sâmbătă, 6 septembrie 2008

foştii deţinuţi politici, legaţi cu lanţuri în faţa Prefecturii

La aproape 20 de ani de la înlăturarea regimului comunist din România, victimele acestuia se plâng că le sunt încălcate drepturile conferite de lege, privilegii obţinute în urma anilor grei de puşcărie pe care au îndurat-o. Un decret lege din 1990, reabilitează foştii deţinuţi politici. Doar formal. Pentru că, în fapt, drepturile acestora sunt încălcate de autorităţile statului, în fiecare zi. Acum, unii deţinuţi ameninţă cu forme extreme de protest, în cazul în care autorităţile nu vor lua măsuri pentru respectarea drepturilor pe care aceştia le au.

După ce regimul comunist i-a condamnat pentru fapte inventate, supunându-i la aspre condiţii de muncă silnică sau penitenţă, torturi şi umilinţe greu de reprodus în cuvinte, actualul regim democratic continuă să umilească foştii deţinuţi politici, uitând că tocmai aceştia au fost cei care au suferit cel mai mult de pe urma activităţii fostei Securităţi. Au fost mutaţi dintr-un sediu într-altul, ani la rând, ca nişte oameni de care nu vrei să mai auzi vreodată, iar acum au ajuns să aibă drept sediu o clădire a Primăriei Baia Mare, care, culmea, a fost revendicată. Cel puţin aşa susţin angajaţii Serviciului de Patrimoniu. Probabil vor fi săltaţi şi de aici. Oricum sunt obişnuiţi şi nu-i mai miră nimic. Foştii deţinuţi nu au fost doriţi de comunişti, de ce ar fi iubiţi de urmaşii lor? Au primit o lege cu o listă întreagă de drepturi (de parcă asta mai poate repara răul făcut), dar se pot uita la ea, că altceva nu le mai rămâne de făcut. Aceasta prevede medicamente gratuite pentru foştii deţinuţi. Cum se aude: gratuite. Credeţi că primesc? Credeţi că statului îi pasă că bolile cauzate de anii de detenţie îşi spun acum cuvântul şi trebuie tratate? Pe hârtie, da. În realitate, foştii deţinuţi politici nu primesc nimic. Apoi, biletele de tratament. Aceeaşi lege spune că deţinuţii beneficiază anual de bilete de tratament gratuite. Exact. Gratuite. Credeţi că le primesc? Credeţi că statului îi pasă de legile sale? Aceiaşi deţinuţi au muncit din greu pe timpul când se aflau în închisoare. Au fost supuşi unor munci epuizante, în aşa fel concepute încât să îi extermine. Cei care au supravieţuit vor măcar atât: să li se recunoască respectiva perioadă şi să li se adauge la vechime. Credeţi că statul are bunul simţ să facă asta? Că va adăuga măcar câţiva lei în plus pensiilor de mizerie pentru care cei ce au îndurat ororile comunismului le au? Evident că nu.

În perioada 17 – 18 septembrie, foştii deţinuţi politici se vor întruni în cadrul unui congres anual, ţinut de data aceasta la Mamaia. Din fiecare asociaţie locală vor participa câteva persoane, numărul total putând ajunge până la 300. Silviu Dragomir, preşedintele asociaţiei la nivel local (Baia Mare şi toată zona de sud a judeţului), ne-a declarat că va ridica toate aceste probleme în cadrul luării sale de cuvânt, pentru găsirea unor forme de protest faţă de autorităţile statului ce continuă să le încalce drepturile. "La întrunirea din acest an, vom aborda aceleaşi probleme pe care le-am avut şi în anii anteriori, referitoare la medicamente, biletele de tratament şi alte drepturi de care suntem privaţi, deşi legea le prevede expres pentru foştii deţinuţi politici. Alte categorii, cum ar fi refugiaţii, deportaţii sau veteranii de război, pot beneficia de ele, dar noi, nu. În toate statele est-europene, foştii deţinuţi politici au fost reabilitaţi, cu excepţia României. Noi continuăm să ne batem joc de ei. Statul ce aşteaptă?, să moară toţi, să scape de ei", ne-a spus Silviu Dragomir, preşedintele AFDP, la nivel local, condamnat la 20 de ani muncă silnică (din care a executat 6), pentru constituirea unei imaginare organizaţii paramilitare, de răsturnare a regimului comunist. De asemenea, un alt fost deţinut ne-a declarat că intenţionează o formă mai drastică de protest. "La Congresul din acest an voi solicita conducerii de la Bucureşti să mă susţină în demersul meu, de a protesta în faţa Prefecturii, legat cu lanţuri, timp de două ore în fiecare zi, până la rezolvarea doleanţelor noastre şi aplicarea legii pe plan local. Ni se încalcă mai multe drepturi şi nu mai putem tolera asta. De asemenea, în teritoriu, în câteva puncte, să existe alţi deţinuţi care să facă un protest similar, în faţa instituţiilor statului", a afirmat Augustin Coteţ, fost deţinut politic, condamnat la patru ani închisoare pentru o inventată trecere frauduloasă a frontierei. Cum şi când se vor face auzite protestele foştilor deţinuţi, rămâne de văzut. Au trecut 20 de ani. Dacă nici acum, atunci când?

Pe veşnica listă de aşteptare

La începutul anilor '90, în Maramureş existau peste 3.000 de foşti deţinuţi politici, din totalul de 100.000 la nivelul întregii ţări. În judeţ există două asociaţii, una în Maramureşul Istoric, iar cealaltă "dincoace de Deal". Cea din Baia Mare cuprinde acum aproximativ 80 de foşti deţinuţi (sau 250 de persoane, incluzând aici şi urmaşii acestora), iar cea din Sighet, tot în jur de 80 de persoane. Din totalul acesta, doar câteva persoane au beneficiat anul trecut de bilete de tratament gratuite, distribuite prin Casa Judeţeană de Pensii. Anul acesta, la fel. Deşi cererea pentru bilete a fost depusă în luna decembrie, 2007, pentru programarea din 2008, chiar în prima zi de acceptare a dosarelor, la prima oră, foştii deţinuţi au avut surpriza să afle că sunt situaţi la poziţia 1.500 pe lista de aşteptare. Evident, doar câţiva vor primi anul acesta bilete. Cauza? Casa Naţională de Pensii nu alocă decât câteva bilete pe an foştilor deţinuţi, de parcă preşedintele acestei instituţii face legea în această privinţă. Dacă nu sunt bilete... De unde? Bine că nu avem acum bilete pentru cei care au suferit acum 50 de ani, însă atunci au fost buni să fie trimişi în puşcărie pentru ca Securitatea să poată raporta că a scăpat ţara de trădători. Ruşine! Să ne fie!

"Am lucrat la tăiat stuf, în Balta Brăilei, şi în alte locuri grele. Am dormit în saivane de oi. Acum, la pensie, îmi calculează anii respectivi numai pentru a avea vechimea de pensionare. Nu mă ajută cu nimic. Pentru fiecare an de puşcărie, trebuie să mai primim o jumătate de an. Aceasta e asimilată muncii grele. Însă, ea nu se calculează la punctul de pensie. Am lucrat ani buni pentru statul român şi acum nu primesc nimic." – Coteţ Augustin, fost deţinut politic

Niciun comentariu: