, o gogoaşă cu iz electoral, foarte multe dintre pensiile mici nu vor fi mărite substanţial, aşa cum s-a crezut iniţial, ci tot cei cu încasări babane vor avea de câştigat. Iar discrepanţa dintre pensiile uriaşe şi cele mici se va accentua. S-a tot vorbit de faptul că nu există un echilibru între tipurile de pensii. Că unii au foarte mult, iar alţii foarte puţin. Asta se datorează faptului că anumite categorii sunt privilegiate şi "cadorisite" de stat cu pensii incredibile, în timp ce altora li se aplică acel calcul cu celebrul punct de pensie, în urma cărora cei mai mulţi nu se aleg cu nimic.
Fericita octogenară
Marea majoritate a pensiilor nu depăşeşte pragul de 3 milioane lei vechi. Spre exemplu, în Maramureş, din totalul de 126 mii pensionari, aproximativ 60 de mii sunt sub 3 milioane lei. În general, între 1,5 şi 3 milioane lei. Însă aproximativ 30 de mii sunt cu pensii ce nu depăşesc 1,5 milioane lei. Aceste persoane, de regulă, au foarte mulţi ani lucraţi şi în condiţii grele. Însă faptul că tocmai aceste persoane, care în anii trecuţi au constituit principala forţă de muncă a ţării, sunt acum în imposibilitatea de a-şi asigura un trai decent nu mai interesează pe nimeni. Au lucrat, să fie sănătoşi, că doar şi cu un milion jumătate lei se poate trăi. De cealaltă parte se situează pensiile magistraţilor şi parlamentarilor. În Maramureş există un total de 26 de pensii de magistraţi, iar cea mai mică dintre acestea are... 40 de milioane lei. Media acestor pensii se învârte în jurul sumei de 50 milioane lei. Cea mai ridicată ajunge până la 89 milioane şi este încasată de o persoană octogenară, fost magistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie! Rămânând în sfera justiţiei, îi putem aminti şi pe grefieri, care au pensii de aproximativ 15 milioane lei, cea mai mare ajungând până la 28 milioane. Mai mult, aceste pensii se măresc continuu, ele fiind reactualizate o dată pe an.
Topul parlamentarilor fericiţi
Cazul pensiilor parlamentarilor este unul şi mai interesant. Pentru doar un an de legislatură, un fost parlamentar ajunge să încaseze o pensie de 7 milioane lei (dublu sau triplu faţă de mulţi care au lucrat peste 30 de ani, e drept, nu atât de laborios şi intelectualiceşte precum deputaţii şi senatorii, ci tocmai în condiţii cu solicitare fizică maximă). Iar suma se reactualizează ori de câte ori creşte indemnizaţia parlamentarilor activi. Judeţul Maramureş a avut până acum mai mulţi parlamentari care au stat în "Camere" mai multe legislaturi: Luca Ştefănoiu, Filip Nicolae, Teodor Lupuţi, Nicolae Bud, Teodor Dunca, Ion Popa, Petre Moldovan, Mircea Ifrim, Aurel Constantin Ilie, Radu Stroe şi Bondi Gyongyike (cu câte două mandate) şi Petru Godja (cu 3 mandate). Cei mai fericiţi sunt Mircea Man şi Ştefan Tcaciuc, care figurează în listele parlamentarilor cu câte patru mandate. În prezent şapte dintre foştii parlamentari de Maramureş încasează pensii frumuşele. Trei dintre ei au avut un singur mandat şi iau aproximativ 27 milioane lei, iar patru au fost parlamentari pentru două legislaturi şi beneficiază de o pensie de 36 milioane lei. Am sunat-o pe Maria Ciocan, care a fost senator timp de o singură legislatură şi am întrebat-o dacă e normal şi firesc să încaseze aproape 30 de milioane lei pentru faptul că a stat timp de patru ani pe băncile Senatului. "Este foarte normal, sigur, pentru că pensiile parlamentarilor trebuiau aliniate la standardele din Uniunea Europeană. La revedere!", ne-a repezit fostul senator PRM. Sigur, pensiile parlamentarilor trebuiau aliniate normelor occidentale, dar celelalte nu. Iar în mintea genialului senator acest lucru este normal. Probabil la fel de normal este şi faptul că un anonim precum Tcaciuc va umfla o pensie de aproape 50 de milioane deşi nu a făcut nimic în Parlament iar vestitul Mircea Man îşi va calcula care dintre indemnizaţiile luate din '90 până acum este mai mare: cea de director la Distrigaz sau cea de deputat?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu