duminică, 12 octombrie 2008

razie pe "Horea"

Joi dimineaţă, încă de la primele ore, locatarii blocurilor Horea 46A şi 46B au fost luaţi la întrebări de reprezentanţii Primăriei. Într-o acţiune comună, desfăşurată alături de reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei, aceştia au verificat situaţia contractelor de închiriere pentru fiecare garsonieră şi au trecut la identificarea locatarilor. S-a constatat că mai bine de un sfert dintre familii locuiesc în spaţiile Primăriei fără contracte încheiate cu Municipalitatea.

"E rază, domne? E rază?" Oamenii pe jumătate adormiţi încercau să se dumirească. Oare cine îi mai lua la puricat de data asta? Poliţia, Jandarmeria, Primăria? Dăduse careva muzica prea tare ori se încăieraseră unii, în faţa blocului? Niciuna, nici alta. Deşi sesizările legate de astfel de aspecte sunt frecvente, în cazul blocurilor Horea 46 A şi 46 B, din Baia Mare. A fost ceva la care puţini se aşteptau, mai ales la ora 6 dimineaţă. La solicitarea viceprimarului Mircea Dolha, reprezentanţii Serviciului Spaţiu Locativ, în colaborare cu Jandarmeria şi Poliţia, au făcut inventarul tuturor locuinţelor din cele două blocuri. În total, 200 de garsoniere. Acestea sunt închiriate de Primărie, familiilor cu venituri reduse. Numărul şi complexitatea cazurilor sociale deosebite impunea o astfel de măsură. Problema este că în timp, unii şi-au dezvoltat mici afaceri din închirierea locuinţelor. Fie au "vândut" contractele de închiriere (deşi acestea se încheie doar pe perioada unui an), pentru sume absolut fabuloase, fie le-au folosit în alte scopuri decât cele destinate locuirii. Sunt garsoniere nelocuite, altele folosite pe post de depozit sau atelier de tâmplărie. În vederea închirierii garsonierelor, în cadrul Primăriei funcţionează o comisie a atribuirii de locuinţe. Există o listă de aşteptare, cu sute de solicitări. În ordinea depunerii cererilor şi în funcţie de complexitatea cazurilor sociale, membrii comisiei decid viitorii chiriaşi. Însă, nu se încheie bine contractele de închiriere, că locatarii deja cedează spaţiile, în schimbul unor sume de bani care depăşesc valoarea contractelor încheiate cu Primăria. Toată lumea e mulţumită. Cei care "vând" contractele sau subînchiriază spaţiile, se aleg chiar şi cu câteva mii de euro. Iar cei care preiau garsonierele se bucură că au unde să locuiască. Ani la rând, aceste aspecte au fost bine cunoscute membrilor comisiei, însă nimeni nu a pus piciorul în prag. Eliminarea acestor "intermediari" ar duce la acordarea garsonierelor doar acelora care merită cu adevărat să locuiască într-unul din cele două blocuri.

Locatari în toaletă

Luaţi la întrebări, oamenii nu s-au arătat foarte nedumeriţi, chiar dacă au fost treziţi din somn. Părea o chestiune formală, cu care erau obişnuiţi. Pentru cei care au intrat pentru prima dată în acele blocuri, izul întâlnit a fost un adevărat şoc. La fiecare garsonieră era un altul. Parcă şi mai ciudat decât cel al familiei vecine. Însă oamenii de ordine nu s-au lăsat intimidaţi. Au bătut la fiecare uşă şi au trecut la identificarea celor care locuiesc în garsoniere. Cei care nu au deschis, deşi nu au fost multe cazuri, s-au ales cu o somaţie, lipită pe uşă, prin care au fost invitaţi la sediul Serviciului Spaţiu Locativ. Sesizând prezenţa jurnaliştilor la această acţiune, mulţi au profitat de prilej pentru a-şi expune nemulţumirile. Cei mai muţi s-au arătat indignaţi de diferenţa mult prea mare dintre chiria plătită către Primărie şi condiţiile oferite. "Nu avem curent. Doar etajele II şi III sunt legate. Noi aducem de acolo. Plătim între 500 şi 700 de mii, pentru un bec. Dacă mai folosim şi pentru altceva, atunci suma se măreşte. De încălzire ce să mai vorbim. Avem sobe, cu lemne. Aici nu există nimic. Nici măcar apă potabilă. Aducem de jos, de la un robinet. În schimb, plătim chirie Primăriei, un milion de lei", ne-a declarat unul dintre locatarii blocului 46B. Foarte multe dintre familiile care locuiesc aici trăiesc la limita subzistenţei. Cu venituri extrem de mici. Deşi, în ultima vreme, mulţi s-au angajat pe unde au putut. În special la serviciile de salubritate şi o fabrică de canapele. În general, garsonierele sunt ocupate de familii cu mulţi copii. Nimeni nu le mai ştie numărul. Desculţi şi pe jumătate dezbrăcaţi hoinăresc toată ziua pe holuri. Câteva dintre cazurile sociale existente aici sunt desprinse parcă din altă lume. La două dintre etaje, toaletele comune sunt locuite de ani buni. La catul superior, stă o femeie cu mai mulţi copii. Unii au, la rândul lor, copii. Însă, nu au altă alternativă. E bună şi toaleta. Femeia se bucură că nu stă la un etaj inferior, unde apa murdară i-ar curge pe pereţi. Aşa cum se întâmplă în toaleta comună de la etajul I, abandonată mai demult şi folosită acum de o familie numeroasă. Aici, mirosul îngrozitor te face să păstrezi o oarecare distanţă faţă de intrare. Apa de la toaletele aflate la etajele superioare se scurge pe ziduri. Unul dintre bărbaţii care locuieşte în acel spaţiu ne spune că a depus numeroase cereri către Primărie, pentru a primi o locuinţă decentă, însă nu s-a găsit niciuna. Atunci, merge şi toaleta. Decât nimic... Poate la anul, când comisia va decide cu cine va încheia Municipalitatea noile contracte.

Reabilitare şi mansardare

Rezultatul raziei a fost unul aşteptat: 25 – 30% dintre locuinţe prezentau probleme. Locatarii nu aveau contracte încheiate cu Primăria (preluând spaţiile de la titulari) sau nu erau de găsit, aceştia locuind în altă parte. Cei vizaţi sunt aşteptaţi la Primărie, pentru reglementarea situaţiei. Pe de altă parte, Gheoghe Fotonea, şeful Serviciului Spaţiu Locativ, ne-a spus că reabilitarea locuinţelor respective reprezintă o prioritate pentru Municipiu. Un pas care trebuia făcut demult. "Cele două blocuri vor intra, începând cu Primăvara anului viitor, în reabilitare totală. Sunt fonduri venite prin Agenţia Naţională de Investiţii. Proiectul cuprinde şi mansardarea blocurilor. În primul rând, trebuie executate lucrări de racordare la reţelele electrice", ne-a spus Fotonea.

Niciun comentariu: